Szegasztok!

Na végre sok (számomra még ismeretlen) mangával és animével ismerkedtem meg pár barátomnak köszönhetően, szóval megint jó sok kritika lesz!

Találós kérdés: Melyik a legjobb Shonen manga? Válasz: Dragon Ball. Hülye kérdés volt, mi? De itt egy másik. Melyik a világ második legjobb Shonen mangája? Aki a Bleach-re vagy Naruto-ra tippelt, az megszívta - mivel a Naruto és a Bleach is maximum csak a 4-ik vagy 5-ik helyezett lehetne. Ugyanis van egy manga, amely 1997-től nyűgözi le olvasóit a nagyszerű karaktereivel, a fergeteges humorával, a nagyszerű harcokkal. Ez egy olyan manga, amely egy izgalmas és akciókkal teli kalandra hívja el olvasóit.

Ez a manga pedig nem más, mint a One Piece.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A One Piece 1997 óta a mai napig futó Shonen manga, mely a Weekly Shonen Jump magazinban jelenik meg. Írója és rajzolója Eiichiro Oda. A manga olyan sikeres lett, hogy 1999-től anime adaptációt kapott, melyet még a main napig sugároznak, s lassan már eléri a 450 epizódot. A manga háromszor is megkapta a "Tezuka Osamu Cultural Prize" díjat egymás után, és az Oricon Inc statisztikái szerint a One Piece-t szeretik a legjobban az olvasók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet szerint Gold Roger, a világ leghatalmasabb kalóza halála előtt elmondta, hogy a kincse, "One Piece" valóban létezik, és hogy aki gazdagságot, erőt, hatalmat és hírnevet akar, az nyugodtan megszerezheti "One Piece"-t.... de persze meg kell találnia. És eközben Monkey D. Luffy, aki mindig felnézett a kalózokra, s példaképe Shanks, a vörös hajú kalóz volt - aki megmentette Luffy-t a bal karja feláldozása árán is -, elhatározza, hogy kalóz lesz, a legnagyobb mind közül, és megtalálja One Piece-t. Persze erre szüksége lesz 10 emberre (de hogy miért pont tíz, azt ne tőlem kérdezzétek).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehát alapjából véve a manga Luffy és barátainak a kalandjairól szól, akik One Piece-t keresik - de persze mindegyiküknek van saját álma mellette. És persze a kalózok életéről szól. Szerintem ez egy elég jó történet, s szerencsére a mangaka tartja is ezt a történetet.

A rajzolás szerintem egész jó - nem egy Bleach, Naruto, Monster rajzolás, de szerintem így is szépek a karakterek és a látvány. Bár meg kell hagyni, néhány karakter tényleg úgy néz ki, mint aki Uwe Boll leglázasabb rémálmából szökött volna ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akciók terén a mai mangák mindegyikét űbereli a One Piece, főként hogy itt abszolút nincsenek szabályok (mint pl a nindzsáknál vagy szamurájuknál), mindenki abból él, amije van. A harcokat meg egy egyszerű, de mégis zseniális cuccos dobja meg, amely a "Devil Fruit" néven fut. A "Devil Fruit" különleges gyümölcsök, melyekből ha valaki eszik, akkor hatalmas erőre tesz szert, mint például az átváltozás, a megnyúlás, a szuper gyorsaság, a tűz manipulációja és stb (Luffy is evett ilyen gyümölcsöt, mely hatására úgy nyúlik, mint a Fantasztikus 4-ből Richards), de van egy hátránya - aki eszik belőle, nem tud többé úszni, még akkor sem, ha az illető amúgy tudna is.

A harcoknál mindenki valamilyen csak rá jellemző képességet vagy teknikát használ - tehát nincs olyan, hogy valaki ugyanazzal a teknikával nyomul mint a többi hatezer (lásd Naruto).

 Karakterek terén egyáltalán nem szégyenkezhet a One Piece. A főhős szerethető, buta, aranyos, de a barátaiért bármire hajlandó srác, Zorro egy igazi állat (ráadásul olyan vagány, hogy hozzá képest Dante sehol nincs), Usop egy gyáva kamu gép, de ha szükség van rá, ő ott terem, s kihúz mindenkit a szarból. Mindegyik karakternek meg van a maga stílusa és személyisége, s mind szerethető - a gonoszoknál pedig mindenki gyűlölhető szemétláda (például Arlong).

A hangulat nagyszerű, egyszerre keveredik a humor és a komolyság, az akciók pedig gondoskodnak, hogy senki ne unatkozzon.

Tanulságból meg rengeteg van, de talán a legfontosabb mind közül a barátságra való utalások. Mindegyiküknek más a célja, de még is kiállnak egymásért, még akkor is, ha az egyikük elárulta őket valamiért. S ha egyiküket bántja valaki (például Nami-t Arlong), a többiek segítenek neki, és együtt másznak ki a szarból.

Negatívumként relatívan semmit nem találtam, talán csak azt, hogy a karakterek valami eszméletlenül röhejesek - még azok is, akik szörnyek. Mint mondtam, szerintem Uwe Boll rémálmából kerültek ide ezek, de szerencsére a személyiségük és stílusaik miatt ezt könnyen eltudja nézi az olvasó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva a One Piece a többi társával ellentétben (Naruto, Bleach) valóban méltó utódja a Dragon Ball és Kinnikuman mangáknak. Minden megvan, ami egy Shonen mangában elvárható, és még tovább is fejlesztették azokat. Bár még nem lehet tutdni, s sejteni sem lehet, hogy mikor lesz vége a mangának, de egy biztos.... akinek van vér a pucájában elkezdeni olvasni, és legalább az első 100 fejezetet elolvasta, az többé le nem teszi a mangát, amíg Luffy-val el nem éri az olvasó a kalandok végét.

One Piece

- Idő: 1997-től még mindig tart.

- Író & Rajzoló: Eiichiro Oda

- Magazin: Weekly Shonen Jump

- Műfaj: Akció, Vígjáték, Kaland

- Hossz: 57 mangakönyv jelenleg (még mindig fut)

Ami Tetszett:

- Szép rajzolás.

- Jó történet.

- Kalózok.

- Nagyszerű humor.

- Rengeteg jó ötlet.

- Rohadt jó karakterek (favorit Zorro és Luffy).

- Jó harcok.

- Tökéletes hangulat.

Ami Nem Tetszett:

- A karakterek kinézete valami borzadály (lásd Usop vagy Arlong).

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 4/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 5/5

- Mondanivaló: 4/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 5/5

- Karakter Fejlődés: 5/5

- Pontban: 36/40 = Király

(1-14 Szar, 15-19 Rossz, 20-24 Közepes, 25-29 Jó, 30-35 Kiváló, 36-40 Király)

- Százalék: 98%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

Mangekyo022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr651981025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbbarniii 2010.05.18. 17:25:32

Én csak az Animét láttam, de az sem tetszett nagyon, illetve igen, de annyira nem, mint pl. a Dargonball, Shaman King, vagy Naruto. Véleményem szerint a karakterek ocsmánysága az egekbe száll, ettől függetlenül kifejezetten kellemes csalódás a Shonen fanoknak.

Dante.s 2010.07.13. 21:48:11

Mangekyo pontozásban azt mondod rá hogy király,de a % nem ezt tükrözi(95-től szerintem jár a király)
én megnéztem az első 343 részt(azt beszart a lejátszó) nekem kifogástalanul tetszett;Zorro meg csak annyira (vad)állat mint Wolverine
+kérdés:Mangekyo022,te olvasod a fickálmányokat az Inaideon?(amiket ott írok Vergilus név alatt futnak)

Mangekyo22 2010.07.13. 22:01:15

@Dante.s:
Ezen a százalékoláson már nekem is megfordult, s lehet, hogy átírom 95%-100%-ra.

Fickálmányok az Indavideón? Úgy érted, kommentek? Megnézem!

Sanji93 2010.12.24. 00:32:41

Szerintem tökéletes manga. A karakterek tényleg nem valami fényesek, de mostmár van egy csomó új egyedi és emberi kinézetű karakter is pl a 3 admirális,vagy a 11 supernova(magyar köztudatban 11 üstökös) és nekik tényleg normális a külsejük. Vagy például nemrég a történetben eltelt két év edzéssel(és ez nem olyan béna módon jött el mint a narutoban, hanem egy tragédia miatt és például mindenkinek más lett egy kicsit a stílusa. Pl Usopp már nem parázós kamugép, igaz hogy félős kicsit de mostmár izmos és képes harcolni vagy Sanji már nem egy perverz állat, hanem mostmár orrvérzést kap minden nőtől(okkal: 2 évet volt a transzszexuálisok szigetén ahol szakállas "nők" laktak csak) Bocs a spoilerért. Egyébként szerintem korrekt értékelés.
süti beállítások módosítása