Mielőtt belekezdenék a Tekken The Motion Picture anime film kritikájába, szeretnék valamit most leszögezni. Mégpedig azt, hogy HATALMAS TEKKEN FAN VAGYOK. Hogy miért fontos ez? Mert emiatt a Tekken The Motion Picture nem csak egy film, hanem egy olyan film, ami egyik kedvenc játékom adaptációja akar lenni. S egy fan sokkal többet követel meg kedvenc játékának, vagy animéjének, vagy meg kedvenc amerikai képregényének adaptációjától. És ezzel a készítőknek is tisztában kell lenniük, hogy kiket akarnak megcélozni. Most hogy ezt elmondtam, kezdjünk is bele a Tekken játék film adaptációjába, a Tekken The Motion Picture-be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi is kell egy jó játék film-adaptációjához? Sok minden. Legfontosabb mégis, hogy legyen hű a játékhoz. A benne lévő karakterek legyenek ugyanolyanok, mint amilyenek a játékban voltak. Ami még fontos, hogy a készítők tudják, hogy mikor játszódjon a film az eredeti történethez képest, hogy előzmény legyen-e, egy kisebb "side-story" (magyarul mellék történet), vagy meg folytatás. Továbbá, hogy a történet az ne legyen más, mint az eredeti történet, s ha mégis, akkor ne legyen benne túl sok újítás, amik tönkretennék a játék által felépített sztorit. Nem baj, ha hozzá adnak valami pluszt, mert ezzel olyan üresjáratok lesznek betömve, amikre mindig kíváncsiak voltak a játékosok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet sajnos nem igazán álja meg, és sajnos sok helyen olyan részek vannak, amik tönkreteszik a már felépített történetet.

De kezdjük a történettel, ahol a legjobb rész az első 5-10 perc, vagyis az "álom" rész. Sőt, ezért külön piros pontot kaphatnak a készítők, s nem lehet rájuk haragudni ha ezt a játék készítői átírnák most, hiszen a film 1998-as, és akkor még csak a Tekken 2 és Tekken 3-as részek léteztek, s nem volt teljes történet leírás.

A film eleje a Tekken talán legérdekesebb, levitatottabb és legizgalmasabb részével indít, ami nem más, mint Kazuya Mishima és Jun Kazama első találkozása - igaz, ilyenkor még nem tudják meg egymás nevét. Mint Tekken fan, jó volt, sőt, érdekes volt látni Kazuya Mishima-t, mint egy kedves, naív kiskölyköt, aki próbál segíteni másokon. És érdekes volt látni Jun Kazama-t is kiskorában. És az, ahogyan a két kisgyerek első találkozását össze kapcsolja a film Kazuya tragédiájávál, ami ugye nem más, mint hogy a tébolyult apja, Heihachi Mishima ledobja egy szakadékba, s mind ezt Jun Kazama szeme láttára, azért egy hatalmas taps vihart érdemelnek a készítők. Azért meg még hangosabb taps vihart érdemelnek, amiért Kazuya nyakláncát - amin ő és az édesanyja, aki szintén a játék legtitokzatosabb személye - eldobja Heihachi, és Jun ezt évekig megőrzi. És azért, mert a filmben megtudjuk, hogy mikor adta el Kazuya a lelkét Devil-nek, az már maga az orgia! S sajnos ez volt talán a film legkiemelkedőbb része.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most leírom a teljes történetet, ami sajnos sok helyen belekavar a játék által már megépített történetbe. Miután ledobta az őrült Heihachi fiát, Kazuya-t Jun szeme láttára egy szakadékba, a lány több évig kereste a fiút - ez még korrekt. Ezalatt Kazuya - aki már eladta a lelkét Devil-nek - több éven át kereste apját, hogy megölje annak őrült gaztette miatt - ez szintén korrekt. Heihachi katonai erőre tesz szert, s csak poénból meghirdet egy halálos tornát, ahova sok mindenkit el csal. Kazuya a bosszú miatt, Jun eredetileg Lei Wulong-al egy megbízásból megy el a tornára - ami egy szigeten van -, de később Kazuya lelkét akarja megmenteni Devil-től. Ez szintén korrekt, mivel a Tekken is erről szól, hogy mindenki más okból harcol. De sajnos ezután jön a fekete leves. MIKOR AKAR JÁTSZÓDNI PONTOSAN A FILM? Mert Junk Kazama és Lei Wulong, meg persze Baek Do San, Jack-2, Bruce Irvin és Roger csak a Tekken 2-ben jelentek meg először, a film története meg - főként hogy Heihahci még relatívan fiatal, és ő hirdette meg a tornát - a Tekken 1 idejére utalhat! Ezt nagyon elrontották! Ráadásul sok olyan történik a történetben, ami vagy el van túlozva - gondolok a 3 Prototype Jack-re, meg a hadseregnyi Alex-re -, vagy meg ellentmond a történettel - gondolok itt Lee Chaolan és Anna Williams halálára. De a történet megy tovább, s Kazuya legyőzi Heihachi-t, de Jun megpróbálja megakadályozni, s ettől Kazuya végtelen haragra gerjedt, s Jun-t fojtogatja, majd mikor meglátja nyakláncot, amit gonosz apja vett el tőle, elkezdett emlékezni Kazuya, hogy ki is volt ő valójában, s Devil elpusztul - mivel már nincs meg Kazuya-ban az a gyűlölet, amin parazita módon táplálkozott. És miután Lee bosszúból, amiért kitagadta Heihachi, felrobbantja a szigetet, de sokan túlélik - köztük a hülyére vert Heihachi Mishima.

S ezután a történet a film végén egy újabb gyönyörű, s valóban érdekes jelenettel lep meg minket, ez pedig nem más, mint Jin Kazama és Jun Kazama együtt léte - Jin Kazama ugye nem más, mint Jun és Kazuya fia -, s első utalások Ogre közeledésére. És ezért a film készítői szintén tapsot érdemelnek. De sajnos így a történetet összefoglalva nem több, mint egy közepes - ha talán a film közepe normálisan illeszkedett volna történethez, akkor talán jó is lehetne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami tetszett még, az a film tanulsága - Kazuya inkább eldobja a bosszút, mint hogy ugyan olyan szörny legyen mint apja, Heihachi. Kár hogy így sokat változott a történet.

Ami még nagyon tetszett, azok a harcok voltak. Illeszkedik a Tekken játékok hangulatához, többségük pörgős, követhető.

Viszont majdnem ez volt az összes pozitívum. A negatívumok sajnos nagyon nagy fölényben vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először is... HOGY NÉZNEK KI!? Néhány karakter már annyira csúnya, hogy nem hogy nem hasonlít az eredeti karakterre a játékból - gondolok itt Lee-re -, hanem még nyugodtan nevezhetjük "beazonosíthatatlan létformáknak" is! A rajzolás nem több egy gyenge közepesnél. 

A zene meg nagyon sok helyen rossz, bántja a fület! És az egyetlen szerencse, hogy nem hat ki a hangulatra nagyon.

A karakterek fontosságát meg szerintem dobó kockákkal döntötték el. Mert, hogy Yoshimitsu és Paul meg Law karakteréből sokat tudtak volna kihozni, az biztos. Helyette Michelle Chang-et kapjuk meg, aki már alapból nem szimpatikus karakter. Még a háttértörténete is el van túlozva - se Heihachi, se Kazuya nem hülyék, hogy kiirtsanak EGY EGÉSZ FALUT!

Szerencsére Kazuya karakterfejlődése megpróbálja visszabillenteni a mérleget, de ez sajnos így kevés.

A film hangulata sajnos így is csak közepes, főleg, hogy kevés benne a humor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval én nekkem a Tekken The Motion Picture-nek egyedül a film eleje és vége tetszett, meg Kazuya-Jun kapcsolata. De amúgy maga a film A TEKKEN RAJONGÓKNAK CSALÓDÁS. Akik nem ismerik a Tekken-t, azok tehetnek egy próbát, de szerintem nem ér többet egy gyenge közepes műnél.

Tekken The Motion Picture:  

- Idő: 1998

- Rendező: Kunihisa Sugishima

- Műfaj: Dráma, Tragédia, Akció, Harcművészet, Romantika

- Hossz: 60 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- A harcok elég jók.

- Sok vér.

- Kazuya és Jun kapcsolata.

- Kazuya "alternatív" választása.

- A film eleje és vége.

Ami nem tetszett:

- A film nem tudja, mikor akar játszódni.

- A film sok helyen változtatt a játékhoz képest.

- A zene silány.

- A látvány nem valami szép.

- Nem "elégíti ki" a Tekken fanok elvárásait.

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 21/40 = Közepes                                                          Százalék szerint: 53%

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr581885969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dancsimano 2012.08.06. 17:39:27

Szerintem ez a film jól bemutatja kazuya és jun kapcsolatát, másért szerintem nem is érdemes megnézni. Van még a blood revelation, az inkább a mishima vérvonalat teszi érthetőbbé, sőt egész korrekt film róla.

Viszont készíthetnének már egy olyan filmet is, ami a normálisabb mellékszereplőket jobban megcélozza, pl yoshimitsut, vagy akár az ogréről is kiderülhetnének már dolgok, szerintem a leg érdekesebb karakterek egyike. Én várom hogy valami tekkenfan rendező rájöjjön egyszer erre :)
süti beállítások módosítása