Sziasztok! Év végére kitűnő alkalmat láttam arra, hogy bemutassam azt az animét, ami a kezdetekben zseniális alapokra építkezett, de saját baromságaival rendre pofán vágta saját magát, ezzel rendre középszerűre alacsonyítva le magát. Ez nem már lenne, mint a 2017-es Ousama: The Game a Seven stúdiótól. Lássuk is a medvét!

 88190l.jpg

A sztori főhőse Nobuaki Kanazawa, aki nemrég került át egy másik suliba. Az osztály kedvesen fogadta, de ő elutasító mindenkivel szemben. Elég hamar rájönnek arra, hogy az egy Király nevezetű entitás köztük van, aki már Nobuaki előző osztályával elvégzett egy afféle szadista „Kövesd a Vezért” és még nem fejezte be. Az osztály kezdettben rossz viccnek fogja fel, ám elég hamar hullanak, mint a legyek. Nobuaki szentül elhatározza, hogy egyszer és mindenkorra végez ezzel a játékkal úgy, hogy a Királyt is legyőzi. A Játékának egyszerűek a szabályai:

  1. Minden osztályban lévő tagnak részt kell vennie.
  2. A király által elküldött feladatra 24 óra áll rendelkezésre.
  3. A feladat nem teljesítése büntetést von maga után.
  4. A kiszállás=büntetés.

És hogy mik is ezek a feladatok? Kezdetben inkább furcsák, aztán később egyre elborultabb dolgok jönnek. A büntetés meg az elhalálozás morbid módjait tartalmazza a lefejezéstől kezdve a szép lassú és fájdalmas kínhalálig.

 1505051806_4.jpg

Ebből már leesik, hogy az anime nem éppen vicces vagy könnyed. Ez egy vegytiszta psziho horror, aminél az elmeállapotok rendkívül tisztán látszanak. Nobuaki az előző játék hatására szentül elhatározza, hogy próbál mindenkit átrugdosni a célvonalon. Ellenben Natsuko Honda, aki szintúgy részt vett a Király játékában, az vegytisztán a saját túlélésére játszik. Mit számít a másik társa neki? Élő pajzsnak, akadálynak, amit el kell tiporni. Szóval az érem két oldala, ami messze a legnagyobb pozitívuma az animének. De akkor mi a helyzet az látvánnyal és a hanggal?

 ousama-game-01-_21_08_2017_10_05_16_30_53.jpg

Az kérem alássan, teszik a dolgukat. A látványa szép, ez főleg a fény-árnyékhatásra igaz. Semmi félrerajzolás nem lenne benne, hacsak a női karakterek túl szexualizáltságát nem vesszük bele. Bizony, kitalálhattátok. A női karakterek úgy néznek ki, mintha egy hentai forgatásról szalajtották őket. Zenei téren hozzák a hangulatot, viszont nem emlékezetesek. Ez alól az Opening a kivétel, ami favoritommá vált. Abszolút metál zene, amit sosem tudtam átugrani. Az ending meg átlagos.

 c308d58b.jpg

Eddig még azt lehet mondani, hogy az anime zseniális. Tény, de van 4 pontja, ahol végleg elb/**/ták ez a remek alapot. Innen viszont az utolsó pont masszív spoiler, szóval ha meg akarod nézni, akkor NE olvasd el az utolsó pontot.

 spoiler-alert-dw_1.jpg

  1. A múltbeli és a nyomozós szálak elkefélése. Ez sajnos így igaz. A múltbeli szál gyakorlatilag össze van csapva. Ez a 12 rész kereteinek köszönhető. Mai napig nem értem, hogy ez a szál miért nem érdemelt többet (mondjuk saját szériát.). Viszont a nyomozás bevezetése a nagy csavar miatt messzemenőkig felesleges volt. Csak arra szolgált, hogy húzzák az időt és jelentéktelen információt kapjunk meg, amit egy perc alatt is le lehetett volna zavarni. Szép, ugye? Pedig csak ez a legkisebb
  2. A halálnemek. Te jó ég! Nem a látványával van a baj, mert van egy-két jól megkomponált halálnem, aminél már az ujjamat haraptam. A büntetések, na az, ami elk**ta a hangulatot. Annyira abszurdak, mint egy Happy Tree Friendsben. Csak amíg ott megértettem, hogy azért annyira abszurdak, mert az egész csak egy fekete humorral átitatott komédia volt, addig itt gore komédiának semmi helye nem volt. Komolyan, annyira bénák, hogy a Netflixes Death Note halálait komolyabban tudtam venni.
  3. Karakterek és szerelmi szálak. Oké, két karakter felépítésén kívül más karakterek felépülése vagy nincs, vagy teljesen random. Az előbbit még megérteném, de az utóbbira még a mai napig nem találtam választ. Erre a random dologra ékes példa egyik random gyerektől van, akinek már a nevére nem emlékszek. Egy darabig segített mindenkinek, aztán hirtelen ön és közveszélyes lesz és arra hivatkozik, hogy erős akar lenni! A beleerőltetett szerelmi szálról Nobuaki és Riona között meg már hadd ne említsem. Oké, próbáltak súlyt adni ennek a kettőnek a tragikus halálának, csak nem ment!
  4. A VÉGE! Ezzel ku**ták el teljesen ezt az egészet. A végén ugyanis rájönnek, hogy a halott társaik telefonján egy japán karakter szerepel. Összerakva, egy üzenetet tartalmaz: Mindannyian meg kell, hogy halnotok, csak úgy van vége a játéknak. Ez még nem lenne rossz, csak Nobuaki ostoba teóriája, miszerint ez egy vírus, ami az emberiséget akarja kiirtani, lesz valós. Te meg joggal kérded: MI A RÖCSKÖS EL*****, KU**** BAJA VAN AZ ÍRÓKNAK? Ennek nincs értelme! Elmondjam, miért? Mert egy kiirtott falu volt a Király számláján, de az óta jópárszáz évig nem lehetett róla hallani! Továbbá, ha a vírus az emberiség kiirtására koncentrál, akkor elég rosszul van az egész felépítve. Miért csak egy-egy osztályt vesz célba? Más szóval: Logikai marhaság! Ez akkora marhaság, mintha a Tokyo Ghoul 3. évadának végén Kaneki felébred és rájön, hogy álom volt! Kész! Ennyi! Kapjon be ez az egész forgatókönyv író bagázs egy jó nagy F tablettát.

Értékelés:

Történet: 5/10

Látvány: 9/10

Zene: 8/10

Hangulat: 5/10

Végeredményben: 25/40

Nem akarom elhinni, hogy ez az anime amennyire jól indult, mennyire el lett b***va a végére. Remélem, hogy a „To be continued.” felirat csak vásári fogás és nem készülnek folytatással, mert nem akarom látni, hogy még merre tudták lejjebb vinni a színvonalat. Sziasztok! És Boldog Új Évet kívánok minden kedves AMP olvasónak!

anime_girl_headphones_record_smile_music_fun_11490_3840x2400.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1413526739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csikocska 2018.01.07. 14:48:25

Megnéztem ezt az animét, mert olvastam egy számomra nem olyan ismert weboldalon, hogy még a gamerek is élvezhetik és persze hogy ne legyen nekem spoileres a 4 hibájával kapcsolatos része a kritikának. Végignéztem mind a 12 részét és számomra annyira nagy csalódás volt. Nem volt olyan katartikus érzés, amikor belengették a "To Continued" feliratot.
Ennél jobban ábrázolták más animék a megcsonkítást és a lefejezést, mint ez a mocsok anime. Szerintem még az Elfen Lied is jobb ennél.
Ha több időt szántak volna a karakterek jellemeinek és a háttértörténet megírására, akkor nem lenne annyira középszerű sorozat.
Inkább néztem volna végig a Cowboy Bebop, a Trigun, a Blue Gender és más szórakoztató animéket, mint ezt végigszenvedtem volna.

Ragnafan1992 2018.01.07. 15:24:43

@csikocska: Pedig látható volt, hogy jól meg tudják animálni, csak magasról tettek rá. És tedd hozzá, hogy normálisabb magyarázatot adnak a Király játékára. Vírus? Na ne szórakozzunk.

csikocska 2018.01.07. 16:42:39

@Ragnafan1992: Igen, azt megfigyeltem, hogy <Spoiler Alert!> az egész Király Játéka dolog egy olyan faluban kezdődött, ahol egy vírus miatt pusztultak el az emberek, ha nem teljesítették a parancsokat. Ezért zárták le részlegesen az alagutat téglákkal.
De hogy egy vírus elterjedjen emberek között úgy, hogy ott van a zsebükben a mobiljuk? Ez már akkora egy kitalált dolog, hogy minden más animesorozat forgatókönyvírói körberöhögnék egész Japánt. A számítógépes vírusok annyira másképp működnek, mint a betegségeket terjesztő vírusok, mégis hogy tudna kárt okozni egy emberben egy számítógépes vírus? Ez egy nagyon jó kérdés, amire várhatóan a 2. évadban som fogunk kapni választ.
süti beállítások módosítása