Sziasztok!

Mikor anno megírtam a Saber Marionette J manga kritikát reméltem, hogy minél előbb írhatok a sorozatról is. Viszont az ilyen régi sorozatokkal mint ez is általános probléma hogy sehol sem találhatóak meg vagy ha mégis akkor vagy bazi sok helyet foglalna el a gépen vagy pedig valami érthetetlen felirattal vannak csak fent.

Ezért is örülök hogy a hülye copyright-os marhaságok ellenére vannak olyan emberek akik feltöltenek  teljes sorozatokat a a Youtube-ra.Így végre hosszú idő után ezt is megnézhettem. Bevallom nem egy sorozatot szereztem már meg a YT-ról :)

De elég a fecsegésből,jöjjön a Saber Marionette J anime kritikája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Saber Marionette J egy 5 kötetből álló mangából készült és 1996-97-ig futott és a Sotsu Agency készítette és összesen 25 részes csak az első évad. Mivel nagy siker lett ezért elkészült a 2.évad is illetve egy 6 részes OVA is. Műfajilag Ecchi-SciFi.

De lássuk az 1. évadot.

A Történet egy Terra 2 nevű bolygón játszódik a távoli jövőben. A Bolygó azért is furcsa mert csak férfiak élnek rajta. Legnagyobb számban a Japones emberek vannak,Főhősünk Otaru is ebbe tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otaru a kissé perverz nagyapjával illetve annak Marionettjével él együtt. De mik is azok a Marionettek? Egyszerű.

Mivel már említettem a Terra 2 a férfiak bolygója de ők nem akartak társ nélkül maradni ezért Női Androidokat úgynevezett Marionetteket készítettek maguknak amiket aztán a szolgálatukba állítanak.

Otaru is akar magának egyet de mivel eléggé borsos áruk van ezért csak álmodoznia szabad róluk. Mígnem egy furcsa eset hatására egy különös gyárba kerül ahogy egy Marionette pihen kikapcsolt állapotban ám Otaru valahogy mégis aktiválja őt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Marionette a Lime névre hallgat és már első látásra megkedveli a fiút bár az első találkozásuk felér egy kisebb sokkal. Otaru nem tehet mást mint hazaviszi és lakótársának fogadja. Első látásra Lime nagyon különbözik a többi robottól és meg is tudjuk az okát: Lime egy plusz tartozékot visel a testében amit Maiden Circuit-nek hívnak és ezzel érzelmeket adhatnak nekik. Lime is egy ilyen típus.

Persze nem ő az egyetlen rajta kívül még sok ilyen robot van,ebből még 2 nő csatlakozik Otaru-hoz akiket Cherry.nek és Bloodberry.nek hívnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ecchi rész ezzel ki is pipálva. A Sci-fi része a történetnek annyiból áll hogy van egy eléggé marcona figura Faust aki Führernek hívatja magát saját Androidjaival háborút indít a Japones-ek ellen csak azért, hogy egyeduralkodó lehessen a bolygón.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor Faust megkezdi a támadásokat mindenki menekül de Otaruék nem nézik ölbe tett kézzel a "Führer" ténykedéseit ezért Lime-ékkal illetve egy k@va idegesítő és nagyon búza kinézetű gyerekkel Mitsurugi-val elindulnak hogy megállítsák Faust-ot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindeközben kiderül hogy nem minden az aminek látszik és Faust-nak más tervei is vannak illetve szóba kerül egy Lorelei nevű lány is aki a sztori szerint Faust barátnője volt amíg nem hibernálódott valamiért.

Szóval ennyi a Saber Marionette J . Meg kell hagyni nagyon jó története van és habár elsőre se-füle se farka ahogy lenni szokott minden kiderül a sorozat végére.

Ahogy feltűnt a sorozatnak elég fura a látványa. Nem nevezhető csúnyának de ugyanakkor nem is valami szép. Egy idő után kb a 4-5 rész után mér viszont eléggé megszokható bár a tényeken az se változtat. Még a Slayersnek is szebb a látványa bár az egy évvel korább. A Harcok néhol eléggé gyengék sőt vannak egészen viccesek is de van egy harc ami üt mint a kő ez pedig az Ultimate Saber Fight a 24.részben.

De a poénok is nagyon ott vannak a szeren. Akik olvasták a manga kritikát azok tudják hogy elég sok fanservice poén van benne. Na a anime nem tartalmazza ezeket a poénokat habár van benne néhány még azok is viccesek.

A Karakterek viszont ugyanolyanok mint a mangában bár sokkal poénosabban néznek ki.Akin viszont sokat változtattak az Bloodberry ugyanis itt sokkal szerethetőbb mint a mangában. Viszont karakterek egyértelműen Mitsurigi a legnagyobb mélypont. Nem elég hogy k@va idegesítő és ráadásul szerelmes Otaru-ba bár be nem vallaná be csak barátoknak mondja magát. De a poénok kis része az ő gyepálására épülnek.

Véleményem szerint az animének  a legnagyobb pozitívuma egyértelműen Megumi Hayashibara. Nem kétséges hogy olyan szinten kelti életre Lime-ot amire csak nagyon kevés szinkronszínész képes ( pl: Nana Mizuki,Mamoru Miyano,Rie Kugimiya,Romi Park) egyszerűen élvezet a hangját hallgatni. Kétségtelen hogy a 90-es években ha egy fura női karakternek kellet hang akkor Megumi volt a biztos befutó. Bevallom nekem is nagy kedvencem.

És a zenékről is ő gondoskodik. Az Opening is nagyon jó de valamiért az ending jobban tetszett. Talán azért mert nem teljesen rajzolva van  hanem bevágtak ilyen valós képeket is a klippbe amiktől eszméletlenül hangulatos lett. De a betétdalok is egész jók.

Mivel a manga rövid ezért gondoltam hogy lesznek benne fillerek de azt nem gondoltam volna hogy ennyire viccesre csinálják meg őket. De tényleg jók lettek és nem rombolják le az eredeti történetet. Egyszóval ez is azok közé tartozik amiknek jók a fillerei.

Lényegében annyi amit el akartam mondani róla.TESSÉK MEGNÉZNI 25 részes, mind fennt van Youtube-on még. Szerintem nagyon vicces és nem fogjátok megbánni.

Saber Marionette J

-Idő: 1996-1997

-Stúdió:Sotsu Agency

-Rendező:Masami Shimoda

-Opening: Megumi Hayashibara-Succesfull Mission

-Ending: Megumi Hayashibara-Ill Be There

-Hossz: 25 rész + 6 OVA

Teszett

-Jó A Történet

-Jók A Karakterek (a mangához képest)

-Megumi Hayashibara

-Lime

-Bloodberry sokkal jobb mint a mangában

-Zenék

-Opening és Ending

-Poénos

-Kihagyták belőle a legtöbb fanservice poént

Nem Tetszett

-Szokni kell a látványt

-Faust és Mitsurugi még mindig idegesítőek

-Mitsurugi búza poénjai

-Néhol teljesen érthetetlen a történet

Értékelés:

Százalékban: 89%-Jó

Pontban: 8.5/10 (Ha Mitsurugi nem lenne benn akkor 9-et kapna :) )

Szóval én nem csalódtam benne és remélem ti sem fogtok ha megnézitek. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr254500980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.11. 23:33:19

Kedvenc animém volt egy darabig, aranyos kis sorozat, bár hogyan is mondjam, realitás terén eléggé csetlik-botlik, ha már sikerült ennyi féle embert csinálni klónokkal, hogy-hogy nem sikerül a meglévő X kromoszómát megkettőzni? :)

Az OP heavy metalban nekem baromira bejön: www.youtube.com/watch?v=Eb8WxpzGLrA

morwen 2012.05.15. 15:05:18

Szerintem a sorozat lényege nem a gagyi fanservice meg a banális történet, hanem hogy tökéletesen kifejezi a 90-es évek otaku társadalmának mentalitását egy dilemmán keresztül. A dilemma: ha egy bolygón laksz, amin csak férfiak vannak, és női androidok, akkor ha hirtelen megjelenik a bolygón egy igazi nő, kit fogsz választani, az ismeretlen nőt, vagy az androidokat, akiket már ismersz. Minden otaku az utolsót fogja választani, vagyis az utánzatot, az illúziót, mert az már ismerős, és tudjuk mire számítsunk. Míg az igazi nők ismeretlen faj :P
süti beállítások módosítása