Szegasztok!

Most, hogy felraktam az Elfen Lied videót, és írtam kritikát az elviselhetetlen mangájáról, jobb, ha írok is egy kritikát is mellé, hogy jobban elmondhassam a véleményemet az animéről.

Figyelem: Ezt most egy olyan ember kritikája lesz, aki SE NEM UTÁLJA, de SE NEM IMÁDJA az Elfen Lied animét....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Elfen Lied eredetileg egy 2002-től 2005-ig tartó manga volt, melyet csak "Lynn Okamoto agyrémének" neveznek, s mely a pedofília, végtelen fanservice és logikátlan baromságairól híresült el, kamu pszichológiai utalásokkal.

2004-ben egy Mamoru Kanbe nevű rendező által az ARMS stúdió (Ikkitousen, Himawari, Cardcaptor Sakura) elkészítette az Elfen Lied anime-adaptációját, mely a mangával ellentétben.... egy erős közepes stuff lett, és elég rendesen megosztja az anime rajongók véleményét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A történet az, hogy megjelenik egy új faj, a "Diclonus" faj, akiknek kis macskafülre hasonlító szarvaik vannak, és a vektor nevű képességükkel képesek bármit elmozdítani vagy levadászni. De mivel az emberek nem nagyon szeretnék, ha "ezek" váltanák le őket, ezért "elkülönítik" őket.

Egy nap viszont Kaede (Lucy), az egyik legerősebb Diclonus megszökik (segítséggel persze), de menekülés közben egy baleset éri, mely során tudathasadása lesz, és egy új személyisége lesz (Nyu). A különítmény pedig megpróbálja visszaszerezni Kaede-t (most már Nyu-t), akit eközben egy unoka tesó páros befogadtak....

A történet jónak indul itt is, de sablonos lesz a sztori....

Az anime, a mangához képest... 100-szor jobb lett!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először kezdjük a vizualitással. A látvány elképesztően szép! Szépek a színek, jó az árnyékolás, élethűbb a táj... A zenék is csoda szépek! Főleg a z opening a "Lilium" és az ending tetszett. A zenék nagyon sokat dobnak a hangulaton, egy jó kis "szomorkás-goth" stílust ad neki!

Ami még pozitívum benne, hogy sokat váltóztattak a béna mangához képest:

1.Kouta és Yuka sokkal szerethetőbbek.

2.Kevesebb pedofil-jelenet van benne, mint a mangában.

3.Jobb a vége is.

4.Rengeteg logikátlan és főleg fölösleges dolgot kivágtak belőle, mint az igazgató fiának a "papolása a családja és a diclonusok között", vagy idegesítő szereplőket, stb...

Tehát megélt nálam egy misét.... amíg rá nem döbbentem, hogy igeni sok hibája van még így is....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos még így is elképesztően sok benne a fanservice, rengeteg még így is a pedofil-jelenetek száma, még így is sablonos a történet, és sajnos itt is kamu pszichológiai utalások és tanulságokra való "utalások" vannak. Ráadásul Bando még itt is nagyon idegesítő!

És most komolyan, 4 gyerek megöl egy kis kutyát, csak hogy láthassák sírni az egyik osztálytársukat? Na azért álljon meg a menet, engem is szívattak, de eddig még életemben nem láttam olyat, hogy az én, vagy bárki más kis kutyáját leölik kis gyerekek!

Utána meg lőnek egy testet, amit fél órája lőnek, az elülső rész már tiszta szita, de egy golyó sem fúrta át a testét?

Sorolhatnám tovább is, de felesleges. 

 

 

Egy valamit így a végére viszont leszögeznék: az Elfen Lied anime NEM rossz anime! Tény, nem is sorolható a jobbak közé, tehát egy "megfelelő" besorolást kapott tőlem: ez egy ERŐS KÖZEPES!

Mindenképpen nézzétek meg legalább egyszer! Lehet hogy rákattantok! Lehet, hogy utálni fogjátok! De egy biztos, ez tényleg egy olyan anime, amit mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy jó-e vagy rossz! Én mondjuk egy "harmadik csoportba tartozok"....

Elfen Lied:  

- Idő: 2004

- Rendező: Mamoru Kanbe

- Stúdió: ARMS (Ikkitousen DD + GG + XX, Cardcaptor Sakura)

- Műfaj: Akció, Sci-Fi, Fantasy

- Hossz: 13 + 1 OVA                                                                                     

Ami Tetszett:        

- Hihetetlenül szép látvány!

- Nagyon jó zenék.

- Nagyon sokat változtattak a mangához képest!

- Alternatív befejezés.

- Rövid.

Ami nem tetszett:

- Így is bagyon sok logikátlanság van benne.

- Bando.

- Pedifíl az egész még így is.

- Eszméletlenül sok fanservice!

 Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)                                           

Táblázat szerint: 23/40 = Közepes                                                                         Százalék szerint: 68%

(Miután Wangood egy 10/10-es skálán értékelte a "Amaenaide Yo" animét a vidijében, ezért bevezetem a 10/10-es skálát is, mely pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelőségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7/10 = Közepes

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr342259347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2010.12.20. 23:33:46

Áhhh... az Elfen Lied, ennél úgy felsikerült b@sznia a fandomnak, hogy még egyszer végignéztem és írtam róla egy combos kritikát. =D

j3my 2011.01.09. 21:21:58

1.Lucy nem az evolució miatt öldököl. Többi fajtársa meg nincs igazán kifejtve(Nanát leszámítva, de ő meg kivétel), bár tény hogy említették.
2. Nézd meg a specilat és kiderül miért hagyta életben "Azt a csávót".

Seregbontó 2011.07.11. 03:44:10

Nekem nagyon bejött a manga is meg az anime is. Úgy tűnik nem vagyunk egy hullámhosszon...:)

Near93 2013.01.12. 20:25:32

Hát őszinte leszek, én EGY pedofil jelenetre emlékszem csak, ami ráadásul még hatásosan nyomasztó is. Ami meg a szétlőtt test hitelességét illeti. Ugyan már. Egy animében hitelesség??? Túl nagy elvárás ez szerintem. A kritika viszont jó.
süti beállítások módosítása