Sziasztok!

Sherlock Holmes,Miss Marple,Hercule Poirot,Columbo,Kojak és még sorolhatnám a híresebbnél híresebb detektíveket a klasszikus irodalom,a krimik és a TV Sorozatok világából.A Detektív történeteknek nagy kultusza van a szórakoztatás világában,rajongóik világszerte veszik és olvassák a főszereplésükkel készült regényeket és a TV sorozatok majdnem olyan híresek mint a szappanoperák. Sajnos jómagam nem tartozom a rajongók táborába,ezek a történetek számomra eléggé egyhangúak és könnyen kitalálhatóak hiszen mint tudjuk mindig az inas vagy valamelyik közeli rokon a tettes.

Animés körökben leginkább a Detektív Conan című fillerhalom az ami nagy népszerűségnek örvend de ott a Gosick is ami eddig az egyetlen olyan detektíves történet volt ami elnyerte a tetszésemet.Aztán ráakadtam mai alanyomra a Shinrei Tantei Yakumo című animére és első blikkre ez sem érdekelt különösebben csak miután elolvastam a tartalmát döntöttem el hogy mégis megnézem. A Véleményemet pedig megtudjátok ha a tovább-ra kattintotok.

PDY_573x300.jpg

A Shinrei Tantei Yakumo eredetileg novel formában jelent meg 2004-ben és azóta is jelenik meg Kaminaga Manabu ,Suzuki Yasushi és Katou Akatsuki gondozásában.  A nagy siker hatására 2009 óta manga formában is megjelenik a mű ami szintén nagyon sikeres lett így nem is volt kétséges az anime elkészítése. A Sorozatot a Bee Train stúdió készítette 2010-ben , és  kiknek olyan animékhez van közük mint a Hack szériák,a Blade Of Immortal, A Noir és a Phantom . A rendezést pedig Kurokawa Tomoyuki vezényelte akinek ez volt az egyetlen nagyobb rendezése, főképp epizódrendezésben jártas.

A Történet főszereplője egy Yakumo nevű eléggé magának való srác aki napjait főképp lógással és alvással tölti ,ám speciális képességgel rendelkezik, bal szemével képes látni a halott emberek itt ragadt lelkeit.

psychic_detective_yakumo_001.jpg

Képességének köszönhetően gyakran besegít a rendőrségnek is de ezen kívül semmi nem foglalkoztatja különösebben mígnem egy nap megismerkedik egy Haruka nevű lánnyal aki a segítségét kéri egy barátjával kapcsolatban akit megszállt pár szellem.

psychic_detective_yakumo_003.jpg

Innentől kezdve az anime eléggé epizódikus történeten halad,vagyis minden részben másik esetet kell hőseinknek megoldaniuk amiben egy eléggé öntörvényű nyomozó  Kazutoshi is a segítségükre van.

psychic_detective_yakumo_044.jpg

 A Sorozat a 7. résztől indul be igazán mikor is tiszteletét teszi 2 újabb szereplő, Miyuki....

psychic_detective_yakumo_105.jpg

...és egy titokzatos férfi Unkai.

psychic_detective_yakumo_106.jpg

Tehát megoldódott hogy kik lesznek a főgonoszok,Unkai mindenáron Yakumo-ra vadászik,közben fény derül kettejük kapcsolatára és Yakumo gyerekkoráról is lehull a lepel, ezek mellet persze jönnek továbbra is a szellemek akik Yakumo-ék segítségét kérik.

A Sztori ennyiből áll,megkapjuk a dekára kimért sablonhegyeket de hál istennek itt a sablonok jól vannak összerakva,a lassú beindulás után a történetdarabkák egy nagyon hangulatos és egységes detektívtörténetté állnak össze. De itt a lassú beindulást szó szerint értsétek, a 7. részig ugyanis minden részben ugyanaz történik csak más tálalásban ugyanakkor a főgonoszok már itt is feltünögetnek és akcióznak és nem csak később indulnak be és ez nagyon tetszett.A Detektívtörténetek úgy jók ha minél kevesebb infót kap az ember és magának kell kitalálnia hogy mi is folyik itt. Ilyen szinten a Yakumo egész jól teljesít de a kézenfekvő sablonokat így is megkapjuk mint az apa-fiú konfliktus,hánytatott gyerekkor stb de mindezek ellenére a történet igenis nagyon jó. Plusz ha hozzávesszük ezt a szellemes dolgot akkor még jobb,ugyan eleinte nem értettem hogy minek kell  a főhősnek a halottlátó szem ha elűzni nem képes őket, de aztán arra gondoltam hogy szándékosan írták ilyenre hogy ez ne legyen egy újabb szelleműzős anime. Hiszen így is annyi van már belőlük mint az oroszok.

