Szegasztok!

Gondolom mindenki, aki valaha is játszott konzolokon, találkozott a Platform játékokkal is. Elmondani sem tudom, hányszor játszottam a Croc és Croc 2 játékokkal, illetve az akkor még legendás Crash Bandicoot trilógiával (1, 2 és 3), főleg a harmadikkal, mivel kezdetben nem volt memória kártyám, és anélkül ugye elég nehéz kivinni egy játékot is (amíg nem szereztem memo kártyát, addig mindig bekapcsolva hagytam a gépet, amit eléggé megszívtam, ahányszor valaki kinyomta a gépet).

Ha adnom kéne játékot kis gyerek kezébe, akkor egy ilyen régi kis platform játék lenne, mivel habár a mai játékok is jók, de sajnos nagyon olyanok kezdenek lenni, mint a Bay filmek (Tranformers, Armageddon)..... Explosion, EXPlosion, EXPLOSION, BAKU-BAKU-BAKUHAAAAA... magyarul csillogó LSD-és grafika, 1000 virtuális ellenség legyaloklása 10 másodpercenként a gondolkodás és logika bármilyen szükséges használata nélkül. Hol van ma már egy Croc? Vagy egy Crash? Nem igaz, hogy csak Mario és SOnic élte túl!

Ma már vagy FPS, vagy Verekedős vagy meg az említett "EXPLOSION" (Dynasty Warriors, Bayonetta stb) játékok vannak, és alig van egy pár olyan cím, ami mellé nyugodtan leültethetjük a kicsiket is...

Gondolom látták előre ezt a Disney-nél is, és ezért az Ubi Soft-al elkészítettek egy, a Crash játékok nyomdokaiban járó kis aranyos platform játékot, Donal kacsával a főszerepben.

Ma a Donal Duck Quack Attack (másik nevén Donal Duck Goin' Quackers) című 2000-es játékot mutatom be.

 

 

 

 

Donald kacsát senkinek nem kell bemutatnom, hiszen ő a világ egyik legismertebb képregény és mesefigurája. Aki mégsem ismeri (és ez sajnos az EGMONT elb*szott pénzéhségének, illetve a mai rajzfilmek - köztük animék - hibája), annak csak annyit mondok, hogy már 1940-es évek óta szórakoztat Donald kacsa kicsiket és nagyokat, több ezer története van, szülőatyja pedig Carl Barks.

Magáról a játékról annyit kell tudni, hogy egy 2D-és és 3D-és platform játékról van szó, melyet 2000-ben adtak ki először Playstation-re, majd több más konzolra is.

 

 

A történet annyi, hogy Donald, unokatesója Gladstone és Gyro (nálunk Szaki Dani) éppen Daisy műsorát nézik, amikor egy gonosz varázsló, Merlock elrabolja őt. Szaki Dani egy teleport géppel próbálja visszahozni Daisy-t, de kiderül, hogy Merlock rejteke nem Duckburg-ben (Kacsaváros)-ban van, ezért előtte Duckburg különböző részein teleport kapukat kell elhelyezni. Donald-ra hárul a feladata, hogy megmentse Daisy-t Merloc-tól, és haza hozza.

 

 

 

Amikor elindítjuk a játékot, akkor 5 nyelvből (angol, német, francia, holland) lehet választani, majd a főmenüben új játék, mentet játék és hang valamint irányítás beállításokra van lehetőség. Nehézségi fokozatot nem lehet beállítani (ami a mai koca játékosok rémálma ugye). Menteni 2-szer 4-er (2 memória kártya) lehet. Ha minden megvan, akkor kezdhetünk játszani.

Már az elején feltűnik 3 dolog. Az első, hogy a grafika... csúnya. Az 1998-as Medievil grafikája is szebb egy picivel. A második dolog, hogy a játék tényleg nagyon hajaz a Crash Bandicoot 3 Warped kinézetére (teleportok vezetnek a pályákra, hatalmas képernyőkre lehet menteni stb...). A harmadik pedig, hogy egy hatalmas ruhaszekrény gépezet is van. Itt a megszerzett ruhákat lehet átvenni, de erről később.

 

 

Mint írtam, 4 nagy terület van, mindegyiken 4 alap pálya, 1 titkos pálya és egy Boss pálya. A Boss pályát úgy kell megnyitni, hogy megszerzünk egy elektromos gömböt mindegyik pályán (Crash-ban kristályok ugye...), a titkos pályákat pedig úgy nyithatjuk meg, hogy az unokatesók játékait szerezzük vissza. Mindegyik pályán 3 van elszórva, és egy könyv megütése után néhány másodpercünk van, hogy felvegyük, különben újra meg kell ütnünk a könyvet. Ha egyszer végig vittünk egy pályát, akkor utána megcsinálhatjuk őket time trial módban is (Crash 3 megint), ahol kb 2-3 perc van egy pálya végig viteléhez. Ha sikerült egy nagy területen mind a 4 pályán megcsinálnunk időben a time trial módot, akkor a fő területen kapunk egy új ruhát (4 nagy terület = 4 új ruha), aminek értelmére nem jöttem rá, bár a peccás ruhája elég jó.

A gonoszok oldalán van egy hatalmas galamb, egy Kasszafúró fivér, Mágika és maga Merlock. Mindegyiknek 3 élete van, és egy adott pillanatukban kell őket felrúgnu... akarom mondani "fenékbe billenteni".

 

 

A pályákon a játékokon és a gömbökön kívül csillagokat kell felvenni, amiből 3 fajta van: sárga, kék, piros. Egy sárga 1 csillag, 1 kék 5 csillag és egy piros pedig 10 csillagot ér. 100 csillag 1 élet.

Az irányítás nagyon egyszerű. Mozgás, ugrás, dupla ugrás, ütés. Ennyi.

Akkor magáról a játékról. Szerintem aranyos. Maga a játék sem veszi magát komolyan, és ha egy ideig nem csinálunk semmit, akkor Donald minden fajta vicces dolgot csinál. Donald amúgy egyben a mi frusztrációnk megtestesülése is lehetne, mert ha sokszor veszítünk el egy-egy életet, akkor hozzánk hasonlóan ő is hihetetlenül bepipul (a sapkáját a földhöz vágja stb).

A pályák is szépek a maguk nemében, az ellenfelek pedig viccesek (borz, egy öreg kacsa tolószékben, egy elszabadult pitbul).

 

 

 

Viszont a grafikán kívül sok más hibája is van a játéknak. Pl az zenék. Szépek ugyan, de kevés. Pl miért nincsenek a Boss-oknak háttérzenéjük? Aztán pedig ott van a titkok. A platform játékok egyik legfontosabb pozitívuma a titkok. Mert az a 4 titkos pálya és 4 extra ruha nem valami nagy szám. És sajnos kicsit buggos is (a negyedik pályán az első nagy területen nem szabad leesni, mert lefagy a gép).

 

 

Ennek ellenére én azért egyszeri végigjátszásra tudom ajánlani, mert aranyos egy platform játék, és ha egy kis gyereknek adnom kell valamit, akkor inkább ezt, mint egy GTA-t.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr653148314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsomoka1998 2011.08.12. 17:39:41

én régen mennyit játszottam ezzel meg a Croc 1 2-vel
köszi hogy felidézted.

Death/Mortis 2011.08.12. 20:09:57

Nekem ez, meg szinten a Crash 3 kiserte vegig a gyermekkoromat. Persze azt a hatalmas klasszikust nem kozeliti meg, de a palyak hangulata(a Magikas helyszin jott be a legjobban) s a vicces momentumok emlekezetesse tettek( az a shake, amitol Donald peporog :)

zsomoka1998 2011.08.13. 11:21:28

most vettem észre egy hibát az értékelési képen az adatoknál.

személyek száma: PLATFORM !!
Stílus/Műfaj: 1 !!
süti beállítások módosítása