Sziasztok!

A Mai napon a Blue Gender-hez hasonlóan egy a még A+-on futott animéről fogom elmondani a véleményemet.

A Mahou Shoujo műfajt szerintem nem kell bemutatnom senkinek. Átlagos iskoláslányok mágikus erővel harcolnak a gonosz lények ellen miközben egy értékes tárgyat kell megkeresniük.Ez tiszta sor, a SM óta az összes ilyen típusú anime mind ezen a sémán halad. Mai alanyom a Tokyo Mew Mew vagyis hazai fordításban Vadmacska kommandó még a műfaj hanyatlása előtt keletkezett,lássunk is neki!

Animage2002_TokyoMewMew-12131.jpg

A Tokyo Mew Mew először manga formában jelent meg amely 2000-2003-ig futott a Nakayoshi Magazinban, a mangaái pedig Yoshida Reiko és Ikumi Mia voltak. Yoshida Reiko neve egyébként ismerős lehet hiszen olyan animék forgatókönyveit írta mint a D.Gray-Man,A Dragon Ball Z, a Jyu Oh Sei, a Kaleido Star és a Ghost Hunt. Az animesorozat pedog 2002-2003-ig futott és amit a "nézzük hülyének a nézőket" stúdió a Pierott készített(habár mintha mostanában kezdenének megkomolyodni) a rendező pedig Abe Noriyuki volt aki a Yu Yu Hakusho-t,a Bleach-et és a Bújj,Bújj Szellemet is rendezte,maga a sorozat 52 részes.

A Történet mint mondtam a szokásos mahou shoujo vonalon halad,adott a főszereplő lány Ichigo aki átlagos életet él egészen addig míg egy nap fel nem fedezi hogy különleges képességek birtokában van.

tokyo_mew_mew_001.jpg

Ez a képesség pedig nem más minthogy egy medál segítségével képes keresztezni a DNS-ét egy adott állatéval,az ő esetében a vadmacskával. Így születik meg Mew Ichigio akinek a küldetése hogy felvegye a harcot a földet megszálló űrlényekkel illetve azok mutáns lényeivel.

tokyo_mew_mew_056.jpg

Persze nincs egyedül,később csatlakozik hozzá 4 másik lány név szeint Mint,Lettuce,Purin és Zakuro illetve ott van még 2 srác Keiichiro és Ryou és egy minirobot is a segítségükre van a harcban.

tokyo_mew_mew_367.jpg

A Sztori egy ideig ugyan csak a mutáns lények legyőzéséből áll,a későbbiekben viszont fordul a kocka ugyanis egy különleges kristály a Kék Víz Kristály felbukkanása élesíti a harcot a lányok és az űrlények között.

Tehát mint mondtam a történet a szokásos Mahou Shoujo vonalon halad,annak minden sablonjával (főképp a Monster of the Week) de őszintén megmondva ide nem is kell több. Ugyanis az anime jól van összerakva,képes végig ugyanannál a témánál maradni meg őszintén megmondva ,ez nem megy át környezetvédelmi propaganda rajzfilmbe mint mondjuk a Bolygó Kapitánya.Meg amúgy is ,nem sok anime van ami az állatvédelmet veszi témájául és az alkotók képesek voltak szórakoztatóan tálalni ezt a témát. Jó ebben is vannak fillerrészek amik ugyan picit rontják az összképet de összességében a történettel nincs gond,a műfaj kedvelőinek pedig biztosan bejön. Amiről még úgy beszélni akarok még így a kivesézés előtt azok a Neko Maidek és Neko Mimi-k.

12806-otaku-animeprah-albums-anime-girl-2343-imagen-cute-neko-maid-41034.jpg

Vagyis más néven macskafüles lányok. Ezek a figurák már elég rég bevett szereplőivé váltak a Japán reklám és tévéiparnak,sokszor lehet velük találkozni édességreklámokban de Amerikai képregényekben is sokszor feltűnnek a macskafüles lányok igaz nem maid ruhában.Igazából ezek a figurák is abba a kategóriába tartoznak mint a lolik, a gótlolik és a moék szóval főképp az otakukat célozzák meg velük. Személy szerint nekem semmi bajom ezekkel a figurákkal amíg a jóizlés határain belül mozognak.

Na de térjünk vissza jelenlegi alanyunkhoz.

Az anime látványa nagyon szép,itt a Pierott még képes volt elfogadható látványt készíteni. Szépek ki vannak dolgozva a szereplők is, a hátterek is bár sokszor annyira rózsaszín és cuki az egész hogy az átlagnézők könnyen cukorbetegek lehetnek a látványtól.Mondjuk amennyi finomabbnál finomabb süteményt mutatnak benne attól egy magamfajta cukrász csak ámulni tud a gyönyörtől.Habár ami itt is feltűnt a látvánnyal kapcsolatban hogy a lányok átváltozott alakja alig tér el a rendes kinézetüktől,egyedül Ichigo haja változik. Ez már a Sailor Moon-ban is egy nagy kérdőjel volt mert nem igaz hogy nem ismerik őket fel a hajuk alapján.

tokyo_mew_mew_006.jpg

A Harcok a szokásos koreográfiát követik,megjelenik a szörny,azzal elbohóckodnak végül Ichigo legyőzi őket habár itt már van annyi újítás hogy a többiek fegyverei is elpusztíthatják a szörnyet.Apropó szörnyek. Az elején nem rosszak viszont azok amik emberekből lettek csinálva azok egyenesen röhejesek.Talán meg kellet volna maradniuk a mutánsállatos szálnál.Maguk az átváltozások sem néznek ki rosszul viszont egyedül Zakuro zenéje lett igazán hatásos de erről majd később.

Nézzük a karaktereket. Gondolom azzal nem mondok újat hogy a szereplők totál sablonok,gyakorlatilag olyanok mintha 2 perc alatt lettek volna kitalálva. Ichigo egy kedves ám elég bugyuta lány,van itt érzelementes pasi,kedves pasi is akikbe bele is zúg stb.... Aztán persze ott a többi lány is....

tokyo_mew_mew_125.jpg

Mint a kőgazdag, sznob csajszi akin eleinte lenézi a többieket főleg Ichigot akivel állandóan marják egymást. A Karaktere sokszor elég irritáló már az előbb említett sznobsága miatt is de szerencsére ez a végére megváltozik.

tokyo_mew_mew_147.jpg

Lettuce a csendes, tanulós csajszi és nem is fejlődik sokat a karaktere de azért a végére kicsit bátrabb lesz.

tokyo_mew_mew_223.jpg

Aztán itt van Purin a moe csajszi aki egyben a sorozat egyik mélypontja is mert rettenetesen idegesítő, irritáló a szinkronhangja  (és nem csak a japán) és az egész csaj olyan mintha megrekedt volna egy 5 éves szintjén agyilag.Persze vannak normális pillanatai de azok olyan ritkák mint Asylum filmben a  jó színészi játék.

tokyo_mew_mew_020.jpg

Végül Zakuro a "magányos farkas" . Kimért ,hűvös és távolságtartó sztárgyerek aki sokáig nem hajlandó csatlakozni csak miután majdnem meghal miatta mindenki.

A Gonoszok sem kivételek habár itt már kaptak valamiféle humort is főképp a fő alien Quiche de az ő karaktere meg sokszor megy át fárasztóba. Amúgy kis érdekesség hogy az alienek mind valamiféle süteményről lettek elnevezve , hiszen van itt Tart is meg Pie is. Ez így elsőre viccesnek hangzik de így sajnos a karakterük sem túlzottan komolyan vehető.

tokyo_mew_mew_281.jpg

A Főgonosz meg Deep Blue aki az animetörténelem egyik legklisésebb módján születik meg de arról inkább nem spoilerkedem.

tokyo_mew_mew_008.jpg

Ja és igen van szerelmi szál amit igyekeztek mértékletesen adagolni és ez viszonylag sikerült is a készítőknek habár ez is sokszor megy át a "Kit Válasszak" háromszögbe.

A Karakterek tehát ugyanolyanok mint minden másik ilyen animében de az itteniek közül talán 2-3 szereplő van akit tényleg meg lehet kedvelni. Az egyik Ichigo,a másik a szerelme,a harmadik pedig Quiche aki talán pont a minimális humorfaktora képes szerethetővé tenni.Bár itt is eljátsszák az Alien-Human Love szálat amit szerintem nem kéne erőltetni elvégre egy űrlény aki egy másik bolygóról jött miért találna szépnek egy földi embert? Bár ezzel az alkotók sem nagyon foglalkoztak,mert ez a szál nagyon nincs kibontva.Vagy talán csak a fangirlök miatt rakták bele? Nem tudom de nem is érdekel.

Aztán amiről egy kicsit még beszélni szeretnék az a szinkron. Nem ,nem az eredeti hanem a magyar szinkron. Gyerekek,SZÁNALMAS.Csupa nagybetűvel. Azt ugye tudjátok hogy hozzánk nem az eredeti verzió jött be a 4Kids által cafatosra vágott verzió és ott sem a legjobb a szinkron de a magyarhoz képest még az is jónak számít. Igaz nálunk csak a felét adták le az animének egy nem sokáig kell azt hallgatnunk de amit kapunk már az is sok. Purin és Tart szinkronja viszi itt a pálmát,nem tudom Tart-nak ki volt a magyra hangja de valami iszonyat amit összeripacskodik. Purin pedig Szabó Gertrúd hangjával valami minősíthetetlen. Nem igaz hogy nem tudtak nekik jobbakat választani. De a szinkron máshol is rossz,például a támadásoknál olyan hülyeségeket tudnak mondani hogy azon a néző lefejeli az asztalt. De sajnos a 4Kids máshogy is rendesen elbánt az animével,például olyan cafatosra vágta az egészet mint egy szőnyeg. Az összes támadás meg lett nyírva,Lettuce-é nincs is benne, a támadások is gyorsítva lettek. Köszönjük 4Kids, Köszönjük!

Sajnos a 4Kids a zenékkel és az Openinggel is elbánt. A dubbed verzió ugyan nem rossz de a klipp csak pár kivágott jelenetből áll és kész.Olcsóság ezerrel. Az eredeti Opening zene sem tetszett különösebben,nekem túl szirupos de mérföldekkel jobb mint a 4Kids verzió. Az Openinget egyébként Komatsu Rika adja elő akiről nem csodálok  hogy nem hallottatok ezen kívül mert innentől csak kis mellékszerepeket játszott sorozatokban.Az ending meg eléggé felejtős lett. Az átváltozások alatti zene az egyetlen amiben talán picit jobb a 4Kids verzió,ichigo zenéje legalábbis jobb lett míg az eredetiben Zakuro zenéje viszi a pálmát.

Hát ez volna a véleményem a sorozatról,nem tartom rossznak,nekem tetszett bár igazából ez is abba a kategóriába tartozik hogy "Döntsétek el, hogy tetszett-e vagy sem" . Szerintem nem rossz sorozat, a műfaj kedvelőinek csak ajánlani tudom de higgyétek el,ezerszer jobban jártok ha inkább felirattal nézitek meg.

Tokyo Mew Mew

-Idő:2002-2003

-Stúdió: Studio Pierott

-Rendező: Noriyuki Abe

-Műfaj: Mahou Shoujo

-Opening: My Sweet Heart by Komatsu Rika

-Ending: Koi Wa A La Mode by Seiyuu Girls

-Hossz: 52 rész

Tetszett:

-Érdekes a történetválasztás

- Valódi problémát dolgoz fel emészthetően

- Nagyon szép a látvány

-Egész jók a harcok is

-Ichigo,Masaya és Quiche

- Némelyik szörny egész ötletes

-Jók az átváltozások

-Zenék

Nem Tetszett:

-A Többi szereplő

-Van benne pár unalmasabb rész

-A Szokásos MS kérdőjelek itt is megvannak

-A Magyar Szinkron

-Ahogy a 4Kids elbánt vele

-Opening és Ending

Értékelés:

-Százalékban: 82%-Jó

-Pontban : (gyenge) 8/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

tokyo_mew_mew_003.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr406625501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cearso 2014.08.22. 20:09:34

a 8/10 ay hol gzenge?

cearso 2014.08.22. 20:14:56

sry angol keyboard.

xxroland23 2014.08.22. 20:16:13

@cearso:

A Gyenge azért van kérdőjelben mert épphogy csak elérte a 8/10-et nálam.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2014.08.22. 21:30:16

Szerencsére ezt a sorozatot nem láttam :P Alapvetően az érdeklődési körömet nem fedte le. Pár részt elcsíptem anno ,de a megvalósítása és maga a történet sem tetszett. Hmm a kriitkád viszont jó volt olvasni roland :)

xxroland23 2014.08.22. 22:07:58

@Palacsintaxx: Biztos hogy velem van a gond, de fiú létemre bírom a Magical Girl animéket. Az sajnos már már tészta hogy a műfaj a shounennel együtt már rág halott hiszen ugyanazokat a sémákat rágják újra és újra. Egyedüli kivétel volt ugyebár a Madoka Magica ami azért hozott egy kis változást a műfajba.
süti beállítások módosítása