A Japán filmgyártásban a szörnyfilmek a leggyakoribbak. Példának felhoznám a repülő szuper teknőst, Gamera-t, vagy a gyerekek megmentőjét, a fémember kiborg hőst, Jet Jaguar-t, és még sorolhatnám. Van azonban köztük egy olyan szörny, amely hírnévileg és méretileg is kiemelkedik a többi közül: Godzilla. Az első 1954-es film egy igazi klasszikus, kiemelkedik mind közül, hiszen a folytatások nagy része borzasztóan rossz. Godzilla eben a filmben a pusztítás mementója: hallottak ezrei fekszenek a lerombolt épületek között, a Japán titkos szolgálat repülőflottái el akarják pusztítani a lényt, ám csődöt mondanak, valamint Tokió lakossága kétségbeesetten menekül, ám mind hiába. Godzillát végül elpusztítják, de ezzel még koránt sincs vége semminek, sőt. (Bár megjegyzem: jobb lett volna itt lezárni mindent.) Az első film nagy sikert aratott. A kasszák megteltek, a stúdió anyagilag az eddigieknél jóval nagyobb költségvetést gyűjtött össze az Amerikai és Japán mozik nézettségének hála. Végül a pénz 340 000 000 Jenre ugrott, így egyértelműen el lett könyvelve a folytatás. 
Miután megjelent a folytatás Gozilla Raids Again címen, a rajongók szinte csak úgy özönlöttek a mozikba. Szerintetek mi lett a filmmel? Siker lett, vagy bukás? Nos, egyik sem. A film az Amerikai mozikban jóval nagyobb összeget hozott, mint a Japán mozikban, érthetetlen okokból. A film végül az előző film költségvetésének felét sem érte el, így 7 évig teljes csend honolt mind a szörny, mind a Toho stúdió körül. 
Ezek után mindenki azt hitte, hogy ennyi volt. Godzilla kalandjainak vége. Koránt sem. 1962-ben a Toho megszerzett egy új rendezőt, aki végül összeeresztette King Kong-t, és Godzilla-t. Az eredmény egy nevetségesen gagyi film lett, de ez talán nem véletlen. Ugyanis az új rendezőnek ezelőtt a film előtt még egy filmje volt a Bandai stúdiónál (akitől a filmje után repült is, nem úgy, mint a Toho stúdiónál, ahol még két filmet készített ezután). A film neve Frankeinstein: Quanqers the World volt, és valami kimondhatatlanul rosszra sikeredett. Egy tervben még az is szerepelt, hogy Frankeinstein és Godzilla harcolni fog, amely végül sohasem teljesedett be. Ezek után joggal állították a rajongók, hogy teljesen vége a sorozatnak.
A filmet ezek után bukásnak könyvelték el, és elméletileg a későbbiekben újra meg akarták rendezni jobb stúdióval, jobb rendezővel, ám ez sosem teljesedett be. A filmnek két befejezése is volt. A Japán verzióban Godzilla győzött, míg az Amerikai verzióban Kong győzött. Erre csak annyit tudok mondani, hogy baromság. A film elkészülése után a rendezőnek, akit egyébként úgy hívtak, hogy Ishiro Honda, volt mége egy esélye javítani, amit meg is tett: összeeresztette
Kong-t egy RoboKong nevű mechanikus élőlénnyel, aki az óriás majom hasonmása volt, ám a film alig hozott költségvetést, nevetségesen alacsony 4 000 000 Jent. A film után Honda repült a Toho stúdiótól, és visszament a Bandai stúdióhoz, ahol egy ideig a Gamera című szörnysorozat forgatókönyv írója lett (egy ideig). 

Legközelebb innen folytatom, addig is csáó!

                                                                      Leó

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr392542182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása