Sziasztok!

Satoshi Kon neve egyáltalán nem ismeretlen az anime rajongók körében hiszen aki látta a Perfect Blue-t vagy a Tokyo Godfathers-t az tudja hogy milyen jól tudja keverni a valóságot a szűrrealitással és thrillerekkel.

Ma szintén eme nagyra becsült művész egyik alkotását fogom bemutatni nektek amit Blackscheep ajánlott nekem nem is olyan régen.

Ma tehát a Millennium Actress című anime filmet fogom nektek bemutatni!

 

 

 

A Millennium Actress egy 2001-ben készült típusát tekintve Fantasy-Dráma anime amit Satoshi Kon rendezett illetve a Forgatókönyvét is ő írta. A Megvalósításra pedig a Madhouse Stúdióban került sor.

Maga a történet nem nagyon bonyolult,adott egy filmstúdió ami 2001-ben ünnepelte a 70.évfordulóját és a stúdió egyik menedzsere illetve annak segédje elhatározzák hogy az évforduló alkalmából felkutatják a stúdió egyik legnagyobb sztárját Chiyoko Fujiwarat és interjút készítenek vele.

 

 

 

Meg is találják és mikor az interjú elkezdődik Genya menedzser egy kulcsot ad át neki ami Chiyoko-ban emlékek hadát indítja el.

Chiyoko a 2.világháborúban volt nagy sztár és a kulcsot még az Idollá válása előtt kislányként kapta egy festőtől aki disszidáns volt és ezért üldözte őt a rendőrség és ezért menekülnie kellet. A Kulcsot azért adta Chiyokonak hogy sose feledje el őt.

A Lány elhatározza hogy felkutatja a férfit és visszaadja neki a kulcsot ezért hát színésznőnek áll anyja legnagyobb bánatára és körbeutazva a világot próbál a férfi nyomára bukkanni. Mindeközben azonban betekinthetünk a karrierjének a fontos állomásaiba is illetve a leghíresebb filmjeibe ahová Genya illetve a kamerás is vele tart.

 

 

Szóval egyik filmből a másikba ugrálva ismerhetjük meg Chiyoko életét,karrierjét és szüntelen vágyát arra hogy megtalálhassa a férfit. a Furcsa ezekben hogy Genya illetve a Kameraman is szerepet kapnak ezekben a filmekben és beszélnek is a fiatal lányhoz csakhogy ő nem veszi észre őket.És csak sodródunk tovább az emlékekben.....

Nos mint láthatjátok iszonyat jó a történet. Jól fel van építve jól ki van gondolva és habár nem olyan kategóriába tartozik mint Satoshi többi filmje mégis messze kiemelkedik közülük. Bár néha kissé érthetetlen a cselekmény ami meg is zavarja a nézőt,szóval itt pislogni sem lehet mert hátha lemaradsz valamiről.

A Látvány az csillagos ötös,egyszerűen gyönyörű. A Madhouse-tól megszokott a gyönyörű látvány De Satoshi műveihez meg különösen jól illenek. A 2.világháborús jeleneteknél iszonyat erős a hangulat már már a Szentjánosbogarak sírjának a hangulatával vetekszik.

A Karakterek nagyon eredetiek,Chiyoko aki eleinte egy nagyon félénk lány egy nagyon céltudatos nővé fejlődik aki kitart az álmai mellet.Maguk a mellékszereplők ugyan nem valami érdekes mivel a film inkább Chiyoko-ra koncentrál de Genya beöltözve a különböző jelmezekbe hááát azok marha viccesek. Illetve van még egy karakter akiről eddig nem beszéltem. Chiyoko életét végigkíséri egy titokzatos szellemöregasszony aki állandóan egy rokkát járat.

 

 

Róla igazából semmit sem tudunk meg mégis fontos szerepe van a sorozatban.Bár néha tesznek említést arra hogy ő maga a sors és Chiyoko életében fontos szerepet kap.

A Zenék szintén csodálatosak,az Opening és az ending is nagyon szépek lettek,a film zenéi pedig egyszerűen csodálatosak.

Összegezve tehát a Millenium Actress egy iszonyat jó anime ami néhol ugyan kissé érthetetlen mivel a cselekmény néha összefolyik és még pislogni sem lehet közben de egy nagyon erős film amire tényleg igaz a mondás hogy a legjobb forgatókönyvet néha az élet írja. És ez pontosan igaz erre. Kötelező megnézni mert egy felejthetetlen élményben lesz részetek.

Millenium Actress

-Idő:2001

-Rendező: Satoshi Kon

-Stúdió: Madhouse

-Műfaj: Fantasy-Dráma

-Hossz:90 perc

Tetszett:

-Nagyon eredeti a történet

-Chiyoko karaktere nagyon jól ki van találva

-A Látvány csillagos 5-ös

-Nagyon Hangulatos

-Zenék

-Az Opening és az Ending

Nem Tetszett:

-A Cselekmény néhol összefolyik

-A Mellékszereplők nem túl érdekesek

Értékelés:

Táblázat Szerint: 36/40-Király

Százalék Szerint: 95%

9.5/10

Szóval bátran nézzétek meg és Blackscheep pedig fogadja a köszönetemet amiért megismertett ezzel a filmmel. Igaz kicsit rövid lett a kritika de énszerintem mindent elmondtam róla  amit akartam. Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr204209301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2012.02.28. 08:18:26

Alapmű. Anime-fanoknak kötelező, de mindenkinek ajánlott. Az utolsó jelenet, amikor egyetlen mondattal összegzi az egész film mondanivalóját, valami felemelő!

Squazee 2012.03.03. 09:50:01

Az egyik legszebb film, Satoshi Kontól messze a kedvencem. A zenéje pedig fantasztikus!
Annyi apró utalás van benne, amit az embernek magának kell megfejtenie, miközben arra is kell figyelnie, hogy szétszedje a szálakat, hogy mi lehetett valós és mi volt csak a filmek része.
Minden korszakot remekül visszaad, egy igazi időutazás, de ami még érdekesebb, hogy nem csak időben, hanem lelkileg is megjár a film egy nagy utat.

Near93 2014.06.07. 21:13:18

Hihetetlenül jól megírt Dráma. Viszont akaratlanul is párhuzamot éreztem a Titanic-al (értsd: egy idős nő elmeséli fiatalkorát, ami szép, és tragikus is egyben, majd miután befejezi meghal)

Igazából én ezt nem tekintem animének. Sőt Kon Satoshi filmjeit én sosem éreztem animének. Inkább olyan filmeknek, amik anime stílusban készültek el. Mert azért valljuk be hogy az ő filmjei attól eltekintve hogy rajzolva vannak semmiben nem hasonlítanak egy átlag animére.

Viszont a technikának köszönhetően olyan bitang jó látványvilágot, univerzumot lehet teremteni, ami hihetetlen magasságokba tud emelni egy egyszerű történetet is.

Ha ezt élőszereplős filmbe csinálták volna meg, tuti hogy minden második jelenethez greenbox kellett volna, ami kizökkenthette volna a nézőt.

Kon Satoshi egy zseni. Nagyon nagyot veszített a világ azzal hogy meghalt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény hogy még Darren Aronofsky is vett a filmjeiből inspirációt.

HimuraHun 2014.06.07. 23:16:30

@Near93: "tuti hogy minden második jelenethez greenbox kellett volna"
Ez rendező függő... Nolan, R. Scott például preferálja a díszletek elkészítését, míg mondjuk egy Lucas, vagy egy Zack Snyder Green Box bu*ik. :D

Near93 2014.06.09. 17:56:27

@HimuraHun: Persze ez igaz, viszont én azokra a jelenetekre gondoltam amik látványelemként szolgálnak. Pl amikor átmenet van a jelen és a múlt között. Persze egy nagy költségvetésű filmnél ezt is meg lehet oldani, viszont rajzfilmként ezeket könnyebb megvalósítani.
süti beállítások módosítása