Sziasztok!

Szégyenlem bevallani de van egy mangaka akinek a műveivel szinte egyáltalán nem foglalkoztunk még itt a blogon, ő pedig nem más mint Osamu Tezuka, minden magakák ősatyja. Hogy bepótoljuk ezt a gigászi méretű hiányt a mai alkalommal az ő egyik mangájából készült művet fogom megismertetni veletek, ez pedig nem más mint a Metropolis című animefilm.

tumblr_m7bmpfl69z1qbs6i5o1_1280.jpg

A Metropolis Osamu Tezuka 1949-ben megjelent one-shot mangájából készült 2001-ben a Madhouse stúdió gondozásában, a rendező pedig a csak rövidített néven ismert Rintaro volt aki olyan animéknél vett még részt mint a Galaxy Express 999, a Muumin és a Yona Yona Penguin. Érdemes még megemlíteni hogy a forgatókönyvet nem más  mint Katsuhiro Otomo írta, aki egy másik legendás anime az Akira megalkotója is volt. Azért is érdekes ez mert az Akira és a Metropolis stílusa nagyon is hasonló,mindkettő a cyber-punk műfajt erősíti habár azt azért el kell ismerni hogy a Metropolis valamivel lightosabb.

A  történet egy olyan jövőben játszódik ahol az emberi munkát teljes egészében robotok vették át, az emberek pedig egy részekre osztott hatalmas városban Metropolisban élnek. Maga a város 3 zónára van osztva, a felszínen élnek a gazdagok és a politikai vezetők míg az alsóbb szinteken a munkájuktól megfosztott és szegénységben élő emberek tengetik napjaikat. Ebbe a városba érkezik főhősünk Kenichi aki a bácsikájával egy körözött doktort név szerint Laughtont jöttek megkeresni és letartóztatni.

metropolis-anime-2.jpg

Azonban azzal nem számolnak hogy a doki jelenleg a város vezetőjének  Duke Red-nek dolgozik egy roboton amik emberi érzelmekkel van felszerelve, ő a másik főszereplő Tima.

metropolis.jpg

A Történet onnét kezd beindulni mikor  a főnök fogadott fia Rock féltékenységből felgyújtja a doki laborát ám Tima túléli és így találkozik Kenichivel akivel a bácsikája keresésére indulnak ám folyamatosan menekülnek Rock elől,közben az emberek fellázadnak a robotok ellen és a végére az is kiderül hogy Tima miért olyan fontos Duke-nak. Ennyi az anime története, nem egy túlspilázott sztori de hát nézzük el a manga korára való tekintettel. A többi cyber-punk animének sincs túlbonyolítottabb sztorija, ez így ahogy van nagyon jó. 1949-ben úgy látszik sokat foglalkoztatta az embereket hogy milyen lesz a jövő, itt azért megjegyzem hogy az Akira ezt jobban kihasználta de a Metroplis sem  használta fel rosszul a témát. Az anime hűen követi a manga sztoriját bár a befejezés még így is egy nagy kérdőjel lett, azt nem tudom hogy a manga is így ér-e véget.

Ami azonnal feltűnhet az embernek  az az hogy a látvány eléggé visszamaradottnak látszik még a 2000-es évekhez képest is bár ez annyira nem meglepő elvégre a készítők próbálták megtartani Tezuka stílusát és ez nagyon rányomja a bélyegét az animére,sokaknak ugyanis pont ez a legnagyobb bajuk a sorozattal. Személy szerint nem tartom rossznak a látványt bár azt el kell ismernem hogy a színezés egy kicsit lehetett volna erősebb is,nem nagyon bírom a pasztell látványt. Viszont a háttérdizájn nagyon is koppenzálja ezt, olyan háttereket kapunk hogy az csak na.....

metropolis-2399.jpg

Bárki akármit is mond,ez bitang jól néz ki. Rendesen ki vannak dolgozva a hátterek és a szereplők is. Apropó karakterdizájn....

metropolis_005.jpg

Ha valaki bishiket,bishoujo-kat vagy moékat vár a sorozatban az azonnal kapcsolja ki a filmet mert olyanokat nem fog látni. A Karakterdizájn rohadt jó és teljesen egyedi és üvölt róluk Tezuka stílusa. Mindegyik szereplő személyisége gyakorlatilag a dizájnjából leolvasható. Csatajelenet nem sok van, igazából az effektek azok amik még kiemelendőek ugyanis nagyon jól vannak megcsinálva,pláne az amit az utolsó 10 percben kapunk.

metropolis_006.jpg

Nem tudom ki hogy van vele de nekem erről a képről önkéntelenül is a Ghost In The Shell jutott az eszembe.

A Szereplők. Hogy is mondjam......  mint az előbb írtam a karakterdizájnról leolvasható a személyiségük de voltaképp alig látunk belőlük valamit. Kenichi és a bácsikája mindketten átlagos  karakterek,Duke  személyiségileg egy önelégült, beképzelt faroknak kellene lennie de ebből se látunk szinte semmit, az egyetlen akiről tényleg el lehet hinni hogy egy pöcs az Rock.

Metropolis Kenichi.jpg

Ugyan a készítők próbálták úgy megcsinálni őt hogy azonosulni lehessen vele de csak az érték el hogy egy pökkhendi talpnyalót csináltak aki mindent a "hálára" fog rá.Aztán ugye ott van Tima is.  Nos ő tényleg úgy viselkedik mint egy robot aki pár perce ébredt tudatra és fogalma sincs semmiről. Az ő karakterén keresztül boncolgatja az anime ugyanazt a kérdést amit a GINTS is, vagyis ha egy robot emberi tulajdonságokkal rendelkezik akkor ő ember vagy robot? Ohhh már 2. alkalommal utalgatok a Ghost-ra, talán azért mert a Ghost In The Shell készítőit ez ihlette meg?

Végezetül a zenék. Csodásak. Nem Kertelek, tényleg azok.  A Sorozatban hallható régi jazz zene egy amolyan 2. világháborús atmoszférát teremt a sorozat köré és ezek a sorozat legjobb zenéi is. A Nyitó és Záródal is ilyen és habár jómagam nem vagyok Jazz rajongó mégis nagyon tetszettek. De  a többire sem lehet panasz.

Ezzel el is érkeztem a végére. A karakterek pontatlan kidolgozása ellenére azt mondom: Ez az anime egy remekmű. Egy olyan világot tár elénk ami akár meg is valósulhat ( bár az Akira mégis jobban bemutatta) , egy olyan ember munkája akinek ez a vízió jelent meg a jövőről mikor papírra vetette ezt. Mindenképpen nézzétek meg.

Metropolis

-Idő: 2001

-Stúdió: Madhouse

-Rendező: Rintaro

-Műfaj: Sci-Fi , Cyber Punk

-Opening: Metropolis by Toshiyuki Honda

-Ending: There"ll Never Be Goodbye by Obata Minako

-Hossz: 1 Óra 50 Perc

Tetszett:

-Nagyon jó a történet

- Egyedi a karakterdizájn

-Bitang jó a látvány

- Nagyon jók az effektek

-  Az utolsó 10 perc felér a GINTS-hez

- A Szereplők személyisége leolvasható a kinézetükről

-Zenék

-Opneing és Ending

Nem Tetszett

- A Színezés

-Rock

- A Befejezés elég nyitott maradt.

Értékelés:

-Százalékban: 93% -Kíváló

-Pontban: 9/10

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr256712729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kossza 2014.09.21. 16:42:51

Valóban látványosak hátterek és a jó a retro karakterdizájn is, de szerintem nem illenek össze a kettő, főleg az utolsó jeleneteknél volt nagy a kontraszt köztük.

A manga alapötlete egy 1927es szintén Metropolis című mozifilm amiből a Queen együttes Radio Ga Ga című videoklipjében is felhasználtak jeleneteket.

www.port.hu/metropolis/pls/w/films.film_page?i_film_id=1646
süti beállítások módosítása