Szegasztok!

Nos, miközben tapasztaltam, hogy az AXN hivatalosan is törölte Animax-os oldalát (mely lépéssel a 100%-ról 1000%-ra erősítette meg az Animax megszűnését), véletlenül felmentem az Mangafan oldalára, ahol eme kis "interjú" fogadott, amiben a Mangafan tulajdonosa próbálja megmagyarázni, miért adnak ki egyre kevesebb mangákat.

Mangafaninterju.jpg

Akinek rossz a szeme vagy túl kicsi, az itt elolvashatja nagyban!

Nos, nem akarok túlságosan belemenni, de azért nézzünk csak meg egy pár "érdekes mondtatot"!

"Azt kell látni, hogy a könyvpiac a felére zsugorodott az utóbbi években, egyre kevesebb könyv fogy".

Ez csak félig állja meg a helyét, mert ugyan tény, hogy egyre kevesebb ember olvas könyvet, VISZONT így is vannak best-selling címek, amik kb 4-5-rös hasznot ad vissza, sőt, a mangák alapjából véve japán képregények, az újság/képregény olvasás meg nem esett vissza annyira! Jó példa az Asterix, aminél pont fordítva volt a helyzet, ugyanis ott az első két évben volt ritka a megjelenések száma, 2012 óta viszont nem csak, hogy fellendült az új kötetek kiadása, de még azt is elérték, hogy a legújabb kötet (is) megjelenhessen nálunk!

"Ugyanis rendszeresen meg kell újítanunk a szerződéseket a japán kiadókkal - egész pontosan minden hatodik kötetnél."

Na éppen ez az, amiről Peter1989 is beszélt a blogján, hogy pont ezért nem szabad a még mindig futó divat sorozatokat erőltetni, főleg, ha azok mér megjelentek az országban, lásd pl Naruto vagy a Berserk mangák. Plusz, ha minden hatodik manga után kell fizetni, akkor miért nem rövid sorozatokat adtak ki? Mert pl Shin Angyo Onshi és Hellsing hosszúságúak pont jók egy ilyen kis piacra, kb ilyen vagy még rövidebb mangákat kellett volna behozni - pl Monster.

"Egyik levélben például azt javasolták, hogy reklámozzuk a mangákat, mert biztosan azért nem veszik őket. Visszakérdeztünk, hogy azon kívül, hogy van egy magazinunk, a Mondo, négy rendezvényünk minden évben és tévéreklámjaink?"

Most nem a japán kiadókat akarom védeni, de ezekből a "tévéreklámok" hol voltak? Mert amíg még néztem az Animax-ot, sehol nem volt, max DVD reklámok, de egy idő után azok is eltűntek, mint az animék, s egyedül már csak a Mondo reklámja ment.

S ismételten nem őket akarom védeni, de igenis lett volna még több lehetőség a mangák reklámozására! Pl hol voltak a plakátok? Nem hiszem, hogy 2-3 plakát pl Budapest legfontosabb részein (Blaha, Oktogon stb) olyan drágák lettek volna - 576 Kbyte is így reklámozza magát és a játékokat, sőt, ők még a villamosokra is felragasztottak pár plakátot. Valamint lehetett volna kérni az újságárusokat is, hogy segítsenek bele (pl ők is adtak volna el mangákat).

Összefoglalva itt is az van, amit Peter1989 már jól kivesézett.

Az interjú maradék részéről annyit, hogy nagyon sokszor a japán kiadókat okolják az egyre kevesebb manga megjelenésért, miközben arról beszélnek, hogy nálunk mennyire ki van virágozva a szubkultúra.

Félreértés ne essék, nem azt akarom mondani, hogy az a mangafan hibája az egész, mert a hazai anime és manga hanyatlásért MINDENKI felelős (vevő, eladó egyaránt), de hogy a mangafan igen sok hibát követett el az utóbbi 2-3 évben, az fix.

Remélem, hogy végre rájönnek, hogy nem feltétlenül kell erőltetni a neverending/futó divat sorozatokat, s végre rátértnek a kevés kötetes mangákra is, mivel ott is vannak gyöngyszemek.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr765684931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HimuraHun 2013.12.10. 20:18:36

Berserk bukása azért fájdalmas számomra, igaz az Delta Vision termék, nem Mangafan.
Európában azért még így is előkelő helyen állunk, nem olyan sok országban van nagyobb mangapiac.
" VISZONT így is vannak best-selling címek"
Igen, a Sci-fi és Fantasy szubkultban vannak best-selling címek, de a mangák között nincs ilyen tuti siker. Mangát nem sokan vesznek, sajnálják a 2000-2500 Forintot rá. Persze, angolul olcsóbb beszerezni a mangákat ez igaz...

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.12.10. 21:57:21

@HimuraHun: mindent olcsóbb beszerezni, főleg letöltve,de azért egy könyv mégis más amit újra és újra elolvasol, felteheted a könyves polcra stb. Persze megteheted a mangát is, vagy képregényt is gyűjthetsz, de a könyv még mindig egy értéket képvisel ,míg a manga nem. Nem leharapni a fejem ,ez csak egy szólás mondás (mangáról még ilyet nem hallottam). S igen sokan csak egyszer olvasnak el egy mangát, arra meg fölösleges kiadni x összeget, ha ingyen megszerezheted . Mentalitás kérdése. Azt a pénzt másra is elköltheted. (nem nem piára meg bulira meg drogra, ahogy ilyenkor szoktak válaszolgatni egyes emberek, egyszerűen már tartalmat,értéket képviselő dologra,vagy egyéb szórakozásra)

HimuraHun 2013.12.11. 19:47:43

Ma a tömegközlekedésen olvastam Mondot és azonnal beötlött a mangafan raklámnál ez a mondat ebből a bejegyzésből: "pont ezért nem szabad a még mindig futó divat sorozatokat erőltetni, főleg, ha azok mér megjelentek az országban, lásd pl Naruto vagy a Berserk mangák. Plusz, ha minden hatodik manga után kell fizetni, akkor miért nem rövid sorozatokat adtak ki? Mert pl Shin Angyo Onshi és Hellsing hosszúságúak pont jók egy ilyen kis piacra, kb ilyen vagy még rövidebb mangákat kellett volna behozni - pl Monster."
Erre annyit írnék:
"Etalon" Árnybíró : 17+1 kötet.
Chrno Crusade 8 kötet.
Death Note 12 kötet.
Hellsing 10 kötet.
Nana 21 kötet.
Vampire Knight 18 kötet.
Lovely Complex 17 kötet.
Rurouni Kenshin 28 kötet.
Egyedül a Naruto az egyetlen futó sorozat. De a cikk író úgy állítja be, mintha minden címe a mangafannak most futó végeláthatatlan sorozat lenne. RK ami hosszabb még a 28 kötetével, de az se olyan túl sok, ha a 18-as számot vesszük etalonnak. Aktuálisan 5 cím van amit a Mangafan visz jelenleg. Lehet konkurensek kellenének, egy kiadótól nem várható el, hogy legyen itthon 10 sorozata.
süti beállítások módosítása