Szegasztok!

Íme negyedik nyereményjátékunk írásos anime kritika versenyének harmadik jelentkezője, Palacsintaxx, aki a Fate/Stay Night Unlimited Blade Works animéről fog írni nektek!

Jó szórakozást és továbbra is szeretettel várunk további versenyzőket nyereményjátékaink mindkét versenyére! ;)

"

Sziasztok !
Palacsintaxx vagyok ,ez pedig a Fate/Stay Night kánon újra feldolgozásáról fog szólni,amely az Unlimited Blade Works címet viseli. Hmm várjunk csak egy pillanatra ! Ez valóban egy újra feldolgozás? Nos a kritikámból erre a kérdésre megfogjátok tudni a választ. Akkor vágjunk is bele.

Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works
(2014 tv sorozat 1. évad kritika)

key.jpg

Na de mielőtt belevágnánk a közepébe kezdjük egy kis bevezetővel. A Fate/Stay Night Unlimited Blade Work sorozat 2014-ben kezdték el vetíteni. Jelenleg pedig még csak az első évadát láthattuk a képernyőnkön. Ez alapvetően egy akció/fantasy/thriller műfaj egyvelegű anime, amely a Fate/Stay Night visuel novel történéseit dolgozza fel ,melyet a Type-Moon játék kiadó dobott piacra még 2004 környékén. Az érdekessége a Fate/Stay Night visuel novel sorozatnak az volt, hogy egy történetet (játék mivoltából adódóan) többféle úton is végigjátszhattunk . Készült is egy anime feldolgozás is 2006-ban , amely csak az egyik utat hivatott bemutatni és nem feltétlenül képezi szerves részét a kánonnak, amelyet az eredeti sorozat állít elénk. Éppen ezért nevezték nemes egyszerűséggel a sorozatot Fate/Stay Night-nak . Ha megfigyelitek már a címzést, észrevehető hogy alcímet nem kapott, az előbb felsorolt okok folytán. Érdemes még megemlítenem a manga feldolgozást ,amely 2005-2012- ig folyamatosan futott, újabb és újabb epizódokkal . Sajnos magát a mangát nem olvastam , így bővebb információval nem szolgálhatok a történetével kapcsolatosan. Annyit azonban érdemes megjegyeznünk, hogy mint a manga mint pedig az anime hatalmas sikert aratott. Erre rákontráztak a Fate/Zero sorozattal, amely 2013- ban jött ki, és két évadod élt meg. Hatalmas sikert aratott. Míg az eredeti Stay/Night kicsit kopottas szegényes grafikával rendelkezett a már maga idejében a Zero alcímet viselő előzmény sorozat ,hatalmas minőségbeli javulást eredményezett. Mint látvány és animáció terén, mind pedig a történetben. Akkora volt a két sorozat közötti minőségbeli különbség, hogyha a néző a Fate/Zero sorozattal kezdett ismerkedni a Fate animékkel ,egy gyenge közepesre értékelte volna az eredeti Stay/Night animét. Nem csak a grafika miatt, amely sok animével ellentétben anno valóban hozta a 2013-as színvonalat. Történetben is valami fantasztikusat alkotott. A karakterek szerethetősége, a cselekmények intenzívítása ,az izgalmi faktor amit okozott felülmúlt minden várakozást. Többek között az enyémet is. Elnézést kérek tőletek az elkalandozásért, de szükséges volt ez a kis kitérő mielőtt bemutatnám a Fate anime széria legújabb tagját.

fatestay_night_unlimited_blade_works_737.jpg

Kritika:

Rögtön meg is válaszolnám a bevezetőben feltett kérdésem az eredeti sorozat újrafeldolgozását illetően. Valóban az –e ? Erre egy egyöntetű nem a helyes válasz. A Fate/Stay Night nem véletlenül kapta az Unlimited Blade Works alcímet. Az Unlimited Blade Works egy teljesen más utat jár be a történetben mint a 2006 os adaptáció. Sok rajongó az eredeti 2006-os sorozatot egy bukásnak tartja, mivel nem követi teljesen a visuel novel történéseit. S ahogy kivettem nem is egyezik meg egyetlen végigjátszási útvonallal sem tökéletesen illetve a jelenlegi franchise kánonjába sem épül be,amely valljuk be nem lenne akkora probléma de látva az Unlimited Blade Works történetének szerkezeti felépítését és annak megvalósítását, amelyet képernyőre ültetettek azt kell mondanom, hogy valóban az új sorozat fényében bukásnak fogható fel az eredeti sorozat szinte minden aspektusa. A történet mégsem tér el annyira a sorozattól ,hogy az egyszeri nézőnek, aki évekkel ezelőtt látta a 2006-os anime feldolgozást elsőre szembetűnjön a kettő közötti különbség. Az alap felállás és a kezdeti világkép megegyezik,amely szerint Shirō Emiya történetünk főhőse, egy középiskolás tanuló és egyben amatőr mágus Fuyuki városában.

fatestay_night_unlimited_blade_works_718.jpg

Akaratán kívül belesodródik az ötödik Szent Grál háborúba,amelyet mágusok vívnak egymással. Ez alapvetően egy titkos mágikus verseny hét résztvevővel és azok hősi szellem szolgáival . A harcok az esetek többségében élet-halál küzdelmek. Mégis az összecsapások között időleges szövetségek köttethetnek. A szabályok egyszerűek. A külvilág nem tudhat a versenyről, ha mégis tudomást szerez róla egy kívülálló azonnal megkell ölni azt. Győztes kétféleképpen lehetsz. Vagy megölöd az összes mágust, vagy egyetlen olyan mágus marad életben, amely még élő szolgával rendelkezik. Utóbbit problémásabb elérni, hiszen ha legyőzöd a mágus szolgáját, az a mágus még paktumot köthet, egy már meghalt mágus szolgájával. A többség éppen ezért szereti a könnyebb utat választani. Lemészárolni minden ellenfelet. Az utolsó csapat elnyeri a Szent Grált, amely a legendák szerint teljesíti a győztes bármely kívánságát. Shirō véletlenül megidézi saját szolgáját Sabert, ezzel ő neki is részt kell vennie a versenyen, hiszen vadásznak rá az előbb felsorolt okokból kifolyólag. Kénytelen kelletlen szövetségre lép az egyik versenyzővel Rin Tosakaval aki egy másik mester ezen „játékon” belül. Az ő hősi lelke pedig Archer lesz.

fatestay_night_unlimited_blade_works_071.jpg

Az érdekessége a játéknak az ,hogy a hősi lelkek típusai megegyeznek a Fantasy játékok alap kasztjainak. Találunk itt lovast, mágust,berserkert(a berserker bárki lehet aki hatalmas fizikai erővel rendelkezik és megőrült),lovagot (saber karaktere),íjászt, assasint (leginkább az alapzsivány kaszt specializálódott változatának tekinthető) és lancert (szintén harcos, dárdával felszerelve) . Itt érdemes megjegyezni, hogy ezek csak az alap kasztok, más novellek pl fate/stay prototype, ezt a kasztrendszert kibővítette más egyéb kasztokkal is most viszont ezektől tekintsünk el.

Ezeket a harcokat BattleRoyal szerűen bonyolítják le az animében igen látványos módon. Az animáció minősége hajszálnyival ,de túltesz a Fate/Zero sorozatén ,ami nem is csoda, hiszen ugyanazok az értő kezek felelnek érte, amelyek az előzmény sorozat feldolgozásáért is Aniplex, Notes, és Ufotable stúdiók. Az effektek látványosak, a mozgás pedig gyönyörűen van megjelenítve. Rendkívül dinamikus összecsapásokat kapunk részletekbe menő karakter animációkkal . A nézőnek szemet gyönyörködtető látványban lesz része. Sok anime itt szokott általában nálam elvérezni, mert ugyan szép csillivilli efekteket alkalmaznak, mégis karaktereik többsége statikus, illetve ha mégsem teljesen azok akkor is csak csak egyhelyben állnak és lövöldöznek vagy csak minimális mozgással rendelkeznek. Itt viszont rendszeresen kapunk közelharci jeleneteket ,amelyek rendkívül jól vannak megkoreografálva. Számomra ezen a téren a legjobb Cowboy Bebop movie , aminek minőségét is megközelítik az itt látható közelharcok. Pedig természetre azért eltér a kettő egymástól. A rendezésért Takahiro Miura, a zeneszerzésért Hideyuki Fukasawa; karakter designért Tomonori Sudou, Hisayuki Tabata, és Atsushi Ikariya felelt, alapul véve Takashi Takeuchi eredeti dizájnját; a művészetért, 3D, és a fotógráfia rendezéséért pedig Koji Eto, Kōjirō Shishido,és Yuichi Terao felelt. Elég annyit mondanom a stúdiók és neveket olvasván, hogy Full Metal Alchemist, Guin Saga, City Hunter,Fate/Zero, Soul Eater és szerintem tudni fogjátok, hogy miről is beszélek.

fatestay_night_unlimited_blade_works_063.jpg

Kritikám elején írtam, hogy annyira mégsem tér el a 2006 os animétől ez a feldolgozás. Kérdezheted azt, hogy akkor mi teszi ezt annyival de annyival jobbá, hogy az eredeti sorozatot mégis középszerűvé degradálja a nézőben ? Pedig ha önálló sorozatként tekintünk rá, a későbbi feldolgozások ismerete nélkül, egy remek 10/8,5 es animét kapnánk. Ami valóban baromira élvezetes mégis mi az ami ennyire kiemeli a folytatásokat , és a középszerűség homályába űzi az elődöt? A látvány ? Lehetne a látvány ,de attól még egy sorozat nem lesz jó. A karakterek? Nos a karakterek ugyanazok, mint az eredeti sorozatban. Hmm akkor mégis mi lehet az ? Mi hmmm ? A történet? Igen kedves olvasó a történet rá a válasz. Na de Palacsintaxx az elején azt írtad, hogy mégsem szembetűnő a különbség az eredeti és az új között. Ebben igazad van kedves olvasóm .Az alaphelyzet mind a kettőnél megegyezik. Mégis a történet útvonala ,a karakterek párbeszéde annyira eltér egymástól és akkora szerkezetbeli különbséget mutat ,hogy egy teljesen új sorozatról beszélhetünk. A Fate/Stay Night alap anime rendkívül szórakoztató, de a Zero és Unlimited Blade Workot sorozatokat látva, és végig ülve ,baromira unalmasnak hat a 2006 os darab . Egyszerűen rémes ezek fényében. Kikukázható.

A sorozatban jellemfejlődés is található, nem is kevés. A főbb szereplők formálják egymást a történet folyamán. Talán Shiro nevetséges hősi és idealizált elképzelései alakulnak át legjobban Archer hatására az epizódok alatt. Ugyanez igaz Archerre is aki egy megkeseredett életunt karakter.Shiro hatására viszont mégis visszanyer valamelyest az idealizált eszmékből ,amelyeket mára már feladott magában. Thosaka karakterére leginkább Saber hat . Saberre pedig Thosaka karaktere. Thosaka egy rendkívül fölényeskedő személynek tűnik a sorozat elején , Saber pedig a nőiességét elrejti és rendkívül zárkózottnak hat. Érdekes ahogy ez a párhuzam kibontakozik a képernyők között, és mondhatni érezhető a kémia a karakterek között. Persze nem feltétlenül romantikus értelemben. Mindenki hat mindenkire valamilyen szinten. Egy komoly hátránya mégis van az Unlimited Blade Worksnek, hogy ugyan rengeteg karaktert mozgat, mégis csak a 4 főszereplőre koncentrál igazán. A többi mestert ugyan megismerhetjük pár jelenet elejéig ,mégsem tesznek a nézőre akkora benyomást mint anno a Fate/Zero sorozat esetében Nagy Sándor és mestere olykor megsomolyogtató párosa, vagy Caster és az ő mesterének beteges sorozat gyilkosságai. Vagy éppen az akkori Saber és mesterének kapcsolata, és a többi és a többi. Ott elég időt hagytak mindenki megismerésére. Itt szinte semmit sem tud meg a néző a többi mesterről. Ami hatalmas hiba. Én megértem ,hogy anno centralizálni szerették volna az animét erre a négy fő karakterre,de nem kellett volna középszerű ellenfeleket választani. Talán a legizgalmasabb Caster karaktere, hiszen ő tűnik fel a legtöbbet hőseinken kívül ,de még sincs akkora potenciál benne mint az elődjében a Zero sorozaton belül. A kedvenc karakterem személy szerint az Archer volt az első évadban Rider mellett. Gilgamesh és Nagy Sándor párosa verhetetlen volt számomra. Ugyanez az élmény viszont már nem ért a Fate/Stay Night sorozatok alatt. Itt nincs akkora hatása a szolgák személyiségének mint az első évadban. Valami hiányzik a F/SN szériából, amely megvolt az F/Z-ban .

fatestay_night_unlimited_blade_works_062.jpg

Itt felmerül egy másik kérdés, hogyha elszeretnéd kezdeni a Fate sorozatok megtekintését milyen sorrendben tedd meg. Mert mint említettem a Fate/Zero előzmény sorozatként tekinthető. Ez igaz a 2006-os és 2014 –es animékre is. Tehát mindkettő előzményének beillik. Mégis azt mondom, hogy ne ezzel kezd az anime megtekintését. Mert előzmény lévén akkora spoilereket tartalmaz, amely az élvezeti és izgalmi faktorát rontani fogja a Fate/Stay Night sorozatoknak . A 2006 os animét immáron fölösleges megnézned, mert rossznak fogod találni az újabb feldolgozások fényében, így ha rám hallgatsz először a 2014-es animével kezded ,amelynek a második évada idén fog kijönni. Itt megjegyezném, hogy az Unlimited Blade Work alcím egy korábban megjelent mozi feldolgozást is takar, amely grafikai minőségében megfelel a jelenleg futó sorozatnak. Mégis szűkös és kötött időtartama miatt a movie élvezeti faktora romlik. Mivel egy legalább 24 részes történetet próbáltak belezsúfolni 1,5 órába. Ami nem sült el a legjobban.

Összegzés:

A Fate/Stay Night: Unlimited Blade Works első évada 8,5 pontot ért nálam, a maximálisan megadható 10-ből. A harcok látványosak, a történet izgalmas. A párbeszédek szórakoztatóak. A főhősünk és többi karakterünk jelleme is remekül kidolgozott,mégis valahogy kevesebbek mint az F/Z szériában. Karakter fejlődés is tapasztalható a történet folyamán. Főleg Shiro tekintetében. Érdekes párhuzam és kapcsolat áll fent egyébként Archer és Shiro karakterében, amelyet néha nagyon humorosan ábrázolnak az animén belül. Ezenfelül rengeteg fordulatot tartalmaz a történet. Ne haragudjatok , hogy ezekre nem tértem ki a kritikán belül ,de most kritikát szerettem volna írni, nem pedig egy epizód tartalomjegyzéket. Igyekeztem minél spoiler mentesebben leírni a véleményemet, így ti is teljes egészében kitudjátok élvezni a sorozat adta izgalmakat . Annak is kötelező megnéznie a sorozatot, aki a 2006-os szériát anno látta. Én majdnem itt buktam el, hiszen úgy gondoltam ,hogy ismerem már a történetét ennek az animének és nem igazán akartam újra megnézni. Hatalmas meglepetés ért viszont akkor ,amikor észrevettem hogy valahogy jobb az egész mint az eredeti,és amikor tapasztaltam hogy komplett részek párbeszédek teljesen mások mint az eredeti szériában, azonnal rávetettem magam és ledaráltam az egészet. Egymás után kétszer. Ami nagyon-nagyon ritka nálam. A zene pedig szokás szerint fantasztikus. Kiemeli a drámaibb jeleneteket , a harcok mögé pedig belesimul . Szinte észre sem vesszük ,de mégis a zene nélkül nem kapnánk ugyanazt az élményt. Észrevétlenül fokozza bennünk az izgalmat. Mégis azt kell mondanom, hogy ez az első évad sem volt tökéletes. Ugyan a karakterek nagyon szerethetővé váltak ,de a Fate/Zero karaktergárdáját nem múlja felül. S az előzmény sorozat történetben is valamivel jobb volt,így arra fél ponttal többet adnék.

Oh igen majdnem kifelejtettem, van humora is a sorozatnak ,de annyira nem számottevő. Talán ha párszor megsomolygod a poénokat. Feledhető dolog, végül is a sorozat nem feltétlenül erről kell hogy szóljon, már műfaját tekintve is.

Nos ennyi voltam mára sziasztok!

"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr987098849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása