Szegasztok!

Ma a világ legjobb mangáját, s egyben a Top 10 Mangám első helyezettét mutatom be, mely nem más, mint a Monster. Már írtam korábban a Monster animéról, s mondanom sem kell, hogy az animéhez hasonlóan ezt is "elfelejtették" a drága Naruto, One Piece és Bleach rajongók által, akiknek a gyomruk jobban megemészti az utóbbi három művet, mint a Monster-t.

Naoki Urasawa a világ legjobb mangakája ezzel a mangájával vált híressé, s mutatta meg, hogy mi is a manga igaziból! Hogyan lehet egy tökéletes mangát csinálni Kamehame-k, Rasengan-ok, Tsundere Girl-ök és idiotizmus mellőzésével.

De nem húzom az időt: íme a Monster manga!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Monster manga 1994-től 2001-ig szerepelt a Big Comic Original oldalain. Írója és rajzolója Naoki Urasawa volt, aki a világot egy 18 mangakönyvni hosszú  csodával ajándékozta meg a világot. A manga olyan híres lett, hogy 1997-ben megnyerte az Excellence Prize díjat, s 2001-ben pedig megnyerte a Shogakukan Manga Award díjat, melyet egyedül a Bleach szerzet meg a mostan futó mangákból (a Naruto sem kapta meg). Továbbá a manga kapott egy anime adaptációt is, mely szintén elismeréseket és díjakat zsebelt be, s nem ok nélkül!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet zseniális! A történet a valóságban játszódik, 1986-ban Düsseldorf-ban, ahol egy japánból érkezett tehetséges orvos próbál minél több elismerést szerezni. Dr. Tenma - a főhős - egy nagyon becsületes, tiszta szívű, lelkiismeretes orvos, aki képes csodákat tenni sebészet terén - akár már a halálán lévő embert is megtudja menteni. De Tenma nem menthet meg bárkit, ugyanis a főnöke egy korrupt, kapzsi és romlott ember - akinek a lánya Eva a főhős barátnője - abszolút nem érdekli az emberi élet és az orvosi erkölcs, csupán pénzt akar. És ennek az árát bizony Tenma fizeti meg, mert mindegy, hogy kit kellene elsőnek ellátnia, ha egy "hírességet" hoznak be a kórházba, a főnök egyből megszakítja Tenma összes munkáját és elküldi a "hírességhez". És emiatt Tenma lelkiismerete folytonosan zavarja őt - és főnöke meg lánya romlott ideológiája az életről. Egy nap azonban valami váratlan dolog történik. Behoznak a kórházba egy fejbe lőtt gyereket és annak testvérét, hogy mentse meg a gyereket. De a polgármester - aki a főnök belépője a gazdagsághoz - agyvérzést kap, és a főnök azt akarja, hogy Tenma hagyja meghalni a gyereket és menjen a polgármesterhez. De Tenma és lelkiismerete nemet mond, s megmenti a gyereket. Miután a polgármester meghalt, a főnőke Tenma-t visszalépteti, tanulmányait berekeszti, megalázza, álmaitól megfosztja. A barátnője is otthagyta. De valami váratlan dolog történik. A főnök és "emberei" meghalnak, s a két testvér eltűnik. A temetés után egy Runge nevű nyomozó (aki akár L apja is lehetne) elkezd az esett után nyomozni. Majd az esett után eltelik 9 év, s Tenma sikeres orvos lett. De egy nap egy gyilkosság szemtanúja lesz, s találkozik a 2 testvér közül az egyikkel, aki egy sorozatgyilkos lett, s megköszöni, hogy megmentette az 9 évvel ezelőtt. Runge nyomozó elkezdi az esettel Tenma-t vádolni, aki elindul megkeresni a 2 testvért. S kalandjai során sok dologra fény derül. Mint hogy a gyereknek, akit megmentett, nincs választása, mivel őt már gyerekkorábban szörnnyé változatták...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet nagyszerű, főleg, hogy az egész történet abszolút mellőz bármilyen fantasztikus elemet. Ugyanis ez bárhol megtörténhet a valóságban is! Akár a szomszédos szobában is. A történet alatt pedig Tenma beutazza egész Németországot és a Cseh Köztársaságot. Elképesztő volt látni a különbséget az 1986-os Németország és a7 1995-ös Németország különbségeit és hasonlóságait. A történet viszont nemcsak Tenma és a két gyerek körül forog, hanem más karakterek életében is betekintést kapunk. A történet tele van csavarokkal, pofonokkal, és mindezt úgy, hogy nem szakad el a valóságtól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A karakterek is elképesztőek. Tenma nem egy szőke, hiperaktív hülyegyerek, hanem egy lelkiismeretes, segítőkész, intelligens férfi, akivel bárki tud azonosulni. Eva, aki kezdetben egy egyszerű "kurvának" van beállítva, a történet folyamán elképesztően fejlődik a karaktere, és nem negatív, hanem emberei és pozitív irányban. Ott van még Runge nyomozó, aki abszolút megérdemli az "L apja" kifejezést - sosem alszik, mindig csak a munka, magába zárkózott személy, aki mindent megtesz, hogy bebizonyítsa igazát.

Sok szereplő van itt, az tébolyult kommunistáktól a habzó szájú hitleristákon (nácik) keresztül a családanyán túl egészen a naiv gyerekig minden. És ezek mind vagy szerethető, vagy utálható szereplők, de mindnek van 1 közös pontja: mind emberiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akiről itt nagy hangsúlyt kell adnom, az a fő gonosz, Johan. Johan-t kommunisták és nácik tették azzá a szörnyé, aki most. Ő a főpéldakép arra, hogy mivé tehetnek egy gyermeket az körülötte lévő emberi gonoszság. Johan ezek hatására egy olyan kaliberű gonosz lett, hogy még az is fél Johan gondolataitól, akinek nagyon erős személyisége és lelke van! Számára csupán egy helyen egyenlő minden ember.... a halálban.

És ami a legfélelmetesebb benne, hogy nincsenek neki se Sharingan-ja, se Kyoka Suigetsu-ja, sem pedig Kamehame támadásai meg super ereje, mégis úgy manipulálja az embereket, ahogyan akarja. Számára az emberi szív titkai, az emberi gondolkodás olyan, mint egy keresztbe tenni két ceruzát. Egyszerűen kitudja használni az embereket ezeknél a pontjuknál... és mindössze annyit tesz, hogy olajos zsebkendőt dob a "tűzbe"...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Habár a cselekmény inkább szövegben zajlik, lövöldözések, verekedések itt is vannak, de csak ott, ahol az esemény megkívánja. Nincsenek erőltetett vagy logikátlan cselekmények. Minden logikus, érthető, és még így is kiszámíthatatlan az események.

A hangulat csillagos ötös - csak az őrült kommunista, Hartmann beszédje már elég, hogy mind a félelmet, mind az ideológiai tébolyt lássa a néző, s elgondolkozzon, megéri-e bármelyik úgymond "ideológia rabja" lenni?

Emellett rengeteg tanulsága van a Monster-nek: kiben bízhatunk, van-e jogunk tönkretenni vagy elvenni mások életét a mi ideológiáink miatt, kit is nevezhetünk valójában "szörnynek"? Ezek mind olyan dolgok, amiken az ember biztos, hogy legalább egyszer elfog gondolkodni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rajzolás itt egyszerűen gyönyörű, még úgy is, hogy 1994-es a mű!De még ma, 2010-ben is szépek. A látvány még így is megállja sok mangával szemben a helyét!

És sajnos ami miatt biztos, hogy az ilyen "Naruto, Bleach, One Piece" rajongók még csak bele se néznek a mangába, az pontosan az, hogy nincs benne fanservice. Tehát aki arra vár, hogy Tenma majd egy Rasengan-t fog hozzá vágni Runge-hoz, vagy hogy megjelenik egy kék hajú Hinata vagy egy rózsaszín hajú Sakura Tenma előtt és mindkettő szerelmet vall neki, majd 3-an "gruppenben" (bocsánat, ha rosszul írtam) nyomják, akkor az csalódni fog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naoki Urasawa mangája, a Monster, megérdemelten kaphatja meg a világ legjobb mangája díját! Tökéletes történet, tökéletes szereplők, nagyon erős karakter fejlődések, sötét és félelmetes hangulat, rengeteg tanulság.... és még sorolhatnám tovább a pozitív jelzőket! A Monster egy alapmű, amit mindenképpen el kell olvasni legalább egyszer! Nem kell a benne lévő dolgokat megvitatni másokkal, elég, ha csak Tenma orvosi erkölcsének ideológiáját megjegyzed, s elgondolkodol, vagy ahogyan Hartmann téboly viselkedését megjegyzed. Mert minden, ami a mangákat valóban összefoglalja, az mind benne van a Monster-ben. Mert a Monster a mangák gyémántja. Ez a manga!

[WanGood szerint: Abszolút igazad van. A Monstert a mondanivalója teszi azzá, ami, itt nincs sablon, nincs filler, nincs super saiyan, itt a kőkemény valóság van. Aki megtehetné, de nem olvassa el  az annyit tesz, hogy homokba dugja a fejét, és nem akar tudni arról, mi zajlik körülötte. A legnagyobb értéke, hogy nem napjainkban játszódik, de mégsem idejétmúltak az általa boncolgatott témák. Ez egy REMEKMŰ. Kész, pont.]

Monster

- Idő: 1994-től 2001-ig.

- Író & Rajzoló: Naoki Urasawa

- Magazin: Big Comic Original

- Műfaj: Dráma, Psziológiai-thriller, Krimi

- Hossz: 18 mangakönyv (165 fejezet)

 

Ami Tetszett:

- Zseniális történet.

- Nagyszerű karakterek.

- Abszolút valósághű.

- Erős karakterfejlődések.

- Gyönyörű rajzolás.

- Erős mondanivalók.

- Sablon mentes.

- "L apja".

- Mellőz minden olyan elemet, ami tönkretehet egy mangát.

Ami nem tetszett:

- Ööööö..... talán hogy nincs fanservice?

 

Értékelés:

- Rajzolás: 5/5

- Karakterek: 5/5

- Egyediség: 5/5

- Humor: 4/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 5/5

- Pontban: 39/40 = Király

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 100%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király) 

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr711985537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nuttika 2012.12.05. 15:20:37

Az animét még csak most kezdtem el nézni (idén ajánlotta egy ismerősöm), de már az első rész után érzetem, hogy ez a darab toplistás lesz nálam. Pedig nem fröcsögött a vér, nem rohangáltak hülye gyerekek. Még is izgalmas és rendkívül érdekes volt már az első rész. Maga a színvilág pedig valami zseniális, imádom a hatást. A mangának most fogok majd nekikezdeni, de azt hallottam, tökéletes adaptációja az anime a mangának. (Ami külön plusz pont!)

Olvasom a három említett shounen fight mangát is. Eleinte nagy Naruto rajongó voltam, mostanság csak középszerűnek látom. One Piece-t sose tartottam nagyra, a Bleach-nek pedig még mindig rajongója vagyok.
De ha választanom kell, akkor még sok ilyen hangulatú művet szeretnék! Komolyan ilyen gyöngyszemekre vadászok és akkora öröm találni is ilyeneket. (Szóval ha vannak hasonlóak bármikor szívesen leülök olvasni/nézni őket.)
süti beállítások módosítása