Szegasztok!

"Ezúttal egy olvasónk, TomLion véleménye/kritikája kerül fel ide a blogra, melyben a Detective Conan című animéről és mangáról fog írni részletesen, és amikor elolvastam a kritikáját, úgy döntöttem, ezt mindenkinek látnia kell, mert tényleg hihetetlenül részletesen és ügyesen mutatja be a Detective Conan-t (annak meg főleg örülök, hogy majdnem tökéletesen alkalmazta a blogunk értékelő rendszerét), ami ma már hivatalosan is a világ egyik leghosszabb mangája és animéje több mint 804 fejezettel és 500 feletti epizódszámmal.

Jó szórakozást!"


 

Detektiv Conan (anime és manga) 

Mi történik, ha keverünk egy gyönyörű romantikus történetet és a krimi műfajt? Megkapjuk a Detektiv Conan-t!  

Köszöntök minden kedves olvasót, én TomLion vagyok. Ma egy nagyon népszerű anime/manga sorozatról szeretném elmondani a véleményemet, ami felkeltette bennem az érdeklődést az anime műfaj iránt. A Detektiv Conan (Japánul: Meitantei Conan) egyike Japán legismertebb és nemzetközileg elismert manga és anime sorozatának. Mint a címe is mutatja egy krimiről van szó, de nem egy hétköznapi krimisorozatról, mint a Scherlock Holmes, vagy a Columbo. Nem, ez sokkal több annál! Az egész sorozat egy hosszú történetet mond el a szerelemről, a barátságról és, hogy minden élet értékes. Elsősorban az animéről fogok beszélni, de a mangáról is lesz szó, például miben különbözik az anime a mangától.  

  

Nehéz erről az sorozatról beszélni. A manga sorozat 1994 óta fut mind a mai napig. Az manga megalkotója Aoyama Gosho aki a szintén híres Magic Kaito és Yaiba sorozatokat készítette. Viszont a legnagyobb sikere, ami nemzetközileg is ismerté tette Gosho-t az a Detektiv Conan volt. Már fiatal éveiben is érdeklődött a rajzolás iránt. Már az első osztályban a "Yukiai War" című művével megnyert egy versenyt és a Toto-i Daimaru bevásárló központban ki is állították a művét. 1986-ban adta ki az első mangáját, a Chotto Mattete-t, de nem ezzel a művével lett ő híres. Aoyama kettő Shogakukan-Manga díjat nyert. Az elsőt 1993-ban a Yaiba-ért, a másodikat 2001-ben a Detective Conan-ért. 2004-ben Takahashi Rumiko (ő készítette a Ranma ½-t és az InuYasha-t) mellett Aoyama volt a legjobban fizetett mangaka. 2005-ben vette feleségül az énekesnőt Minami Takayama-t, aki egyébként az animében Conan hangját, viszont 2007-ben el is váltak. Mint Kudo Shinichi Gosho is egy nagy foci és krimi rajongó. 

Röviden a története: (Legalább is megpróbálom)

A történet főszereplője Kudo Shinichi, a 17 (a mangában 16) éves diákdetektív. Fiatal kora ellenére bonyolultabbnál bonyolultabb bűnügyeket old meg, segítve ezzel a tokiói rendőrség, legfőbbként Megure felügyelő munkáját. Egy napon azonban, mikor gyerekkori barátnőjével Mouri Rannal ellátogat a Tropical Land vidámparkba, Shinichi felfigyel két fekete ruhás férfira. Megfigyelés közben azonban az egyik hátulról leüti, és beadnak neki egy emberen még ki nem próbált kísérleti mérget. A két fekete ruhás férfi ott hagyja az ifjúdetektívet meghalni, ám a szer nem várt hatása következtében Shinichi teste 10 évvel megfiatalodott, ezzel együtt össze is ment, s most úgy néz ki, mint 7 (a mangában 6) éves korában, bár elméje megmaradt a 17 éves fiú szintjén. Innentől kezdve fő feladata megtalálni a fekete ruhás férfiakat, s megszerezni tőlük az ellenmérget. Ahhoz, hogy információhoz jusson a bűnügyi szervezetről, Agasa professzor tanácsára beköltözik a Mouri Nyomozó Irodába, ahol Ran él az édesapjával és, hogy ne hozzon bajt barátnőjére és ismerőseire, Edogawa Conan álnéven éli mindennapjait. Az álcája tökéletesítése érdekében pedig szemüveg hord és újra általános iskolába jár (1b osztály), ahol 3 osztálytársával megalapítják a Detektív Bandát. Mivel a ház ura Mouri Kogoro egy igen tehetségtelen magándetektív, Conannek kell felvirágoztatnia a nyomozó irodát. Ehhez segítségül szolgálnak Agasa professzor találmányai, például a kábító lövedéket kilövő karóra és a hangátalakító csokornyakkendő, amikkel Kogoro nevében ő maga oldhatja meg az ügyeket, így megalkotva az "Alvó Kogoro" legendáját, s megalapozva ezzel Mouri bácsi nagy hírnevét. A nyomozás során Conan egyre többet tud meg a szervezetről és egyre több tagjával kerül kapcsolatba, sőt az egyik ex-tagot, Sherry-t Agasa professzor segítségével bújtatja, aki szintén összement, mint Shinichi és felvette a Haibara Ai álnevet. 

Az anime és a manga műfaja "Mystery-Touch" vagyis romantikus krimi, ennek megfelelően az érzelmek hasonlóan fontos szerepet kapnak, mint a gyilkosságok és azok elkövetési módjai. A humort egyáltalán nem mellőző történet, hogy a szerzőt, Aoyama Gosho-t idézzem "Apró kis kirakó darabokból áll, melyek bár külön-külön is megállják a helyüket, igazából akkor válnak világossá, ha azokat egy egész részeként látjuk már". Épp ezért gyakran, egy-egy történeti tetőpontnál érdemes mindig az animét visszanézni (a mangát visszaolvasni) és rájövünk, hogy tulajdonképpen mindenre történt utalás, s nem csak úgy rántotta elő a szerző a nyulat a cilinderből.

  

Személyes emlékek:

Erre a sorozatra én egyszerűen azt tudom mondani, hogy ZSENIÁLIS. Emlékszem a sorozatot még 2004-ben kezdtem el nézni (10 éves koromban) a német RTL2-n és én egyből beleszerettem. Nem azért szerettem bele, mert egy anime volt, mert fel sem fogtam akkor a különbséget az amerikai rajzfilmek és a Japán animék között, hanem azért mert krimi volt. Körülbelül egy évig néztem bizonyos időn közönként miután hirtelen (már nem emlékszem pontosan, hogy miért) abbahagytam. Utána 2009-ben fordulópont érkezett az életemben. Az ANIMAX bejelentette, hogy leadják a Conan a detektív első 51 részét. Mikor először meghallottam a hírt előtörtek belőlem az emlékek, mert teljesen megfeledkeztem erről a sorozatról. Mikor lement az összes magyar rész elkezdtem kutakodni, hogy fent vannak-e a részek németül. Telitrafálat! A Youtube-on nem csak az összes német szinkronos, hanem az összes német feliratos rész fent volt. Elsőnek csalódtam, hogy csak a sorozat fele volt meg szinkronosan és, hogy a sorozat másik fele feliratos volt, de hamar megszoktam a japán hangokat. Körülbelül tavaly ilyenkor 2011 Január közepén kezdtem el nézni a sorozatot. Naponta 5-6 részt néztem meg belőle, de voltak olyan napok is amikor 9-12 részt néztem meg egy nap. Azt hihetitek, hogy fárasztó volt és, hogy hamar meglehetett unni, de mivel olyan zseniális a sorozat én minden percét élveztem. Körülbelül 3 és fél hónap alatt elértem a 613. részig. Azóta hetente nézem a sorozatot. Régen azért tetszett a sorozat, mert krimi volt, most meg azért, mert olyan zseniális a története és a felépítése. Szerencse, hogy érett fejjel kezdtem nézni elejétől a teljes sorozatot, mert rájöttem, hogy ez nem egy egyszerű krimi, hanem egy nagyon szép romantikus történet.

 

Véleményem a sorozatról:

Idáig csak dicsértem a sorozatot, de a történeten kívül még semmit sem mondtam el róla. Szóval az egész sorozat arról szól, az összement Kudo Shinichi megakarja találni a két fekete ruhás férfit, hogy megkapja tőlük az ellenszert. Agasa professzornál pedig felveszi az Edogawa Conan álnevet és megbeszélik, hogy senkinek sem árulják el, hogy ki ő valójában. Hogy információkat szerezzen a két fekete ruhás férfiról beköltözik a gyerekkori barátnőjéhez Ran-hoz, akinek az apja Mouri Kogoro egy magándetektív. Mivel az öreg egy tehetségtelen nyomozó Agasa professzor kütyüinek segítségével minden ügyet megold helyette és országos hírnévre tesz szert. Eközben, a hétköznapokban Shinichi megtudja, hogy Ran valójában mit is érez iránta, mert Ran mindent elmond Conan-nek. Ha elmondaná Ran-nak, hogy ki ő valójában nagy veszélybe keverné őt és mindenkit aki a környezetében van. Azt gondolom, hogy a sorozat azért ennyire népszerű és sikeres, mert Shinichi és Ran szerelmi kapcsolata romantikus és gyönyörű. Az, hogy Ran csak néha néhány percig halhatja Shinichi-nek a hangját és, hogy sosem láthatja az lelkileg teljesen kikészíti. Szomorú az egészben, hogy  Shinichi Conan-ként látja, hogy Ran mennyire szenved, ennek ellenére nem mondhatja el neki az igazat. Én nem vagyok nagy rajongója a romantikus történeteknek, de ez szerintem ez nagyon szép. Komolyan mondom az ilyen részeknél mindig közel állok ahhoz, hogy eleredjenek a könnyeim (és nem túlzok).  

 

A sorozat előnye a története, de leginkább az a része, amikor a szervezeti tagok után nyomoznak. A sorozat felépítése az, hogy van egy, vagy több szervezettel kapcsolatos epizód (vagy egy 2 órás special rész), ami előre lendíti a történetet. Ezek után 50-100 részig nem hallunk semmit a szervezetről utána egy újabb kulcsfontosságú rész következik ami előre lendíti a történéseket. Természetesen nem unatkozunk azalatt az 50-100 rész alatt sem, mert azok a részek is fantasztikusak. Maguk az ügyek hihetetlenül zseniálisak. Aoyama többször is megcsinálta a látszólag tökéletes gyilkosságot. Ő egy igazi géniusz. Zseninek kell lenni ahhoz, hogy valaki a TV nézése közben megtudja oldani azokat az ügyet. Észrevettem magamon, hogy kb 400 rész alatt sokat fejlődtem az ügyek megoldásában és az egyszerűbb ügyeknél vagy a gyilkost, vagy a gyilkosság elkövetésének a módját (vagy annak egy részét) már kitudom találni, de sosem 100%-os pontossággal. Egyes emberek azért ölnek meg egy másikat, mert bosszút akarnak álli a másikon. Kiderül az is, hogy sokszor az-az ember akit megöltek sokkal gonoszabb és aljasabb annál aki megölte őt. Az ilyen helyzetekben tesszük fel magunkban azt a kérdést, hogy mi mit csináltunk volna az ő helyében? Ettől tiszta libabőrös leszek mindig. 

A sorozat hosszúsága miatt rengeteg szereplővel rendelkezik. Nem kezdem el sorolni őket, mert vannak közöttük barátok, rendőrök és természetesen a Fekete Szervezet tagjai, akiket órákig tudnám sorolni és jellemezni, de akkor estefelé érnék csak a végére. Egyedüli fontos szereplők akikről még nem beszéltem, azok a Detektív Banda tagjai akik az 1b osztály tanulói (ahova Conan is került). Alapító tagok: Kojima Genta, Yoshida Ayumi, Tsuburaya Mitsuhiko. A rajongók őket tartják a legidegesítőbb karaktereknek a sorozatban (Conan-t kivéve). Vannak akik utálják őket, vannak akik szeretik őket, vannak akik meg fölöslegesnek tartják őket. Igaz, idáig nem volt semmiféle funkciójuk a sorozatban, de eltudom képzelni, hogy azért rakta bele Aoyama Gosho őket bele, mert a sorozat vége felé lehet, hogy lesz valamilyen funkcióijuk, viszont ez kevésbé valószínű. Szerintem azért kerültek bele a sorozatba, hogy a fiatalabb nézők/olvasók azonosulni tudjanak valakikkel. Engemet nem szoktak irritálni, viszont vannak olyan részek, ahol annyira hülyék, hogy az már fizikai fájdalmat okoz (de nincsen ilyen sok rész). Később csatlakozott hozzájuk Haibara Ai, az-az Miyano Shiho. 

A szervezet szorosan Haibara nyomában van. Ai minden nap attól retteg, hogy egy nap megjelenik a Szervezet és mindenkit megölnek akik  környezetében. Ha a sorozatból csak egyvalamit kéne kiemelnem és dicsérnem az Haibara Ai karaktere lenne. Titokzatosság veszi körül a múltját és jellemét. Többet tud a Szervezetről, mint amennyit elárult Shinichi-nek, csak nem árulja el, mert nem akarja, hogy a szervezet után nyomozzon. Azt akarja, hogy fogadja el a sorsát és ne kezdjen ki a Szervezettel. Egyébként hozzá meg Kogoro bácsihoz fűződnek a sorozat legnagyobb poénjai. A sorozat másik erőssége az, hogy vicces. Nem minden rész vicces és nem fogunk rajtuk percekig röhögni, de kellemes perceket tudnak nyújtani nekünk.

 

Ami rávesz minket, hogy az összes részt sorban nézzük meg az, hogy olyan részek is fontosak lesznek a későbbiekben, amikre egyáltalán nem számítottunk. Nem egy részről derült ki, hogy később kulcsfontosságú rész lesz a későbbiekben.

 

A másik dolog, amiről még nem beszéltem, azok a Fillerek. Bizony itt is vannak Fillerek. A sorozat majdnem két harmada Fillerekből áll, de azt megtudom magyarázni, hogy miért. Szóval az animében 1 rész általában körülbelül 2-3-4 mangafejezetből áll. Ez azt jelenti, hogy ha csak manga epizódokból állna az anime akkor gyakran előfordulna, hogy a sorozat több hónapos szünetet csinálna, mert utolérné a mangát, aminek a sorozat rajongói egyáltalán nem örülnének. Ezért a Fillerek csak időt adnak a mangának, hogy elkészüljenek az új fejezetek. Néha előfordul, hogy egymás után 7-8 db Filler rész jön egymás után. DE… a Detektiv Conan-nak a Filler epizódjai kifejezetten jók lettek. Nem tudtam, hogy melyik rész volt Filler és melyik rész volt manga adaptáció, amíg utána nem néztem. Viszont manapság a Fillerek nagyon gyengék. Régen a legtöbb Filler epizódra rengeteg energiát fektettek és azok (majdnem) egy szinten voltak a mangával, de manapság csak néhány Filler részre mondhatom azt, hogy jóra sikerült, a többi meg csak egyszerűen gagyi. Idáig a sorozatból 643 rész készült, ebból 243 rész Filler. Ennek a fele pocsék (a pocsék részeknek a felét én magam is meg tudom oldani, nem kell azokhoz Scherlock Holmes-nak, vagy Columbo-nak lenni), a másik fele meg zseniális. Ennek ellenére a legtöbb Filler részt bátran tudom ajánlani mindenkinek, mert sok jó (manga szintű) ügyet találtak ki és a legtöbb Filler kifejezetten vicces.  

Az anime és a manga közötti különbségek: (enyhe SPOILER VESZÉLY!!!)

Bizony, van egy kicsi különbség az anime és a manga között. Szerencsére nem túl sok, de akik olvasták a mangát azok tudják, hogy azok a részek fontosak a sorozat történetének szempontjából. Összesen két rész különbözik a mangától. Az egyik az 5. rész (Robbanás a Sinkanszen-en), ami a mangában a 33-34-35. fejezet. Ezekben a fejezetekben tudjuk meg, hogy a két fekete ruhás neve Gin és Wodka, amik a szervezetben megkapott álnevük. Az animében Gin és Wodka helyett két hasonló kinézetű fickó jelenik meg, akiknek ugyan az a szándékuk, mint a mangában a fekete ruhásoknak… felrobbantani a vonatot. 

 

 

 

A másik a 13. rész (Embervadászat), ami a mangában a 13-14-15-16. fejezet. A sorozat talán legfontosabb részének nevezhetjük. Ez az a rész, amiben Gin és Wodka megölnek egy szervezeti tagot. Nos az animében ugyan-úgy más szereplők vannak. Az animében van egy nő, aki részt vett egy bankrablásban és egy pasas, aki kitervelte a bankrablást. Itt is megakarja a férfi a nőt ölni, de ezt Conan megtudja akadályozni. 

 

Elmagyarázom, hogy miért különbözik ez a két anime rész a mangához képest. Azt tervezték, hogy a anime rövid élethű lesz, mert nem hitték volna, hogy az animének lesz akkora sikere, mint a mangának. Amiért arra számítottak, hogy az anime bukás lesz meg kellett oldani, hogy ezek a kulcsfontosságú részek ne legyenek benne. Így a szereplőket változtatták meg és egy kicsit a történetet, mert, ha vége lett volna az animének és az előbb megemlített részek olyanok lettek volna mint a mangában sok rajongó azt mondta volna, hogy folytassák a sorozatot, de ez a Stúdiónak nem érte volna meg, mert nem hozott volna nyereséget. Eredetileg kb. 50 részt terveztek a sorozatból, de a magas 14-19%-os nézettség miatt nem vették le a sorozatot a műsorról és folytatták. Viszont volt egy gond. A fontos 13. részt az anime verzióban már megváltoztatták, ezért (Aoyama Gosho segítségével) megcsinálták Fillerben az igazi szervezeti tag halálát (128. rész). Őszíntén szóval nekem az anime verzió sokkal jobban tetszik, sokkal drámaibb és szomorúbb, mint a mangában. Ez a rész is egyike azoknak a Fillereknek, amik zseniálisak lettek. (SPOILER VÉGE!!!)     

 

Látvány, animáció: 

Anime: (Ezt nehéz szavakba foglalni, ezért képekben megmutatom, hogy Conan ezalatt a 16 év alatt mennyit változott.) 

Nos az animáció. Őszintén szólva az első 332 résznek az animációja kifejezetten tetszik. Az Anime Manga Palota csapat szerintem erre az animációra azt mondaná, hogy csúnyácska, nem szép, régimódi. Azt mondanák rá, hogy a Dragon Ball szintet sem éri el. Igaz, hogy ezek a részek kézzel rajzoltak, de szerintem a sorozathoz kifejezetten illik ez a régi módi animáció. Mint ahogy az előbb megemlítettem azt hitték, hogy az anime rövid életű lesz, ezért az animációnak a költségeit alacsonyra állították, nehogy fölöslegesen költsenek egy rövid életű sorozatra sok pénzt. Miután egyre népszerűbb lett a sorozat az animáció szemmel láthatóan fokozatosan fejlődött. Egyre szebbek lettek a háttérrajzok és a karakterek is egyre kidolgozottabbak lettek. A sorozat szerintem a 284. résztől egészen a 332. részig volt a legszebb (ez összesen 48 rész). Itt már szemmel látható, hogy az animációkat számítógépekkel készítették és nem kézzel. (Képek: 2. rész, 125. rész, 189. rész, 277. rész, 309. rész)

 

Na igen, de ezután jött a fekete leves. A 333. résztől egészen az 504. részig nagyon csúnya az animáció, kivéve a 345. special részt (ez összesen 170 rész). Érdekes, hogy a tájképek és a háttér rajzok nagyon szépen néznek ki, de a karakterek… majdnem mindenki rondán néz ki. Mindenkinek a kinézete alaposan megváltozott, de a bőr, meg a haj színük is. Nem tudom, hogy mi történhetett. Vagy költség csökkentés miatt rontottak az animációk minőségén, vagy egy másik animációs Stúdióhoz került a sorozat, viszont erről nem találtam információkat. Viszont azt meg kell említeni, hogy az animáció semmit sem ront a sorozat zsenialitásában. Ezekben a részekben is nagyszerűek a bűnügyek és ezekben a részekben szerepelt idáig a legtöbbet a Fekete Szervezet. Sokat haladunk a történettel ezekben a részekben. Azt tudom mondani, hogy ezek miatt a csúnya epizódok miatt ne fejezzétek be a sorozatot. (Képek: 351. rész, 453. rész, 487. rész) 

 

Ezek után jön a megváltás. Az 505. résztől egészen a mai napig az animáció egyszerűen fantasztikus. Ennél szebb az anime már nem lehetne. Szemet gyönyörködtető az animáció az előzőévekhez képest. A hátterek ismét szépek, a karakterek meg teljesen új külsőt kaptak. Látszik, hogy megnőtt a költség keret a sorozatra. Mindenki láthatja, hogy alig van különbség a 3 kép között. (Képek: 505. rész, 524. rész, 609. rész)

 

 

 

Manga: 

A manga nem sokat változott kinézetileg. Csak annyi a különbség a régi és a mai rajzok között, hogy a karaktereknek a feje már nem kerek, hanem inkább olyan... "háromszögletes" (ezt jól megfogalmaztam :D). Viszont ahol az anime rosszul néz ki ott a manga ugyan-úgy szép. Azt gondolom részben ezért szeretik többen a mangát, mint az animét. (Sorrendben: 3. fejezet, 275. fejezet, 753. fejezet)

 

A magyar szinkronról:

Mikor megtudtam, hogy 2009-ben leadják a Conan a detektív első 51 részét örültem és féltem is egy kicsit, hogy lesz-e olyan jó a magyar szinkron, mint a német, mert hát azon nőttem fel. Megnéztem és nem csalódtam. A magyar szinkronra a rendkívüli igényesség jellemző. Bartucz Attila tökéletes választás volt Kudo Shinichi-re. Hihetetlen, hogy mennyire eltalálta Shinichi-nek a karakterét. Laza, határozott, komoly, egyszerűen tökéletes választás volt. Vadász Bea adta Mouri Ran hangját. Nekem kifejezetten tetszett. Ő is eltalálta Ran-nak a karakterét. Mikor határozottnak kellett lennie, akkor az volt, mikor Shinichi miatt aggódott akkor is eltalálta a megfelelő hangsúlyt. Forgács Péter adta Mouri Kogoro-nak a hangját. Leginkább Kogoro bácsi magyar hangjától féltem a legjobban. Mouri bácsi német hangja számomra maga volt a tőkéj, de mikor meghallottam magyarul.. majdnem dobtam egy hátast, annyira tökéletes lett a hangja. Mint Bartucz Attila, Forgács Péter is eltalálta Mouri bácsi karakterét. Mikor dühösnek kell lennie, akkor tényleg az, mikor a nőkhöz beszél, akkor gyengét, udvarias… egyszóval tökéletes választás volt. Mikor meghallottam, hogy Orosz István adja Megure felügyelőnek a hangját egyből Monk a flúgos nyomozó ugrott be nekem. Semmit nem változtatott a hangján, ugyanazt adja itt, mint ott. Egy határozott felügyelő hangját. Vele is minden rendben van. A Detektív Banda tagok hangjai is pont illenek a gyerekekre. Ők is megérdemlik a dicséretet. Végül Edogawa Conan hangja Czető Ádám. Őszintén szólva nekem nem jött be a sorozatban. A német és a japán hangokhoz képest Czető Ádám hangja túl gyerekes, túl magas lett. Mikor Conan komolyan beszél a japán és a német szinkronban egyértelmű a különbség, de a magyarban nem. Viszont az első Conan filmben a Bomba a felhőkarcolóban eltalálták Conan hangját. Nem tudom, hogy Czető Ádám adja-e a hangját (az ISZDB szerint igen: http://iszdb.hu/?szinkron=9496), de ha igen akkor sokat mutálódott a hangja, viszont előnyére, mert sokkal jobb, mint a sorozatban lévő magas hangja. Ha más szinkronszínészt választottak, akkor remélem, hogy-ha folytatják a sorozatot ő lesz a továbbiakban is Conan hangja. 

Amit még megszeretnék említeni az a magyar szöveg. Brutál jó lett. Komolyan mondom nem tudtam, hogy a Japán verzióban ennyi káromkodás van. A német verzióban is csak annyit mondanak, hogy a francba. A káromkodás hangulatot ad az egész sorozatnak. Sokkal reálisabb az egész. A szinkronszínészek a japán kifejezéseket is jól ejtik ki. Negatívum, hogy csak 51 rész készült el és mivel alacsony volt az ANIMAX-on a nézettség nem folytatták. Lassan már 3 éve, hogy nem folytatták a sorozatot és valószínű, hogy még egy pár évig nem fogják folytatni. Kár érte, mert annyira kíváncsi lennék Haibara Ai magyar hangjára. Biztos vagyok benne, hogy jó lenne az ő hangja is, ha a többség ennyire jó lett. Valószínűleg ezt már sosem tudjuk meg, de reméljük a legjobbakat. 

Zenék:

Az opening-ek és az ending-ek nagyon jók lettek. Minden ember megfogja találni az ízlésének megfelelő zenét. Nekem is nem egy kedvencem van. A sorozatban lévő zenék is ellettek találva. Igazi rejtélyes, nyomozós, romantikus hangulatot árasztanak.   

Összességében:

Ez egy olyan sorozat, amit látni kell. Igaz, hogy a sorozat már a 643. résznél tart mégis rengeteg kérdésre nem kaptunk még választ. Eltudom képzelni, hogy még 10-15 évig el fog húzódni a sorozat. Ez jó számunkra Conan rajongóknak. Mindenki aki szereti a krimit és a romantikus történeteket annak bátran tudom ajánlani a sorozatot. Aki meg nem szereti, annak is nyugodt szívvel tudom ajánlani. 

Ha az összes részt megakarjátok nézni német szinkronnal és német felirattal, akkor látogassatok fel erre a honlapra (előfordul, hogy néhány napig nem működik a honlap, de véglegesen nem tűnik el):

Az összes Német szinkronos epizód: http://www.detektiv-conan.ch/index.php?page=episoden.php&episoden=001020

Az összes Német feliratos epizód:  http://www.detektiv-conan.ch/index.php?page=jpnepisoden.php&episoden=301320  

Ha az összes részt Angol felirattal akarjátok megnézni, akkor látogassatok fel erre a honlapra: http://conan-tv.com/

 Detektiv Conan (manga) 

- Idő: 1994-től napjainkig. 

- Mangaka: Aoyama Gosho. 

- Megjelenik: Shounen Sunday című lapban hetente szerdán. 

- Kiadó: Shougakukan. 

- Műfaja: Mystery-Touch. 

- Hossz: 804 fejezet 72 kötetben (2012.01.28.). 

Detektiv Conan (anime) 

- Idő: 1996-tól napjainkig. 

- Rendező: Kenji Kodama, Yasuichiro Yamamoto. 

- Stúdió: Tokyo Movie Shinsha. 

- Műfaj: Mystery-Touch. 

- Hossz: 643 rész (2012. 01.28.). 

Ami tetszett: 

- Szimpatikus, vicces karakterek. 

- A karaktereknek a hangjai jól ellettek találva. 

- Nagyon sok jó opening és ending. 

- Haibara Ai karaktere. 

- Mouri Kogoro vicces pillanatai. 

- Az első 332. részig sokat fejlődik az animáció. 

- Az 505. résztől a sorozat látványa gyönyörű. 

- Shinichi és Ran szomorú szerelmi kapcsolata. 

- A bonyolult bűnügyek. 

- Sok a rengeteg igényes Filler rész. 

- Sokat lehet tanulni a Japán kultúráról. 

- Lassan haladunk a történettel. 

- A Fekete Szervezettel kapcsolatos ügyek hatalmas feszültséget gerjesztenek. 

- Hosszú a sorozat (ez másnak nem pozitívum). 

- Nem lehet rajta unatkozni. 

- Fokozatosan jönnek az új, fontos karakterek. 

Ami nem tetszett: 

- A Detektív Banda sokszor idegesítő. 

- Mára a Fillerek nevetségesen egyszerűek és unalmasak. 

- A 333. résztől az 504. részig csúnya az animáció (kivéve a 345. rész). 

Értékelés: 

- Rajzolás: 4/5 "átlag eredmény" (Az első 332 rész 4/5. A 333-tól az 504. részig 3/5. Az 505. résztől 5/5) 

- Karakterek: 5/5 

- Egyediség: 5/5 

- Humor: 4/5 

- Mondanivaló: 4/5 

- Hangulat: 5/5 (Főleg a Szervezettel kapcsolatos részeknél) 

- Történet: 5/5 

- Karakter Fejlődés: 4/5 

Pontban: 36/40 = Király 

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király) 

Köszönöm, hogy elolvastátok a kritikámat, remélem tetszett. Sziasztok.

TomLion

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr24092510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.02.11. 14:14:45

Kár, hogy hiányzik két kép a kritikámról, de mindegy. Köszönöm a dicséreteket. :)

HegeRoberto 2012.02.16. 22:47:56

Te jó ég! 10 éves koromban (meg még jó sokáig) minden délután azért siettem haza suliból, hogy RTL2-t nézzek! Ott ismertem meg a Detective Conan-t, Digimon-t, Kamikaze Kaito Jeanne-t stb) Sajnos már jó pár éve más a szolgáltatónk és nincs RTL2, de meghoztad a kedvemet hozzá, hogy majd újra rákeressek :D Szép munka! Király kritika!

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.02.17. 06:05:21

@HegeRoberto: Én is sok jó animét ismertem meg az RTL2-n, de mára sajnos a kevés nézettség és pénz miatt kivették a heti délutáni rajzfilm blog-ot. Csak hétvégén van a Pokito anime blogj-a, de nagyon rövid (4 órás!!!). Nagyon gyenge, ezért nem adják ezeket a klasszikus animéket.
Helyettük ilyeneket adnak: Pokémon (az újabb gagyi évadai), Naruto Shipunnden, Gormiti , Yo-Gi-Oh! 5DS , Digimon (szintén az újabb gagyi évadai), Tom and Jerry Kids.

Viszont tudom ajánlani neked a VIVA Germany anime blog-ját (már ilyen is van), amiben olyan animéket adnak, mint a One Piece (!) és a Detektiv Conan (!) stb.

Squazee 2012.02.22. 20:52:55

Jó kis kritika, egyetlen negatívuma a "Röviden a története" rész. If you know what I mean.

Squazee 2012.02.23. 14:34:06

Kis optimista. :D

Ó de, rövid az, mivel annak szántam, úgy is írtam. ;)

Eden89 (törölt) 2012.02.24. 21:11:20

Nagyon tetszik a kritikád. :)
Remélem azok is olvasták, akik az Animaxon vetített első 51 rész után ítélték meg a Detective Conant. Sokan a régi, gyenge grafika és a nem túl jó látványa miatt. Aki csak emiatt nem nézi, annak bátran ajánlanom, hogy nézze meg a neten a mostani részeket és az újabb openingeket/endingeket. Így már biztosan megváltozik az eddigi véleménye az animéről. Hihetetlen, hogy mennyit változott (fejlődött) a grafika. Egyszóval: Gyönyörű lett! 10/10

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.03.18. 09:15:49

Egy kis javítás az összes Német szinkronos és feliratos linkeken. Nem régen találtam egy nagyon jó honlapot, ahol a videólejátszó már nem annyira lassú (mert nálam nagyon lassú) és nem fenyeget az a veszély, hogy megszűnjön egy időre a honlap!

Az összes Német szinkronos rész: detektiv-tube.de.tl/Deutsche-Folgen.htm

Az összes Német feliratos rész: detektiv-tube.de.tl/Deutsche-Folgen.htm

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.03.18. 09:17:52

Bocsi, a német szinkronos linket kétszer raktam ki.

Az összes Német feliratos rész: detektiv-tube.de.tl/Japanische-Folgen.htm

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.03.19. 18:01:10

@Tomlion: Tévedtem, mégis előfordul, hogy egy pár napig nincsen a honlap. :P

Shoruba1 2016.07.26. 19:47:37

Még most is jó elolvasni ezt a jól összerakott kritikát erről a fantasztikus animéről.
Egyébként szerintem Molnár Ilona nagyon jó hang lett volna Haibarához.
süti beállítások módosítása