Sziasztok!

Ez a mai kritika némiképp folytatása lesz a Gakuen Alice  kritikájának , lévén ugyanaz az illető ajánlotta nekem mindkét animét, viszont az előbb említett sorozattal ellentétben ezért nagyon hálás vagyok neki hiszen egy olyan művet sikerült ezáltal pótolnom amit példaképpen lehetne előállítani arra, hogy hogyan kell egy többrészes shounen animét megcsinálni, még ha maga a teljes sorozat nem is annyira tökéletes mint amennyire sokan állítják.

Jöjjön tehát a Hunter x Hunter kritikája. Nem a 2011-es hanem az eredeti 1999-es változaté.

 

mv5bmgu1owfjngmtztvkns00ndcxlwi0ymetmdgxyjbmmddlntrkxkeyxkfqcgdeqxvynjawnduxodi_v1.jpg

 

A Hunter x Hunter egy 1998-ban indult shounen manga alapján készült amit az a Togashi Yoshihiro ír és rajzol aki a mára  már kultikus státuszt elért Yuu Yuu Hakusho-t is készítette. A manga mind a mai napig fut a WSJ magazinban, de már évek óta hiátuszon van a mangaka betegsége miatt (vagy csak hozzáállása miatt btw..). Az animét pedig meglepő módon nem a Pierott stúdió hanem a Nippon Animation készítette és 1999-től egészen 2001-ig futott a tévében. A rendezői székben pedig Furuhashi Kazuhiro ült akinek olyan animéket köszönhetünk mint a 2019-ben készült Dororo, a GetBreakers, vagy a tavalyi év egyik legjobb animéjét a Spy x Family-t. Majd 2011-ben készült egy 148 részes reboot sorozat a Madhouse jóvoltából .

Történetünk főhőse a tizenéves  kisfiú Gon aki egy szigeten tengeti gondtalan életét nagynénjével és nagymamamájával , mígnem egy nap találkozik egy különös férfival aki egy úgynevezett Hunter , vagyis egy olyasféle vadász akiket különféle megbízásokra lehet felbérelni  mint például értékes kincsek és tárgyak megszerzése, fejvadászat , kutatások elvégzése és még lehetne sorolni. Gon élete ezek után 360 fokos fordulatot vesz , ugyanis kiderül, hogy az apja akivel sosem találkozott még egy legendás Hunter , így elhatározza, hogy azért hogy találkozhasson vele maga is Hunterré fog válni amit viszont a nénikéje ugyan minden eszközzel próbál megakadályozni, de végül kénytelen lesz beadni a derekát.

 

animesher_com_99-hunter-x-hunter-1999-1564200.jpg

 

Így tehát Gon a 12. születésnapján el is indul a Hunter vizsga helyszínére ahol a legnehezebb próbákat kiállnia ahhoz, hogy megszerezhesse a Hunter engedélyét amivel számtalan kiváltságban lehet része. Itt ismerkedik meg későbbi társaival, névszerint Leorióval, a legendás bérgyilkos családból származó Killuával ,és Kurapicával akikkel aztán különféle kalandokba keverednek miközben a saját életcéljaikat akarnak elérni, miközben a rejtélyes, ám annál veszélyesebb bűnözőcsoport a Spiderek is felütik a fejüket, és akikkel Kurapicának van elszámolnivalója , mivel évekkel ezelőtt kiírtották a klánját (ismerős?  na majd erre is kitérünk mindjárt).

 

main-qimg-4beafce19aeb52539b5dfe70071246ee-lq.jpg

 

A történetről ennyi elég is, hiszen aki látott már valaha is olyan shounen animét ami főleg a harcokra épít akkor ezek alapján tisztában is lehet a lényegi történésekkel. Nem találja fel a spanyol viaszt, de akárcsak a Hakusho esetében, a mangaka itt is remekül használja fel a műfaj sajátos építőelemeit és sosem esik át velük a ló túloldalára és nem viszi túlzásokba se őket. Nincsenek világmegváltó képességek, nincsenek legendás szörnyek, nem hangzik el egyetlen mélynek szánt de valójában egy szerencsesütin elférő életbölcsesség, vagyis a sorozat nem veszi túl komolyan magát hanem inkább megmarad a könnyed szórakoztatás színtjén, de emellett néhol kapunk pár olyan részt is amik már felérnek egy 90-es évek paródiának vagy fricskának, főleg a gémerek szemszögéből.

 

vlcsnap-2022-12-20-22h10m10s032.png

 

A cselekmény is egyenletes tempóban halad előre. Ahol akció van ott kellőképpen intenzív, mikor meg a karakterekről van szó akkor kellőképp informatív, de mégsem megy át szájbarágosba, mindig csak annyit mond el róluk amennyit éppen szükséges tudni, plusz nem vesztegetik asz időt arra, hogy a még a legutolsó 2 mondatos negatív karakternek is elmondják a szomorú háttérsztoriját. Vagyis elmondható, hogy a történet és a cselekmény mentes mindenféle olyan sallangtól ami a nagyobb vagy mainstream shouneneket képes tönkretenni. Ez már egy hatalmas pozitívum, de pont ezért az ezekhez szokott animéseknek ez a sorozat inkább unalmasnak fog hatni.

A grafika összességében hozza a 90-es évek végének, 200-es évek elejének a stílúsát , még ha azért látszik is időnként némi elrajzolás a karaktereken, de azoknak a grafikája is meglepően jól néz ki akárcsak a háttérgrafika, de gondolom mindenkit az akciók érdekelnek.

kzvivtk9oiicgfen.jpg

 

Nos itt van az a pont ahol a Narutón, Bleachen, Dragon Ball-on , My Hero Academián szocializálódott animések nagy valószínőséggel abbahagyják a sorozatot. Bár itt is kapunk misztikus energiaforrást amivel lehet harcolni, ugyanakkor viszont nem kapunk különböző fényforrásokban világító csillagharcosokat, szupernindzsákat meg ehhez hasonlókat, hanem a karakterek a saját egyszerűbb, de kitanult technikáikat alkalmazzák egymás ellen. A harcok így bár egyszerűen, de szépen koreografáltak, és bár vannak kiszámíthatóbb harcok, de ezek is vannak olyan jól megcsinálva, hogy a néző ne akadjon fent rajtuk.

Amiről kicsit még érdemes beszélni, az a  Hunter vizsga. Ez a szakma ugyanis úgy van ábrázolva, hogy nincs megadva , hogy csak kik jelentkezhetnek. Bárki nevezhet amikor és akárhányszor csak akar, de a vizsga tényleg olyan nehéz , hogy csak a legelszántabbakból lehet végül Hunter, még ha a feladatok elsőre nem is tűnnek nehéznek. Van itt állóképességpróba, fantáziapróba, bizalmi próba, persze harcokat is kapunk közbe, de mindezek úgy vannak tálalva, hogy a Narutó vizsga arc-jával felmossa a padlót , és ami egyébként pofátlanul lemásolta azt amiket itt kapunk. A humor viszont jól működik. Nem térdcsapkodós röhögést okozó jelenetekre kell itt gondolni, de mindenki megkapja a maga kis pillanatát.

 

hxh-1999-hunter-x-hunter-43322673-640-480.jpg

Nézzük a karaktereket. Az összességben elmondható, hogy a karaktergárda sem váltja meg a műfajt, de jól vannak összeválogatva, érdekes és színes szereplőket kapunk, és ami véleményem szerint a legnagyobb erősségük, hogy nem idegesítőek, és nem forró fejű de csökkentett agyikapacitású karaktereket kapunk akik a 10.000 decibellel való ordibáláson kívül másra nem képesek.

Ott van mindjárt a főszereplő Gon aki ugyan helyenként túlzottan naív és gyerekes karakter és főszereplőként egyáltalán nem komolyanvehető, de a sztori előrehaladtával folyamatosan fejlődik a jelleme, és bár el van puffogtatva pár kötelező  háttérsztori klisé nála is, de érdekes módon ez itt egyáltalán nem zavaró mert nem ezen van a hangsúly.  Gon a sorozat előrehaladtával válik egyre tapasztaltabbá és erősebbé és ezzel együtt kezdi el egyre jobban megismerni az otthonán kívül létező világot.

2160c1207abc80220f821fea7298ca8a.jpg

 

Aztán ott vannak a többiek. Kezdjük Leorióval aki bár eleinte szintén nem tűnik többnek egy rakás szerencsétlenségnél akit üldöz a balszerencse, de közben mégis egy kitartó, törődő és céltudatos karakter akinek a felszínes céljain kívül más álmai is vannak.

tumblr_pqaeb5bwqw1y1sgluo1_1280.png

 

Aztán ott van Killua akinél eleinte azt gondolhatja az egyszeri néző, hogy ő lesz a Gara típusú "mindenkit legyilkolok a francba a gyökér családom miatt" gyerek, ám helyette egy kellően rétegelt karaktert kapunk akinek ugyan megvan a sötét oldala és már túlzottan OP harcos is tud lenni, de mégis egy megfontolt és barátságos karakter csak ne bosszantsák fel, és a személyiségeinek a változása is jól van megcsinálva. A barátsága Gonnal pedig szépen van felépítve , de ami ennél is fontosabb, a cselekmény szán időt a barátságuk elmélyítésére és komolyanvételére.

 

tumblr_pqae1m19221y1sgluo1_1280.png

 

Végül pedig Kurapica aki az itteni bosszúálló karakter, de Mr. emós gyökérrel szemben ő maga is egy megfontolt, komoly karakter akin bár látszódnak a bizalmatlanság jegyei , de nem lök el mindenkit magától , emellett egy igazán erős harcos, de sajnos pont ő az akinek a hátterével nem nagyon foglalkozik a történet azon kívül, hogy neki bosszút kell állnia a klánjáért. Persze mivel a manga még mindig fut ezért lehet, hogy abban már ki van fejtve , de amit itt kapunk az sajnos édeskevés.

tumblr_ps59618pcn1y1sgluo1_1280.png

 

Meg persze rajtuk kívül van más fontosabb mellékkarakter, de ők messze nem szerepelnek annyit, hogy érdemes legyen velük foglalkozni. Viszont ott van ugye a negatív oldal is akikkel viszont érdemes.

Ott van ugye Killua családja, vagyis a Zoldyck família akikkel bár keveset foglakozik az anime, de mégis érezhető rajtuk, hogy profik a szakmájukban , még ha egyedül a nagyapáról, Illumáról és apuciról lehet egyedül elhinni , hogy valaha is bérgyilkosként dolgoztak. Killua másik tesója meg minden sztereótípia amivel a kockákat a 90-es , 2000-es években azonosítani lehetett.

 

tumblr_pp9mu3hc5l1y1sgluo1_1280.png

 

Akiket viszont némiképp csalódásként éltem meg azok a Spiderek,  viszont ez főképp annak is köszönhető, hogy ahol megjelennek a történetben az már a sorozat vége felé van így gyakorlatilag őket csak bemutatják a sorozatban és ezáltal érződik rajtuk az "olvasd a mangát" érzés.

hunter_x_hunter_009.jpg

 

A tagok ezáltal nincsenek rendesen bemutatva , mindegyik csak annyit szerepel, hogy megmutathassa a képességét , de a neveikre még ezek alapján sem lehet emlékezni. A vezetőjük Chrollo meg bár jól néz ki, és több műsoridőt is kapott amik alapján egy tényleg egy érdekes szereplő, de sajnos rajta is rajta van a bizonyos "több vagyok ennél, de nem fogjuk mutatni" cimke.

tumblr_ps5951lltk1y1sgluo1_1280.png

 

Végül pedig nem mehetünk el a sorozat ügyeletes trollja, azaz Hisoka mellett sem aki az anime egyik legnépszerűbb karaktere, és meg kell hagyni, ő az egyetlen negatív karakter aki megfelelő mennyiségű műsoridőt kap, de emellett nem egy egysíkú karakter és be kell vallani, hogy nagyon szórakoztató nézni a trollkodásait.

analise_hunter_x_hunter_1999_imagem_2.jpg

 

Szóval igen, a karakterek messze jobbak itt más felkapottabb shounenekben, de nekik is megvannak a maguk hibái. Amit még viszont szeretnék megemlíteni velük kapcsolatban az a szinkron. Nem, megy a magyar szinkron mert az nincs , hanem az eredeti. Igazából itt is csak a főszereplőkre gondolok, mivel Gon, Killua és Kurapica hangját is nők adják . Gonnál nem rossz hiszen Takeuchi Junko alapjaiban is szokott fiúkat játszani, de Killua és Kurapica szinkronszínésznőinél nagyon rezeg a léc, viszont ők sem voltak akkora miscastingok mint az Illumát megszólaltató Urara Takano aki karrierjének legrosszabb alakítását hozta Killua tesójának a szerepében.

 

63290ce94d912f29a6aeeead751f5821.jpg

 

A többiek hangjai viszont rendben vannak.

Végül a zenék. Azok is inkább a nyeh kategóriába esnek. Nem rosszak, csak baromira semmilyenek. Az első openinget el lehet hallgatni, de semmi extra, a második már egy sötétebb dal ami jó is lehetett volna ha nem az utolsó részekre hagyják. Az endingek is a felejthető kategóriát erősítik.

Összességében tehát az 1999-es Hunter x Hunter kilóméterekkel jobb shounen mint pár nagyobb hype-ot kapó társa, még ha nem is tökéletes és aminek minden hibája abból fakad, hogy a manga még mindig fut, holott a személy szerint aki ajánlotta nekem az animét , a mangát már régen be kellett volna fejezni, mert már a One Piece-hez hasonlóan nagyon túl van húzva. Az animét viszont nagyonn ajánlom egy megnézésre, nem csak azoknak akik már belefáradtak a Naruto meg Bleach féle shounenekbe. Döcögősen indul, de amikor beindul akkor egy remek élménnyel gazdagítja a nézőt. Ha meg sok egybeesést véltek felfedezni a Narutóval az nem véletlen. Kishimoto ugyanis kottáról kottára lemásolt bizonyos dolgokat ebből a műből.

Hunter x Hunter 1999

- Idő: 1999-2001

- Stúdió: Nippon Animation

- Rendező: Furuhashi Kazuhiro

- Műfaj: Shounen

- Opneingek:  Ohayou by Keno

                    Taiyou wa Yoru mo Kagayaku by Wino

- Endingek:  Kaze no Uta by Minako Honda

                  E-Jan- Do You Feel Like I Feel by Masato Nagai

                 Hotaru by Masato Nagai

- Hossz: 62 rész + 2x 8 OVA + 14 OVA rész

Ami Tetszett:

- Ismerős, de jól felépített történet

- Nem mentes a sablonoktól, de jól használja azokat

- Nem veszi túl komolyan magát

- Elfogadható a látvány

- Mentes a sallangoktól

- Érdekes karakterek akiknek megismerésére szán időt a sorozat

- Jók a csaták és a humor

- Zenék

- Opneingek és Endingek

Amik Nem Tetszettek:

 

- A negatív szereplők későn jönnek be a történetbe ezálétal nem túl maradandóak.

- A mainstream shounekhez szokottaknak a sorozat egyszerűen unalmasnak hathat.

Értékelés:

- Százalékban:  88% - Nagyon Jó

- Pontban: 8.5/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr318025874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EdgarSaint 2023.01.14. 17:04:28

Nem is tudtam, hogy a HxH nem mostani. Jó írás, mint mindig!
Apropó kérhetek egy szívességet? Írtam Mangekyo-nak, de lehet nem látta. Írtam egy újabb kritikát ezúttal egy mangáról. Szólnál neki kérlek, hogy lesse meg az üzeneteket? Hanako kritika cím alatt megtalálja.
Előre is köszi:
Balázs

xx18Rolandxx 2023.01.14. 17:09:27

@EdgarSaint:

Szia Balázs. Persze szólok neki, hogy lesse meg az üzeneteit. És köszi a kommentet ^^
süti beállítások módosítása