Szegasztok!

Mivel már megírtam az első széria kritikáját, eljött az ideje a sima Dragon Ball széria utáni Z szériáról írnom, ami az eredeti manga második felét dolgozza fel, és amelyik széria a legnagyobb visszhangot kapta a trilógiából.

Íme hát a Dragon Ball Z kritika!

 

 

 

A Dragon Ball egy nagyon híres manga sorozat, mely 1984-től egészen 1995-ig futott a Weekly Shonen Jump magazin oldalain, és melynek alkotója Akira Toriyama volt.

A mangát 2 anime szériában adták ki. Az első a Dragon Ball volt, amely a manga első felét dolgozta fel, míg a történet második felét a Dragon Ball Z szériában dolgozták fel a Toei Animation-ben.

A Dragon Ball Z 1989-től egészen 1996-ig vetítették a tévében egészen 291 rész erejéig. Ahogyan az első szériánál, itt is Daisuke Nishio bábáskodott.

A Dragon Ball Z olyan sikeres volt, hogy még hozzánk is eljutott, viszont a "hírhedt Dragon Ball botrány miatt" ugye leszedték az adásról, holott már leszinkronizálták. A szinkronokat valahogyan sikerült néhány embernek megszereznie, és a neten (főleg youtube-on) terjesztik.

 

 

A történet kb 5 évvel a Son Goku vs Piccolo Jr harc után játszódik, miután Goku és Chi Chi összeházasodtak. Ezalatt az öt év alatt született egy gyermekük, Gohan. Minden szép és jó volt egészen addig, amíg meg nem jelenik egy furcsa harcos, név szerint Raditz, aki elmondja, hogy ő Goku testvére, és hogy egy kihalás szélén lévő harcos faj, a Saiyan fajba tartoznak, és csak egy véletlen miatt érkezett a Föld nevű bolygóra. Miután nem akar segíteni Raditz-nak elfoglalni a Földet, ezért az összecsapás elkerülhetetlen. Habár legyőzik Raditz-ot, Raditz elmondja halála előtt, hogy még többen is jönni fognak, köztük olyanok, mint Vegeta. Később kiderül, hogy Vegeta, a megmaradt Saiyan-ek többsége és más kihalás szélére került harcos faj egy szuper gonosz harcos, név szerint Frieza, szolgálatában áll, aki nem csak több ezer bolygót és azok lakóit (ergo több milliárd életet), de egyben Goku apjának gyilkosa is, ráadásul még Goku szülőbolygóját is elpusztította.

És mivel ez a csúnya Frieza a Földet is célba vette, ezért Goku keményen el kezd edzeni barátaival együtt, hogy megküzdjön Frieza-val, hogy egyszerre álljon bosszút a rengeteg ártatlan haláláért, és hogy megvédje új otthonát és családját.

Ennyi lenne a történet... de sajnos nem az. Ugyanis a mangaka, Akira Toriyama valamiért (vagy pénz miatt, vagy pedig más ismeretlen oknál fogva) nem állt le Frieza-nál, ami önmagában jó lett volna. Ugyanis Frieza után még készített egy "Android és Cell" saga-t, amiben egy jövőből jött srác elmondja, hogy 2 gonosz robot fog felébredni, akik kiirtják a fél bolygót, majd persze kiderül, hogy egy Cell nevű robot is létezik, aki egy "másik alternatív jövőből" érkezett, hogy miután felfalta azt a két szerencsétlen robotot, ő lesz az atyaúristen és legerősebb dög az univerzumban. Ez az egész "idő utazás paradox" és "alternatív jövők" sajnos kicsit rontottak a történeten, de még így is jó volt... viszont persze a mangaka nem állt meg. Kitalált egy utolsó "Buu" saga-t, amiben egy több ezer éve alvó szörnyet, Buu-t kell legyőzni. Mondjuk Buu-nak köszönhetően élvezetes volt, de sajnos sok rosszat is magával hozott, de erről később...

Összességében a történet nem rossz. Az egyetlen dolog, ami bántott, hogy amíg a sima szériában 50%-50%-ban volt kaland és akció (shonen fight), és sokat hozott át a "Journey To The West"-ből, addig a Dragon Ball Z szériában a kalandok és akciók (shonen fight-ok) aránya már 30%-70% arányban változik az akciók (shonen fight-ok) javára, és már szinte semmit nem hozott át a "Journey To The West"-ből. Magyarul sokkal akció orientáltabb lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A DBZ-ben rengeteg régi szereplő köszönt vissza, de persze kapunk újakat is, mint pl Vegeta, aki kezdetben a rosszak táborát képviseli, de majd később a jófiúkhoz fog tartozni. Vagy ott Goku fia Gohan, akit Akira eredetileg a Dragon Ball "második főhősének" szánt, de (a sok fan, rajongó, otaku és főleg a Weekly Shonen Jump fenyegetéseinek hatására) mégsem lett belőle "új főhős", viszont sok nagyon fontos harcot ő vív meg (pl Cell-t is ő győzi le). A legjobban kitalált karakter kétségtelenül Buu volt, aki valójában nem gonosz, csak egyszerűen egy "rossz gyerek", akit az őt megalkotó mestere "rosszra tanította", de miután megismeri a jót, már nem csak szimplán szerethető lesz.

Tehát karakterek terén nagyon ott van, bár még így is sok benne a random gonosz (főleg a Frieza saga-ban).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az anime látványa nagyon szép, ma is megállja a helyét. A karakterek sokkal kidolgozottabbak lettek az első szériához képest, és az effektek is szépek, a tájakról nem beszélve (a pusztuló Namek bolygón lévő végső harc Goku és Frieza között felejthetetlen).

Mivel a Dragon Ball Z akció orientált, ezért a harcok látványára is sokat adtak, és nagyon jól is néz ki! Mindegy mely harcot nézzük, mindegyik nagyon szép lett.

A zene nagyon jóra sikerült, megadja az anime hangulatához szükséges adrenalint. Kedvenceim a második opening (Dragon Soul) és a Gohan vs Cell zenéje (Umnei No Hi). Egyszerűen felejthetetlenek.

A hangulat az nagyon jó, főleg a harcok miatt. Ugyanis hasonlóan a Kinnikuman-hoz, itt sem lehetünk biztos benne, hogy ki fog nyerni (nem úgy, mint a mai "három királyban"). A poénok, melyekért főleg Gohan, Goku, Vegeta, Bulma és Buu felelnek meg végleg megkedvelteti a sorozatot a nézőkkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És akkor most jön a fekete leves, vagyis a hibák. Mert bizony a Dragon Ball Z sem tökéletes anime, még ha a mostani generációs "slágereket" magasról veri is.

Az első hiba, hogy túlságosan nyújtott a sztorija (bár ez nem az anime hibája, hanem a mangakáé), és a "Cell saga" már egy picikét irritáló volt számomra. Hiszen a ugye a fő sztorija a DBZ-nek a Frieza elleni harc lenne, de hozzánk vágnak mindenféle "vissza a jövőbe" szerű idő utazós maszlagot, ami néha már egy kicsit ellent mond magának (főleg, hogy kiderül, hogy Cell egy másik alternatív jövőben megölte Trunks-ot - Vegeta fiát aki mindenkit figyelmeztet a 2 androidra -, és vissza jön a múltba, de nem az "ő alternatív múltjába, hanem egy másik alterna... Jézusom, még elmagyarázni is szörnyű!). A Buu-s részek pedig habár elég poénosak, de látszik rajtuk, hogy már csak azért van, hogy legyen befejezése.

A második hiba, hogy a sárkánygömbök értelmüket vesztik. Mint tudjuk, az egész Dragon Ball történet a gömbökre épült, és mindig azért izgultunk, hogy ki mit fog kívánni, erre meg a Dragon Ball Z-ben már semmi másra nem használják, csak hogy feltámasszanak orrba-szájba mindenkit? Habár sokaknak ez nem hiba, nekem azért egy kicsit fájt, hogy a címadók "gömbök" már csak "vendég szerepben" voltak jelen.

A harmadik hiba, a neverending shonen-ek legrondább hibája, még pedig a klisék és majmolások. Mint kiderül, Goku valójában egy "földönkívüli", ami magyarázatot ad a majom faroknak. A baj ott van, hogy kiderül, hogy ennek hála Goku tud repülni (szal varázs felhő R.I.P.), és képes átváltozni "Super Saiyan"-é, így még erősebb lesz. Ezzel sem volt még nagy baj, azzal már igen, hogy minden 3-ik szereplő (köztük az emberi szereplők is) megtanul repülni. Az meg frusztrált, hogy a Kamehameha-t már minden második meber tudta használni (Cell, Buu, Gohan stb...), és persze ez igaz volt minden másra is (pl Super Saiyan-é változás). Tehát már lassan mindenki tudott mindent használni, még akkor is, ha sima ember volt.

A Super Saiyan meg lassan elvesztette értelmét, mert először még csak Goku tudott átváltozni, majd Vegeta és Gohan is, majd kiderült, hogy létezik "Super Saiyan Level 2", amit persze idővel mindenki tudott használni, majd kiderült, hogy van "Super Saiyan Level 3" is, amin már csak röhögni tudtam (főleg hogy minél magasabb szinten volt valaki, annál hosszabb volt a haja).

Az emberi szereplők meg már feleslegessé is váltak a Z közepe felé, Yamcha és más emberi szereplők még csak meg sem tudták karcolni a rossz fiúkat.

Szóval ezek lennének a nagy hibák, de szerencsére még így sem ront annyit az összképen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A Dragon Ball Z, habár nem hibátlan, és nekem jobban bejött a sima Dragon Ball széria, messze az egyik legjobb anime, ami létezik, főleg a neverending shonen kategóriában. Ráadásul nem egy, hanem több ezer kortársam meghatározó anime-ja volt, melyet még most is visszasírunk, ahányszor egy fárasztó nap után az egyetem vagy munka után hazaérünk, és felidézzük, hogy régen milyen volt, amikor még nem "Ganajtúró, Mr.Fehérítő és One Piece" volt a nagy sláger (megérdemtelenül). Aki ismeri a sorozatot, remélem felhoztam pár régi kedves emléket nekik, akik nem, azok menjenek fel a youtube-ra és nézzék meg, mert a Dragon Baklll és Dragon Ball Z kötelezőek minden korosztályú anime rajongónak.

 

Dragon Ball

- Idő:1989-tól 1995-ig

- Rendező: Daisuke Nishio

- Stúdió: Toei Animation (Kinnikuman, One Piece)

- Műfaj: Neverending Shonen, Fantasy, Vígjáték, Akció

- Hossz: 291 rész                                                                                   

Ami Tetszett:        

- A karakterek.

- Továbbra is szép opening és ending.

- Gyönyörű, dinamikus, pörgős harcok.

- Kiváló hangulat.

- Nagyon jó poénok és hangulat.

- Szép látvány és grafika.

- Goku. 

Ami nem tetszett:

- Túl nyújtott sztori.

- Sok neverending shonen klisé (mindenki tud már mindent használni).

- Néhány hülye ötlet (alternatív időutazás, Super Saiyan Level 2 és Level 3 stb...).

- Sárkánygömbök értelmüket vesztették.

- Kicsit már túl akció orientált.

- A sima Dragon Ball jobban bejött.

 Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett kiváló anime - 40 "király".)                                           

Táblázat szerint: 34/40 = Kiváló                                                                          Százalék szerint: 95%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr383209294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.07. 18:57:20

Nekem már rögtön az elején wtf, hogy Piccolo-val összeállnak, aki anno a szereplőket csodásan irtotta. Túl cool volt a külseje a halálhoz. :)

Geriolah7 2011.09.07. 23:21:43

Miért nem szinkronizálták le a dbz filmeket?

Mangekyo22 2011.09.08. 07:47:46

@Geriolah7: Nem tudom, de gondolom azért, mert akkor még az egész estés anime filmek felé minimális volt a kereslet.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.08. 14:50:22

Valszeg azokat nem sugározta a német rtl, japánból meg nem importáltak.

dani576soul · http://volcaz.wordpress.com/ 2011.09.09. 15:03:48

Gyermekkorom meghatározó élménye ez a sorozat, imádom! (Mondjuk van olyan ember, aki nem? :D)

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2011.09.09. 20:41:10

Moviekat azért nem szinkronizálták le, mert nem vettük meg a Franciáktól, mint ahogy az SM mozikat se.

Anno egy csomagot vettünk meg, amiben benne volt az SM első 4 szériája, a Dragon Ball plusz a Z, a Sandybell, Candy Candy, Hello Kitty, valamint még pár Francia rajzfilm, mint a Kangoos és az SOS Croco.

kastor 2012.11.13. 21:36:13

Az örök kedvencem. :D

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2013.06.22. 21:56:44

Miért olyan zavaró, hogy megtanultak repülni? Szerintem nem zavaróbb mint az, hogy létezik kamehame. Az viszont már elég zavaró, hogy ezt a ssj dolgot túlzásba vitték.

Nem hiba csak irritáló, hogy a csillagharcosok egyik legerősebbike Vegeta akármennyit edz nem lesz olyan erős mint Goku.

Ami viszont hiba, az a power level. A dermesztős részekben Vegeta meg Goku is úgy erősödött meg, hogy félholtra verték őket, aztán felgyógyultak. Ez később nem jött elő.

Mégnagyobb hiba, hogy Vegeta a Cell részekben 2x megy be abba a tréning szobába, mégsem lesz olyan erős mint Goku aki csak egyszer ment be. Jobban mondva a második edzése olyan mintha nem ért volna semmit, mert mielőtt bement volna még1x majdnem legyőzte Cell-t csak azzal magyarázták, hogy lassú volt hozzá képest.

Ezt a sorozatot azért szeretik annyian, mert gyermekkorukban látták. Én amikor végignéztem a z-t egyszerűen a fejemet fogtam és mivel Vegeta párti vagyok kicsapta rendesen a biztosítékot az ssj3 :)
süti beállítások módosítása