Sziasztok!

A Mostani hónap témájával én szolgálok nektek mivel a Japán Napokon az egyik előadás témája eléggé felkeltette az érdeklődésemet és gondoltam beszámolok róla.

Maga a téma elég érdekes hiszen nem lehet rá konkrét válaszokat adni hiszen mindenki másképp tekint az animékre és a mangákra szóval a kérdés mindig ugyanaz marad?

Miért Szeretjük az animét és a mangát?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint már említettem erre a kérdésre nem lehet konkrét válaszokat adni, mivel mindenki másképp érvel és mindenki más szemszögből nézi őket. De legelőször is arra kell választ kapnunk hogy konkrétan mi is az anime illetve a manga!

 Mi az Anime/Manga?

A Manga szó szabad fordításban gúnyrajzot jelent és egyáltalán nem újdonság Japánban hiszen egészen a feudális társadalomig nyúlnak  vissza mikor is a kitalált történeteket papírra festették vagy pedig fametszetek formájában örökítették meg őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Anime szónak ellentétben semmi konkrét jelentése nincs ,az animation szó egy rövidített formája. A Mangákkal ellentétben ezek még viszonylag újdonságnak számítanak. Az első anime még az 50-es években készült mikor a Toei elkészítette az első anime filmet. Már ez is sikernek számított ám ekkor berobbant az Astro Boy ami Osamu Tezuka egyik leghíresebb mangája volt akkoriban bár a sorozat még fekete-fehérben nyomult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Animék a 70-es évektől kezdve lettek csak igazán népszerűek Japánban mikor is megjelentek az olyan sorozatok mint a Cutey Honey,Devilman,March GoGo, Doreamon stb.

Az Animék már a 90-es években is kijutottak a nagyvilágba köszönhetően az olyanoknak mint a Dragon Ball, Sailor Moon és hasonló társaik ám 2000 után olyan anime dömping vette kezdetét amilyet még sose tapasztaltak azelőtt. Ebből kifolyólag  itt az első ok:

1: Mert Változatosak

De tényleg manapság annyi anime és manga van hogy mindenki megtalálja a maga szája ízének megfelelőt. A két legnépszerűbb kategória mégiscsak a Shounen és a Shoujo.

-Shounen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Shounenek elsősorban a 14-18 év közötti fiuknak készültek és közös nevezőjük hogy eléggé harc orientált a legtöbb gondolok itt a Dragon Ball,Naruto,Bleach, Fairy Tail sorozatokra. A Shounenhez tartozik a Seinen kategória is amelyek már nem annyira harc orientáltak hanem inkább a karakterek árnyaltságára illetve a stratégiákra mennek rá ilyen pl: a Death Note is.

Meglepő, de a Shounenek közé tartozik pl a Yu-Gi-Oh és a Pokemon is mégpedig azért mivel ezeket ugye elsősorban fiuk nézik holott ezek inkább a fiatalabb közönségnek készültek. Illetve ide tartozik még egy kategória a Guro. A Gurok olyan animék amelyekben viszonylag fájdalmas és csonkításos nem egy esetben brutális halált halnak a szereplők és rengeteg benne a vér. A Legismertebb ilyen sorozatok a Blood+,Blood-c illetve az Elfen Lied.

-Shoujo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Shoujo-k elsősorban a lányoknak készülnek és a shounenekkel szemben nem harc orientáltak inkább az érzelmekre mennek rá bár némelyikük már a lányoknak is túl csöpögős ha lehet ezt mondani.

A Shoujo animék legismertebbjei az Ouran High School Host Club,Yumeiro Pattisierre,Fruit Basket stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illetve a Shoujo kategóriának is vannak mellékszálai. Az első és talán legismertebbek a Mahou Shoujo-k azaz olyan animék amikben a lányok varázserőkkel bírnak és harcolnak a gonoszok ellen.

Legismertebb darabja egyértelmüen a Sailor Moon de említésre méltó még a Wedding Peach ami mára azonban csak örök második helyet vívott ki magának vele szemben, de ott van még a Nanoha széria is.

Illetve ott vannak még a Josei-ek is.

A Josei-ek olyan animék amik inkább a felnőtt nőknek készültek és ténylegesen az érzelmekre mennek rá néha már elég émelyítően. Sokan tévesen összekeverik a Yaoi-val holott ezek csak ritkán tartalmaznak szexuális jeleneteket.

Illetve persze ott vannak még a Hentai,Yuri,Yaoi,Ecchi animék de ezeket már annyi ismeri mindenki hogy felesleges beszélnem róluk.

Szóval mint láthatjátok az anime és manga kultúrában mindenki talál magának olyat ami tetszik neki. Változatosak és pont ebből adódik a 2.ok is:

2: Mások

Amíg be nem jöttek a mangák illetve az animék addig az amcsi sorozatok vitték a pálmát itthon is min pl: Superman,Batman,Tini Nindzsa Teknőcök,Pókember meg ezek.

Jók ezek is de egy idő után elege lesz belőle az embernek. Superman volt az első aki nagyon hamar kiégett holott ő volt az egyik leghíresebb. A Többiek még viszonylag tartják magukat de véleményem szerint Batman az egyetlen akiből még olyan sok mindent ki lehet még hozni.

Persze ott vannak még olyanok is mint az X-men meg hasonlók de ezeket annyira erőltetni akarják már hogy az nem igaz. Példáknak ott vannak az olyan filmek mint a Fantasztikus 4 illetve a Hulk amik szerintem nem csak borzalmasak hanem bűn megnézni őket. A Fantasztikus 4 viszonylag még nézhető de a Hulk egy katasztrófa.

Szóval nem csoda hogy inkább a mangák és animék felé fordulnak a képregény fanatikusok hiszen  valljuk be egyes szuperhős filmeknél és képregényeknél még a Naruto is izgalmasabb.

Csakhogy ez mára versenyhelyzetté alakult ki köztük ennek legjobb példáik a Marvel Animék amik mindegyike szerintem tökfölösleges,egyedül az X-men volt olyan ami viszonylag jó volt.

De jól példázza hogy az animék mennyire népszerűek Amerikában, hogy még parodizálják is őket. Emlékeztek a South Park nindzsás részére vagy a Chinpokomonra? Na azok is paródiák.

 

 

 

 

 

 

 

 

Persze a legtöbb képregény fanatikus még így lenézi a mangákat mivel NEM OLYANOK AMILYENEKET ŐK MEGSZOKTAK!

Szóval azért mert az animék és a mangák mások ezért is tettek nagy népszerűségre szert manapság.

Illetve szerintem van még egy ok de lehet hogy ez csak személyes vélemény szóval ne vegyétek ezt annyira komolyan.

3: A Zenék

Lehet hogy csak én látom így de sok animefan az opening alapján ítél meg egy animét. Bevallom régen én is ilyen voltam de mára más szemszögből látom ezt a dolgot. Hiszen valljuk be még ha jó is az Opening az se garancia arra hogy jó egy anime. Itt egy kis lista:

Jó Animék Jó Openingekkel

-D.Gray-Man

-Slayers

-Dragon Ball

-Rosario To Vampire

-Cutey Honey

-Vampire Knight

-One Piece (holott nem egészen a szivem csücske)

-FMA

stb...

Jó Openinges Rossz Animék

-Higurashi Kai

-Slayers Evolution-r

-Hyakka Rouran Samurai Girls

-Naruto Shippuuden

-Dragon Ball Gt

-Elfen Lied

stb.. 

Szóval az opening szerintem semennyire sem befolyásolja egy anime minőségét. Attól persze sokkal eladhatóbb ha egy közkedvelt énekes/nő ,együttes énekli az opening dalokat vagy dalt.

Példa: a Dog Days semennyire sem érdekelt de amikor láttam hogy Nana Mizuki énekli az openinget és még szinkronizál is benne gondoltam teszek vele egy próbát. Bár bevallom nem nagy szám de mivel Japánban marha sikeres lett ezért jön a 2.évad és annak is Nana fogja az Opj-át énekelni. 

Nos szerény véleményem szerint ez az a 3 ok amiért annyian szeretik az animéket illetve a mangákat. Bár sokan ellenük vannak ,brutálisnak és gyermeki lelkek megrontóinak tartják őket de ezek a vádak a rajongókat mit sem érdeklik (hála istennek). Sokan példálóznak azzal hogy például a Magyar Népmeséktől senki nem akart még gyilkolni meg ehez hasonló f@ságok de Japán egy külön világ. Ott ezek vannak. És mi szeretjük őket.

Nos remélem tetszett az írásom, a legközelebbiig SZIASZTOK! 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr924562674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.03. 14:25:44

Nah, azért az anime műfaj sem éppen a változatosságáról híres, csak itt jobban szelektáljuk, hogy mit nézünk, míg mondjuk amcsi sorozatokból, filmekből mindig azt láttam, amit a képembe toltak, mert nem kutattam magam.

Szerintem alapvetően attól függ, hogy mi felé fordulnak a fiatalok, hogy éppen mit állít be menőnek a média. Ha azt sugallják, az anime kemény és téged is azzá tesz (before it was cool effektus), addig tömegek fogják nézni, de amint lemenne pár kemény oltás, amiben butának, együgyűnek állítanák be a nézőket, megtizedelődne a rajongótábor. Ugyanaz, mint a zenében.

Kagamin (törölt) 2012.06.03. 16:00:41

Nem lett túlságosan jó ez a cikk, több helyen csapong, máshol meg fölösleges információkat oszt meg, és a tárgyi tévedésektől sem mentes. Például a mahou shoujo nem a shoujo alfaja, hanem a fantasy-nek, egyébként a Nanoha a seinen kategóriába tartozik, és egy eroge adaptációnak a spin-offja, vagy mióta tartozik a fő műfajok közé a guro?

Csucskany 2012.06.03. 16:34:24

Hát ha választanom kéne hogy elolvasok egy Naruto fejezetet vagy a Pókember egyik számát én a Pókfejre tenném a voksom:). Ebben a bejegyzésben szinte csak a képregény filmekre és rajzfilmekre tértél ki ami azért kicsit zavaró mivel a képregények épphogy a nyomtatott formájukban a legjobbak.Szuperhősök terén Superman engem soha nem hozott lázba úgyhogy DC-től csak a Batmant kedveltem.Viszont a Marvel univerzumból még mindig rengeteget lehet kihozni erre példa a mostanában lement Polgárháború sztori(A regisztráció párti szuperhősök meg a regisztráció ellenes szuperhősök harca és vívódása.)Így leírva nem tűnik nagy durranásnak de képregényben tényleg szuper:D.Az animék tényleg népszerűek az usában de szerintem nem azért parodizálták őket mert híresek hanem a néha már eget rengető hülyeségei miatt.Meg lehet hogy sokan a "mássága" miatt szeretik az animékat de engem valahogy sose a fej 3/4-ét elfoglaló szemek vagy a hülyén ordibáló háromszögfejű emberkék tették különlegessé.Hanem az hogy egyszerűen lekötött.

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.03. 17:13:25

Jól fel lett vezetve és leírtad mi az az anime és manga, de azt nem mondtad el ezzel hogy miért is szeretjük. Változatos meg sokféle. Oké, de a mazsola is változatos tud lenni mégse szeretem. Valahogy nem szűrted le a lényeget és nem mondtad el a valós okát.

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.03. 17:14:46

Ja és még valami de csak mert ennek már hagyománya van: Az Elfen Lied nagyon jó anime :D

Kagamin (törölt) 2012.06.03. 19:20:12

"Meg lehet hogy sokan a "mássága" miatt szeretik"
HAHAHAHA, mostanság a Marvel és a DC képregények "mások" lettek (pl. Zöld Lámpás), szóval azt is lehet szeretni (remélem mindenki érti, hogy mire célzok).

"Hanem az hogy egyszerűen lekötött."
Valahogy én is így vagyok ezzel, nem érdekel, hogy milyen a formája az adott műnek, akár lehet könyv is, ha leköt.

"Az Elfen Lied nagyon jó anime :D"
Szerintem meg nem, egyszerűen mindenhonnan azt hallom, hogy jó, de senki nem tudja elmondani, hogy miért az. Miért olyan jó?

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.03. 19:49:18

@Kagamin: Hát nekem teljesen más okom van rá mint bárki másnak ezt garantálhatom :D
Egykori barátnőm mutatta nekem és mindig őt juttatja az eszembe ((egy másodperc ameddig kifújom az orrom)lelkizős rész vége), Amúgy meg azért is mert rárepül egy témára és amellől nem tágít egy epizód erejéig sem. És mindent tisztáz nem hagy üres foltokat. Hangulatos, szórakoztató és hozza az elvárt befejezést. De nem sokára jönnek az ellenérvek hogy mekkora egy fos :D

Kagamin (törölt) 2012.06.03. 21:21:38

"Amúgy meg azért is mert rárepül egy témára és amellől nem tágít egy epizód erejéig sem."
Értem, hogy mire gondolsz, de ez még nem tesz önmagában jóvá egy sorozatot, meg ott vannak az olyanok, amik a műfaj-/témaváltásra építenek.

Emlékszem, hogy a sorozatot átjárja a különbözőség (direkt nem a másság szót használom) szelleme, a kirekesztésé meg a többi hasonló fogalomé, de ezekben a témákban se tartom kiemelkedőnek a sorozatot, egyszerűen a többi dologgal (pl. a rengeteg henteléssel, az idegesítő karakterekkel meg a felesleges moéval) túlságosan eltolták ezt a gondolatot. Szerintem az egész sorozat több sebből vérzik, ezért igazából komolyan se tudom venni. Ha meg szórakozásnak akarok valamit nézni, akkor inkább komédiát nézek.

Remélem érted, hogy miért nem tartom kiemelkedő darabnak az Elfen Liedet, igazából írhatnék még róla, hogy mi nem tetszett, de nem akarlak untatni vele.

"És mindent tisztáz nem hagy üres foltokat."
A mangát nem követtem, de az animunak eléggé nyitott lett a vége.

"Hangulatos, szórakoztató és hozza az elvárt befejezést."
Szóval tetszik, mert tetszik. XD

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.03. 23:10:02

@Kagamin: Nos... igen xD Meg a legelső indokom. Talán ez a kettő ami miatt én csökönyösen védem ezt a rakás szart :D

Kagamin (törölt) 2012.06.04. 00:09:38

@thermo-nukleáris csatacickany: Nem azt mondtam, hogy ne szeresd, csak azt, hogy nem értem a körülötte lévő hype-ot, mert nem egy olyan hatalmas alkotás meg kötelező darab, ahogyan sokan beállítják. :D

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.04. 01:20:35

@Kagamin: azt nem mondanám hogy hatalmas meg kötelező félre ne érts, én tudom hogy egy rakás szar. Mégis a szívemhez nőtt na:)

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.06.04. 01:22:09

Valóban kíváncsiságból kezdtem el, mert más volt, mint amit addig láttam, és a változatosság miatt maradtam.
De pont ezért mostanra már kicsit megundorodtam az egésztől, és van kb. évi 5-6 anime, amit igazán élvezek.

Hárem animék is addig voltak jók, míg nem láttam ötvenszer ugyanazt végigjátszódni.

Kagaminnal egyetértek, a műfajoknál leírásánál történtek érdekességek. A Seinen külön van a shounentől, a 18-25 éves férfiakat célozza. A mahou shoujo többnyire független a shoujotól, a joseinek semmi köze a yaoihoz. A legjobb kérdés viszont, hogy a Hentai,Yuri,Yaoi,Ecchi miért ismertebb, mint pl. a shounen? :D

A mazsolát szeretem, de az Elfen Liedet nem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.04. 20:10:23

@thermo-nukleáris csatacickany: Ez az Elfen Liedre vonatkozik? Érdeke azt mondani, hogy mindent lezár, amikor a manga töredékét dolgozza fel. Másrészt az egész műből ömlik a fejlődéspszichológiai járatlanság és az egyoldalú ellenszenv (a sorozatban a tömegember a gonosz, mégsem tesz kísérletet a diclonnius-ok felmentésére, Naná-n kívül kegyetlen gyilkosok), a fanservice is teljesen öncélú. Az egyetlen pozitívuma, hogy az első komolyabb hangvételű mű volt, amit láttam.

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.04. 21:16:32

@Member: Olvasd el az elejét is :) Igazi okom amiért szeretem csupán a személyes vonatkozás. És talán jobb is hogy nem folytatja a mangát mert az már kicsit elvont (na nem mintha a többi nem lenne az persze).
A pszichológiai faszságokról meg csak annyit hogy "anime" Éppenúgy ahogy nem tudunk chidorit csinálni sem pedig halálistát írni de mégcsak szupercsillag harcosok se nagyon leszünk így miért várjuk el az Elfen Liedtől hogy az minden téren legyen hű a valósághoz? Mert azt veszem észre hogy mindenki ezt teszi az Elfen Lied kapcsán. Valamiért mindenki emiatt hibáztatja. De soha senki egy büdös szóval nem oltotta le a FMA-et hogy abban hogy tud tapsikolással formálni dolgokat. Valljuk be a rengeteg hiányossága és hibája mellett a pszichológiai baromság a leges legkissebb hibája

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.04. 21:24:11

@thermo-nukleáris csatacickany: A személyes kötődésedet olvastam.

A chidori vagy akár az FMA alkímia a világ része, de ezekben az animékben még mindig hűbbek maradtak az emberi jellemfejlődéshez, mint azt az EL tette. Az EL alapvetően az emberi psziché jelenségeire épít (bosszú és megbocsátás), nem fantazmagóriára, a diclonius-okat be is helyettesíthetnéd akár feketékkel vagy melegekkel, a lényeg a MÁSSÁGON van. És ebben bukik orbitálisat, mert éppen hogy megbocsáthatatlan bűnt ró a MÁSokra, mégis elvárja, hogy sajnáld őket. Ellenpélda az Eve no Jikan. Bleachben az arrancar már nem helyettesíthető be eképpen.

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.05. 11:05:42

@Member: Miből gondolod hogy az EL várná el a többitől? Nomeg mivan hogyha figyelmet fordítottak a pszichológiai fejlődésre? Ha jól rémlik (javíts ki kérlek ha nem így van) de az anime nem említi hogy végig csak be lettek volna zárva és a pszichológiai fejlődésükre nem fektettek volna hangsúlyt

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.05. 11:26:01

@thermo-nukleáris csatacickany: Nekem az rémlik, hogy 3 éves koruk körül eldurrannak náluk a dolgok és általában a saját szüleiket is kivégzik. Mariko be volt zárva végig és ha valami, hát ő teljesen el lett szúrva. :) Túl könnyen alkalmazkodik, ennek ellenére mégis eszméletlenül agresszív.

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.05. 12:07:46

@Member: De a kedves Lucy se azért lett agyatlan gyilkológép mert defektes az agya hanem mert az emberek köcsögök. Meg Nana is normális lett a törődés hatására és ha jól rémlik akkor Mariko is. Ergó ezek normális lények csak az emberek elbaszták őket

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.05. 12:44:32

@thermo-nukleáris csatacickany: Kinyírta a kutyája gyilkosait, OK (az mondjuk egy rémesen erőltetett jelenet), de utána már ártatlanok életét veszi el sorra, és lenyom egy tizenévesekre jellemző féltékenységi rohamot. :)

Detta-chan 2012.06.05. 20:20:20

Ezt a "komentcsatát" végig olvasni...hát... egy élmény volt! :) Időtlen időkig lehetne vitatkozni rajta hogy miért jó miért rossz.
Szerintem az Elfen Lied egy közepes anime. Bennem nem hagyott nagy nyomot,végignéztem és kész...kicsit többet vártam tőle de túléltem. :)

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.06. 19:22:43

@Member: Mondom ha hozzájuk normálisan állnak akkor ők is normálisak (Kouta-Lucy kapcsolat) Szerintem nem mint pszichológiai giga művet kell ezt tekinteni hanem mint egy társadalom kritika az emberekre nézve

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.06. 19:33:59

@thermo-nukleáris csatacickany: Neki konkrétan kiirtja a családját és teljesen reális, hogy Kouta még ezután is szerelmes belé, ennyi év után. :D
Nem, az alapfelvetés, hogy az emberek nagy része eredendően gonosz és csak pár kivétel van, akiket a saját embertársaik aláztak meg, vagyis nincs két szarvuk, de a sorsuk ugyanaz, mint a diclonius-oknak. Ez #000000 és #FFFFFF.

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.06. 21:58:35

@Member: Rendben, elfogadom :D Legyen úgy. De az én "avatar" lányom szebb :P xD

thermo-nukleáris csatacickany 2012.06.07. 11:20:40

@Member: Oh bocs megtévesztett hosszú szempillája rózsaszín masnija kerekded arca
süti beállítások módosítása