Szegasztok!

Tudjátok, amikor megnéztem Blacksheep videóját arról, mennyire nem lehet jó filmet csinálni a videojátékokból, eszembe jutott egy másik igaz mondás is, miszerint nem lehet jó videojátékot csinálni filmből. Jó példa erre a Penge játékok és a Star Wars Episode III The Revenge Of Siths.

Aztán amikor meghallottam, hogy itthon lassan összekötik az animéket a videojátékokkal, hát úgy döntöttem, hogy megvitatom veletek az "igazi kapcsolatot" az animék és a videojátékok között.

Tehát ebben a hónapban a téma nem más, mint az anime játékok és az animék-videojátékok közti kapcsolat.

 

 

 

Nem kertelek, hanem egyből elmondom a kőkemény igazságokat: az animéknek annyi közük van a videojátékoknak, mint a Harry Potter könyveknek a filmekhez... vagyis, a videojátékok is csupán egy-egy franchise rajongóit boldogítja.

Másik örök igazság: animéből nem lehet jó videojátékot csinálni. És ez fordítva is igaz.

És akkor most lássuk, miért is mondom ezt.

I.A Videojátékok és az animékről való téves hittek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hála az animecon/mangacon-oknak és a Mondo-nak sokan abban a tévhitben vannak, hogy a videojátékok és az animék mind japán találmányok. Nos, ez marhára nem igaz, mivel a legelső konzol gép a Magnavox Odyssey volt, melyet 1972-ben adták ki, és Ralph Baer volt a megálmodója.

A SEGA és az Atari sem japán cégek, a SEGA eredetileg egy Hawaii-i cég volt, melyből csak később lett Sega Service, azaz SEGA, az Atari pedig szintúgy amerikai cég.

Ez a tévedés onnan is felmerül az emberekben, hogy japánban nagyon népszerűek a videojátékok, mivel ott még előző generációk is szívesen leülnek játszani. Persze azt elfelejtik, hogy Angliában ugyanez a helyzet.

Amikor pedig megjelentek az első anime videojátékok, főleg a Kinnikuman, Hokuto No Ken és Dragon Ball, akkor kezdték el az anime játékok úgy elözönleni a konzolokat, mint ma a ZS-kategóriás filmek a mozikat.

II.A videojátékok és az animék összemosása:

Animecon-okon mindenki annak az anime figurának öltözhet, aminek akar. És ezzel nincs is baj, elvégre animecon. A probléma akkor kezdődik, amikor nem anime figuráknak öltöznek be, hanem videojáték karaktereknek.

A kérdés az, hogy mi a francért? Pl a Final Fantasy-nak vagy a God Of War-nak mi köze van az animékhez? Vagy a Call Of Duty-nak és a Kingdom Hearts-nak? Videojáték kiállításokon kéne ilyeneknek beöltözni, nem animecon-on! Ez ugyanazon érthetetlen dolgokhoz kapcsolódik, hogy pl mit keresnek az animecon-okon a Star Wars-os fiúk, amikor a Star Wars-nak sincs semmi köze az animékhez.

Animecon-on meg videojáték karakternek beöltözni csupán egy valamire jó: leégni...

 

 

 

 

 

Bár ez még csupán a kisebb problémám. Jó, legyen, öltözzenek ki videojáték szereplőknek (egy animecon-on...), ha másnak nem tudnak... de ott van a "másik" tényező, mely a szememet szúrja. Méghozzá a játékok, amiket kivisznek az animecon-okra.

Nyilván a logika alapján animecon-ra anime játékokat visznek ki, mint pl Naruto Ultimate Ninja Storm, vagy Bleach Heat The Soul-t. De sajnos nem ez a helyzet. Ugyanis animecon-okra legutóbb is Mortal Kombat-ot, Soul Calibur-t és Call Of Duty-t vittek ki, sőt, Sims 3-at! De könyörgöm, mi köze a Mortal Kombat-nak meg a Call Of Duty-nak az animékhez?! Azokból még csak anime sem készült!

III.Szaglapok:

Mint tudjuk a Mondo-ban (és anno az Animestar-ban) az animék mellett írnak videojátékokról. Akkor itt most álljunk meg, és elmélkedjünk. Van egy lap, ami állítólag az animéket célozza meg. Na már most, egy anime témájú újságban vajon milyen játékokról kéne írni? Animéből készült játékoból, mivel ugye egyrészt animékről szól az újság, másrészt meg az anime rajongók akik szeretnek játszani konzolokon megtudhatják, hogy a most megjelent játék mennyire elégítheti ki rajongói étvágyukat. Logikus ugye? Na akkor nézzük csak meg, hogy helyette miről is írnak...

Duke Nukem (?!), Donkey Kong Country (?!?), Final Fantasy XIII (?!?!) és persze Elder Scroll-ról (!!!!!!)... Már bocsánat, de én tartom egyedül hülyeségnek, hogy egy anime "szaglapban" nem animékből készült játékokról írnak? És senki ne jöjjön azzal, hogy "de hát kevés az anime játék", a nagy francokat kevés, ebben az évben is sok játék jelent meg, mint Dragon Ball Ultimate Tenkachi, Naruto Shippuuden Ultimate Ninja Impact vagy Bleach Soul Resurrecion. És ha egy évben nem jött 12 játék, akkor is ott vannak a régebbi játékok.

Mert most nem azért, de mi köze van Duke Nukem-nek az animékhoz? Vagy az Elder Scroll sorozatnak? Hagyják meg ezeket a játékokat a profiknak, mint a Konzol Magazin vagy az 576 Kbyte Online...

IV.Az animéből készült játékok sorsai:

 

 

 

 

Mint már írtam, az anime játékok a videojátékok igazi fekete bárányai. Hogy miért? Mert csak nagyon kevés sikerül jól. Ugyanis a pocsék anime játékok 60-70%-a nem jó, és azok általában 5 szempont miatt nem sikerülnek jól:

A., Tartalmilag nulla.

B., Az irányítás nulla.

C., A történetet nem követi rendesen (sőt, van hogy vagy átírják vagy nincs is, hátha a név maga majd eladja).

D., A játékélmény egy nulla.

E., Maga a megvalósítás egy nulla.

Néhány példa:

Naruto Ultimate Ninja Storm 2: Szebb grafika, több játszható karakter. DE cserébe kivettek minden minijátékot, ami az első részt változatossá tette (pl a fára mászás vagy a bújocskázás), és a történetet is megnyírták (pl abszolút kivágták azt a kulcsfontosságú részt, amikor Tobi letagadja, hogy ő uszította a rókát a falura hogy bemocskolja az Uchiha klánt és belháborút szítson).

Dragon Ball Ultimate Tenkachi: A grafika szép, de a harc rendszer borzalmas (rosszabb, mint a Raging Blast 2), a karakter generálási lehetőségek nagyon primitív (pl csak 3 frizura van és 3 arc berendezés), a történet is elég kaotikus.

Bleach Heat The Soul: Egyszerűen szörnyű.

Persze vannak jóra sikerült játékok is, mint pl a legelső Naruto Ultimate Ninja Storm, vagy a Bleach Soul Resurrecion, de róluk majd írok.

De vajon miért születnek ilyen szörnyű játékok az animékból. Egyszerű: mert a legtöbb kiadó tudja, hogy a fanatikusok még a sz*rt is megveszik, ha az a "bizonyos név" van rajta.

És ebből főleg a Namco-Bandai vette ki a részét. A most következő Naruto Ultimate Ninja Storm Generation-ről is elég szörnyű hírek jönnek. Állítólag be akarják vonni a Pierrot Stúdiót - akik elbaszták az Naruto Shittuuden-t -, hogy filler anime részeket rakhassanak bele a játékba!?! Eldobom az agyam! Ne elég, hogy már a manga is egyre rosszabb, az animét meg kinyírták de most már a játékokat is kiakarják végezni?!

És csak úgy kérdem a drága Namco-Bandai-t, hogy nem lett volna jobb, ha Kishimoto-t vonták volna bele?! Mert akkor legalább ő rá lehetett volna fogni.

Másik nagy problémám az anime játékokkkal, hogy nem változatosak. Naruto Ultime Ninja sorozatban csak verekedni lehetett (egyedül a Ninja Storm szakított ezzel a hagyománnyal), ahogyan a Bleach Heat the Soul-ban is, de az egyszer sem jutott az eszükben, hogy akár egy minijáték gyűjteményt is kiadjanak? Mondjuk "Naruto Ultimate Ninja Olympic", és legalább lenne egy játék, amiben nem csak verekedni kell.

V.A játékokból készült animék sorsa:

Ahogyan film sem tud normálisan készülni videojátékból, úgy nem tud normális anime készülni videojátékból.

Elég egyedül a Final Fantasy V The Legend Of Crystal-re gondolni. Az egyik legjobb játék címből egy gyenge-közepes anime futott?

De szerencsére itt is vannak kivételek, mint pl a Dante's Inferno vagy a Devil May Cry, illetve a Street Fighter.

 

 

Hát ennyi lett volna erről a témáról a véleményem. Én szerintem nem kéne összemosni a két szórakozást az animecon-oknak és az "Ondonak", és jobb lenne, ha egy Dragon Ball vagy Naruto játékot a látvány mellett odafigyelnének a tartalomra és a változatosságra, mert így nem nagyon működik a rendszer.

Köszönöm a figyelmeteket, Szegasztok!

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr873426360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.11.30. 17:56:03

Mondo már nem csak "animeújség" hanem abba már minden van, én még mindig nem unom a Mondot:P
És jah az animés játékokba miért csak verni lehet egymást?:D Szärságok... Animeconon SW-os vagy bármilyen not-anime cosplay sztem is gáz. És megerősödött bennem a hajlam hogy a Narutoba nem fogok belekezdeni:D Inkább One Piece.

Am eroge játékokról van tapasztalatod? Majd ha megtanulok angolul azokkal szeretnék zúzni:D

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.11.30. 19:08:51

Szerintem (nem teljesen tévesen) abban a meggyőződésben élnek a forgalmazók, hogy az animéknek és a videó játékoknak egyazon a közönsége, így két dolgot adhatnak el egyszerre. A játékok esetében különösen, mivel jó részük (a nem animéseknek) megkapható nálunk is. Elolvasod a cikket, és talán meg is veszed.

A legelső játékokat meg radarokra írták, és nem éppen a japók kreatívkodtak. :)
süti beállítások módosítása