Sziasztok!

Igen most bepótolom egy nagyon régi elmaradásomat . Igazából az elmúlt időben szándékosan tologattam mivel ezt akartam a 200-ik bejegyzésemként megírni!

Az Ördögűzés mindig is foglalkoztatta az embereket. Nem véletlenül hiszen ez egy olyan ősi rituálé amit már évszázadok óta használnak és sokszor ezt alkalmazták mikor még nem ismerték az olyan elmebetegségeket mint  az Autizmus,a Down-Szindróma vagy épp a Tourette-szindróma. Az Orvostudomány fejlődésével azonban mára szinte teljesen eltűnt, viszont sok pap a mai napig vállal ilyen szertartásokat.

Sok könyv és még több film használta fel ezt a témát is. Elég ha csak az Ördögűző című horrorfilmre gondolunk ami nem véletlenül az egyik legjobb a műfajában ahhoz képest hogy 1973-as film de ott van még az Ördögűzés Emily Rose üdvéért illetve a Bújj Bújj Ördög című film ami nem más mint az Ördögűző paródiája Leslie Nielsen és Linda Blair főszereplésével.

Az animék közt ugyan nem valami elterjedt a téma eddig csak a D.Gray-Man,a Bújj Bújj szellem ,a Ghoust Hunt illetve mostani alanyom foglakozott a témával.

Jöjjön tehát az Ao No Exorcist című anime!

ao-no-exorcist.jpg

Az Ao No Exorcist egy 2009 óta megjelenő shounen manga alapján készült amit Kazue Katou készít folyamatosan.Maga az anime 2011-ben debütált az A-1 Pictures  készítésében akik eddig olyan sorozatokat tettek le mint a Black Butler,a SAO illetve a Working és a saját neverending shounenjük a Fairy Tale! A Rendezést pedig Tensai Okamura vállalta aki eddig a Darker Than Black és a Wolf1s Rain animékat is készítette.

És most lássuk is!

Főszereplőnk Rin állandó bajkeverő és verekedős srác hírében áll. Ugyanakkor meglepő módon egy Pap fia  aki viszont elég titokzatos és furcsa rituálékat végez,persze erről ő mindent tud.

blue_exorcist_023.jpg

Szóval Rin az apjával illetve az öccsével Yukio-val él együtt. Viszonylag normális életet élnek ám ekkor furcsa dolgok kezdenek történni körülötte. Ezek a dolgok akkor teljesednek ki mikor is egy démon által megszállt srác megtámadja a templomukat.

blue_exorcist_005.jpg

Ugyan sikerül megállítaniuk csakhogy ekkor még valami történik. Minden gonosz uralkodója a Sátán ugyanis megszállja Rin apját és elárulja neki a titkát. Ő az apja Rinnek és Yukio-nak. Ez letaglózza őket és már készül hogy elragadja a fiút ám ekkor az apjuk egy pillanatra visszatér és végez magával ezáltal a Sátánnal is.

Rin és Yukio ezek után úgy döntenek hogy elmennek a bizonyos True Cross akadémiára hogy ördögűzést tanuljanak. Az Igazgató Mephisto aki szintén démon régi barátja volt a faternak szóval szívélyesen fogadja őket.

blue_exorcist_147.jpg

Rin-t már az elején sokkolja pár dolog,például hogy Yukio lesz a tanára illetve hogy senki sem fogadja őt szívesen az osztályban.

A Legellenszenvesebben Bon bánik vele aki egy erősen  idegbajos gyerek  de persze ott van még Izumo a csapat tsunderéje,kapunk papnövendékeket, egy csajt Shiemi-t aki a kötelező szerelmi szál megtestesítője illetve van egy gyerek aki csak egy bábuval beszél és nem is tudjuk meg a nevét.

blue_exorcist_096.jpg

blue_exorcist_093.jpg

Ők lennének a fontosabb karakterek. A Sorozat 25 része 3 főbb szálra osztható fel, az első részek igazából csak a keretsztori ismertetéséből állnak, a 20.-ig  a srácok különböző feladatokon vesznek részt illetve harcolnak,majd a vége fele beindul egy fontosabb cselekmény mikor is megjelenik egy idős pap aki Rin-ék nagypapája is egyben de feltett szándéka hogy elpusztítja magát a Poklot és ehhez akarja felhasználni őket illetve az egész Vatikánt is.

blue_exorcist_008.jpg

A Srácokra vár a feladat hogy megállítsák őt is, a Sátán-t is,kiderülnek dolgok Rin és Yukio anyjáról illetve a születésükről is.

Ennyi a történet. Igen az egész nem áll más mint klisé-klisé és sablon-sablon hátán,ez az anime hírből sem ismeri azt a szót hogy eredetiség. Igazából a sorozat más animékből tevődik össze. Van itt Naruto,Inuyasha,D.Gray-Man és még Soul Eater is. Ezekből tevődik össze. És mi a poén? Az hogy mégis úgy van összerakva hogy egy kellemes és kellően lekötő sorozat állt össze belőle. Úgylátszik a mangaka nagyon szeretheti ezeket a shounen-eket és ezek felhasználásával alkotta meg ezt. Ugyan a sorozat követi a mangát csakhogy beérte és a vége teljesen más is. Viszont legalább az sincs elrontva hanem az is illik a sorozathoz.

Az anime látványa kifogástalan. Nagyon szépen van megcsinálva,a harcok ugyan néha elég unalmasra sikerültek de legalább azok látvány is egész jó. Mondjuk Rin kissé idétlenül néz ki a kék lángokkal körberajzolva kb mint Olivia Newton-John a Xanadu-ban. A démonok is jól lettek megalkotva,kb mintha Tim Burton találta volna ki őket.Szóval a látvánnyal nincs gond.

Karakterek. Most képzeljétek el a lehető legsablonosabb shounen szereplőket. .................... Kész? Akkor kezdjük. Rin szokásos sablon főszereplő akinek nagy a szája, IQ-ja a béka segge alatt de a barátaiért bármire hajlandó. És mégis egy egész szerethető személyisége van nem úgy mint mondjuk Szőke Fartúró uraságnak. Yukio teljesen az ellentéte,okos,megfontolt és mindig a szabályok szerint cselekszik,Bon a kötelező "örök ellenfél" karakter akinek a sleppje dögunalmas, Izumo a beképzelt tsundere csaj ,Shiemi pedig a kötelező shy girl aki titkon szerelmes a főhősbe,Mephisto pedig az árnyalt mester aki nem tudni melyik oldalon áll de valahogy mégis ő az egyik legjobb karakter. Igen a szereplők a már ezerszer látott sablonok de mégis azért sokkal szerethetőbbek mint abban a bizonyos másik sorozatban.

Az ördögűzés viszont sajnos elég kevés szerepet kap. Mindössze csak az elején és a végén vannak ilyen jelenetek,a közepén inkább csak démonűzés történik de persze nem emberekből ,mintha a mangaka és a készítők se lettek volna tisztában teljesen ezzel a témával.

Végezetül jöjjenek a zenék. Az animének 2 openingje van. Az első az Uverworld míg a másodikat a Rookiez is Punkd nevű együttes adja elő.Az első egy kicsit unalmas de a második már egész jó.  Endingből is kettő van,az elsőt a 2PM nevű fiúbanda ,a másodikat Meisa Kuroki adja elő. Ezek is egész átlagosak és végül is jók. A Betétdalok is a szokványos shounen betétzenék főképp azok amik a harcok alatt mennek. De nincs semmi gond velük hiszen jók lettek.

Ezzel be is fejezném. Ahogy azt már korábban is írtam az Ao No Exorcist semmivel sem több mint a hagyományos shounenek, hót átlagos az egész mindezek ellenére megéri végignézni hiszen egy valamiben mégiscsak jobb mégpedig abban hogy nem is akar több lenni mint egy átlagos shounen hanem csak szórakoztatni akar és nem akar mindenáron a barátságról papolni illetve a kitartásról és főképp nem akar tanítani sem. És ha elkezditek akkor jót fogtok szórakozni rajta.

Ao No Exorcist


-Idő: 2011

-Rendező: Tensai Okamura

-Stúdió: A-1 Pictures

- Műfaj : Shounen

-Openingek: Uverworld -Core Pride

                  Rookiez Is Punk'd-In My World

- Endingek : 2PM-Take Off

                  Meisa Kuroki-Wired Life

-Hossz: 25 rész+ 12 Special+ Hamarosan jön a Movie

Tetzsett:


-Érdekes a történet

-Szerethető karakterek,Főképp Rin és Mephisto

- Jó a látvány

-Némelyik harc egész jó

-Jók a zenék

-Openingek és Endingek

-Nem akar több lenni mint egy átlagos shounen anime

-Nem akar részeken keresztül a barátságról és hasonlókról dumálni

-Sablonos de mégis szórakoztató

Nem Tetszett


- Hót átlagos

-Eredetiség semmi

- Minden és mindenki 1000-er látott sablon

-Más shounenek-ből van összerakva

- A Harcok némelyike unalmas

Értékelés:


Százalékban: 88%-Jó

Pontban: 8/10


Szerintem ezzel az értékeléssel mindenki elégedett lehet. Ez volt tehát a 200-ik bejegyzésem remélem tetszett,a legközelebbig SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr114903702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása