Szegasztok!

Itt van második versenyzőnk negyedik nyereményjátékunk írásos manga kritika versenyén, aki ne más, mint Bogdán Attila, s a manga, melyről írni fog nekünk, az a Yotsubato!

Sok szerencsét kívánunk neki, a többieknek meg jó olvasást és bátorságot a nevezéshez! ;)

"

Yotsubato(manga)

yotsubato_volume_2.jpg

 

Minden anime és mangakedvelő átélhette már azt az érzést, mikor elege lett az eltúlzott és olykor már lerágott csontként kezelt alkotásokból.Nos a Yotsubato ellentéte az előbb felsorolt állításoknak,ugyanis a manga kérdések tömtelegéből áll, amit persze egy aranyos kislány tesz fel lépésről lépésre.

Ez nem tűnhet valami érdekesnek így első ránézésre, de ha jobban megnézzük a dolgot,akkor rá kell jönnünk, hogy az alkotó nem is érdekesnek, hanem inkább pihentető alkotásnak szánta művét.

Mai kritikámban, a Yotsubato című mangát fogom nektek bemutatni.

A mangát Kiyohiko Azuma írta és rajzolta,jelenlegi hossza eddig 15 kötet, amelyet 2003 óta adnak ki nyomtatásra.A manga kialakítása egész oldalasra sikeredett,ami azért is különös, mert a mangaka eddigi összes munkája úgynevezett yonkoma manga(4 paneles) volt.Ez az első eddigi műve amelyet kiadtak egész oldalas formátumban.Ez azért volt lehetséges, mert a mű fogadtatása igen jónak bizonyult a kritikusok és az eladások miatt igen népszerű volt.

A szereplők megjelenése, és lélektani ábrázolása nagyot dob az egész művön,hiszen igen realisztikusan ábrázolja az alkotó őket,és ez úgy látszik bejött az olvasók számára.Tehát ennek is köszönhető a Yotsubato népszerűsége.

Történet:

A történet azzal a momentummal kezdődik, hogy egy fiatal apa ötéves kislányával Yotsubával egy ismeretlen helyre költöznek.Yotsuba egy örökbefogadott gyerek, nem tudni hogy a fiatal apa miért fogadta őt örökbe.(ezt nem tudjuk meg a történet további részeiben sem.)Yotsuba apja mindig csak dolgozik, szinte sosem sincs otthon, ezért a kislány mindig egyedül van.

yotsubato-149669.jpg

Yotsuba így gyorsan megismerkedik a szomszédokkal. A szomszédságban élő Ayase családdal, gyorsan össze is barátkozik.Az Ayase család három leánygyermeke gyorsan megkedveli a jólelkű és szeretnivaló kislányt.

Rajtuk keresztül bejárása lesz a házba, és sokféle kalandban keveredik.

 

yotsubato-149670.jpg

 

Yotsuba gyakorlatilag az Ayase család legkisebb tagja lessz.Úgy bánnak vele mintha ő is a családba tartozna. Közben a Koiwai család barátai is feltűnnek .

Ezek a történések csak a háttérben zajlanak,a lényeg Yotsuba és az ő kapcsolata a többi szereplővel.

Yotsuba a sorozat főszereplője, tehát minden fejezet úgy kezdődik hogy Yotsuba és a...(valamilyen esemény amely még ismeretlen a kislány számára.)

Yotsuba mindennel és mindenkivel ismekedik, szinte minden új neki.Gyermeki könyedséggel csodálkozik rá a dolgokra.Mindent szeretne megtudni ,de gyakran félreérti a felnőttek által elbeszélt magyarázatokat.

yotsubato-149978.jpg

 

A kislány szinte magával ragadja a környezetében élőket,ezért mindig programokat rendeznek a számára ilyen például a kertben való sütés vagy éppen a virágvásárlás.

A sorozat jól megfogalmazza azt a dolgot amelyet a mai világban az emberek már rég elfeledtek:-Ragadjuk meg az alkalmat,ne hagyjuk hogy az események elrohanjanak mellettünk.Éljünk a mának és élvezzük az életet amelyben élünk.

Vélemény:

Szerintem egy jó műhöz nem kellenek nagyravágyó és szuper képességekkel bíró hősök.Azonban azt is szem előtt kell tartani egy alkotásánál hogy az érdekfeszítő és szórakoztató legyen.Nos azt kell mondanom hogy a yotsubato bennem nem keltett mély érzéseket.Mikor elkezdtem olvasni, akkor még az elején kíváncsi voltam hogy miért fogadták örökbe ezt a bizonyos kislányt, de nem kaptam rá választ.Ezt követően pedig az egész mű csak arról szól, hogy Yotsubato kérdések tömtelegével zaklatja a felnőtteket.Meg kell mondanom nekem kicsit unalmas volt.

Még reménykedtem hogy lesznek a műben olyan momentumok, melyek meg tudják ragadni a figyelmemet de sajnos nem voltak.

A manga negyedéig jutottam, de végigolvasására már nem maradt erőm.Számomra az egész egyhangúvá és monotonná vált.Majd abba is hagytam.

Lehet hogy bennem van a hiba, de már nem bírtam tovább.Azt kell mondanom hogy hétvégi unalmas, és fáradt perceimre tökéletes olvasmány lenne.

A manga látványvilága és karakteráblázolási módja realisztikus.Egyedül Yotsubato karaktere tér el a többiekétől.Látszik hogy a mangaka nem csak személyiségileg hanem, hanem látványában is jól meg akarta külömböztetni őt a többiektől.

Ez a manga igazán nem kötött le. Úgy gondolom hogy akik a pörgősebb műfajú alkotásokhoz vannak hozzászokva, azoknak lassú és vontatott lessz.Azonban ha valakinek már elege van a megszokott shounen vonalból, azoknak akkor csak ajánlani tudom.

Köszönöm hogy elolvastátok a kritikám,sziasztok!

Yotsubato(manga)

-idő:2003

-műfaj:vígjáték

-alkotó:Kiyohiko Azuma

Tetszett:

- jó (realisztikus)ábrázolás

- a karakterek nem jellemtelenek

Nem tetszett:

- a történet(számomra) túl lassú

Értékelés:

- százalékban: 50%

- pontban: 10/5

A kritikát készítette: Bogdán Attila

Készült: 2015.01.12"

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr417075519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása