Sziasztok, Leó vagyok. Ma ismét megragadom a lehetőséget, hogy egy (h)ősrégi animét vesézzek ki, ugyanis a mai rivjúm alanya az Aladdin és a csodalámpa című kultusz anime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Történetünk főhőse, Aladdin, egy Agrabában élő kolduló szegénylegény, akinek se munkája, se pénze, és még édesanyját sem fizetik kellőképpen a fűzőmunkájáért. Egy napon felkeresi egy gonosz varázsló, aki felajánlja neki egy tarisznyányi ezüstpénzét, ha ő lemegy egy sötét barlangba megkeresni egy régi, koszos lámpát. Aladdin ugyan nem nagyon érti, mi a terve a varázslónak, de vakon megbízva benne lemegy a barlangba, ahol megtalálja a lámpát, ám az utolsó pillanatban ellenszegül a varázsló kérésének, így az örökre bezárja őt az ősrégi barlangba a lámpával, és az általa adott varázserejű gyűrűvel. Mikor Aladdint megtámadja egy falka óriáskígyó, segítségól hívja a gyűrű szellemét, a Vörös Dzsint, aki miután elüldözte az óriás kígyókat, ki is viszi hősünket a barlangból. 

Aladdin, miután hazatér, elmeséli édesanyjának a történteket, és ezúttal a lámpa hatalmát is használja, így édesanyja és ő maga is jól lakik a fenséges lakomával, amit a Kék Dzsin adott nekik. Aladdin ezek után megfogadja, hogy soha, de soha többé nem kóborol, nem csavarog, és nem barátkozik tolvaj gyerekekkel, hanem teljes életet él, dolgozik, és feleségül veszi Agraba egy szál gyönyörű szép hercegnőjét is.

Ahogy azt a történetből is le lehetett szögezni, az eredeti 1982-es kultusz animének egy paraszthajszálnyi köze sincs a 90-es évek közepe felé elkészült Disney-s változathoz, de számomra ez nem is baj, hiszen érdekes volt megismerni egy (h)ősrégi legendát teljesen máshogy elmesélve. A legnagyobb pozitívum az egész animében a történetvezetés. Precíz, de mégis lendületes, hiszen eléggé rövid animével van dolgunk (egy órás játékideje van). 
A történetvezetésen kívül a karakterek jellemfejlődése is meglepően jól sikerült, főleg Aladdin esetében: a csavargó, magát a világra nem kívánó koldusgyerekből egy szerény, bölcs, és gazdag fiú válik.

A zenék kissé nejlonzacskó szagú nemtörődést árasztanak magukból: a kígyótámadást, a varázsló legyőzését, és az egybekelést ábrázoló jeleneteken kívül nincs, vagy csak egy narancshéjnyi zenét hallunk. A szinkronhangok viszont meglepően jóra sikeredtek, a magyar szinkron pedig a korához képest fergetegesen jól hangzik, sokkal jobbra sikeredett, mint a japán verzió.

És hogy miért tartják kultusz animeként? Nehéz megmagyarázni. Talán ez volt az első olyan anime, ami egy legendát, históriát, vagy mondát dolgozott fel, így valószínűleg ennek az animének köszönhetjük a 80-as évek végéig tartó feldolgozós műveket, melyeknek ugyan nagy része selejt, mégis vannak köztük kiemelkedően jó darabok.

Ami tetszett:

- A rajzolás.
- A történetvezetés.
- A karakterek jellemfejlődésének ábrázolása.
- A film vége felé a varázsló néhol egyértelmű utalásokat tesz arra, hogy közösülni akar a hercegnővel. (Ehhhe... :D)

Ami nem tetszett:

- A zene hiánya.
- A varázsló karaktere. (Túúúúúl gonosz volt.)

(1-3; Nincs szebb szó rá, mint az, hogy szar.
 4-6; Egyszer megnézhető, de amúgy felejtős.
 7-9; Megéri megnézni, mert remek szórakozást nyújt.
  10; Kihagyhatatlan.)

Értékelés: 8/10.

Legközelebb: AZ ŰRREPÜLŐSZÁZAD.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr832849492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.24. 10:14:44

Látom, nagyon rajtad ragadt ez a retro anime stílus. Jól is áll. :)

bbbarniii 2011.04.24. 14:12:42

@Member: Köszönöm a dicséretet. :) Igen, most a retro animék tárházánál ragadtam le, és valószínűleg itt is maradok még egy jó ideig. Ha minden igaz, hamarosan belekerül az egyik rivjúm a Mondo magazinba, de ez még csak elmélet, a kiadóval ugyanis még tárgyalok ez ügyben. :)

Mangekyo22 2011.04.24. 19:07:56

@Barnileonidasz: Miért kerülne be a Maundo-ba bármilyen cikkünk? Az a "Shinz" gyerek is elküldött engem a francba a videóimmal, bár tény, lehet hogy összefüggés volt akkor az Animeblog+Anime Star vs Mondo-val kapcsolatban...

bbbarniii 2011.04.24. 21:29:16

@Mangekyo22: A projekt bukta. A srác azt mondta, már van elég tag, meg cikk, szóval felejtős. Egyébként belegondolva, hogy ez a MI BLOGUNK, tényleg kár lenne egy olyan nagy kaliberű magazinba belekerülni, mint a Mondo. Az Animeblognak csak annyi köze van a két magazinhoz, hogy kisebb részben szponzorálja, de olyan jelentős mértékben azért nem, mint az Animax csatorna (utóbbi még reklámozza is, de mint atom).
Több dologról ez ügyben nem tudok, maximum annyit, hogy az AS magazin nem önként egyesült a Mondo magazinnal, hanem pénzügyi okok miatt. (Az AS azért szűnt meg, mert a szerkesztőség nem tudta fenntartani, ellenben ugyebár a Mondo magazinnal.)

Mangekyo22 2011.04.25. 07:20:18

@Barnileonidasz: Az Animeblog is már a Mondo-hoz tartozik?!?! Akkor EZÉRT van annyi angol komment! Pedig régen azért hagytam ott azt az oldalt, mert kommentekben írták (persze negatívan), hogy "s mennyiért fizetnek téged ezekeért f***fej", utalva arra, amit egyszer Wangood mondott.

Mondjuk én nem tartom "nagy kaliberű" magazinnak a Mondo-t, 2 számot olvastam el és meg is untam. 576 Konzol, Konzol Magazin, azok igen! ;)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.25. 11:13:40

Én nem látnék kivetnivalót abban, hogy valamelyikőtök ír a Mondóban is, ha mindkettőben tudná tartani a szereplését mind mennyiségben, mind minőségben. Mondjuk akkor fel kell készülni rá, hogy 15 év alattiaknak szól az a magazin elsősorban. :)

bbbarniii 2011.04.25. 12:46:12

@Mangekyo22: A Mondo-val különösebb gondom nincsen, azt leszámítva, hogy sosem értékelik az adott animét vagy mangát.
@Member: Eddig bukta a projekt, és valószínűleg az is marad. Nem mellesleg, ha minden igaz, a Mondo is meg fog szűnni jövőre, vagy jövő év utáni évre, akkor viszont az otakuk csak neten tudhatják meg, mi az ábra, és kénytelenek lesznek felnézni ide, vagy pedig az Araki-Member-re. :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.25. 15:49:57

@Barnileonidasz: Nem sajnálom a Mondót, emlékeim szerint poszterújság volt javarészt. ^^ Az Animestar sem nyerte el a tetszésemet, mert mindent igyekeztek pozitív fényben mutatni, míg a Gamestar (amit gimis koromban sokat forgattam) képes volt mind a legjobbakat, mint a rémségeket bemutatni.

Szerintem az internetben rejlik a jövő, elvégre ingyenes, könnyen szerkeszthető (ezt egy magazinnál csak későbbi számban történő helyesbítéssel oldhatod meg) és a kommunikáció is kétoldalú a web 2.0-nak hála. Nyomott sajtóban egyedül csak a Szabad Földet fogom venni, ha már nem lesz a családban, aki rendelje.

Mangekyo22 2011.04.25. 19:09:41

@Member: Én meg a Konzol Magazin-t. Én mondjuk szerintem kár, hogy egyre többen menekülnek az internetes megoldás felé, mert azért valljuk be, sokkal kényelmesebb egy héven/vonaton újságot olvasni, mint egy laptopot bámulni, ami még hazab***a a szemet is...

m.claudia 2012.07.20. 14:27:11

Szia!
A segítségedet szeretném kérni, hogy honnan lehetne megszerezni ez a mesét? Régi nagy kedvenc, még videokazettán volt meg és szeretném letölteni valahonnan.
Köszönöm!

bbbarniii 2012.08.23. 12:31:57

@m.claudia: Bocsánat a rendkívül későn időzített válaszomért, ígérem, többször nem fordul elő.

Regisztrálnod kell az AnimeAddicts.hu nevű oldalon, ahol a Letöltések menüpont alatt, azon belül is a Magyar szinkronos animék almenüjében letöltheted. Sok sikert és jó szórakozást:)

m.claudia 2012.09.02. 10:56:00

Köszönöm szépen:)
süti beállítások módosítása