Szegasztok!

Miután bemutattam a Kinnikuman animét és beszéltem a "Neverending Shonen"-ekről, úgy döntöttem, bemutatom Japán egyik legelső anime stúdióját, melynek nagyon sok mindent köszönhet az anime ipar.

Ma beszélgessünk egy kicsit a Toei Animation-ről!

  

A Toei Animation anime stúdiót 1948-ban alapították meg, és kezdetben csak Japan Animated Films volt a stúdió neve, és csak az 1960-as években kezdtek foglalkozni animékkal. A cég elnöke Hiroshi Takahashi, maga a "főhadiszállás" pedig Tokyo-ban van (persze hol máshol lehetne...).

Az első anime, amit a Toei készített, az Ookami Shonen Ken volt. Egy évre rá jött a Shonen Ninja Kaze No Fujimaru is, mely nagyon jó és aranyos története ellenére is egy komoly anime volt.

1968-tól készítették a Cyborg 009 animét is, mely munkálataiban a legendás (és egyben elhunyt) Ishinomori Shotaro is részt vett, megalkotva az 1960-as évek egyik legkomolyabb animéjét.

A Toei Animation-ről érdemes tudni, hogy ha nem saját anime produkciót készítettek, hanem egy mangaka mangájának az anime adaptációját készítették el, akkor a Madhouse-hoz hasonlóan ők is együttműködtek a mangakákal (ezek szerint csak a mai Pierrot stúdió emberei sz*rják le a mangakákat...).

Saját produktumuknak könyvelhetik a Saint Saiyan-t, a Galaxy Express 999-et és a Devilman-t is, melyekből kettő Animage díjakat is nyert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Toei Animation készítette el a Kinnikuman, a világ legelső Neverending Shonen-jének az anime adaptációját is, mely nem csak újnak számított akkoriban, de osztatlan sikert is aratott az anime rajongók között.

A Toei Animation nem csupán a Kinnikuman Neverending Shonen anime adaptációját készítették el, hanem a világ jelenlegi két legjobb Neverending Shonen anime adaptációját is, ami ugye nem más, mint a Dragon Ball és a mai napig is futó One Piece.

És ha már Neverending Shonen-ről beszélünk, elárulom, hogy az egyik leghíresebb Neverending Shoujo-t (nem a Naruto Shippuden!), a Sailor Moon-t is ők követték el.

  

Természetesen nekik is vannak rövidebb műveik, mint a Love*com vagy az Air Master, de ezeknek a mangájuk se volt valami hosszú - de annál jobb.

A stúdió, más anime stúdiókhoz hasonlóan, nem csak japán animék készítésével foglalkoztak, hanem segítettek külföldi rajzfilmek vagy animációs filmek készítésében is "Külföldi kollégáiknak". Tudtátok, hogy a Hupikék Törpikék 6-ik, 7-ik és 8-ik évadját ők készítették, és hogy a G.I. Joe-ban és az Én Pici Pónimban is benne volt a kezük? Én se hittem volna!

  

Szóval a Toei az anime világ egyik alappillére, melyre a ma ismert anime világ épül. Csak ajánlani tudom a stúdió remek műveit, de gondolom, hogy aki ismeri vagy szereti is a Dragon Ball-t vagy One Piece-t (esetleg a Love*com és Sailor Moon) animéket, nekik akkor nem is kell mondanom többet nekik.

Ajánlott animék tőlük:

- Kinnikuman

- Dragon Ball

- One Piece

- Sailor Moon

- Love*com

- Shonen Ninja Kaze No Fujimaru

- Cyborg 009

- Galaxy Express 999

- Saint Saiyan

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr142503670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2010.12.09. 08:38:55

A Sailor Moon és a Dragon Ball gyerekkorom alap animéi közé tartoznak! És hát igen egy magára vmit is adó animestudiónak kötelessége együtt működnie a mangakákkal.

AlexM1983D 2010.12.09. 13:32:15

Jó összefoglalás volt, bár én megemlíttem volna a "Hyakujûô Goraion"-t is mivel abból lett a WEP Voltron adaptációja, bár az megint inkább Magyarországon kívül ismert. Egyébként 1-2 éve adták ki a cenzurázatlan (azaz eredeti) változatát felíratosan.

Mondjuk érdekes, hogy nem igazán találni információt, hogy mit is csináltak 48 és 60 között.

Mangekyo22 2010.12.09. 14:17:09

@AlexM1983D: Hát ige, gondolom 12-15 évet mással töltöttek, és ezért nincs információ azokról az évekről.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.12.09. 18:57:38

Na igen Dragon Ball alap volt közülük, az One Piece-el meg csak pár hónapja kezdtem el.

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2011.07.22. 21:59:47

A régi Transformers és Tini nindzsa teknőcök rajzfilmek is a Toei Animation-nél készültek.:)
süti beállítások módosítása