Szegasztok. Mostani témám hasonlóan izgalmas, mint a befejezetlen animék, csak most a videójáték oldalról veszek elő egy kis finomságot. Konzolt készíteni eléggé nehéz dolog, hiszen figyelembe kell venni az emberek igényeit, a hardverek árát és a rájuk való fejlesztés nehézségeit. Ezek a most felsorolt konzolok nemcsak ezen a téren buknak hatalmasat, hanem másban is. Következzen néhány olyan konzol, ami megbukott és a legtöbbjükről nem is halott a mostani generáció.

 depositphotos_38418033-stock-illustration-epic-fail-stamp.jpg

Panasonic 3DO Interactive Multiplayer

 3do-fz1-console-set.jpg

Eme 1993-tól 1996-ig futó konzol leginkább borsos ára miatt nem talált közönséget (700 dollárért adták darabját). Aki mégis megvette, az hatalmasat csalódott benne. A legtöbb játék béna interaktív mozifilmek voltak, mint a Plumbers Don’t Wear Ties. Ugyan, voltak normális játékok, mint a Gex, Street Fighter 2 akárhanyadik változata, de ez nem mentette meg a konzolt a csúfos kudarctól.

Atari Jaguar

 1200px-atari-jaguar-console-set.png

Az Atari utolsó meddő próbálkozása volt a konzolpiacra való visszahelyezkedésre azzal az ígérettel, hogy ez az első 64 bites konzol a piacon (ekkortájt ez hatalmas szám volt.). Hardver szinten hatalmas zanyálás volt, mert 2 darab 32 bites procit raktak egybe össze és erre nagyon sok játékfejlesztő nem tudott olyan játékot fejleszteni, ami a konzol erejét teljes mértékben kihasználja. Így, a legtöbb játék az elviselhetőtől egészen a szemrákot okozóig jutottak el. A kontroller is megért egy misét. A három akciógomb mellet 12 teljesen felesleges gombot kapott, amit ha pár játék kihasznált, akkor sokat mondok.

Nokia N-Gage 

 nokia-ngage-ll.jpg

Emlékszek, gyerekként mennyire imádtam, amikor kijött és szerettem volna beszerezni egyet. Végül, mikor kipróbáltam, nagy csalódás lett a vége. Az egy dolog, hogy telefonként bukott, de játékkonzol ügyében még hatalmasabb katasztrófa lett a vége. A 3D-s játékok, mint a Tomb Raider borzalmasak voltak irányítás tekintetében. Az se segített ezen a hibriden, hogy játékcsere esetén az egész mobilt szedhetted szét. Bukását még a QD modell sem tudta megakadályozni, ahol már simán tudtál kártyát cserélni.

Vectrex

 1200px-vectrex-console-set.jpg

Eme futurisztikusan kinéző konzolt 1982-ben dobták piacra. Érdekessége, hogy akkoriban nem igazán létezett vektorgrafikával operáló konzol. Színessé lehetett a monitort tenni különböző, a játékhoz kapott műanyag fóliákkal, amit a tévére kellet tenni. Bukását az amerikai videojáték piac összeomlásának köszönhette. Erre mondom azt, hogy rosszkor, rossz helyen és rossz időben. Sajnos az ára sem volt éppen könnyen kifizethető a maga 200 dollár áron. És a játékok hozzá sem voltak olcsóak.

Microvision

 milton-bradley-microvision-handheld-fl.jpg

Ha nagyon bele akarunk menni abba, hogy melyik volt az első cserélhető játékokkal rendelkező kézi konzol, akkor nem a Nintendo Gameboy volt az első. Íme a Microvision, amit 1979-ben dobtak piacra. Hogy mitől nem lett híres? Maga a konzol a ludas! A képernyő szó szerint berohadt, az alaplap képes volt rövidzárlatot kapni és kigyulladni, és az irányító gombok hajlamosak voltak 1 hónapon belül megadni magukat. Összesen 12 játék készült rá három év alatt.

Virtua Boy

 1200px-virtual-boy-set.jpg

Hiszitek vagy sem, még a Nintendo is képes hatalmas baklövéseket csinálni. Eme kézi konzolnak csúfolt valami 1995-ben látott napvilágot és kevesebb, mint egy évet élt. Főbb hibája, hogy a 3D LED-es technológia félkész volt, így az óvatlan játékos 5 perc alatt szemfájással, hányingerrel és fejfájással küszködött. Ráadásul az ára is irreálisan magas volt. A Nintendo végül úgy döntött, hogy hagyja a Virtua Boyt megdögleni és a Nintendo 64-re helyezte minden erejét. Jól is tették, mert a Nintendo 64 kolosszális sikert aratott.

Tiger Electronic Game.Com

 game_com.png

A Tiger Electronic leginkább az ócska LCD játékairól (értsd, a játékok olyanok voltak, mintha egy karórán játszanál.) és pofátlanul erős marketingjükről voltak híresek. Ezt a hírnevet a 90-es évek végén kiadott Game.Com se tudta eltörölni. Hiába volt olcsó és átmenet a PDA kézi gép és a konzol között. A rá készült játékok egytől egyik egy rakás sz***al értek fel. Ám mégse ez volt a legnagyobb bukása a Tigernek.

Tiger R-Zone

 tiger-rzone-headset.jpg

Ez a videójátékipar legalja! Az már ciki, hogy a az alapból kampót fogott Virtua Boy-t koppintotta, de még rosszabb lett, mint amit várhattunk. Egy szemmel lehetett nézni a monitorra, ami ráadásképp hiányos is volt, a zenéje a játékoknak fülsértő volt. És a játékok milyenek voltak, jön a kérdés. UGYANAZ, mint az LCD konzoljaikon zéró változtatással! Az R-Zone ahogy jött, úgy ment!

Hyperscan

 mattel-hyperscan-wcontroller-fl.jpg

Nem tudom, mit gondolt a Mattel, amikor kijött azzal az ötlettel, hogy kombináljuk a kártyagyűjtögetést és a videojátékokat. Egy biztos: Nem 2006-ban kellet kiszülniük eme förmedvényt, amikor az Xbox360, Ps3 és a Wii volt a divat. Ráadásképp maga a hardware abszolút ódivatú volt, gyakran kellet várni a hosszú töltési idő miatt és a játékfelhozatal is egy viccnek tudható be. 5 játék készült rá, amiből 3 Marvel játék, a maradék kettő meg sz**t sem ért!

Halcyon

 rdi_halcyon_1_small.jpg

1985-ben elkészült néhány prototípus. Visszavonásának oka, hogy iszonyatosan drága és mindössze két játék készült rá. De miért is drága? A válasz ámulatba ejtő: Hangvezérlésű volt és egy mesterséges inteligencia dolgozott a konzolba. Ráadásul nem cartridge, hanem Laserdisc alapú konzolt készítettek, ami csak növelte volna a vételárat (A Laserdisc lényegében ez volt a CD-k elődjei.). Az a néhány prototípus mára csak gyűjtők kezei között van. Ha mégis valaki árverésre bocsájtaná, akkor a végső ára felérne minden konzoléval, amit valaha piacra dobtak.

 Természetesen, léteznek ezenfelül bukott konzolok, amik mögött hatalmas ígéretek, marketing és nem utolsó sorban pénz áll, mégis elbuktak és a játékiparban mára csak szamárfülként van felmutatva. Ez lett volna a mai napra. Jövő héten megint jelentkezem, hogy megmutassam, igenis, létezik barátság kecske és farkas között. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5013702684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása