Szegasztok!

Aki még emlékszik a régi "Full Metal Alchemist 2003-as anime kritikámra", akkor emlékezhet arra is, hogy a 2003-as anime relatívan már az elején eltér sok helyen a mangától, de valami hihetetlen módon azok nagyon kevés animék közé került, amik a legnépszerűbb és legjobb animéknak jár ki. Sokak szerint még jobb is lett, mint az eredeti manga.

Persze azért a mangának kijárt már végre egy full anime-adaptációt, és most végre az eredeti manga rajongói is megkapták ezt.

Íme a Full Metal Alchemist Brotherhood, mely nem a 2003-as anime folytatása, hanem az eredeto manga teljes történetének követése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Full Metal Alchemist eredetileg egy 2001-től 2010-ig tartó mangasorozat volt, mely havonta jelent meg a Monthly Shonen Gangan-ban. Írója és rajzolója Hiromu Arakawa volt, és a manga már az első néhány fejezettel sikerré vált.

A Bones stúdió el is kezdte készíteni a Full Metal Aclhemist anime-adaptációját Seiji Mizushima rendezésével, melyet a mai napig is a "Full Metal Alchemist 2003"-nak hívnak, mivel már az elején nagyon sok helyen eltér a mangához képest.

És hiába lett iszonyatosan sikeres az anime, érezte a Bones, hogy azért nem ártana vagy OVA-k vagy egy újabb szériával a manga teljes történetét bemutatni. Ezért a Bones stúdió 2009-ben, ezúttal Yasuhiro Isie rendezésével, megcsinálta a Full Metal Alchemist Brotherhood 64 részes animét, mely teljesen végig követi az manga cselekményeit, és sehol sem tér el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az új FMA története zseniális. Két fiú testvér, Edward és Al az alkímia segítségével megpróbálják feltámasztani halott édesanyjukat, de nagyon nem úgy sültek el a dolgok, ahogyan ők szerették volna. Edward elvesztette az egyik karját és lábát, Al az egész testét és egy páncélba kényszerült a lelke. Ezután elkezdtek edzeni és tanulni, hogy aztán a legendás bölcsek kövének a felkutatására eredjenek, mely segítségével vissza kaphatják mind azt, amit elveszettetek. Csak hogy nem csak ők kutatnak a kő után.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet zseniális, ráadásul rengeteg csavarral van tele, bár bevallom, hogy azért a 2003-as animéban több volt.

A látvány nagyon jó lett, sokkal jobban hasonlít a mangához, mint 2003-as elődje (jó, tény hogy a kor is tehet róla). A színek sokkal élénkebbek lettek. Ráadásul az árnyékolások is bitang jól lettek (Lenti Al kép).

Az új anime valóban végig követi a manga történéseit, és nem csak nagyjából, hanem a legkisebb részletekig is, 100%-san!

 

 

 

Raádsul mivel teljesen a mangát követi az új anime, ezért olyan szereplők is vannak benne, akik a 2003-as animében nem voltak benne.

Ilyen például a Xing királyságból jött harcosok, Ling, aki ott a következő trón örökös és testőre Lan Fan, a kunoichi testőr, valamint May, a kis fekete hajú lányka, aki mindig egy pandamaci társaságában van.

És itt van a főgonosz, Father is, aki a cool dizájn és Hohenheim-el való közös múltja ellenére is sajnos csak egy nagyon sablonos főgonoszt tudtak kihozni belőle.

De persze mivel a 2003-as animéban a karakterek többségét teljesen átformázták, ezért itt megismerhetjük őket úgy, ahogyan eredetileg benne voltak a mangában. Például Rose-nak nincs barnás bőrszíne, Pride valójában egy gyerek, Wrath a katonaság valódi vezetője, Sloth pedig.... férfi.

 

Az opening-ek és ending-ek nagyon királyak lettek! Sokkal komolyabb hangvitelűek lettek, és hangulatosabbak, mint a 2003-é.

A hangulat is jó lett, főleg amikor Hohenheim is szerepelt.

Viszont van egy pár negatívuma is a Brothethood-nak.

Mint mondtam, Father nagyon sablonos főgonosz lett, a szolgái pedig (a homunculus-ok ugye) pedig a 2003-as animéhez képest visszafejlődtek. Envy, aki a sorozat főgonoszának is nyugodtan hívhattunk Dante mellett, egyszerű "szimplán-utálom-az-embereket-szal-legyilkolom-őket" típusú EXP tuning szörnyecske lett. Ugyanez igaz Lust-ra is, aki a 2003-as animében már nem is a rossz fiúk oldalán állt, hanem a jókén, és már majdnem el is érte a célját.... itt viszont ő nyúl ki leghamarabb, és szintén csak EXP tuning-nak volt jó. Egyedül csak Greed produkál valamit a többiekhez képest, de én ezt nagyon keveselltem, jobban tetszett a rossz fiúk tábora a 2003-as animében.

Akit nagyon sajnáltam, az Sloth volt. A 2003-asban egy nő volt, pontosabban Edward és Al anyjának homunculus-a, tehát egy eléggé szép és erős érzelmi szálat is beletudtak vinni, de itt Sloth egy hatalmas lusta dög (férfi), aki szintén csak EXP tuning-nak jó!

És habár egy animénak valóban nem az a fő célja, hogy haljon meg minél több pozitív szereplő, de hogy csak a rossz fiúk tábora hal ki, és a jóktól egyedül csak Edward és Al sz*pnak, az azért eléggé Naruto és Bleach fíling...

 

A negatívumok ellenére is nagyon hangulatos maradt szerencsére, és továbbra is tele van rengeteg tanulsággal, melyeket akár a valódi életben is használhatnának egyesek.

Szóval felmerül a kérdés, melyik a jobb... FMA 2003 vs FMA Brotherhood... szerintem mindkettő nagyon jó, és csak azért mondom, hogy nekem a 2003-as jobban bejön, mert ott a hangulat nem csak megisméthetetlen volt, de eléggé valósághű volt, hogy nem csak a rosszak hullanak.

Érdemes megnézni az FMA Brotherhood-ot (Magyarországon testvériség), mert nem csak 100%-san hű a mangához, hanem a tetejében szintén egy nagyon hangulatos, kalandos anime, tele tömérdek tanulsággal és érzelmekkel.

Full Metal Alchemist Bortherhood: 

- Idő: 2009-2010

- Rendező: Yasuhiro Irie

- Stúdió: Bones

- Műfaj: Akció, Kaland, Fantasy

- Hossz: 64 rész                                                                                    

Ami Tetszett:        

- 100%-san a manga eseményeit követi.

- Szintén nagyon sok jó tanulság van.

- Nagyon jó zenék.

- Nagyon szép látvány, mely hű a mangához.

- Nagyon jó hangulata van.

- A vége sokkal jobban emészthetőbb, mint a 2003-as animéjé.

- Father cool-an néz ki.

- Zseniális történet, sok csavarral és fordulattal.

Ami nem tetszett:

- Father nagyon sablonos főgonosz lett.

- Sok karakter (Envy, Sloth, Lust) a 2003-as animében jobb volt.

- Miért csak a rossz fiúk szopják a perecet?

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 32/40 = Kiváló                                                                         Százalék szerint: 91%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr582317018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.24. 19:03:01

én a 2003-as animét csak annak ajánlom, aki még nem hallotta azt a szót hogy Fullmetal Alchemist... aki először látja, annak érdemes, de aki ismeri a mangát, annak nem ajánlom... szerintem azzal a befejezéssel az EGÉSZET elcsapták, pedig az összes többi része kiváló lett

a Brotherhood jelenleg a 34.résznél tart magyar szinkronban, és lenyűgözött! sokkal jobb a 2003-as animénél szerintem :) örök kedvencem! (Y)

kastor 2014.02.09. 01:43:53

A 2003-as egy vicc ehhez képest, tele van logikai bakikkal.
süti beállítások módosítása