Sziasztok. Ahogyan a cím is elárulja, ez a poszt a címben szereplő anime sorozatot veszi célba. Pontosabban, hogy mi az a tíz hiba, ami miatt eléggé feledhető lesz a sorozat, amint lemegy (vagy annyira lesz lehurrogva, mint elődje, a Naruto). Előljáróban megjegyezném, hogy az Anime Manga Palotánál SENKI nem gyűlöli vagy találja szarnak Kohei Horikoshi munkásságát. Sőt! Én speciel neki se álltam volna fanfiction széria gyártásának, ha utálnám az egészet. Lássunk is neki.

 covers_35007.jpg

Kezdjük a pozitívumokkal. Az anime látványvilága kiváló. Mondjuk, ezen meg sem lepődök, ha a Bones Stúdió bábáskodik felette, akiknek már az otaku világ olyan darabokat köszönhetett, mint a Soul Eater, Fullmetal Alchemist, Mob Psycho 100, csak a legismertebbeket emlegessük. A Bones ezeket a darabokat törődéssel és szeretettel adja oda rajongóinak, ellentétben a Pierott Studióval, ami Activision módjára félkészen hányja ki produktumait (az adaptálásaikról meg hadd ne beszéljek, mert akkor átmenne ragebe az egész.). A zenék is jók lettek. Az első két évad meg számomra többször nézős darab lesz, annyira jól ki lett dolgozva és hűen követi a mangát. Tehát. technikai háttere és hangulata nálam bőven beindította a kreativitásomat, ami már jelzi, hogy nem tartom szarnak. DE! Ez nem azt jelenti, hogy hibátlan alkotásról lenne szó. Sajnos, beleesik néhány igazi szarvas hibába, akárcsak az elődei. Ugorjunk neki a hibáknak.

1. A főhős Quirk szerzése.

Ez az anime tipikus "Zero to Hero" felállást követne? Szerintem nem! Ez inkább "Minus to Hero" kifejezésnek felelne meg elméletben. Lévén, Midoriya semmiféle Quirkkel nem rendelkezik és így akar hős lenni. Valljuk be: Jobb lett volna, ha azt látnánk, hogy a főhősünk nem is akar Quirkot megtanulni és csak az erejére, akaratára és eszére támaszkodna. Miért? Mert ez totál új dolog lett volna, amit eddig neverending shonen bunyós cuccoknál SOHA nem volt. Ehelyett az elején kap erőt (mégha azt meg is kell tanulnia rendesen használni). Látható, hogy egy kapufával már csak egy a sok közül felállást képvisel.

2. A főhős jelleme.

Midoriyat gyakran szokták "Zöld Narutonak" csúfolni. Ez sajnos téves megnevezés. Narutoban ugyanis voltak hibák, amiket a sorozat előre haladtával vedlett le. Szűk látókörűség, nagyképűség, hirtelen harag stb. Ebben az esetben viszont szó nincs hibákról. Igazi minta diák, aki sose tér el a szabályoktól, mindig engedelmes, viták esetén is érveket hoz fel. Ez hol baj nekünk? Jobb szeretjük azon hősöket, akiknek természetes emberi hibájuk van, mert a jobb esetben látjuk rajtuk a jellemfejlődést. Midoriya esetében távolról sem.

3 Gonoszok hiánya vagy mihamarabbi kiírása.

 Mivel Kohei a nyugati szuperhősöket vette alapul, ezért onnan fogok példát hozni. Az igazi szuperhős történetekben mindig akadnak jó gonoszok, hogy a néző, olvasó, játékos izguljon a főhősért, vagy az addigi nézőpontunkat ingassa meg a jóval kapcsolatban. Erre egy igazán jó példa, Batman esete. Egy PTSD-ben szenvedő, önfejű és néha inkább pusztító egyén, aki egy személyben a bíró, a tanú és a hóhér. ÁM! Ha mellérakjuk Jokert, máris ő Gotham és a gyengék védelmezője. Miért mondom ezt? Mert esetünkben ilyenről nincs szó. Igaz, Chizome Akaguro (ismertebb nevén Stain) igazán jó gonosz lehetett volna, hiszen volt neki színtiszta és érthető elvei, céljai és volt annyira erős. Nagy hiba volt kiírni a szériából! Amit kaptunk helyette, az Tomura Shiragaki, aki mellet Hókoszpók sokkal hitelesebb gonosz. Az embereiből meg max. Dabi lehetne hitelesebb gonosz, de vele meg egyenlőre semmit nem kezdenek. 

4. Humor lapossága.

 Tény, hogy az BnHA humora még sokkal jobb, mint a Naruto Shippuden féle hugyozós, hányós, fingós viccek, ez nem menti meg attól a ténytől, hogy az eddig látottakban ugyanazt a humort vetik be. Rendben, oldani kell a feszültséget, de legyen egy kis változatosság, nem igaz? Most biztos írnátok a 2016-os Jump Fiesta OVA-t, mint ellenérvet. Tény, hogy abban negyedik fal törés is szerepel, de az sajnos filler és utánna nem implementálták bele a széria filler részeibe. Sajnos.

5. Erőszintek felrúgása

 Egy tipikus hibája a shonen műfajnak, hogy előszeretettel borítják fel az erőviszonyokat, főleg a hős javára. Itt sincsen másképp. Hiába akarja Kohei beadni nekünk, hogy az osztálya éppen most ismerkedik meg az erejükkel, amikor a másik pillanatban meg a legnagyobb gonoszokat verik szét. Erre még mindig a kedvenc példám, amikor Staint három 14 éves kis gyerek veri széjjel. Azt a gonoszt, akitől még egy olyan nagy kaliberű hős is összecsinálja magát, mint Endeavor. Másik igazán kedvenc példám a harmadik évadban a Gonosz Szövetség elleni csatában mindegyik gonosz A és S besorolásban tanyázik, mégis a diákok lazán átmennek rajtuk, mint békán az úthenger!

6. 3. évad második fele

Az első két évad hozta a színvonalat, amit elvártam tőle és még egy kicsivel többet (nem árulok azzal zsákbamacskát, hogy ezek voltak az ihletői a művemnek.). Sajnos a harmadik évadra kicsit lazábbra vették a gyeplőt és ez a második fele meg is látta kárát. Ugyanis, attól a ponttól kezdve átment az egész Slice of Life műfajba, semmint maradt az eredeti műfajánál. És a vizsgának csúfolt Battle Royalról meg számomra egy vicc volt. Remélem, hogy a negyedik évadra ezt a SoL marhaságot el fogják felejteni.

7. Cukormázas hangulat.

Oké, ennek van némi háttere is, hogy miért lett az egész cukormázas. Amikor a Sport Fesztiválnál megismertük Todoroki történetét, azután nem sokkal Kohei halálos fenyegetéseket kapott Twitter oldalára. (Ezeknek a fanoknak feltenném a kérdést, hogy mi bajuk van? Ez a Gaara élettörténete kisebb változtatásokkal! Akkor a kutyát nem zavarta!) Ez sajnos meghozta azt, hogy nem tud, vagy nem akar megtenni. Erre ékes példám, hogy All Mightot nem halt meg az All for One elleni küzdelembe, mert ő az ötödik legjobb karakter a felsorolás szerint! Ha elnézzük a halált, akkor az lenne a baj, hogy nincs semmi, ami a hős lét elveit megkérdőjelezné. Vagyis, amit tényleg csinálnak, az tényleg a jó érdekeit szolgálja vagy csak a pusztulást hozná közelebb?

8. A főhősnő jellegtelensége.

Ochako Uraraka rengeteg potenciállal rendelkezik és ő lehetne a megerősítője azon állításnak, miszerint nagyon jó shonen főhősnők vannak a Weekly Shonen Jump keretein belül és kívül. Sajnos, ez egyenlőre nem történt meg, hanem beleesik ugyanabba a szarvas hibába, mint az elődje. Vagyis, elég kevés szerepe van a történetben. Ezt még lehet javítani és reménykedek benne, mert én speciel megkedveltem Ochako karakterét. 

9. Önismétlés

Nevezetesen, eléggé Tournament Arcra van kihegyezve az egész. Eddigi három évadban kétszer vették elő ezt a szegmenst, ami rövid idő alatt egy kicsit sok ebben az esetben. És még minőségbeli színvonal csökkenésre is kiszúrható. Ugyanis, a Hős Licensz (vagy ötféleképpen írják, szóval nem tudom, hogy helyesen írni.) nem volt más, mint egy Battle Royal játék. Oké, Kohei szereti a PUBG-t vagy a Fortnitetot, esetleg az Apex Legendset, de akkor se írjon már bele olyat, ami nem illik az egészhez.

10. Shippingelés

Na, kitértünk ugyanarra a hibára, mint ami számomra a Naruto Shippudent vágta tönkre. Próbálnak párkapcsolatot kihozni, csak az igazi baja ennek, hogy minimális nyomai vannak, vagy egyáltalán nincs semmi jele. Nekem egy rossz szavam nincs, ha egy efféle műben szerelmi szálak vannak, de akkor legyen is kidolgozva. (Oké, én a ló túloldala vagyok, de ez már spoiler a művemmel kapcsolatban!)

Köszönöm, hogy elolvastátok. Ám, mielőtt lezárnám az egészet, azért pár dolgot elmondok.
- Lehet a pontjaim ellen ellenérveket felhozni, viszont azt kulturáltan és értelmesen írjátok meg! Aki nem így tesz, annak kommentjei le lesznek törölve és ha ebből se tanul, akkor bankalapács fog jönni.
- Ha lehetséges, akkor a kollegáim a szokott módon vagy kommentbe fejezzék ki véleményüket. Azokra is kíváncsi vagyok.
- Hogy a fent felsorolt hibákat ki lehet-e javítani?  Igen. Sok sorozat esetében láttam azt, hogy hibái vannak az indulásakor, de idővel túllép rajtuk és maradandó nyomot hagy a médiában. 
Ennyi volt a móka mára. Én mentem vissza a történetemet írni. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9814746609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása