Sziasztok!

Gondolom semmi újat nem mondok azzal, hogy imádom a kísértetes horrorfilmeket főképp ha azok egy elhagyatott hatalmas és ódon kastélyban játszódnak a régi Angliában. A kosztümös góthorrorok sajnos nem annyira népszerűek mint amilyennek lenniük kéne pedig ebben a műfajban igenis lehet még élvezhető horrort csinálni de a sajnos ez a műfaj mára  szinte teljesen eltűnt, az utolsó ilyen film ugyebár a Fekete Ruhás Nő volt még 2012-ben és azóta nem is készült más ebben a műfajban. Aztán amikor olvastam, hogy egy újabb film készült ebben a kategóriában már akkor izgatott lettem miatta ráadásul nem egy akárki fia készíti hanem a horrorműfaj egyik legismertebb rendezője Guillermo del Toro akinek többek közt a Faun Labirintusát ,a Hellboy filmeket és az Örödggerincet is köszönhetjük. Éppen ezért kitörő örömmel és még nagyobb lelkesedéssel fogadtam a Crimson Peek bejelentését és tegnap végre valahára eljött az idő, hogy megtekintsem ezt a filmet.

kep2noszfu_453.jpg

A történet 1. fele a 19. századi Amerikában majd a 2.fele Angliában játszódik. A főszereplő Edit Cushing egy élénk képzelőerővel megáldott fiatal lány aki nagy írónői álmokat dédelget magában mikor is megismerkedik Sir Thomas Sharp angol úriemberrel és a kettejük közt kialakuló barátság nemsokára szerelemmé fejlődik.

tom-hiddleston-crimson-peak_png.jpg

Apja váratlan és brutális halála után a lány feleségül megy a férfihoz aki magával viszi Angliába, hogy együtt éljenek a családi birtokon Tom nővérével Lucille-al együtt.

crimson-peak-jessica-chastain-guillermo-del-toro.jpg

Ám az idill nem tart sokáig ugyanis az ódon kastély sötét titkokat őriz és a lánynak hamarosan rá kell jönnie, hogy újdonsült férje és a sógornője nem egészen azok akiknek mondják magukat és élete hamarosan rémálomba fordul át miközben a kastély sötét titkai sorra fedik fel magukat.

Gyerekek: Ez egy igazi , vérbeli 100%-os góthorror. Itt van minden ami kell. Van ódon angol kastély, szellemek, nyomasztó hangulat. sötét titkok, a jelmezek is ontják magukból a hangulatot szóval a gót stílus teljesen átérződik a filmen és ilyen téren dicséret illeti az alkotókat mert nagyon kitettek magukért. Már maga a felvezetés is nagyon ütős lett de szerintem az összeismerkedés szál egy picit el is húzva ezért a lényegi cselekmény  lassan indul be de amint átkerülünk a kastélyba akkor már tényleg egy szavunk nem lehet. Szóval van itt minden ami kellhet egy igazi ijesztő, szellemes góthorrorhoz igaz: És itt van az a bizonyos de..... a Crimson Peek habár hatásos jump scare jelenetekkel és tényleg jól megcsinált szellemes részekkel operál a horrorvonal mégis inkább a háttérben  marad, itt ugyanis inkább a főszereplők kapcsolatán és a kastély rejtélyén van a főbb hangsúly és ez egy eléggé két élű kard megoldás volt a készítők részéről mert ez vagy bejön valakinek vagy nem. De valahogy mégis sikerült az arany középúton maradnia a filmnek de ez tényleg csak annak köszönhető,hogy a romantikus jelenetek egyáltalán nem rosszak.

De tény, hogy a látvány az ami elviszi a filmet a hátán. Amit itt kapunk az egy orgazmus a szemnek. A kastély egyszerűen lélegzetelállítóan néz ki már kívülről is , a belseje meg csak úgy ontja a nyomasztó, sötét  hangulatot hála annak, hogy nagyon megcsinálták a díszleteket.

59614-biborhegy-crimson-peak-kep-10.jpg

Ez már a Fekete Ruhás Nő-ben is nagyon tetszett.Persze azért tény, hogy Anglia eleve tele van ilyen kastélyokkal szóval  volt miket tanulmányozniuk. Mert most viccen kívül az Angol kastélyok igencsak ijesztőek tudnak lenni ,elég csak a leghíresebbet a Glamis kastélyt megemlíteni.

glamis.jpg

Ha jobban érdekel titeket akkor a creepysheek oldalán többet is olvashattok róla.

Tehát maga a helyszín egyszerűen pompás, sötét és nyomasztó és erre még rátesznek egy lapáttal a hozzá generált háttérzajok is amik igazi lúdbőrgörcsöt okoznak. Persze azért a korhű jelmezeket sem szabad kifelejteni amik gyönyörűek. És akkor mi van a szellemekkel? Nos okos kérdés!

3311-biborhegy-crimson-peak-kep-3.jpg

blood-ghost-from-crimson-peak-2015-images.jpg

Nos mint mondtam nem ők vannak a középpontban de tény, hogy a szellemek mind 1. osztályú és gyönyörű animációval vannak megcsinálva. Komolyan mondom még nem is láttam szellemfilmet ahol ilyen szinten lettek volna megcsinálva. De ugyanakkor innét is látszik, hogy Guillermo del Toro sokkal többet foglalkozott a látvánnyal mint magával a történettel. De egy szó mint száz a látvány egyértelműen 11/10-es. Egy Oscar jelölést mindenképpen megérdemelne.

Aztán lássuk a másik végletet a színészeket. Nos összességében azt lehet mondani,hogy a szereplők egyáltalán nem rosszak. Tom Hiddlestone neve mára ugyan eléggé összefort Loki karakterével de ezért is volt jó végre egy másabb szerepben is látni és végeredményben nem volt rossz Thomas szerepében bár a karaktere pálfordulása eléggé in medias res módon történt. Mia Wasikowska-t eddig én csak az Alice Csodaországban -ban láttam szóval nincs viszonyítási alapom más filmekhez de ő is meglepően jó volt Edith szerepében bár az elején látszott rajta, hogy kicsit bele van zavarodva a dolgokba de aztán helyrerázódtak a dolgok nála. Viszont aki egyértelműen viszi az aranyérmet ebben a filmben az Jessica Chastain aki valami félelmetesen jól hozza Lucille szerepét.

crimsonpeakjessicachastainslash-1445005268.gif

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyrészt kedvelem Jessicá-t másrészt meg nem könnyű egy ilyen karaktert eljátszani. Jessicának ugyanis egyszerre kellet egy karótnyelt sógornőt és egy őrült gyilkost eljátszania és sikerült neki. De amin igazán meglepődtem, hogy a mellékszereplők sem csak karácsonyfadísznek voltak benne hanem ők is egész jók lettek. Apuci és az ügyvédbácsi is megkapták a maguk kis jeleneteit viszont a Charlie Hunman által játszott karakter annyira irritáló volt,hogy én magam már az elején megöltem volna.

Összességében a Crimson Peek egy nagyszerű és baromi látványos film de kétségtelen, hogy nem mindenkinek fog bejönni mert aki egy igazi szellemhorrort akar látni annak túl romantikusnak hathat de a romantikusoknak meg a szellemhorror és a véres jeleneteket nem fognak annyira tetszeni. De mindenképp érdemes moziban megnézni mert az a hangulat ami árad a filmből annyira magával ragadó ,hogy nem még a romantikus jelenetek sem lesznek annyira zavaróak. Akik kedvelik a góthorrorokat vagy Guillermo del Toro filmjeit azoknak remek választás lesz. Részemről kap egy erős 8/10-t.

Nos ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr787985041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása