Sziasztok!

Mivel már jó régen volt manga kritika ezért most egy manga kritikájával jelentkezem ráadásul egy horror mangával ami viszont egy olyan alaptémát dolgoz fel ami horrormanga berkeken belül egy igazi kihasználatlan lehetőségnek minősül. Jöjjön tehát a Miso Misou manga!

misu-misou-16525.jpg

A Misu Misou egy 2007-től 2009-ig futó Horror-Josei manga amit Oshikiri Rensuke írt és rajzolt és ami a Horror M magazinban jelent meg majd 3 mangakötet formájában is megjelent 21 fejezetet számolva. A manga hamarosan egy élőszereplős film formájában kerül feldolgozásra.

A történet főszereplője Nozaki Haruka aki apja munkája miatt kénytelen családjával együtt egy istenháta mögötti kis nevenincs városba költözni ahol alig él pár ember , a suliba is csak pár gyerek jár akik mind jól ismerik egymást így nem hajlandóak befogadni az új lányt akit nemsokára kívülállóként kezdenek el kezelni és a mindennapos zaklatások áldozatává válik.

nhepatica_v001p011.jpg

Eleinte csak a szokásos csúfolódások és cseszegetések teszik ezt ki amiket hamarosan dúrvábbnál-dúrvább kínzások váltanak fel amikből az osztálytársak szinte kifogyhatatlannak tűnnek.

dhepatica_v001p041.jpg

A lányhoz egyedül egy Aiba nevű srác kedves akivel hamar össze is barátkoznak és nemsokára mélyebb kötelék is kialakul közöttük.

dhepatica_v001p063.jpg

A dolgok onnantól kezdenek nagyon eldurvulni amikor a drága osztálytársak heccből felgyújtják a lány házát amiben bennég az apja is és az anyja is csak a húga élte túl de ő is élet és halál mezsgyéjén lebegve és teljesen összeégve.

hhepatica_v001p088.jpg

Harukában ekkor végképp eltörik a mécses és elhatározza, hogy bosszút áll az összes osztálytársán és szép lassan a legváltozatosabb módokon már-már Brandon Lee-t megszégyenítve csinál ki mindenkit aki az útjába kerül miközben a történet másik szálán egy Rumi nevű csaj is kezd szép lassan bekattanni a félelemtől és Harukára kezd el vadászni. Összességében ennyi a történet ami voltaképp egy szimpla trancsír horror megfűszerezve egy kis Holló szintű bosszúdrámával. Ez így már önmagában is egy elég érdekes téma viszont az a folyamat ami ezt az egészet elindítja azt zseniálisan választotta ki a mangaka , ez pedig a bullyng. Aki nem tudná a bullyng azaz az iskolai zaklatás témája énszerintem egy olyan dolog amiről mindenképpen érdemes beszélni az iskolákban csak sajnos a kutya se foglalkozik ezzel vagy pedig elintézik egy kis dádázással vagy szóbeli figyelmeztetéssel amivel pont, hogy nem érnek szart se sőt ettől csak még rosszabb lehet a helyzet mígnem a végzetes kimenetel már elkerülhetetlenné válik. Ez egy nagyon komplex és bonyolult téma aminek mindig 2 oldala van mert egyrészt van a zaklatott és van a zaklató akit ilyenkor mindenki vagy félelemből támogat vagy pedig mélyen elítél holott érdemes megnézni az ilyen emberek családi hátterét mert nem egyszer fordul elő, hogy a zaklató így éli azokat a feszültségeket amik otthon a családjában gyűlnek fel benne. Érdemes ebben a megnézni a Könyörtelenek című svéd filmet ( http://www.creepyshake.com/2017/07/15/eszaki-extrem-5_-konyortelenek-2003 ). A manga ugyanezt a témát dolgozza fel igaz kicsit eltúlozva de nagyon hatásosan és olyan drámai feszültséggel amilyet csak a legjobb psycho-horrorrokban láthat az ember. Végigviszi a témát elejétől a végéig úgy, hogy nem foglal állást egyik oldalon sem hanem jól mutatja be mind Haruka mind zaklatói főleg Tae hátterét.Igaz ami igaz ilyen téren lehetett volna kicsit mélyebb is az egész mert Tae háttere ugyan nem rossz de nincs rendesen kibontva, Rumi szimplán egy pszichopata kiscsaj semmi több de erről majd később. Egy szó mint száz a történet csillagos ötös.

De a történet nagyszerűségét árnyékkén borítja be és két ököllel rombolja le az az istentelenül elcseszett látvány ami olyan retekül néz ki, hogy szavakat sem találok rá. A hátterek még szódával elmennek de a karakterdizájn az minősíthetetlenül gané, kvázi mindenki úgy néz ki mintha most jöttek volna  Fecsegő Tipegőkből.

dhepatica_v001p031.jpg

Viszont a halálok nagyon ott vannak a szeren. Nagyon változatos halálnemeket kapunk némelyik pedig egészen egyedi például az ollós orrvágás....

rhepatica_v001p258.jpg

De a legelső gyilkosság se semmi.....

ghepatica_v001p184.jpg

Mondjuk mégis csak a hányós tancsinéni halála a legemlékezetesebb......

ohepatica_v002p218.jpg

 

Igen akinek nem bírja a gyomra az ilyesmit az valszeg bele se fog kezdeni a mangába.

Viszont a karakterek is megérnek egy misét. Haruka egy bullyed kislányból lesz hidegvérű gyilkos de olyan hidegvérrel mészárolja le az osztálytársakat, hogy attól még a pokol is befagy de a motivációja és a lelki traumája is teljesen érthető és átérezhető. Aiba ugyan eleinte feleslegesnek tűnik de a végére már nála is elgurul a gyógyszer igaz az ő háttérsztorija meg hótsablon alapséma.

ohepatica_v002p078.jpg

Tae már jóval összetettebb karakter hiszen ahogy a mangában is látható nem biztos az utálata Haruka iránt sőt eleinte barátok is voltak csak éppen az idegbeteg pszichócsaj összeugrasztotta őket mindenféle hazugsággal de aztán a vége felé képesek lesznek újra beszélni egymással. Ez egy nagyon jó húzás volt a mangakától hiszen ezzel bemutatta, hogy ha két ember csak egyszer leül beszélni egymással akkor ott bizony kiderülhetnek bizonyos dolgok.

chepatica_v002p118.jpg

Így bátran kijelenthetjük, hogy Rumi a manga fő antagonistája, Rgy idegbeteg pszichopata állat aki állandóan groteszknek és ijesztőnek szánt fejeket vág de mint már mondtam a látvány annyira retek,nhogy ezek inkább nevetségesek és túlerőltetettek.

chepatica_v002p123.jpg

Várjatok van ennél durvább is.....

lhepatica_v002p140-141.jpg

                            " Be ne fossál az erőlködéstől Norman Bates női változata"

Az viszont tetszett, hogy nem csak a gyerekek hanem a felnőttek is egytől-egyig idegbetegek szóval legalább tudhatjuk miért lettek a srácok olyanok amilyenek főleg a szöszi srác akiről nekem kvázi a Jófiú! című film jutott eszembe.

ohepatica_v002p213.jpg

Az egyetlen normális karakter az Haruka nagyapja és így még szívbe markolóbb a manga befejezése amit én speciel nem tartok rossznak hiszen egy ilyen mangához nem illett volna egy happy end!

Nos ez volna a Misu Misou manga ami egy baromi jóés véres trancsír manga megfűszerezve egy nagy adag bosszúállással de egy olyan mondanivalóval ami nagyon is aktuális és tanulságos lehet mindenki számára igaz tényleg eltúlozva mutatja be ezt a folyamatot de láthattunk már példát erre a végkimenetelre is. Mindenképpen ajánlom egy elolvasásra még a nagyon retek látványvilág ellenére is.

Misu Misou

- Idő: 2007-2009

- Író és Rajzoló: Oshikiri Rensuke

- Magazin: Horror M

- Műfaj: Horror-Josei

- Hossz: 3 kötet ( 21 fejezet)

Tetszett

- Nagyon fontos és aktuális témát dolgoz fel

- Nagyon érdekes a története

- A hossza ellenére van eleje-közepe és vége

- Haruka motivációja teljesen érthető

- A halálnemek változatosak és nem unalmasak

Nem Tetszett

 

- A háttérsztorik lehettek volna kidolgozottabbak is

- A látvány retekszar

Értékelés:

- Rajzolás: 1/5

- Karakterek: 3/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 2/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 4/5

- Karakter Fejlődés: 4/5

Értékelés:

- Százalékban: 86% - Jó

- Pontban: 8/10

A tanulság pedig legyen az, hogy ha új osztálytársatok vagy munkatársatok érkezik inkább próbáljatok meg barátkozni vele mintsem csesztetni mert ki tudja mi lesz a következménye! Mára ennyi voltam Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6712726202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása