Szegasztok!

TomLion újra meglátogatott minket, ezúttal a Detective Conan első egész estés anime filmjével.

Mivel sajnos nekem kimaradt az egész Decective Conan franchise (melyet persze próbálok majd bepótolni), ezért túlságosan nyilatkozni nem tudok róla, így én is kíváncsian olvasgattam TomLion eme irományát.

De nem húzom tovább az idő, íme TomLion és a Detective Conan film!

  

Conan a detektív - Bomba a felhőkarcolóban 

Köszöntök minden kedves olvasót, én TomLion vagyok. Korábban írtam a Detective Conan animéről és mangáról egy hosszabb kritikát (lásd: http://animemangapalota.blog.hu/2012/02/11/vendeg_a_palotaban_tomlion_es_detective_conan) és mivel sok pozitív visszajelzést kaptam úgy döntöttem, hogy folytatom az írást és az összes Detective Conan Anime Filmről írni fogok egy kritikát. Szóval ma az első Conan filmről lesz szó, aminek a címe "Bomba a felhőkarcolóban". 

A filmet a Tokyo Movie Shinsha stúdió készítette, nevéhez fűződik az Akira, a többi Conan film és maga az anime sorozat. 1997. április 19-én jelent meg a Japán mozikban. A film egy gyilkosság feltárásával kezdődik, ahol egy bizonyos Kurokawa urat megöltek. Miután Mouri Kogoro ismét csődöt mondott a gyilkos leleplezésében Conan-en hárul ismét a feladat, hogy Mouri bácsit elaltassa és az ő nevében megoldja az ügyet. Ezek után egy gyors bemutatót kapunk arról, hogy ki is Conan, miről szól a sorozat és, hogy milyen segédeszközei vannak. Erre azért van szükség, mert, ha valaki nem ismeri a sorozatot itt gyorsan megtudhatja, hogy Edogawa Conan válójában Kudo Shinichi, megtudja mi történt vele és kik a fontosabb szereplők. Ez a bemutató minden filmben benne van kisebb-nagyobb változtatásokkal. Ez a film, mint az összes többi Conan film kezdetben több (2-3) szálon fut, és ezek a szálak mindig összefutnak, amiknek köszönhetően a film végére tisztán látjuk magunk előtt a képet.

 

 

 

 

A történet az, hogy Shinichi meghívást kap egy híres építésztől Moriya Teiji-től egy partira, de mivel a fiú nem tud megjelenni ebben a gyerek testben ezért a meghívókat Ran-nak küldi át. Ran cserébe azt kéri Shinichi-től, hogy menjen el vele május 3-án egy késő esti mozira. Ez persze lehetetlen, mert hát Shinichi most Conan, de nem tud nemet mondani neki, s nem tudja lemondani a találkozót, aminek az apropója Shinichi születésnapja, ami május 4-én van. Pár nappal később Conan-nek egy robbantóval akad dolga, aki Shinichi-t párbajra akarja hívni, de az lehetetlen ezért Conan-ként kell megtalálnia a bombát és elvinni egy biztonságos helyre. A robbantáskor a fiú meg is sérül. Ezek után Conan a rendőrség és Mouri bácsi segédletével nyomoznak tovább. Ezek után a robbantó ismét felhívja Conan-t és azt mondja, hogy bombát helyezett el a vasúton és, ha napkeltéig nem találják meg felrobbannak. Kiderül, hogy a gyújtogatások és a robbantások egyetlen személytől származhatnak, akire ezek az ügyek köthetőek. Miközben Conanék leleplezik a tettest, Ran éppen Shinichit várja a mozi bejáratánál ahol éppen robbanások történnek a felhőkarcolóban. Ran túléli az első robbanásokat, de a többi túlélővel együtt bent ragadnak. Ezért Conan a lány megmentésére indul.

Vajon ki lehet az a titokzatos robbantó? Vajon sikerül-e megtalálni a bombákat? Vajon sikerül-e Shinichi-nek kiszabadítania Ran-t? Melyik drótot vágjuk el, a kéket, vagy a pirosat?

 

 

Ez egy egészen egyszerű történet a későbbi filmekhez képest, DE nagyon jó tálalásban. Azt még megszeretném említeni, hogy számomra ez volt az első Conan film, amit láttam (szerencsére), mégpedig magyar szinkronnal és mikor a testvéremmel megnéztük csak ámultunk, hogy mennyire jó lett. Úgy találtam rá a filmre, hogy kerestem az interneten cikkeket, hogy fogják-e folytatni a sorozatot magyar szinkronnal (ez körülbelül 2011 januárjában történt). Utána megtaláltam az indavideón a filmet magyar szinkronosan. Mikor megláttam ujjongani kezdtem örömömben és azonnal szóltam a testvéremnek, hogy mit találtam az interneten és akkor ott helyben meg is néztük. Végig izgultuk az egész filmet. Miután megnéztük úgy döntöttem, hogy a többi filmet is megnézem. Szerencsére Németországban megjelent idáig az összes Conan film, ezért német szinkronnal meg tudtam nézni mindet.

 

 

Szóval...! Kezdjük a negatívumokkal, szerencsére nincsen belőlük sok. Ebben a filmben a Detektív Banda szerepeltetése teljesen fölösleges volt. Szerencsére nem annyira idegesítőek, mint a sorozatban, de ha kimaradtak volna nem veszítettünk volna semmit, mert semmi funkciójuk nincsen az egész film alatt. A másik fölösleges karakter számomra Suzuki Sonoko volt (Ran legjobb barátnője). Csak néhány percet szerepel a filmben, azokban a jelenetekben, amikben Ran bevásárol. Ezek a kicsi elenyésző hibák. Viszont a legnagyobb hiba az, hogy az ügy nagyon egyszerű. Én és a testvérem hamar rájöttünk, hogy ki a gyújtogató és a robbantó, ami egy kicsit sajnálatos. Egy kicsivel több csavart is vihettek volna a bűnös kilétébe. Mikor kiderült ki a robbantó nem csodálkoztunk, hogy miért Ő a tettes. Szerencsére a többi filmben nem ennyire egyértelmű a bűnös kiléte.

 

 

Most jöjjenek a pozitívumok. Pozitívum az a rész a filmben, amikor a robbantó a bombákat a vasútra rakta. Ha a mozdonyok lelassítanak 60 km/h alá akkor felrobbannak (ez körülbelül 15 perces rész a filmben). Nem tudom, hogy miért, de nekem nagyon tetszik a filmnek ennek a része. Igaz, más filmekben is elsütötték ezt, hogy egy jármű nem mehet egy bizonyos sebességnél lassabban, de mégis itt van valamiféle PLUSZ, amit nem nagyon tudok megmagyarázni, hogy mi az, de kitűnően működik a filmben. A film további extrákkal is szolgál. Ebben a filmben szerepel először Ninzaburo Shiratori felügyelő, aki minden filmben szerepel és később a mangában, és az animében is feltűnik kisebb, nagyobb szerepekben. Az animáció a sorozathoz képest egy keveset fejlődött. Igaz még nem tökéletes, de az évek folyamán rengeteget fog változni a filmeknek az animációja. Ott ahol a sorozat csúnya ott a filmek nagyon szépen néznek ki. Végül a film befejezése. Ha valamiért, hát akkor az utolsó 20 percért érdemes megnézni a filmet. Tudtuk, mi lesz a végeredménye, mégis végig izgultuk azt a részt. A film betétdala, ami a film végén hangzik el Kyoko: Happy Birthday című száma. Nem kiemelkedő, de egy kellemes dal ami illik a filmhez.

 

Végül a szinkronról. Szerencsém volt, hogy ezt a filmet magyar szinkronnal nézhettem meg és nem németül. Hogy őszinte legyek idáig még nem szántam rá magamat, hogy megnézzem a filmet német szinkronnal, mégpedig azért, mert a szinkron itt is nagyszerű, mint a sorozatban. Szerencsénkre az összes szereplőnek a hangja visszatért a sorozatból. Conan magyar hangja a filmben elsőnek furcsa volt, de sokkal jobb, mint a sorozatban. Shiratori felügyelő magyar hangja is tökéletes választás volt a szerepére. Ha a következő filmet egy nap szintén leszinkronizálják, remélem ismét ezeket a hangokat hallhatom vissza. :) 

Összességében:

Kötelező darab az összes Conan rajongóknak, de nyugodtan tudom ajánlani mindenkinek aki egy kellemes másfél órára vágyik. Többszöri megtekintésre is alkalmas (nem is tudom hányszor néztem már meg ezt a filmet). Igaz, hogy nem a legjobb Conan film, mégis számomra egy nagyon emlékezetes film a magyar szinkronnak köszönhetően, és azért, mert ezt a filmet néztem meg elsőnek. Minden hibája ellenére egy nagyon jó és emlékezetes Detective Conan Animefilm. 

Ha megakarjátok nézni a filmet itt megnézhetitek: http://indavideo.hu/video/Detective_Conan_Movie_01_MAGYARSZINKRONNAL 

Conan a detektív - Bomba a felhőkarcolóban: 

- Idő: 1997. április 19. 

- Rendező: Kodama Kenji 

- Műfaja: Krimi, Akció, Vígjáték 

- Stúdió: Tokyo Movie Shinsha (Akira, Detective Conan) 

- Hossz: 95 perc 

Ami tetszett: 

- A hangulata. 

- Fejlődött az animáció. 

- Amikor a bombák a vasúton vannak. 

- Kellemes a film betétdala. 

- A magyar szinkron ismét fantasztikus. 

- A film utolsó 20 perce. 

Ami nem tetszett: 

- A Detektív Banda és Sonoko teljesen fölösleges. 

- A sorozathoz képest a bűnügy gyenge. 

- Mozifilmhez képest gyenge az animáció. 

Értékelés: 

- Rajzolás: 3.5/5  

- Karakterek: 4/5 

- Egyediség: 3/5 (Egy kicsit klisés.) 

- Humor: 4/5 

- Mondanivaló: 4/5 

- Hangulat: 5/5 (A hangulata elviszi a hátán a filmet főleg a magyar szinkron miatt.). 

- Történet: 4/5 

- Karakter fejlődés: 4/5 

Pontban: 31.5/40 = Kiválló (Ne aggódjatok, a többi filmnek sokkal magasabbak lesznek a pontszámai.) :D 

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király) 

Köszönöm, hogy elolvastátok a kritikámat, remélem tetszett. Remélem, hogy a következő Detective Conan Anime Film kritikámnál is velem tartotok. Köszönöm a figyelmet. Sziasztok. 

TomLion

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr984354296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Squazee 2012.04.04. 10:05:59

A legtöbb Conan film amúgy is 80-as, 90-es évek akciófilmjeiből összegyúrt alkotás, s sajnos többségében maga az ügy elég gyenge, de hát ez van.
A háttérzenéje amúgy szerintem nagyon jó, a rajzolása meg... hát fogjuk arra, hogy 1997-ben készült nem túl nagy költségvetésből. :D

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.04.04. 14:08:48

@Squazee: A többi filmben sokkal bonyolultabbak lesznek az ügyek, elérik az anime és a manga színvonalat. Csak néhány filmnél gyenge a bűnügy, de mindegyik nagyon szórakoztató film.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.04.04. 19:38:42

Összességében 7/10-et adok a filmnek. A többi kritikámban is fogok ilyen pontozást csinálni.
süti beállítások módosítása