Sziasztok!


Nos, eljött az idő egy újabb írásos véleménymegosztásra. Ez alkalommal egy olyan animéról fogok írni, amit már jó régóta meg akartam nézni, sok jót olvastam róla, de én szeretek személyesen meggyőződni a dolgokról.

Ma az egyik legfelkapottabb animéról, a Hetalia-ról fogok írni nektek.

Hetalia_otakon_poster_ver2.jpg

A Hetalia először web mangaként jelent meg, amit Hidekazu Himaruya készített, később azonban felfedezte a Gentosha Comics és így a manga is megkezdte pályafutását. A manga nagyon sikeres lett, ezért nem volt kérdéses, hogy anime adaptáció készül belőle. Az anime 2009-2010-ig futott és a Studio (gay) Deen készítette, akik rendszeresen animéznek azoknak nyilván nem ismeretlen a stúdió neve. A rendezői székben Bob Shirohata kezdő rendező ült és maga a sorozat 52 részes, de ne aggódjatok, még ennek ellenére sem telik hosszú időbe megnézni.

A Hetalia igencsak érdekes témát dolgoz fel: A történelmet. A főbb szál az 1. és 2. világháború bemutatása igencsak sajátos formában, de feldolgozza a Függetlenségi háborút, Japán Modernizálódását,  a Középkori Csatákat stb.

Maga a sorozat az 1. Világháborúval indít, mikor is Németország háborúzni megy Olaszország ellen, de a dolog fordítva sül el és végül ugye szövetségesek lesznek. Már maga a megismerkedésük megadja az alaphangulatot a sorozathoz.

hetalia_axis_powers_001.jpg

Igazából nincs is összefüggő történetszál, a jelenetek random mód követik egymást, mind más és más jelenettel okoznak kárt a nevetőizmainknak.

Hát a történetről lényegében ennyit tudok mondani. Én szerintem jó az, ha egy sorozat egyszerre megnevetett és közben még tanít is. Márpedig a Hetalia ezt maximálisan ki is használja. Őszintén szólva sosem voltam oda különösebben a történelemért, már a suliban sem, de az biztos, hogy így azért valamivel jobb tanulni, mint a száraz és unalmas könyvekből.

A Studio Deen látványilag elég vegyes eredményeket tud produkálni, akárcsak a J.C Staff. A Hetalia látványa egész jó, jól ki vannak dolgozva a karakterek és van benne pár izgalmasabb jelenet, ugyanakkor időnként mintha kissé túlszínezték volna a sorozatot. A karaktereknek is megpróbáltak az országuknak megfelelő dizájnt adni, szóval Németország egy nagydarab állat, Anglia állandóan elegánsan öltözik meg a többi. Ugyanakkor gyakran vannak benne chibi jelenetek, bár ezek a végére fokozatosan eltűnnek.

hetalia_axis_powers_012.jpg

Ha már itt tartunk, jöjjenek a szereplők. Ugyebár itt minden országnak megvan a maga karaktermegfelelője és próbálták őket olyan stílusjegyekkel felruházni, amik az adott országokra jellemzőek, vagy legalábbis amilyennek látják őket a többiek. Csak pár példa:

- Németország állandóan fegyelmezett, túl komolyan vesz mindent és vedeli a sört a kolbásszal.

- Olaszország állandóan tésztát és pizzát zabál, illetve állandóan nőzne. Habár az ő karakter eléggé moe és sokszor próbálnak utalni rá, hogy valójában meleg. Mondjuk néha elég idegesítő tud lenni.

- Amerika állandóan első akar lenni mindenben, zabálja a hamburgert kétpofára és persze hős mániás.

- Anglia mindig kimért, elegánsan öltözik és ki nem állhatja Franciaországot.

Szóval sztereotip karaktereket kapunk, mondjuk ez itt szerintem annyira nem gond. A szereplők ugyanis a főbb poénforrásai a sorozatnak.

hetalia_axis_powers_007.jpg

És igen, nemcsak a nagy államok hanem a kis országoknak is megvannak a megfelelőik, szóval Magyarország is szerepel benne, habár sajnos nem sokat és be kell valljam hogy az ő kinézete NEM TETSZETT. Őszintén szólva, ha Magyarországnak normális szerep jutott volna, akkor egy szintén nagy darab, huszárruhás férfi kellet volna hogy legyen, aki folyton panaszkodik, semmi nem jó neki, semmit nem képes elsőre elfogadni és folyton a múltjával hozakodik elő. Én legalábbis ilyennek csináltam volna meg nem pedig egy aranyos kislánynak. Na de visszatérve a szereplőkre én szerintem rohadt jól ki vannak találva, még ha sokszor sztereotípiák is.

Igazából ezekre a sztereotípiákra és a szereplők viszonyára épülnek a poénok is. Komolyan, a Hayate No Gotoku óta nem röhögtem ennyit egy sorozaton. Jó, van benne néhány eléggé erőltetett poén, például mikor 4-jére adják be a Kína Vs. Németország Pokemon style harcot az kissé már uncsi volt, szerencsére ilyen kevés van benne. Akad benne néhány elég perverz momentum is, például mikor Római Birodalom osztja az észt Németországnak a csajozásról. Szóval a poénok nagyon ütnek.

Mint már említettem a sorozat 52 részes. Ez elsőre soknak hangzik, de mégsem telik bele napokba megnézni, mivel ez csak OVA sorozat és egy rész alig 5 perces.

Zenék: A háttérzenék szépek, kellemesen illeszkednek bele a sorozatba. Opening az nincsen, viszont van ending. Nos az ending ROHADT Jó. A dal nagyon fülbemászó, gyakorlatilag a 20. rész után az ember már kívülről fújja. A dalt főképp az Olaszországot szinkronizáló Namikawa Daisuke előadásában hallható, de megszólal a végén többek közt Anglia, Németország, Japán, Amerika és Oroszország változata is, amik szintén nagyon jók lettek, habár azt sajnálom hogy Kína változata nem volt bent pedig az az egyik legfülbemászóbb dallamú.

Nos tehát ez volna részemről a Hetalia, egy nagyon vicces és rohadtul szórakoztató sorozat. A látvány lehetne szebb is, de hát legyen ez a kisebbik gond. Csak ajánlani tudom hogy nézzétek meg, nem fogjátok megbánni. Sőt van 2. és 3.évada is, lehet hogy azokba is belenézek majd.

Hetalia-Axis Powers


-Idő: 2009-2010

-Stúdió: Studio Deen

-Rendező: Bob Shinohara

-Műfaj: Paródia-Vígjáték

-Opening: -

-Ending: Marukaite Chikyuu by Namikawa Daisuke

                                             Yasumoto Hiroki

                                             Sugiyama Noriaki

                                             Onasaka Masaya

                                             Konishi Katsuyuki

-Hossz: 52 OVA rész

Tetszett:


- Érdekes a témaválasztás.

- Nagyon jó a történet.

- A Szereplők jól ki vannak találva.

- Egész jó a látvány.

- Rohadt Jók A Poénok.

- Németország,Japán és Kína.

- Zenék.

- Ending.

Nem Tetszett


- Némelyik poén erőltetett.

-Olaszország és Anglia.

- Lehetne szebb is a látvány.

- Magyarország kinézete.

Értékelés:

-Százalékban: 89%-Jó

- Pontban: 8.5/10


Nos mára ennyi voltam SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr525480660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.27. 19:37:51

"Studio (gay) Deen készítette,akik rendszeresen animéznek azoknak nyílván nem ismeretlen a stúdió neve" én rendszeresen szoktam animézni, mégis ismeretlen volt a stúdió neve, utána néztem és a munkáik is :D a öhm homokozós animéket mindig nagy ívben elkerültem :P lehet ezért :D na jó bocs :D de ezt a labdát le kellett csapni :D

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.08.27. 19:46:00

ui: a Magyarország leírásoddal vitatkoznék, hiszen a magyar katonák a legbátrabbak közé tartoztak. A világ utolsó lovasrohamát a 2.vh a magyar huszárok vezették, megfutamítottak és igen a 2vh egy teljes túlerőben lévő orosz csapatot, a huszár roham láttán elmenekültek :) ez volt a magyar huszárok utolsó győzelme, az első világháborúban is a magyarok győztek a keleti fronton , olaszországban is megállták a helyüket, a németek adták fel a nyugati fronton a háborút ezért "vesztettünk"

xxroland23 2013.08.27. 20:11:05

@Palacsintaxx:

Én csak a kinézetére tettem utalást hogy véleményem szerint hogy kellet volna kinéznie. Arról hogy hogyan harcoltunk nem igazán tettem említést,igazából MO még csak nem is harcol a sorozatban. Habár az egyik részben megemlítik hogy már megint elverte Ausztriát és kb ennyi.

Ha jobban megnézzük a magyarokat akkor a 80%-uk pont olyan mint amit én is leírtam. Minimum egy Toldi és János Vitéz keveréket kellet volna alkotniuk nem egy kislányt aki csak pátyolgatja Olaszországot X(

ReigenStar 2013.08.28. 00:32:45

Hát igen MO karaktere nem lesz örök emlék az emberek számára, de nem töltött be fontos szerepet az animében tehát ez nem lényeges szerintem.

Amúgy ha még érdekel Kína Ending dala akkor itt megnézhetet:www.youtube.com/watch?v=FUdFVw9b4kw

ReigenStar 2013.08.28. 15:43:08

@xxroland23: Így utólag jut eszembe hogy MO fog harcolni a 2.évadban. Nem sokat, nem is lesz túl látványos de fog.

Near93 2013.08.28. 19:15:51

Nálam a Hetáliát, pont a központi szereplő, Olaszország dönti romba. Annyira, de annyira idegesítő tud lenni, hogy nekem elrontja az élményt. Tipikusan az az eltúlzott karakter, akit nagyon viccesnek akartak megírni, és mindig őt akarják a legviccesebb figurának beállítani, még akkor is ha ezzel felhúzzák a néző agyát.

Mondhatni miatta nem olvastam végig a mangát, az animét meg még a szinkronja is idegesítővé tette, a folyamatos üvöltöző pofázásával. Azt se néztem végig.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2013.08.31. 13:42:55

Számomra idén ez az anime volt Az év meglepetése, egyszerűen imádom, néhány dolog nem úgy történt, ahogy itt mutatták, de viszonylag történelem hű az egész.
És érdemes megnézni angol szinkronnal, ott legalább próbálkoztak különböző akcentusokkal is.

Ám Magyarország több szerepet kapott a második sorozatban. (ott veri szét a poroszokat)

HimuraHun 2013.09.24. 15:41:41

Valamennyire érthető, hogy a magyar ember elvárja, hogy valami barbár, zord külsejű hadvezérként legyen megjelenítve, de egy ilyen figura elég furán festett volna a kifinomult Habsuburg(Ausztria) "provinciájaként".
Nem tudom, hogy az Axis Powersbe, vagy a World Seriesbe tették-e bele a Magyar - Porosz dialógust melyben "lebukik" Magyarország és rájön Poroszország a női kilétére. Hetliaban Magyarországot úgy mutatják be, ahogy a nőket. Gyerekként nem sok különbözteti meg a fiúktól fizikális erő szintjén, viszont az idő múlásával a nők elgyengülnek , a férfiak megerősödnek, akárcsak a magyar történelem. Hódító nép volt a magyar, majd szépen az idő múlásával elgyengült katonai erejét tekintve. Egy szó mint száz, szerintem egész jók a Hetalia sztereotipikus karakterei, Magyarországra pedig sajnos teljesen illik ez a karakter. Mellesleg a világon majdnem mindenhol Magyarország az egyik kedvenc karakter. :D
süti beállítások módosítása