A Látvánnyal nekem nem volt semmi gondom. A Hátterek szépek, a karakterdizájn sem rossz annak ellenére hogy Yakumo itt is bishi de legalább a normálisabban kinéző fajtából,ugyanakkor Haruka mintha egy kicsit kidolgozatlan lenne nem csak kinézetileg hanem személységileg is de arról ha majd ott tartunk. Persze ott vannak azért a szellemek is.....

psychic_detective_yakumo_004.jpg

 

El kell ismernem,ez nem néz ki rosszul.  De tényleg,egész reálisan vannak ábrázolva bár ijesztőnek egyáltalán nem ijesztőek habár 1-2 viccesebb pillanatuk is akad.....

yakumo3-1.jpg

"SZOPI SZOPI 5 DORRÁ"

Ugyan kevés akciójelenet van de azok szinte mindig pörgősek csak nagy szívfájdalmam hogy nincs végső csatajelenet. Szó mi szó a látvány egész jó,nem lehet rá panasz.

 

Karakterek. Na itt azért van néhány eléggé kiakasztó dolog. Yakumo egy eléggé magának való srác aki a sorozat 90%-ban rébuszokban beszél és ez ne tudjátok meg mennyire irritáló.Haruka mint már mondtam,nagyon egydimenziós karakter lett, fontosabb szerepe nincs is csak itt van és ennyi..... De kétségkívül a rendőrnyomozó a legnagyobb arc a sorozatban,neki van a legnagyobb jelenléte és van néhány viccesebb beszólása is. Van még pár fontosabb mellékszereplő egy újságírónő és egy kezdő nyomozó képében akik szerencsére nem szenvednek a szokásos felesleges mellékszereplő szindrómától, elég nagy szerepet kapnak ők is. Aztán ott vannak a főgonoszok is ugyebár. Miyuki annyira nem érdekes karakter a családi háttere annál inkább de az ő története nagyon felületesen van elmesélve ergó azonosulni sem lehet vele.

psychic_detective_yakumo_434.jpg

Mondjuk a flashback jelenete rohadt jól sikerült.

 

De Unkei....... komolyan mondom nála rosszabb  főgonosza csak a Dragon Crisis-nak van. Ugyan próbálják nagy szarkavarónak és gonosznak beállítani de az a gond ezzel hogy nem lehet elhinni róla hogy ő gonosz. Legalábbis nekem esett le hogy ő gonosz lenne egészen az utolsó részig. Karakterileg ugyan próbálták olyannak ábrázolni mint a Grófot a D.Gray-Manből,szal hogy önös céllal segít az embereknek de ebből semmit nem látunk, a karakterében a misztikum egyáltalán nem működik,idegesítő, és persze neki is minden mondatához úgy kell mozognia és gesztikulálnia mintha az Oscárra pályázna.Másszavakkal élve: a jelleme inkább semmitmondó és nevetséges mint komolyanvehető,az indokán meg csak néztem mint Jenő a moziban azon gondolkodva hogy ez most komoly? Nem árulom el mi az mert akkor a kórházak tele lennének leszakadt állú emberekkel.És szerintetek volt annak jelentősége hogy ő Yakumo apja: NANÁ HOGY NEM!

Viszont amin nagyon meglepődtem hogy 13 részes animéhez képest nagyon is jó volt a befejezés. Szépen lezártak minden szálat bár Unkei eltűnése miatt kapott egy kis Chrno Crusade hangulatot. A Zenék szintén jól sikerültek, háttérzenék csillagos 5-t érdemelnek mert nagyon hangulatosak lettek és illenek a sztori jellegéhez. Az Opening zenét Yakumo Seiyuu-a azaz Ono Daisuke adja elő akit őszintén megmondom hogy sose kedveltem túlzottan de meg kell hagyni hogy nagyon jó kis dalt énekelt fel.Az Endinget pedig Komine Lisa adja elő aki a Gosick endingjeit is énekelte de ez a dal azokhoz képest nagyon félresikerült lett,altatónak jobban beválna.

A Shinrei Tantei Yakumo tehát egy egész korrekt kis detektív anime ami egész jól használja fel a téma sablonjait,ezek mellet nagyon hangulatos és feszültségkeltő is egyben. A téma kedvelőinek mindenképp érdemes megnézni de mindenkinek ajánlom akik egy jókis rejtélyekkel teli detektívsorozatot szeretnének látni nem több 100 részre elnyújtva.

Shinrei Tantei Yakumo

-Idő: 2010

-Stúdió: Bee Train

-Rendező: Kurokawa Tomoyuki

-Műfaj: Misztikus-Shoujo

-Opening: Key by Ono Daisuke

-Ending: Missing You by Komine Lisa

-Hossz: 13 rész

Tetszett:

- Az anime jól használja fel a sablonokat

-Nagyon jó a látvány

- Kazutoshi

- Nagyon hangulatos

- A főgonoszok nem csak random jelennek meg a végén és ez egy nagy pozitívum

-Jók a harcok

- Zenék

-Opening

Nem Tetszett:

-A történet lerágott csont

- Haruka

- Unkei az egyik legrosszabb főgonosz az animetörténelemben

-Ending

Értékelés:

-Százalékban: 83%-Jó

-Pontban: 8/10

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr646697619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása