Szegasztok!

Úgy döntöttem, hogy újra egy anime gyártó stúdióról fogok írni nektek, melynek termékei nem egyszer váltottak ki az anime manga palota stábjából "no more anime, no more" szindrómát, és Wangood-ból gyilkolási szándékot!

Ezúttal, a főleg "Búza Animék" birodalmába, a Deen Stúdió kulisszái mögé tekintünk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Deen Studio egy anime stúdió, amit 1975-ben alapítottak, és mely tagjait néhány, a Sunrise anime stúdióból jött emberrel egészítettek ki.

Legnagyobb érdekessége, hogy nagyon sok anime-jüknek Chiaki Kon volt a rendezője, tehát náluk Chiaki Kon kb olyan fontos ember, mint amilyen Sathoshi Kon volt a Madhouse-nál (és még a nevükben a "Kon" is egy kis utalásnak adhat okot), habár amíg Satoshi Kon munkáit mindenhol elismerték, addig Chiaki Kon inkább a hype-ok nagymestere volt.

 

A Deen Studio talán legjobb és leglényegesebb alkotása a Ranma 1/2 volt, melyet 1989-től 1992-ig készítettek, eleinte Tomomi Mochizuki, majd a "második évadtól" Tsutomu Shibayama rendezésével.

A Ranma 1/2 ugyanannak a mangakának a kezeiből került az animátorok kezébe, aki az Inuyasha-t is írta és rajzolta. Maga a sorozat 161 epizódot élt meg.

Mint említettem, a Deen Studio leginkább a "Búza animékről", vagy ahogyan a fangirl-ök mondanák, "yaio" animékról híresült el. Viccen kívűl, eddig csak 3 ilyen animét ismertem életemben (ebből 2 láttam is sajnos), és mind a hármat a Deen Studio készítette!

Az első ilyen, a Gravitation című "állítólag még nagyon enyhe" meleg anime, amiben egy rózsaszín "búza" próbál összejönni egy szőke "kólával". Szerencsémre csak 1 epizódot láttam belőle, de az már pont elég is volt nekem (rémálmaimban még mindig látom, ahogyan a kis "pinky búza" majd szétrobban a boldogságtól, hogy randira mehet a "szőke ciklonnal...).

Egyébként a Gravitation-t Bob Shirohata rendezte 2000 és 2001 között, és mivel nem rég láttam, hogy készül a manga folytatása, ezért már most rettegek...

 

 

 

 

 

A másik ilyen "fartúró anime", a top 10 legrosszabb anime listám második helyezetje, a Princess Princess. Igen, azt is "ŐK" készítették, Keitaro Motonaga rendezésével 2006-ban. Aki látta a videómat, az megérti a vele kapcsolatos "undoromat", aki nem, az akkor vagy nem látta, és egy nagyon boldog ember, hogy kimaradt neki az életéből ez a "moslék", vagy pedig látta, és most Doctor House klinikáján kezelik. Mindenesetre itt a link a videómhoz: link - Princess Princess Bemutató.

A harmadik "kis király" pedig nem más, mint Wangood egyik "kedvence", a Junjo Romatica. Nem láttam, de ha Wangood azt mondja, hogy inkább a oroszlán ketrec, mint ez, akkor sejthetem, hogy milyen animéről van szó!

A Junjo Romantica-t is Chiaki Kon rendezte 2008-ban, és habár a borítója elég ígéretes animét takar, soha sem elfelejteni: " külső nem minden"!

 

 

 

Ha már Wangood, emlékeztek a Hatenkou Yugi bemutatójára? Na, mert azt az animét is a Deen Studio készítette 2008-ban, Nobuhira Takamoto rendezésével, mely ha jól emlékszem, akkor olyan 5/10 adott neki Wangood. Itt a bemutatója róla: link.

 

Persze nem csak mangák alapján készített animékkel dicsekedhetnek a Deen Studio-nál, hanem vannak saját általuk készített animéik is, ezekből a legjobban megemlítésre való a Jigoku Shojo, melyet nálunk is adtak (és a fanok legnagyobb örömére eredeti hangon, magyar felirattal).

A Jigoku Shojo - melyet 2005-től 2006-ig írt Hiroshi Watanabe -, ha nem is a legjobb, de az egyik legötletesebb anime. Mondanivalójával pedig ("aki másnak rosszat akar bosszúból, annak hatalmas árat kell fizetnie, ami akár meg sem érheti az egészet") egy csak igen ötletes animét dobott össze a Deen Studio. Viszont sajnos nem tudták békén hagyni a sorozatot, ezért kitaláltak még 2 folytatást ( Futakomori - 2006 és 2007, Mitsuganae - 2008 és 2009), mely színvonala kb a Hollywood-i szenny szintet hozza.

 

És persze, mint az anime stúdiók 80%-a, a Deen Studio is alkotott animéket videó játékok és visual novel-ek alapján, melyekből a legjobban hype-olt animéjük nem más, mint a Higurashi No Naku Koro Ni.

A Higurashi No Naku Koro Ni nem más, mint iskolapéldája annak, hogyan készítsünk csupán a káosz és totális logikátlanság erejéből egy túljátszott, túlerőltetett, felkapott animét, melynek egyedüli lényege, hogy hogyan öli le egymást 5-6 15 évnél fiatalabb gyerek (ebből 1 fiú, 1 tsundere, 1 yandere, 2 autista loli az utolsó meg 1 szimpla hülye gyerek).

Ebből az animéből szintén 3 évadot csináltak, plussz  hamarosan jön a 4 részes OVA. Az első széria 2006-ban jelent meg, és EZT is Chiaki Kon rendezte, majd a többit más neve nincs direktorok 2007-ben és 2009-ben.

Egyetlen dolog, ami jó volt benne, azok a zenék voltak, meg egyetlen egy jelenet, amikor fogócskát játszanak, és a szerencsétlen srácot terrorban tartják egy kis faházban, csak hogy a végén megcsikizzék.

Videót is készítettem belőle, itt vannak hozzájuk a linkek: Part 1, Part 2.

De ami igen érdekes, az a másik visual novel alapján készült, és szintén Chiaki Kon rendezése alatt 2009-ben, ráadásul amely eredeti visual novel-jét ugyanaz a játék játék készítők csinálták, mint a Higurashi, az valahogyan elérte a célját (legalábbis nálam).

Igen, az Umineko No Naku Koro Ni-ről van szó, mely alapjából véve egy fantasy krimi. A története arról szól, hogy rejtélyes módon egy 18 fős család eltűnik a Rokkenjima nevű szigeten, kivéve Battler, egy vörös hajú srác, aki a sziget úrnőjével, Beatrice-vel találkozik, aki állítása szerint ő egy boszorkány, és mindenkit mágiával ölt meg. Mivel Battler nem hisz a mágiában, ezért Beatrice nem tudja megölni őt, így fogadást kötnek: ha Battler rájön, hogy ki állt "valójában" a gyilkosságok mögött, és bebizonyítja, hogy sem mágia, sem pedig boszorkányok nem léteznek - hogy leleplezi, hogy ki hogyan halt meg, akkor futni hagyja Battler-t. Battler pedig nem csak saját élete miatt akar nyerni, hanem mert megígérte egy embernek, hogy haza megy...

Most nem beszélek komolyabban az animéről, mert tervezek belőle egy 3 epizódos bemutatót belőle, de annyit már most elmondok, hogy köröket ver a Higurashi-ra, pedig ugyanaz az ember rendezte, mint azt!

És az anime zenéi nagyon szépek! Itt egy szám belőle : Umineko OST 1.

 

Tehát mindent összevetve a Deen Studio egy elég közepes anime gyártó cég, mely leginkább a "Yaoi" animéknek köszönhet, és a fölösleges folytatásaival, és hírnevét leginkább a Jigoku Shojo-nakl és a felkapott Higurashi No Naku Koro Ni-nek köszönhet.

Ajánlott Animék Tőlük:

- Ranma 1/2

- Umineko No Naku Koro Ni

- Jigoku Shojo

 

Mangekyo022

(xx18Rolandxx véleménye:

Hát nem tudom nekem a Jiguko Shoujo Futakomori és Mitsuganae is nagyon bejött még annak ellenére is hogy láttam MEMBER bemutatóját a Mitsuganaé-ról. Szóval szerintem nem annyira rosszak bár mindnekinek más az izlése.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr622941040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexM1983D 2011.05.29. 16:58:10

Érdekes olvasmány volt. Felkeltetted az érdekrődésemet "Umineko No Naku Koro Ni" (A sirály sirató [nem tudom micsodá]-nak) iránt.

Csak az eleje nagyon nehéz olvasmány volt a betett képek által okozott hányinger miatt. Nem lehett semmi megírni sem. :)

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.05.30. 17:41:24

hallod most megnéztem a Higurashi vididet:D (azt még vmiért nem láttam vagy csak túl régen) És a hugyantós résznél befostam:D ahogy mondod hogy "MI A..." XD
Egyébként meg én imádom a Higurashit, az Umineko-t meg majd mostnaába fogom megnézni, mert animés haveromnak is a kedvence, és előbb herélem ki magam mind hogy megnézzek egy yaoit:D

Death/Mortis 2011.05.30. 19:55:24

No, most elkezdhetnék vitatkozni azon, hogy a Higurashi értékelése mennyire fedi az én "valóságomat", de inkább nem teszem, mert mindenkinek van egyéni ízlése. Nekem leginkább a morbidsága miatt jött be: Véres, komolykodós részek után víg nevetés? Kell nekem. :) És én szeretem a zavaros, gondolkozásra sarkalló műveket( legyen akármi: film, könyv, anime, stb.) és ezért volt nálam telitalálat az első évad. A 2 tényleg nem hozta azt a szintet, de még bőven jó volt. De azért a Monster-rel való összehasonlítás kissé irreális. Ég és föld. A rossz műfaj meghatározás meg csak egy maréknyi ember hibája, ugye.

Amúgy az idő/térutazás Rika részéről viszonylag magyarázatot nyer. Nézd csak meg jobban az Umineko-ban Bernkastel karakterét. Hehe. :D
süti beállítások módosítása