Üdvözletem minden kedves olvasónak, íme az első jelentkező, MrTimbol anime elemzése. Rendkívül, hosszú, részletes és jó stílusú kritika, olvassátok, kommentáljátok. Különösen örömteli, hogy olyan animéről írt, amely még nem fordult elő itt a blogon, semmilyen formában. 

 

Holnap közzéteszem a mangaelemzését is, a többieknek, akik szerkesztésre akarják adni a fejüket, pedig üzenem, hogy ők is megpróbálhatják bátran az írást, örömmel fogadunk minden munkát.

 

Vágú out, MrTimbol in, jó szórakozást!


 

„A fiú, mint egy megvalósult álmot várta ezt a napot. Szívében, szemében lángok tomboltak, ahogy fürge lábaival megállíthatatlanul száguldott a találkozóhoz. Nem akart késni, mi több olyan felhőtlenül boldog volt, hogy már egy órával előbb felért a kis zöld, körparkba. A látvány gyönyörű volt: szerelmes párok, kézen fogva, a hidegben csókjaikkal leheltek forróságot a párjuk piros arcára. A vele szemben, lépcsősen emelkedő, a parknak túlsó, a városra néző félkörének tetejére sétált, a padok mellé. A város hétköznapi, szürke tornyai, kisebb épületei szemkápráztatóan ki voltak világítva, ékes zöld, sárga, piros s kék fények tükröződtek szemeiben, a távoli, fekete hegyek pedig védelmezték, kiemelték ezt a ritka pompát. A háta mögül beszélő párok egy mondata csengett csak a fülében: „Boldog karácsonyt.” De várja már ő is, hogy párjának gyönyörű szemeibe mondhassa, megölelhesse, forró csókot lehelhessen arcára, a hosszú, illatos hajába bújhasson, és az arcát finoman simogassa. A percek lassabban és lassabban teltek, az ég teljesen besötétült. Megfordulva a zöld park szürkeségbe torkollott, a szerelmespárok árnyéka se járt már ott. Egyedül állt, megrémülve. Jó helyre jött, direkt előbb, hogy biztos ne késsen erről a fontos napról. Hol van a lány? A csillagos eget a felhők teljesen belepték, remegni kezdett a hidegtől. A láng, mint gyertya a szellőben, elaludt. A hó elkezdett lustán hullani, a városra, amire immár, mint egy feneketlen, fekete lyukba tekintett le.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy, csak Japánban látott napvilágot videó játék adaptáció, az Amagami SS ebbe az összetört szívű középiskolás ifjonc, Junichi Tachibana történetébe vezet minket el, kit két évvel ezelőtt, szent estén ért a fent elmesélt trauma. A lány kivel a karácsonyt töltötte volna, rútul és szívtelenül átveri, nemes egyszerűséggel nem jelenik meg a megbeszélt találkán. Junichi minden hitét elveszti a szerelemben és 24 hónapon keresztül még csak a gondolatával se játszik. Ám az idő teltével, ismét a karácsony küszöbén hősünk szívében a kis gyertyaláng újra fellobban és elkötelezi magát egy barátnő megszerzésére, elűzve a nyomasztó emlékeket, hogy végre valakivel boldogan tölthesse az ünnepeket. A kerettörténet, egyáltalán nem nevezhető rossznak, főleg, ha azt nézzük, hogy milyen reálisan ábrázolja Junichi fájdalmát. Ami pedig végképp kiemeli az alanyunkat már az elején az átlagból, hogy ettől a ponttól a történet 6 különböző szál felé tér el. Főhősünk, hat, jellemben és háttérben gyökeresen eltérő lánnyal próbálhat szerencsét, mindegyik „arc” négy fejezetben karolja fel a karácsonyig szóló drámai eseményeket. A karakterek, fergetegesen jól sikerültek, - nem túlzok - messze az egyik legkiforrottabb személyiségeket tükrözik, akikkel romantikus vígjátékban találkoztam. Örömmel konstatáltam, hogy a mellékszereplőket is sikerült ilyen ütősen összekovácsolni. Ismerjük hát meg egy kicsit a 6 főhősnőnket, a főszerep megkaparintásának sorrendjében: ugyanis az identitásuk fogja az adott szálat az egyedi stílusába és eseménysorozatába vonultatni: 

 

Morishima Hakura: A „cica” lány, az iskola legnépszerűbbike. Nagy állat barát, végtelenül kedves és aranyos, akinek mindenkihez van egy kedves szava. Sok fiú vallomását már visszautasította, nem könnyű préda. Junichi húgát felettébb kedveli.

 

Tamachi Kaoru: Személyes kedvencem. A kemény, kitartó, néha kissé fiús lány ugyan játékosan, de gyakori verekedésbe kerül főhősünkkel. 3 éves barátságuk során mindig ő kerekedett felül. Humoros, barátságos, de könnyen dühbe gurul és mindezekkel a tulajdonságokkal, csak elfedi a mély érzéseit, hogy ne tűnjön gyengének…

 

Nakata Sae: Az új lány az iskolában, Miya, Junichi húgának legjobb barátja. Szegény nagyon félénk, nehezen találja a helyét és a szavakat. Sok esélye így nincs, hogy munkát találhasson, főhősünk, azonban felajánlja a segítségét, és együtt megpróbálják a frissen érkezett diák gátlásait áttörni.

 

Nanasaki Ai: Sportos és nyugodt lelemény, kedvenc ága az úszás. Érett és szorgalmas, az öccsével kissé nehéz viszonyt ápol. Junichi, ahogy a lányt megismeri, minden erejével igyekszik neki segítő kezet nyújtani neki: mind a tanulásban, mind a testvérével és az otthoni feladataiban.

Sakurai Rihoko: Kissé butus és ügyetlen, de az egyik legrendesebb és barátságosabb, a legnagyobb pocakkal. Hobbija a konyhához köthető, mind az alkotásban és a féktelen evésben, az iskolai tea klub tagja.  Junichi-t kiskora óta ismeri és ez a több éven keresztül titkolt szerelem kiforrni készül…

 

Ayatsuji Tsukasa: A legpedánsabb lány az egész iskolában, a diákélet fő irányítója és programok szervezője. Tanároknak és a tanulóknak egyaránt segít a munkáikban, egy olyan személy, akinek mindig mosolyra görbül a szája. Azonban, mikor Junichi az iskola karácsony szervezésekor a közelébe férkőzik, megismeri a maszk mögött rejtőző igazi arcát…

 

 

A karakterekről olvasva remélem ti is, jól látjátok, hogy a sztori koránt sem repetitív. Külön plusz pontot érdemel, hogy a szálak hihetetlenül gazdagon keresztezik egymást, így egy olyan anime-t eredményezve, amit másodjára megnézve is rejt még újdonságokat! Ezeket megfigyelve szerintem csak pozitívan lehet értékelni a gyors tempóját a szálaknak, ezzel elkerülve a monotonitást, a megcsapolt, erőltetett fantáziaképek túlzottan hosszú jeleneteit. Fontos megjegyezni, hogy nem szabad elkapkodott jelenektől tartani, sőt, kifejezetten változatos és sokszínűekre kell számítani! Természetesen nem csak ez volt, ami magával ragadja a nézőt, mert az anime egy elképesztő jó ötlettel rázza fel még az összes szálat. A perverziót helyezi a reflektorfénybe, ne érjen senkit meglepetés, egy a felkelő nap országában megírt romantikus történetet aligha el lehet nélküle képzelni…

A történet folyamán főhősünk efféle dolgokra való hajlama az első pillanattól kezdve ismertté válik a lányok körében, és nem örvend nagy népszerűségnek… Nem akarok konkrét poénokat lelőni, de mindegyik karakter, a jellemétől függően fogja Junichi-t elég keményen kritizálni, ennek a megvalósítása pedig egyszerűen impozáns. Azt előre garantálhatom, hogy az egyik legnagyobb arc, Junichi húga, Miya is, fülig érő mosolyt keltően remek alakítást fog nyújtani. Sokuk kifejezetten nevetető, de ugyanakkor velős és kimondó is, nagyon el talált stílusokkal, akárcsak a hat lány után következő kiegészítő fejezetek. Ezen egyikének főhőse Miya, aki segít a történet morálját jobban megérteni majd. A másikat botorság lenne elspoilerezni, mert egy igen érdekes fordulatot vesz a 6 történetszál, feje tetejére állítva az eseményeket…

Vizuális káprázatunkban nem lehet panaszunk, mi több egy kifejezetten szépen megrajzolt munkának a gyümölcsében csodálhatjuk meg a 26 epizódot.

A zenei aláfestés, szerintem találó, a különböző hangulatú jelentekhez mindig sikerült tökéletesen oda illő muzsikával reflektálni. Külön dicséretre méltó a két darab bevezető dal és mind a hat + kettő főhőslány stáblista alatt futó, érzéseiket és gondolataikat kiválóan bemutató énekeik.

Persze hiába sorolom észt vesztve a pozitívumokat, semmi se tökéletes, itt is akadt bizony egy pár szemet szúró dolog. Habár a perverziót elég mélyen elítélik, volt, hogy átestek a ló túloldalára és hát… akik erre nem vevők, bizonyára kissé keserű lesz a szájuk íze, bár közel sem annyira, mint az enyém, mikor az egyik legjobban várt arc-nak a végére értem. Minden esélye megvolt rá, hogy kiemelkedjen ő is a többi mellett, mégis olyan mérhetetlenül összecsapott történetet mesél el… Biztos nektek is ismerős az, amikor csak azért szenvedünk végig egy sorozatot, hogy megtudjuk, hogy zárul le, nemde? Na, én is így voltam vele, de az utolsó képkockán is olyan arcon csapás ért… bizony, nagyon nagy csalódottságot kiváltó lezárást kapunk, olyannyira, hogy kissé félve vetnénk magunkat bele a folytatásba, ami csak azért is érthetetlen, mert nem csak az előttiekben sorakozó, de még az utána következő epizódok is hozták a színvonalat. Ráadásul egy jó fej alakot így elpazarolni… nagy kár érte.

 

Összességében egy nagyon kidolgozott, izgalmas, sokszínű és remekül keresztezett szálú romantikus anime-t kapunk felrázva, nem keverve, édesítve ütős kritikával és jópofa (néha kissé perverz…) humorral, de a legfontosabb: remek karakterekkel elmesélve. Akik vevők a műfajra, nagy kedvencükké avanzsálhatja magát, akik pedig kicsit tartózkodnak az ilyenektől, azoknak szerintem érdemes egy esélyt adniuk, van bizony morálja, és nagyon jól reflektál a tipikus tinédzserkori problémákra. Az se kizárt, hogy fordulópont lesz a műfaji megválasztásaikban.

Mr Timbol

 

9.5/10

 

Pro/Kontra

 

+ Egyedi, pörgős történetmesélés

+ Fergeteges karakterek

+ Hihetetlenül sokszínű, részletes szálak

+ Gazdagon keresztülszőtt arc-ok

+ Kimondó társadalomkritika

+ Igényesen megrajzolt

+ Találó zenei körítés

 

- Néha túlságosan perverz az üzenete ellenére

- Kidolgozatlan az egyik lány története

 

Év: 2010

Műfaj: Romantikus vígjáték

Rendezte: Yoshimasa Hiraike

Írta: Noboru Kimura, Touko Machida

Zene: Toshiyuki Omori

Stúdió: AIC

Hossz: 26 epizód

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr583236943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.09.19. 20:36:50

Hmm most töltöttem le, de vonakodtam megnézni, habár mindenki úgy dícséri, nekikezdek nemsokára!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.20. 19:54:12

Egész jó, kevésbé nyers, mint az átlagfirkász.

MrTimbol · http://www.youtube.com/user/MrTimbol 2011.09.20. 21:02:41

@Member: Köszönöm a véleményedet és első sorban, hogy elolvastad, megkérhetlek még arra, hogy fejtsd ki egy kicsit bővebben a gondolataid róla?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.20. 21:07:36

@MrTimbol: Tetszik az elején az érzelemmel átitatott bekezdés (ha csak valahonnan idézted, egy ilyennel jó volna mindet kezdeni), igényes a mondatszerkesztésed (sajnos egyre kevesebb fiatalról mondható el), követhető. Viszont óvatosan, mert tl;dr hatás veszélye áll fenn. :)

MrTimbol · http://www.youtube.com/user/MrTimbol 2011.09.20. 21:44:32

@Member: Ó, a bevezetés nem idézet, hanem saját iromány, imádok írni :) A tl;dr pedig egy nagyon jogos pont, ha netán felvennének, nem ez a stílus/terjedelem fog dominálni, legalább is nem itt a helye. Még egyszer köszönöm!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.20. 21:50:16

Nem értem amúgy, hogy a való élet állásinterjúi miért nem így zajlanak, az ügyfél/fogyasztó bevonásával??

Death/Mortis 2011.09.21. 18:46:38

Hmmm...Érdekes. Eddig szinte mindenhol pozitív kritikákat olvastam róla, de se időm, se kedvem nem volt megnézni. Te elég velősen, mégsem teljesen letámadva az olvasót, érvet, érv után hozva írtad le a véleményed, hanem összekötötted az alany lényegi pontjait egymással, apró átcsúszásokkal. Tetszett. Megszavaznám neked a bizalmat, de ez még ugye a história eleje s egyáltalán nem rajtam múlik a döntés. :)

MrTimbol · http://www.youtube.com/user/MrTimbol 2011.09.22. 19:49:55

@Death/Mortis: Köszönöm a türelmedet és az őszinte véleményed!
süti beállítások módosítása