Szegasztok!

Még tavaly december utolsó hetében néztük meg Wangood-al a Hobbit 2 Smaug Pusztasága című filmet, s gondoltam, hogy megírom róla rövid gondolataimat, amíg még erősen él bennem a film.

Ezzel együtt pedig el is indítom blogunk új rovatát, a "Movie Kritika" rovatot, amibe olyan filmek kerülnek be, melyek sem anime filmek, sem pedig Marvel/DC filmek.

Íme hát a rövid és tömör Hobbit 2 Samug Pusztasága kritika!

(Figyelem: Harmadik nyereményjátékunk még mindig él! Információk itt találhatóak!)

Hobbit_Smaug_poszter_3.jpg

Szóval Wangood-al, miután előzetesen egyeztettünk, bementünk reggel a Westend-be a 10 órakor kezdődő Hobbit 2 Smaug Pusztasága filmre. Miközben a büfében vásároltunk, mondtam Wandood-nak, hogy fingom nincs a Hobbit-ról, de még csak nem is láttam az első filmet se! Ekkor elmondta, hogy nem baj, mert az első rész gyakorlatilag a nagy semmiről szólt! Mondtam, oké, s további beszélgetés után elmondta, hogy az új "Hobbit Trilógia" nem más, mint egyetlen egy könyv adaptációja. Erről majd később, de akkor most jöjjön maga a film.

Nos, a történet... gyakorlatilag a legsablonosabb történet, amit valaha láttam! Gyakorlatilag egy régi kölyök meséről van szó, abból is a legsablonosabb, amit kilehetett volna találni.

De akkor röviden összefoglalom:

"Bilbó, aki véletlenül sem Bimbó, és a k*rva sok törpe elmennek kifingatni a fél világot terrorban tartó sárkányt, aki annyira, de annyira gonosz, hogy nem csak a szegény gyerekek csokijait és cukorkáit veszi el, de a kedves és tehetetlen Magdi Anyus kertjét használja budinak, de amúgy semmi értelmeset nem csinál a nap 24 órájában csak fürdik az általa összelopkodott aranyban, mint Dagobert Bácsi a pénztárolója pénzében a Kacsamesékből".

Na igen, 2013-ban ilyen történettel előállni... s még az sem segít, hogy "eközben" megjelenik Szauron a seregével s megint hülyét csinálnak Gandalf-ból. Ugyanis semmi kapocs nincs a sárkány (kinek neve amúgy Süsü helyett Smaug) és Szauron között, ami szerintem gáz, mert ha lett volna valami kapocs köztük, akkor azt mondanám, oké, de így... de lehet, hogy valami hasonló poént a harmadik részbe kívánnak belerakni, mert most kicsit spoiler, de a sárkányt csak a következő részben fogják kinyírni.

S ERRE megy el 3 óra! Igen, eme gyerekmesére megy el 3 óra! És ez még csak az egyik szegmense volt a kerek történetnek, amit leírtam, mert voltak kedvesek a készítők az amúgy 200-300 oldalas könyvet (novellát) 3x3, azaz három darab három órás, összességében 9 (!!!) ÓRÁS FILMRE BONTANI! Nem azért, de ez már pofátlan bőrlehúzás! Ha egy kb 400-500 oldalas regényt akarnak 2 filmbe rakni, rendben, de egy 200-300 oldalasat?! Még a Harry Potter is röhögve adaptálta max 2 órás filmekbe az első 6 könyvet, s 1-2 dologtól eltekintve egészen jól, a hangulat és a sztori dinamikájának rovása nélkül!

De akkor jön a kérdés: hogyan csináltak egy ilyen alig 200-300 oldalas, gyakorlatilag gyerekmesének az egyik szegmenséből egy három órás filmet? A válasz kérem szépen egyszerű: filler, azaz töltelék jelenetek! Wangood is elmondta, hogy kb a fele/háromnegyede nem volt benne a könyvben, ami volt a filmben, de a legrosszabb, hogy én, aki nem olvasta (de azért rendesen utánanézett) a könyvnek, még én is a szegényes tudásommal éreztem, hogy nagyon elhúzzák, s röhögve meglehetett volna csinálni egy másfél vagy két órás filmnek!

Mert mi a baj ezzel a három órás játékidővel? Hogy mivel egy nagyon egyszerű történetet akartak elnyújtani, ezért nem tudja a film fenntartani az amúgy nem is rossz hangulatot, s így sokszor fenyegeti a nézőt a bealvás veszélye.

Látvány... na az csillagos ötös, de ugye látvány önmagában nem minden, de itt kivételesen mindent jól megcsináltak. Tehát a látvány filmeket imádók falni fogják, de most szólok, hogy 3D-ben néztük meg, s megint nem használták ki rendesen, max egy pár bogárnál, amikor berepülnek a képbe.

Akció: sok van belőle, és szintén látványosak, bár megjegyzem, egy ilyen fantasy filmnél nem várok el sok akciót. Mindenesetre jó volt látni néhány olyan csatát, ami az Avengers-hez hasonlóan poénosan sikerült (gondolok itt, amikor a törpéket üldözik a hordóban a folyó mentén, a tünde meg a fejükön táncol és lövi az orkokat, azon például besírtam).

Zenék. Jól ellettek találva, nincs más mondanivalóm.

Hangulat? Nos, igazoból jó a hangulat, de az a három órás játékidő nagyon lelassítja az eseményeket, s így sokszor elvész a hangulat is.

Összességében a Hobbit 2 jó film, viszont a történet túl sablonos, s a három órás játékidő megcsapja a film dinamikáját, mely által a hangulat is sokszor alásüllyed a film alatt. Ha van egy felesleges három órád valamelyik hétvégén, illetve Gyűrűk Ura rajongó vagy, rendben, de nálam egy közepes, jó között mozog a film.

Jó szórakozást, akik megnézik! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr485747786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.01.09. 01:32:15

Az igazság az, hogy azért alap a film története mert a könyv, sőt maga a gyűrűk ura az alap fantasy együtt ashlan világával. (a két író jó barátságban volt egymással ,de mégis másként gondolták a fantasyt mint műfaj, ez érződik a két könyvben is) A hobbit gyerek mese könyvnek készült.

A hobbit kettő egy újabb bőrlehúzás volt egyébként a rendezőtől. Gondold csak el, az alap gyűrűk ura közel könyvenként 400-500 oldal körül van. Egy ilyen terjedelmű könyv kapott 1 részt, majd a második könyv szintén egy részt és a harmadik is. Na már most a hobbit összesen ha van 250 oldal :D 14 éves koromban olvastam ,de kb ennyi lehet. Ez a 250 oldal kapott 3 darab baromira hosszú filmet :D Ezért nem történik benne szinte semmi.

xxroland23 2014.01.09. 06:50:30

Fúúú de utálom a Hobbit filmeket. A Gyűrűk Ura filmek azok jók voltak de ezek valami halálosan unalmasak.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.01.09. 14:57:15

@xxroland23: én azért megnéznék egy wayne chapman pl Karnevál c könyvének film változatát (magyar m.a.g.u.s világban játszódik) vagy egy forgotten realms es filmet (pl sötét elf ciklus valamelyik könyvének feldolgozását) de neeeeem uwe bolltól :D

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2014.01.11. 18:15:17

"I am fire, i am death."
sideeffectofliving.files.wordpress.com/2013/12/smaug1.jpg

Eközben néha én is kicsit "unatkoztam", de ilyenkor meg a gyönyörű díszleteket, kellékeket, kosztümöket meg a profin kidolgozott CGI-t nézegettem.

kastor 2014.01.13. 18:27:59

Számomra az év filmje a látvány tökéletes volt, az akció is nagyszerű volt, a hobbit 1 szinte összes hibáját kijavította számomra az életem egyik legjobb filmje a hobbit 1,2.
süti beállítások módosítása