"A Studio Blanc fejesei összegyűltek, hogy megvitassák, mi legyen az új animéjük, amit bemutathatnának a nagyérdemű közönségnek. Váratlanul betoppantott Kuze Gaku, egy mangaka, aki felajánlotta nekik 2017 óta futó alkotását.

Kuze Gaku: Tőgyeim és Nyúlaim! Hadd mutassam be önöknek új mesterművemet, az Uramichi Oniisan-t, melyben a főhős és haverjai egy Kölyök Klub szerű műsorban fejtik ki élményeiket a kis lurkók előtt! 

Nobuyoshi Nagayama: Ó, ezek szerint ez olyan lesz, mint anno a Gakuen Babysitters és Hanamaru Youchien, csak most a szerethető főszereplők az élet nagy dolgairól avatják be a gyerekeket?

Kuze Gaku: Olyasmi... leszámítva, hogy a főszereplő és a hőseik egyáltalán nem lesznek szerethetőek. Sőt, inkább otromba, durva és taszító személyek lesznek Kumatani kivételével, akik nem csak a tévét néző gyerekekre, de még a műsorban szereplő gyerekeket is a saját debil hülyeségeikkel fárasztják, amikor éppen nem traumatizálják őket! A poénok meg legyenek még náluk is taszítóbbak, amik közé nagy ritkán elhintünk egy-egy jót is, hogy aztán gyorsan kifingassuk azokat egy olyan polgárpukkasztó dologgal, ami nem csak sérti, de bele is gázol a jó ízlésbe! Legyen a műsort szervező rendező egy full gonosz hülye, aki télen rendez nyári külön kiadásokat és nyáron télieket! Meg legyen egy kamu-transznemű karakter is, akinek már a jelenléte sértő a transzneműekre nézve! S erről szólna eme remek műsor!

Az egész teremben csen.

Nobuyoshi Nagayama: ... Nos, ez mind szép és jó... de mitől lesz majd vicces és tanulságos az anime?

Kuze Gaku: Vicces és tanulságos?

Nobuyoshi Nagayama: Mindegy, mivel már jó sok vicces manga és light novel anime-adaptációjának jogát buktuk, így nem bánjuk. Megcsináljuk. Csak aztán meg ne bánjuk..."

Szegasztok!

Tudjátok, amikor leülök megnézni egy animét, bármennyire is megyek le "üresbe", minden lesz egy picinyke elvárásom az adott anime iránt, legyen szó humorról, a választott témájáról, történetről, karakterekről és még sorolhatnám. Mai alanyom egy olyan anime lesz, aminek sikerült még a legkisebb, legalacsonyabb elvárásaimnak is beintenie. 

Mai alanyom, a 2021-es Uramichi Oniisan

Az összes eddig készült írásos anime kritika itt olvasható.

uramichi_oniisan_2021_studio_blanc_series.jpg

Az Uramichi Oniisan egy 2017 óta futó vígjáték manga, amit Kuze Gaku ír és rajzol egyedül (azért ilyen sz*r), s mely a Comic Pool nevű magazin hasábjain található. Mivel se a Studio Blanc japán animációs stúdiónak, sem pedig Nobuyoshi Nagayamanak nem volt jobb dolga, így készítettek belőle egy 13 részes animét, hogy növeljék a rossz animék már így is elég széles listáját. Műfaja "vígjáték" és "slice of lice".

Gondolom már a leírás alapján látható, hogy a MAL értékelése ellenére nem nagyon kedvelem ezt az animét. Nos, a helyzet az, hogy én tényleg próbáltam pozitívan neki ülni, ráadásul Ragna1992 is velem tartott a 13 részes "kalandban", így elmondható, hogy nem rajtam múlt, hogy végül nem jött be. De mi is volt a gond?

Történet: Uramichi és néhány másik krapek egy gyerekeknek szóló műsort vezetnek gyerekekkel. Ennyi. Semmi több. De ez még nem hangzik annyira rosszul, ugye? Simán lehetne egy kedves, vicces anime gyerekekről, mint a Gakkuen Babysitters vagy a Hanamaru Youchien, szerethető karakterekkel. A probléma az, hogy pont ezeknek az ellentétje lett: az előbbi animékkel elentétben egyáltalán nem aranyos vagy vicces. Miért? Mert Uramichi és a "többiek" mást sem csinálnak abban az átkozott gyerekműsorban, csak kiélik a nézőkön és a velük együtt szereplő gyerekeken a saját maguk által "elfuserált életük" által felgyűlt cinikus hülyeségeiket! Nem viccelek, ott terrorizálják a gyerekeket a nagyobbnál nagyobb ökörségükkel, ahol tudják, néha olyan cinikus és ijesztő fejjel, hogy egy életre kezelésre kell járniuk!

uo-07.png

Gondolom sejtitek, hogy az egyik dolog, ami haza vágja az animét, azok a karakterek. Sajnos a helyzet az, hogy egyikük kivételével mindegyik idegesítő, taszító vagy pedig szimplán unalmas karakter.

Kezdjük magával a főhőssel, Uramichi-vel, aki mintha az összes cinikusságát kiakarja élni minden élő dolgon egy-két alkalomtól eltekintve. Meglehetett volna magyarázni, de az anime nem tette meg, így bár nincs megmagyarázva, hogy tehetséges akrobata tudása ellenére miért egy gyerekműsorba ment, de azért csak hozzá rá a gyerekekre a frászt. Ott van az úgymond "főhősnő", Utano, akinek ugyan van egy gyenge "rossz helyen volt rossz időben" háttértörténete, de úgy van beállítva egy megfásult, az életéből hat évet egy élősködővel töltő nőszemélynek, hogy közben egy 162 cm magas, gyönyörű 32 éves nő. Aha. S természetesen ennél fogva mindig azon sír, hogy miért nem vette még el senki feleségül. Ott van az egyik "nagyágyú", Usahara, akinek szerepe annyiból áll, hogy Uramichi-t isteníti, illetve hogy jó hangosan megjegyezze a gyerekek előtt, hogy rühelli őket, mint egy kutya a bolhákat. Ott van "Tekito", a műsor rendezője, aki egy dolog, hogy tojik magasról az egészre, de még életveszélyes szituációkba is vezeti a többieket - 40 fokos melegben jól beöltözve forgat le a többiekkel téli külön kiadásokat, hátha valamelyikük hőgutát kap és sorolhatnám. "Furitsuke", a röhejes "transznemű", aki kb annyit sem tett a másik nemre való törekvésért, mint egy szakállas férfi. A többiek meg sótlanok és unalmasak. Egyetlen egy kivétel van: Kumatani. Na ő neki már megmagyarázták, miért egy gyerekműsorban dolgozik, így neki könnyeben ellehet nézni a marhaságait, valamint ő az egyetlen, akinek vannak pozitív tulajdonságai. De egy szereplő nem ment meg egy egész animét.

Szóval igen, a karakterek szépen lerontják magukkal az animét. S akkor még nem említettem a többit.

uo-04.png

uo-01.png

uo-02.png

uo-03.png

Jöjjön a másik probléma: a humor, a hangulat... és azok hiánya. Ugyanis a Uramichi Oniisan vígjáték anime ellenére nem vicces. Az elején még van 1-2 megmosolyogtató poén az első pár részben, majd részről részre egyre bicskanyitogatóbb gusztustalankodásokat láthatunk. Ami még "működő" lehetett volna, azt meg gyorsan lerontják valami gusztustalan, már szinte vérlázító dologgal. Csak egy példa: egy bevásárló központban meg kell rajzolniuk az édesapjukat. Kumatani és Usahara véletlenül az igazi apjukat rajzolják meg, amire gyorsan rárajzolnak állatfüleket. Ez még vicces is lenne... de erre Uramichi mit csinál? Lerajzol egy izmos erőszakos férfit, aki síró gyerekeket dobál fel és le... ráadásul Uramichi még jó hangosan el is mondja, hogy mit művelt vele és a húgával az apja, hogy még a süketek is hallják az egész létesítményben... kell még valamit írjak? De miért is vagyok ennyire ráállva a poénokra? Nos, azért, mert mindennek megvan a helye és ideje. Már pedig pont ezt nem tartja be az anime, s ezzel egy más környezetben vagy szituációban lévő poénból, ami lehetett volna vicces is, sikerült ízléstelenül elsütni.

uo-08.png

uo-09.png

uo-10.png

uo-11.png

Zenék szinte nincsenek. Az egyetlen zene, ami jó, az az opening dal, de egy vígjáték animéhez (illetve egy slice of life animéhez) illet volna valami hangulat fokozó zenét is kitalálni. A rajzolás és látvány még úgy ahogy, de semmi olyan nincs bennük, ami menthetné az animét.

Hangulat? Hogyan lehetne hangulata, ha nincsenek se jó aláfestő zenék, se kedvelhető karakterek (Kumatani kivételével persze), de még jó poénok sem. Ráadásul az utolsó két részre sikerült berakniuk egy "elmegy-de-mégsem-megy-el" poént, amit lezavarhattak volna egyetlen rész alatt is akár, de inkább a következő rész első 5 percére hagyták a "csattanót". Pedig egy vígjáték animétől azért szerintem elvárható lenne, hogy legyenek jók a karakterek és legyenek jó poénok, főleg, ha még gyerekek is vannak a főszereplők körül. De nem. Kaptunk helyette cinikus barmok gyülekezetét olyan "poénokkal", melyek más animében más körülmények között üthetett volna, illetve olyanokat, mely után sokszor fogjuk felemlegetni az író nevét.

uo-06.png

Összefoglalva az Uramichi Oniisan erősen elhasalt, mint vicces vígháték anime. Ha valaki jó, gyerekekkel kapcsolatos vígjátékot akar látni, azok inkább nézzék meg a Gakuen Babysitters vagy Hanamaru Youchien sorozatokat. Lehet tenni vele egy próbát, mivel nem nézhetetlen, de biztosan lesznek, akiket megbotránkoztat majd pár ízléstelen húzással.

Uramichi Oniisan

- Idő: 2021

- Rendező: Nagayama Nobuyoshi

- Stúdió: Studio Blanc

- Műfaj: Vígjáték, Slice Of Life

- Hossz: 13 rész                                                                                      

Ami Tetszett:        

- Kumatani az egyetlen szerethető és kedvelhető karakter.

Ami nem tetszett:

- Unszimpatikus karakterek (egy kivételéve).

- Gyenge vagy taszító "poénok".

- Semmilyen aláfestő zenék. 

- Gyenge hangulat.

Értékelés:              

Százalék szerint: 21% = Nagyon Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 2/10 = Nagyon Rossz

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1116777450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása