Szegasztok!

Ismét kijött egy új databook, ráadásul Tite Kubo-tól! Viszont igen érdekes ez a Databook, mivel valójában ez egy "összefoglaló" akar lenni, hogy azok, akik most fogják elkezdeni a Bleach-et olvasni, tisztában legyenek azzal, mi miért történik. Tehát főleg az új olvasó közöséget vette célba ezzel Kubo bácsi, lássuk csak, hogy milyen sikerrel...

Másolat - 001.jpg

 

Mint tudjuk, a Bleach nem rég érkezett el az új Arc-hoz, amelyben az életben hagyott Quincy-k az új gonoszok, akik bosszút akarnak állni Soul Soceity-n, amiért 200 évvel ezelőtt kiakarták őket irtani a Shinigami-k. Vezetőjük pedig a "Mr Annyira Eredeti Fő Gonosz Hogy Kb 50 Fejezetig Senki Nem Tudja Meg A Nevét" pedig egy 1000 éves Quincy, akit a góré (Yamamoto) nem tudott legyőzni 1000 évvel ezelőtt, s hihetetlenül jó trükkjei vannak a halál és az öregedés kijátszására.

Nos, mivel Kubo még úgy 7-8 évig akarja írni a mangát, hogy Kira és Sasakibe mellett legyen még kit kinyírni a jófiúk közül, ezért úgy döntött, hogy még az 55-ik mangakönyv megjelenésekor piacra dob egy databook-ot, melynek lényege nem új információk adása, hanem az előző 479-480 fejezet tömör, 200 oldalas összefoglalója.

Mondjuk az ötlet érdekes, de erről később írok, először lássuk, mit kapnánk a pénzünkért, ha nem ingyenélő sunyik lennénk és megvennénk ahelyett, hogy letorrenteznénk... ;)

007.jpg

Nos, kezdjük a borítóval, ami nagyon cool lett! Most komolyan, marha jól néz ki! Bár mindig is igaz volt a Bleach mangakönyveire, hogy egyszerűek, de mégis szépek voltak.

A tartalomról: a databook 4 külön fejezetre van osztva:

1."The Factor: Itt a történet van összefoglalva, igen trehány módon. Értsd, a képek mindenhol szanaszét, miközben itt-ott leírva, mik történtek a Bleach "röpke 480" fejezete alatt.

2."The Characters": Itt a lényegesebb karakterekről vannak összefoglalók. Fontos kihangsúlyozni, hogy a "lényegesebbek", tehát senki ne várja azt, hogy szó lesz pl Szayel-ről vagy Isane-ről.

3."The Extra": Itt pár fontosabb dologról ír a mangaka, pl a titokról, amiről Ginjo beszélt Ichigo-nak, illetve Gin valódi tervét, Tosen igazi okát a Shinigami Szervezetbe való belépéséről stb...

4."Bleach Book Information": Ez egy nagyon jópofa összefoglaló "Kon" úrral az eddig megjelent 55 mangakönyv tartalmáról, hogy mi zajlik az adott mangakönyvben, vicces megjegyzésekkel. z egy jó ötlet, mert így könnyebben kilehet keresni az olvasó számára érdekesebb részeket.

Ezen kívül vannak vázlatok, valamint belerakta Kubo a 490-ik fejezetet, amikor a Quincy lovagok behatolnak észrevétlenül SS-be, miközben az egyik erős Quincy feltartóztatja Ichigo-t.

024.jpg

A véleményem az, hogy mint összefoglaló nem rossz, de mint databook, nem a legjobb. Elvégre mi van azokkal, akik már az eleje óta olvassák? Nekik semmilyen újdonságot nem nyújt.

Illetve a 490-ik fejezet belerakását meg nem értem, mi értelme volt? Kellett valami, amivel kitudja tölteni a kötelező 200+ oldalnyi helyet?

Maga a megvalósítás is hagy némi kívánni valót maga után, mert pl a "The Factor" egy igazi zagyvalék lett! Mert nem könnyű eligazodni, hogy akkor most melyik kép melyik leíráshoz tartozik.

A karaktereknél meg én hiányoltam néhány arrancar-t, de ha azt vesszük figyelembe, hogy már sok szereplő van ahhoz, hogy bemutassa mindegyiket a mangaka (a régi neverending shonen-ekhez képest 3 databook is megtelne csak a karakterek bemutatásával), akkor okés, hogy tényleg csak a fontosabbak kerültek be a leírások közé.

Egyedül ez a "Bleach Book Information" jött be, főleg Kon megjegyzései miatt (nem is értem, miért nem szerepeltette Kubo már egy ideig azt a plüss dögöt).

Másolat - 158.jpg

Hogy szükséges volt-e most egy új databook kidobása, a válasz szintén nehéz. Mert egyrészt tényleg jó azoknak, akik most akarják elkezdeni olvasni, mert nekik jól össze van foglalva minden jelentősebb információ, de azok, akik tisztában vannak a dolgokkal, nekik egyedül csak a szép borító meg Kon dumái a mangakönyvekről van, és ezért nekik nem kifizetődő. Bár a hardcore fanok így is beszerzik.

193.jpg

Összefoglalva, a célját az új közönségnél elfogja érni, de a régi közönséget hidegen fogja hagyni. Aki most akar bele kezdeni a Bleach-be, az keresse meg az angol verziót (ha meg tud japánul, akkor meg is veheti) és nyugodtan kezdjen neki, viszont akik a kisujjukból ismernek mindent a Bleach-el kapcsolatban, azok nyugodtan mellőzhetik, vagy nézzenek fel a fansite-okra, hátha le van fordítva Kon dumái, illetve töltsék le a borítóját és rakják ki az gépük asztalára, mert tényleg bitang jól néz ki!

A kérdés már csak az, mi van a "másik kettővel"... ha engem kérdeztek, csoda, hogy ez megjelent, pedig azoknak is kéne már egy ilyen "összefoglaló databook". Mert valljuk be, a One Piece kb az 650-ik fejeztnél tart már, ahogyan a Naruto is a kb 620-ik fejezetnél, és ha ők is kb még 10 évig akarják írni (mely ebből a három barom állatból simán kitelik), akkor már szükség lesz összefoglalót írniuk!!! Elvégre nem biztos, hogy mindenki 40 évesen akarja befejezni, még ha a "jó munkához" idő kell...

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1004580981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.11. 18:45:32

Nekem a legnagyobb fájdalmam, hogy Szayelnek volt második ressuja, csak éppen nem használta. Kubo fuckin' trolled again.

Mangekyo22 2012.06.11. 20:00:40

@Member: Szayel-nek is volt második resurrecion-je? Úgy tudtam, hogy csak Ulquiorra-nak volt! Hol olvastad ezt (melyik fejezetben)?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.11. 20:02:12

"Spirits are forever with you" regény vagy mi. Egy őrült ennek alapján megfejtette Kenpachi képességét is.
süti beállítások módosítása