Szegasztok!

Jó régen írtam anime kritikát, s úgy döntöttem, itt az ideje írni egy újat! ;)

Ezúttal egy olyan romantikus seinen animéről írok, melynek témája részben a japán szinkron színészek életéről szól.

Mai alanyom nem más, mint a REC című anime!

[Figyelem: Nyereményjátékunkra még mindig lehet jelentkezni! Részletek itt!]

242902212_tp.jpg

A REC eredetileg egy 2002 óta tartó manga sorozat, Hanamizawa Q-Tarou (jobb nicknevet is kitalálhatott volna csórikám) ír és rajzol a Monthly Sunday Gene-X oldalain. Annyira sikeres lett a manga, hogy 2006-ban a Shaft anime stúdió Ryutaro Nakamura (Ghost Hound) rendezésével készített egy 9 részből álló rövid anime sorozatot (+ egy OVA-t).

Műfaja seinen, romantikus vígjáték, slice of life-al megfűszerezve.

Fontos tudni, hogy az anime nagyon rövid, s nem csak a kilenc részre értem, hanem arra is, hogy a részek a Ryuusei No Rockman-hoz hasonlóan 12-14 perc hosszúak! Igen, tehát akinek van egy fölös másfél órája, az egyben megtudja nézni mind a kilenc részt. Szóval aki a 25 részes 20 perces aiméket szereti, ez nam az ő animéjük lesz.

Amúgy meg az anime a manga kb első 2-3 mangakönyvét dolgozza fel.

onda21zw.png

A történet igen egyszerű. Van egy Matsumaru nevű 26 éves férfi, aki egy hatalmas cégnél dolgozik, ahol rendszerint elutasítják az ötleteit. Egy nap meghívta egyik kolléganőjét, Tanaka-t moziba, de a nő nem jött el végül. Éppen azon volt, hogy eldobja a jegyeket és hazamenjen, amikor Aka, egy 20 éves lány megállítja, s felajánlja, hogy megnézi vele a filmet, hogy ne menjen kárba jegy. Aztán a film után kicsit jobban összeismerkednek, majd elválnak egy saroknál, ahol kiderül, hogy alig laknak néhány utcánál messzebb egymástól. Éjszaka viszont Matsumaru észreveszi, hogy tűz tört ki egy bérháznál, s mivel nem csak egy fekete macska jelent meg ablakánál de még a poharai is széttörtek (melyekről babonás ember tudja, mit jelentenek), gyorsan oda futott, ahol a tűzóltokon és az ott élő debil, civakodó házaspár "zseniális probléma kezelésén" (ők okozták a tüzet, mert elvégre így kell megoldani egy nézeteltérést, főleg ha még kb 30-an élnek abban a házban rajtuk kívül) túl már csak a szegény, összetört Aka-t látja.

Miután megkedvelte, felajánlja neki, hogy lakjon nála. Elfogadja ugyan, de meg kell ígérni, hogy nem fogja elfecsegni senkinek sem, hogy vele együtt él. Időközben kiderül, hogy Matsumaru egyik ötlete, egy falevél alakú chips-szerű étel végül befutott, viszont kellene egy szinkronszínész a kabala állathoz. S igen, kiderül, hogy Aka egy szinkronszínésznő, aki meg is nyerte eme munkát - miközben dolgoznia kell több másikon is.
 Viszont így már még jobban titkolniuk kell Matsumaru kollégái elől "titkukat".

Ahogyan múlik viszont az idő, egyre jobban megkedvelik egymást...


Igen, kb ennyi a sztori, s szerencsére nem is lesz túlbonyolítva. Lesznek csavarok ugyan, de semmi olyan, ami ne történne meg bármely slice of life romantikus vígjátékban.

rec1.jpg

Szóval a történet átlagos. Viszont a téma, amit választott, az nagyon jó lett: bemutatja nekünk egy szinkronszínész életét, munkáját, napjait, és erre tényleg nagyon odafigyeltek.

Ráadásként szerencsére nem csak felületesen mutatja be nekünk, hanem alaposan kivesézi nekünk eme szakma előnyeit, hátrányait. Például megtudjuk, hogy évente kb 10000 szinkronszínész végzi el a szakmát, de nagy százalékukból soha nem lesz szinkronszínész, hanem elmegy más szakmát tanulni, s a szinkronszínész stúdiók is jó, ha évente 1-2 embert vesznek fel. Illetve, hogy vannak hálás és nem igazán túl hálás munkák is, de azzal lelőném a poént.

Szóval igen, a témára nagyon odafigyeltek, s ez dicséretes! Akik megszeretnék ismerni, vajon milyen lehet szinkronszínésznek lenni (japánul seiyuu ugye), annak érdemes megnéznie!

A szereplőkről annyi, hogy szerethetőek, de nagyon! Matsumaru egy ugyan debil, munkamániás perverz, de látja, ha valakinek valami baja van, s mindenáron megpróbál segíteni rajtuk. Aka pedig a "tsundere girl"-ök újabb normális tagja lett szerencsére Ayase (Midori Days) mellett. Ugyanis habár tsundere, nem olyan debil, idegbeteg állat módján adja elő magát, mint pl Taiga a Toradora-ból, Aria a Hidan No Aria-ból, hanem velük ellentétben valóban csak akkor üt, ha már a nézőnek is fáj a főhős hülyesége/szerencsétlenkedése. Ráadásként ő csak az érzelmeivel próbál faképet vágni, mert amúgy egy nagyon szerethető karakter, mindig aranyos másokkal szemben.

A rajzolás... na igen, habár 2006-os az anime, azért ne felejtsük el, hogy már ekkor is voltak sokkal szebb animék nála. Plusz ha nem is gyakran, néha nagyon jól látható, hogy a háttereket hanyagolták alkalmanként.

matsumaru.jpg

Poénok? Nagyon jó lettek, bár a szokásos romantikus vígjátékokhoz képest kicsit kevesebb, bár lehet ennek oka, hogy nincs benne annyi fanservice, mint az említett animékben vagy pl a Rosario To Vampire-ben. Viszont amik vannak, azok mind aranyosak és viccesek.

Romantika? Matsumaru és Aka érzései már az első résztől tiszták, csak Aka nem meri ezt túl hamar elismerni munkája miatt. Kicsit talán túl gyorsan is borulnak össze, de elvégre nem lehet mindegyik párnál 10-20 részig húzni az összejövést. Bele kell törődni, hogy vannak párok, akik már első közös napjuk után egymásba szeretnek. Bár nincs is sok idejük húzni az időt, mivel kilenc részes az anime, s ezek mind 12-14 perc hosszúak.

Hangulat? Kellemesen aranyos. Legnagyobb bajom a slice of life-okkal, hogy általában nincs hangulatuk, mert sokszor halál komolyan akarja venni magát. Szerencsére vannak kivételek, mint a Shcool Rumble, de tény, az már a ló túlsó oldala, amikor a hülyéskedés veszi át a gyeplőt. Itt viszont sikerült a jó karakterekkel, aranyos pillanatokkal, megmosolyogtató poénokkal elérni azt az arany közép utat, melyet szerintem sok ilyen típusú animének követnie kell.

Безымянный2.JPG

A zenék is jól sikerültek, pont olyanok, amilyeneket egy romantikus vígjátékba kellenek. Kedvencem az opening, mely már egyből tudatja a nézőkkel, hogy mire számítson.

Persze hibák ebben az animében is vannak. Az első a hossz. Értem, hogy nem akartak 25 részes félórás műsort csinálni, de akkor is szerintem ez a 9x12 perc hossz sokak számára fail lesz, hiszen a többség nem ahhoz szokott, hogy negyed órás animéket nézzen.

A második, hogy egy két infót kihagytak a mangából, pl Aka korát (20 éves a lány), ami nem lett volna sok belerakni, főleg, hogy szegény a "mai ízlésnek megfelelően" fiatalabbnak néz ki.

Illetve van még egy, ez pedig azok az átvezető jelenetek, amiket bevágnak helyszín/idő váltáskor.

Ezen kívül sok más baj nincs vele.

710.jpgÖsszességében nekem tetszett. Nagyon jó téma, aranyos karakterek, kellemes hangulat, jó poénok, viszont cserébe közepes látvány világ és nagyon rövid játékidő, amit én ugyan nem bánok, de sokak számára az lehet, akik nem bírják a gyors tempót.

Akik szeretik a romantikát, a vígjátékot és a slice of life-t, nézzék meg.

REC

- Idő: 2006

- Rendező: Ryutaro Nakamura

- Stúdió: Shaft

- Műfaj: Seinen, Romantika, Vígjáték, Slice Of Life

- Hossz: 9 rész (12-14 perc fejenként), plussz egy OVA                                                                                         

Ami Tetszett:        

- Remek s érdekes téma választás.

- Aranyos humor.

- Jók a karakterek.

- Szép zenék.

- Kellemes hangulat.

Ami nem tetszett:

- Közepes látványvilág.

- Az alap sztori nem túl eredeti.

Értékelés:              

Százalék szerint: 80% 

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr355004787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása