Szegasztok!

Ma egy elég népszerű mangakát szeretnék bemutatni, akiről nagyon sokan tévesen hiszik, hogy jelenlegi műve tett híressé, és szintén a "Neverending Shonen" műfajon belül próbál helyt állni, egy-két lényegesebb változtatással a Dragon Ball óta.

Ma Hiro Mashima kulisszái mögé tekintünk be!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiro Mashima (mostantól röviden csak Hiro) 1977-ben született Nagano-ban egy keresztény családban (ami ritka, mivel japánban a többség shinto vagy buddha).

Tanulmányai során nagyon megkedvelte Hayao Miyazaki fantasztikus műveit, valamint Akira Toriyama Dragon Ball sorozatát, és ekkor határozta el, hogy ő is mangaka lesz.

Tanulmányait befejezve egyből neki is kezdett a "saját Neverending Shonen" sorozatába, ahol keverni akarta a shonen-ek világát a nyugati világ kultúrájával, mint varázslók, lovagok stb. Így született meg 1999-ben, a Naruto-val egy időben Hiro legelső és (szemmel láthatóan csak japánban) leghíresebb műve, a Rave Master.

A Rave Master (ismétlem) japánban az egyik legjobbnak számító műve volt. Annyira, hogy a Studio Deen készített neki egy 51 részes anime adaptációt, mely az első 12 manga kötetet dolgozza fel.

Magának a Rave Master mangának egy kellemes alapsztorija volt: volt két nagy erejű varázskő, a Dark Bring és a Rave, melyek miatt nem egyszer háború tört ki (alapból egy ilyen flash back-el is indít a manga), de az 50 évvel ezelőtti háborúban a kövek eltűntek, melyekből a Rave kő rengeteg kis darabra tört és szóródott szét a világban.

Majd 50 évvel később egy Haru nevű fiatal srác talál egy érdekes lényt, Plue-t, aki képes érzékelni a Rave kő darabjait, majd Haru-val együtt elkezdődik a vadászat a Rave kő darabjai után, miközben egy gonosz szervezett arra készül, hogy a másik kő, a Dark Bring-et találják meg, mely erejét csak a teljes Rave kő tudja legyőzni.

Ha azt vesszük, hogy 1999-es a történet, és hogy a "kor társával" ellentétben a mangaka valóban tudta, mit csinál, és nem hétről hétre talál ki még a mai napig is valamilyen trollkodást, akkor elmondható, hogy nem kicsit volt jó manga. A Rave Master 2005-ig jelent meg a Shonen Magazine oldalain.

A Rave Master írása közben 2003-ban Hiro készített egy 2 kötetből álló "one short" gyűjtemény mangát is, Mashima-en néven (zseniális ötlet a családnevéről elnevezni egy mangát, hehehe...), melyben sok rövid történet volt megtalálható, köztük a későbbi, már japánon kívül is híressé vállt mangájának prototípusa (Pilot) is, a Fairy Tail.

Természetesen most már rájöhettetek, hogy igen, a másik "lényegesebb" műve a Rave Master után bizony a Fairy Tail volt.

A Fairy Tail 2006 óta van jelen a Weekly Shonen Magazine oldalain, és megjelenése óta a "Basilisk"-hoz és "Soten Koro"-hoz hasonlóan szintén nyert egy Kodansha Manga Award díjat 2008-ban a Shonen kategóriában, ami tükrözi, hogy bizony egy jó manga a Fairy Tail.

Sajnos ennél bővebben már nem tudok nyilatkozni róla, mert habár a főhős sokkal szimpatikusabbnak néz ki a legalább szálkás testével "Mr Rámen Has" és "Mr Vézna Eperke" urakhoz képest, és a szakmai elismerés sem egy utolsó csáberő, sajnos láttam egy két képet a fő gonoszokról, és őszinte leszek... náluk már csak a Naruto gonoszai szánalmasabbak. Illetve ott van még az "érdekes neve", melyet, ha lefordítunk... "tündér farok".... most had ne mondjam, mi jut erről az eszembe... és ilyen nevet adni egy shonen mangának (pláne ha neverending) szerintem bőven felér egy "önkasztrálással".

Most, hogy ismerjük a főbb műveit, nézzük meg őket picit közelebbről.

Első érdekesség, hogy a mangaka az összes főhősét a mangáiban valamilyen évszakról nevezte el őket:

1.Haru (Rave Master) neve tavaszt jelent.

2.Natsu (Fairy Tail) neve nyarat jelent.

3.Aki (Monster Soul) neve őszt jelent.

Ezek után már várom, hogy melyik jövőbeli mangájának főhősét nevezi el "télnek"... XD

Második érdekesség, hogy amíg a "kurrens társai" régebbi neverending shonen-eket vagy shonen mangákat majmolnak és mindenáron japán mitológiával és hagyományokkal próbálják keverni, addig Hiro inkább a nyugati mítoszok, történelem és hagyományokból szerez ihleteket, hiszen itt inkább varázslatok és kardforgatók vannak, mintsem shaolinok/ninják/szamurájok, és a mangák világai is erre utalnak (európai középkori világ keverve néhány modern elemmel).

Hiro rajzolási technikája leginkább a One Piece mangakájának, Eiichiro Oda rajzolására hasonlít (amikor megláttam Natsu-t, valamiért egyből egy szálkásabb, rózsaszín hajú Luffy ugrott be). Ahogyan sok más mangakának neki is voltak asszisztensei, legjelentősebb közülük Miki Yoshikawa volt, aki a Flunk Puk Rumble mangakája volt.

Ezen felül már csak annyit tudok még róla mondani, mint hír, hogy van egy kislánya, de a nevét nem sikerült megtudnom.

Összegezve szerintem jó mangaka Hiro, főleg, hogy próbál inkább a nyugatból szerezni ötleteket a mangáihoz és nem megint egy agyatlan DB klónt akar letenni az asztalra. Mindenesetre aki szereti a Fairy Tail-t, az olvassa el szerintem a Rave Master-t is, hiszen ha az nem lett volna, nem lett volna a Fairy Tail sem.

Illetve már nagyon várom az "új mangáját", hogy annak hősét elnevezze "télnek", és ezzel mind a négy évszak teljes lenne! XD

 

 

 

 

Ajánlott művek tőle:

- Rave Master

- Fairy Tail

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr784560657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2012.06.02. 16:10:40

Kihagytad a berserket. Szerintem mind karakterekben, mind világban az egyik legjobb a középkori-varázslós történetek közül. Ha jobban akarnám megfogalmazni, warhammer 40k a warhammer fantasyban (az idea of evil ötlete az egyik, legötletesebb, és legbetegebb amit csak a hellraiser óta olvastam). Még érdekességként hozzátennék ehhez a japán mitológiából merítik a mangakák az ötleteket dologhoz. Régebben olvastam, hogy a dragon ballnak, a bleachnek, és az inuyashának is egy mesebeli kívánságteljesítő kő az alapja a cintamani, aizen eredetiben meg valami buddhista szerelemisten. Csak ennyi.

Nuttika 2012.12.05. 16:00:09

Szerintem a Fairy Tail-t se kell félteni. Látszik, hogy figyel rá Mashima-sensei. A háttérben végig ott van a rejtély, hogy a sárkányok hová tűntek és sokaknak nem tűnik fel de az évszám egyezik Lucy anya halálának évével. Ami valószínűleg nem véletlen!
Van egy olyan gyanúm, hogy ez a manga előbb véget fog érni, mint a Naruto vagy a One Piece. Az se kizárt, hogy a Bleach-nél is előbb.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.07.24. 23:05:38

@zriff: hát nem tudom a berserket nem mondanám annyira varázslósnak, az inkább lovagi cucc, egy csipetnyi sötét mágiával,de még mindig inkább lovagi hentelős cucc.
A dragonball eredeti öltelet Sumbukung a majom király legendája, erre utal songoku majom farka, a majommá alakulás,a harci tudása illetve a bot ami képes megnőni ,természetesen ez a Z-re már nem volt kihatással.Azt hiszem az pont kínai történet, de nem akarok butaságot mondani.
@Nuttika: hát azzal hogy előbb véget érne vitatkoznék,mert ebben még van a folytatásra is potenciál ,de ja már közeledik a végéhez, viszont a naruto előbbre tart. A Bleach meg szánalmas azzal hogy isten király erejű lesz a főszereplő aztán elveszt mindent stb stb... és kezdheti előlről ,elég gyenge húzás volt.

Hmm amúgy szerintem a cím baromira vicces :P mert ugye a céh jelvényén inkább egy szárny szerepel, max elírásból adódhatott mert fairy tale akart lenni tehát tündér mese a céh neve :D de biztos probléma volt az angol tudásával és ezért lett farok tail a neve. írásra és hangzásra mind a kettő hasonlít.
süti beállítások módosítása