Kritika by xx18Rolandxx- Shiki

2013.01.16. 20:38

Sziasztok!

Na végre ezzel is megvagyok. Már nagyon rég beterveztem ezt a sorozatot de csak mostanában jutottam el oda hogy megnézzem. Sok jót olvastam róla,fórumokon kap hideget-meleget egyaránt de többségében csak pozitív kritikákat lehet olvasni róla.

Lássuk az én véleményemet a Shiki című darabról.

[Figyelem: Nyereményjátékunkra továbbra is lehet jelentkezni 2013.02.20-ig! Részletek itt!]

Shiki.jpg

A Shiki először mangaként jelent meg 2007-ben és egészen 2011-ig futott. A Rajzolója Ryu Fujisaki volt,a történetéért pedig Fuyumi Ono volt a felelős aki a Ghost Hunt mangát is csinálta.A Sorozat 2010-ben készült és a Daume stúdió csinálta akik a Shoujo Cosette sorozatot is csinálták. Műfajilag a Shiki egy Vámpíros Horror anime.

Kezdjünk is bele.

A Történet egy kis faluban játszódik ahol alig él pár ember,mindenki ismer mindenkit és úgy átlagban semmi érdekes nem történik.Majd egy napon titokzatos halálozások veszik kezdetüket és mindnek ugyanazok a tünetei. Ezzel egy időben egy titokzatos család költözik a falu melletti viktoriánus házba,megjelenésükkel csak tovább szaporodnak a halálozások.

A Falu dokija Toshio és gyerekkori barátja a szerzetes Seishin együtt próbálnak megoldást találni a megmagyarázhatatlan esetekre.

corpse_demon_121.jpg

corpse_demon_124.jpg

De nem ők az egyetlenek akik nyomozni kezdenek. Natsuno nemrég költözött a faluba de szívből gyűlöli az egész helyet de mikor egy lány meghal és ő mégis látja sétálni feltámad benne a gyanú.

corpse_demon_028.jpg

Ő is nyomozni kezd egy Kaori nevű lánnyal illetve annak öccsévvel mégpedig úgy hogy kiássák a halott lány Megumi sírját de senkit se találnak benne. Kis idő elteltével mindegyiküknek leesnek a dolgok.A Faluban nem járvány pusztít hanem vámpírok ölik meg az embereket akik aztán feltámadnak szintén vámpírként és ezáltal el akarják foglalni a falut.

corpse_demon_244.jpg

Persze a fővámpírok az új lakók a Kirishiki család,a lány Sunako azonban elég közel kerül Seishin-hez akibe végül bele is szeret.

corpse_demon_123.jpg

De mikor minden kiderül a felbőszült falusiak egyenként kezdik lemészárolni az összes ilyen vámpírt.

Dióhájban ennyi a történet és ez nekem rohadtul bejött. Végre egy igazi vámpíros anime ami ugyan nem találja fel a spanyol viaszt de ide nem is kell több. A Shiki egy olyan anime ami végre úgy kezeli a vámpírokat és a vámpírtémát ahogyan kell:

-A Vámpírok emberekre támadnak és a vérüket isszák

-Hipnózist alkalmaznak áldozataikon

-Félnek a szent tárgyaktól

-A Napfény megöli őket

-Karó a szívbe

Igen ez az. Végre egy igazi oldschool vámpíros alkotás. Nem kellenek olyan vámpírok akik napfényben csillognak mint egy diszkógömb,emberekkel smárolnak és akik úgy néznek ki mintha 10 percenként belőnék magukat. NEM NEM ÉS NEM . Ilyen vámpírok kellenek a francba is.Filmekbe és Animékbe egyaránt.Jó azért ebben is szerelmi dráma de legalább nincs túlerőltetve és nem nyálas.

Az anime látványa elég sajátos de ez pont illik is anime hangulatához. Nem mondaná hogy annyira szép de valamilyen módon engem Tim Burton filmjeinek a látványára emlékeztetett.A Vámpírok ábrázolása is elég sajátos,a legfeltűnőbb jelük a kifejezéstelen szemek ábrázolása amitől kirázza a hideg az embert időnként. Ami fontos,az anime elég véres főképp a vége felé kezd elég véres lenni,az utolsó pár részben gyakorlatilag annyi vért folyatnak ki mint az Elfen Lied-ben.

a 14.részben meg olyan történik amit eddig sehol sem láttunk még.FELKONCOLNAK EGY VÁMPÍRT ÉLVE.


umee_Shiki_-_15_2543F6A0.mkv_snapshot_02.49_2010.11.23_20.30.35_1.jpg


Ez nem vicc,ez a rész tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott,közelről mutatják ahogyan átvágja az izmait érzéstelenítés nélkül merthogy a vámpírokra semmilyen kábítószer vagy ilyesmi nem hat.

Visszakanyarodva tehát a látvánnyal úgy meg voltam elégedve.

A Szereplők elég vegyesre sikeredtek. Ugyan sok szereplő van benne de igazából csak olyan 4-5 emberke tartozik a fontosabb szereplők közé. Toshio a " teszek mindnre" stílusával eléggé elmarad a szokásos orvos karakterektől de pont ez teszi őt egyedivé. Seishin viszont annyira unalmas hogyha nem lenne benne akkor sem sírnánk utána. Natsuno pedig eléggé idegesítőre sikerült,az a legnagyobb dolog amit csinál az egész sorozatban hogy marha gonoszul néz és mindenkit lesajnál magasról.

A Többiekről nem érdemes beszélni mert vagy hamar kiírják őket vagy nem szerepelnek eleget. Illetve van még 2 nagyon idegesítő és irritáló személyisége az animénak.

corpse_demon_134.jpg

Az egyikük Megumi akit már az első részben leölnek. Megveti,lenézi és gyűlöli az összes falusi embert még a saját szüleit is és ezt konkrétan ki is mondja az uccsó részben de legalább az ő halála olyan volt amilyet megérdemelt: Átmegy a hatalmas pofáján a traktor.

A Másik Masao aki mindenkire féltékenykedik akivel többet foglalkoznak mint vele, még a saját unokatesójára is féltékeny és holtan akarja látni és úgy néz ki mintha egy Tim Burton stop-motion filmből jött volna ki.

A Többi szereplő meg annyira sem érdekes hogy beszéljünk róluk. Na jó van a kifőzdének a tulaja meg a fia akik állandóan verekszenek,ők legalább adnak egy kis komikumot a sorozatnak.

Akkor jöjjenek a zenék. A Zenék K@va szépek. Olyanok mint amilyennek lenniük kell egy ilyen animében. Az orgonás és gregorián énekek tökéletesen illenek az animéhoz. Az első opening olyan hogy nem tetszik elsőre de a dallama annyira fülbemászó hogy nem bírja kiverni az ember a fejéből de nekem konkrétan még most se tetszik annyira,viszont az első ending pocsék.A 2. opening viszont király. Akik látták a legutóbbi 10-es listámat azok tudhatják hogy a KanonxKanon dala az opening dal és nekem az baromira tetszik.Viszont a 2. ending se valami felemelő de legalább nem pocsék.

Így a végére még valami. Az anime feltesz egy kérdést: Hogy jobb élni? Úgy hogy lélegzünk de közben mindenünk fáj vagy nem lélegzünk de semmi gondunk nincs? A Választ mindenki döntse el maga.

Nos tehát ezzel be is fejeztem. Összegezve csak ajánlani tudom a Shikit. Lassan indul be de higgyétek el megéri megnézni. Nem az a fajta horror ahol sötétből egyszer csak előjön a vámpír egy sikoly effekt kíséretében,ez inkább a feszültségfokozásra megy rá de pont ez miatt egyeseknek kicsit unalmas lehet.

Shiki


-Idő: 2010

-Rendező: Tetsuro Amino

-Stúdió: Daume

-Műfaj:Horror-Thriller

-Openingek: Buck-Tick-Kuchizuke

                  KanonxKanon-Calendula Requiem

-Endingek: Nangi-Walk No Yakusoku

                Buck-Tick-Gekka Reijin

-Hossz: 22 rész

Tetszett:


-Egyszerű de jó a történet

-Szép a látvány

-Toshio és Sunako

-Végre egy igazi vámpíros anime igazi vámpírokkal

-Gyönyörű Zenék

-Openingek,főképp a 2.

- A Vége nagyon durva

-Vámpírboncolás

Nem Tetszett


-Az első részek kicsit unalmasak

-Idegesítő szereplők

-1.ending

Értékelés:


-Százalékban: 91%-Kiváló

-Pontban: 9/10


Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr885022335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tonkacsa 2013.01.16. 22:15:20

"Az anime feltesz egy kérdést: Hogy jobb élni? Úgy hogy lélegzünk de közben mindenünk fáj vagy nem lélegzünk de semmi gondunk nincs?"

ennek így nincs értelme, egy embernek nem feltétlenül fáj mindene, ami meg a vámpírokat illeti szerintem nem a légzés hiánya a legfőbb gondjuk, hanem a vérszomj, illetve hogy napon megsülnek, na meg hogy nem járhatnak templomba.

xxroland23 2013.01.16. 23:28:35

@tonkacsa: Átvitt értelemben értettem.

Jobb-e úgy élni hogy minden egyes napod egy szenvedés vagy hogy már nem élsz de boldogabb vagy élőhalottként? Ez most kicsit hülyén hangzott de lényegében ez leszűrhető az animéból.

Megumi is mikor még élt szenvedett mert utálta a falut de mikor meghalt felszabadultabbnak
érezte magát mert már nem tartozott közvetlenül oda. Ez a mondat legalább magyarázatot ad.

Templomba járás pfffff manapság ki jár oda a öregeken kívül? Szerintem senki,én is akkor voltam ott utoljára mikor bérmálkoztam. Mondjuk a vérszomj az tényleg durva tényező lehet de a napkérdés megoldható hisze eleve éjszaka élnek.

morwen 2013.01.17. 11:11:05

Ha szenvedésnek nevezed azt amin Megumi keresztülment a hétköznapi életében, akkor kb minden 4-5. kamasz jobban járna ha vámpír lenne, biztos "felszabadultabbak" lennének -_-

Amúgy meg az idézett kérdés tényleg hülyeség és köze nincs az animéhez. Ha mindenképpen ilyen választós kérdéssel akarod jellemezni az animét, akkor sokkal szerencsésebb a "kik az igazi szörnyetegek, a vámpírok vagy az emberek?" kérdésfeltevés. Az egyik oldalon a szeretteikre éjszaka rátámadó vámpírok, a másik oldalon a vámpírrá változott szeretteiket felboncoló, elégető, feldaraboló emberek állnak. A válasz pedig egyszerűen az, hogy ilyen szempontból nincs különbség emberek és vámpírok között, az erkölcsi törvények érvényesek mindkettő "fajra". Ezt nagyon jól példázza pl. a nővér is, aki visszautasítja a vámpír életmódot, mert az ütközik az erkölcsi értékrendjével, tehát ember(séges) marad és inkább meghal.

Pusztán arra redukálni ezt a dolgot, hogy hogyan érezné jobban magát az ember elég sekélyes megközelítés.

2013.01.17. 12:54:08

"FELKONCOLNAK EGY VÁMPÍRT ÉLVE."
Akkor vagy nem oldschool vámpíros anime, vagy a szerző tréfarépát reggelizett? ;)

zriff 2013.01.17. 14:56:25

Elég régen láttam, de tényleg jó anime, meg a manga is. Az erkölcsi rész nagyon erős benne:a mangában még a végén benne van egy vámpír csaj aki mielőtt megölik rájön hogy ugyanolyan sorozatgyilkos lett vámpírként, mint akiket emberként megvetett, a doki meg a saját vámpírrá vált feleségét kínozza meg, tehát tényleg nem semmi.

xxroland23 2013.01.17. 16:23:33

@Piere de La Croix: Én még egy olyan animét vagy filmet se láttam még amiben vámpírokat boncolnak fel. Ufóboncolósat már láttam az se volt semmi elhiheted. Talán mondjuk azt nem kellet volna odaírnom hogy "Élve" boncolják föl.

xxroland23 2013.01.17. 16:27:42

@morwen: Hát néha megfogalmazódnak bennem ilyen hülye kérdések,ez már csak ilyen agyi baj nálam :D

2013.01.17. 16:36:04

@xxroland23: Illett oda, vicces is volt, nincs vele semmi gond, nekem pedig tetszett. (Kb. mintha a tv-ben a "Zombitámadás - Élőben" lett volna).

Death/Mortis 2013.01.17. 17:11:18

Jaj, ezt még én is láttam.

Olyan közepes massza, de végső soron élveztem.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2013.01.18. 11:40:43

A shiki eredetileg egy regény volt, abból lett a manga, aztán az anime.

Az anime lényegét illetően osztom morwen véleményét, a Shiki nem arra megy ki, "hogy jobb élni" hanem olyan szituációkat teremt, amik erkölcsi, morális kérdéseket vetnek fel. Pont ezért van az, hogy a Shikik se mind egyformák.

Megumi például kegyetlen és számító lesz. Még a zöld hajú nővérke inkább meghal, mint hogy másoknak ártson.

Egyébként a Shikik nem igazi vámpírok, már csak azért sem, mert van köztük vérfarkas is.

A vámpírboncolás valóban véres, de annyira azért nem kiemelkedően durva, inkább itt is a dolog érzelmi részén van a hangsúly. A régi Hokuto no Ken-ben ennél sokkal durvább dolgok történtek egy-egy harc során. =)
süti beállítások módosítása