Sziasztok!

Amennyire szeretem az animéket úgy annyira hadilábon állok a mangaolvasással. Ez főképp annak köszönhető, hogy a most futó mangák többsége nálam megér vagy 2-3 fejezet elolvasását aztán feléje se nézek többet, a hosszabb shounen mangákba bele se kezdek mert tudom, hogy sose fejezem be őket míg a régebbieknek a többsége a legígéretesebb de azokat meg nem szeretem a neten olvasni. Nem tudom én sose szerettem neten mangát vagy bármilyen más képregényt olvasni így annak a műnek amibe ha belekezdek nagyon jónak kell lennie, hogy rábírjon, hogy folytassam egészen a végéig.

Nos mint láthatjátok ma egy mangával a Battle Angel Alitával jövök nektek és mielőtt rám förmednétek tudom, hogy nem ez az igazi címe de az igazi nem tetszik szóval marad ez!

ba01-000a_cover.jpg

A Battle Angel Alita egy Cyberpunk-Akció-Sci-Fi manga amit Kishihiro Yukito írt és rajzolt 1990-1995-ig és összesen 53 fejezet hosszú amit később 9 kötetben adtak ki. A mangakának egyébként mind a ma napig ez az egyetlen ismert mangája.

A történet egy posztapokaliptikus világban játszódik ahol 2 világ osztozik a helyen. Az egyik Tiphares ahol a kiváltságos és jómódú emberek illetve cyborgok élnek a másik pedig a csak szimplán Roncstelepnek nevezett alsó világ ahol a szegények, a roncsok és bűnözők élnek. Ebben a világban él Ido is aki egy orvos-fejvadász aki egy nap a roncsok közt turkálva rálel egy leselejtezett de működőképes cyborg-ra akit hazavisz, meggyógyít és később magához veszi őt akit el is nevez Alitának.

ba01-009.jpg

Alita különlegessége, hogy habár cyborg rendelkezik emberi érzelmekkel és emlékekkel de fogalma sincs róla, hogy ő kicsoda valójában.Egy ideig nem is foglalkoztatja a dolog míg nem egy nap egy barátja Yugo brutális körülmények közt meg nem hal mire ott hagyja Ido-t és először híres versenyző lesz belőle de mikor Ido is életét veszti eltökéli, hogy fejlett harctudása és felszerelései segítségével bosszút áll a fenti világon miközben megpróbálja kideríteni az igazságot a származásával kapcsolatban.

Maga a történet nagyon jó. Nagyon, jól használja a Cyberpunk stílus elemeit és mivel a manga a vége felé főleg egy ilyen sivatagos környezetben játszódik ezért egy jó kis Mad Max utánérzete is van a mangának sőt ahogyan halad előre a történet személyes meggyőződésemmé vált , hogy  a mangaka sokat meríthetett Mel Gibson kultikus filmjéből.

A történet egy percre sem ül le, végig képes fent tartani az olvasó figyelmét  ez főleg annak köszönhető, hogy rengeteg akció van a mangában de sajnos ez egyben a legnagyobb hibája is mert a túl sok akció egy idő után már nem képes az újdonság erejével hatni mert úgyis tudjuk mi lesz a vége.Vannak komplett kötetek amik csak harcokból állnak. Ugyanakkor a rengeteg csavarnak és a változatos ellenfeleknek  köszönhetően még így is izgalmas marad a történet.

ba09-016.jpg

Meg persze nem elhanyagolható a filozófiai része sem ami ugyan ezerszer ismert sablon filozófia mert például már a Metropolis is ezt boncolgatta de mégis jól működik és szépen is van fejtve a mangában.

Maga a rajzolás ugyan nem mai darab de nagyon jól hozza a 90-es évek stílusát és még mai szemmel nézve is nagyon szép igaz ami igaz az elején még látszódik, hogy a mangaka életében először rajzol mangát de a végére szépen belejött a dolgokba. A harcok iszonyat pofásak és mint mondtam ugyan túl sok van belőlük és ez sajnos egy idő után már elveheti az ember kedvét de aztán az aktuális ellenfél mindig képes izgalommal megtölteni az egészet.

ba01-071.jpg

Meg persze az sem elhanyagolható, hogy a manga sokszor iszonyat brutális halálokat és groteszk dolgokat használ fel de ezek sem róhatók fel hibának mert nagyon jól beleillenek a történetbe.

ba08_114.jpg

A szereplőknél elég felemás érzések fogtak el. Alita mint múltját és létezésének értelmét kereső főhős tök jól működik és végig egy szimpatikus karakter marad igaz jellemfejlődése nem igazán van és sokszor viselkedik elég ostoba módon és párszor olyan érzésem volt, hogy a mangakának fogalma sem volt, róla, hogy mihez kezdjen vele az adott helyzetben. Ido ugyan nem szerepel sokat de ő is elég szimpatikus figura lett viszont a mellékszereplők közt vannak olyanok akiket sajnáltam, hogy nem szerepeltek többet mint például Pofa, egy vagány harcos csávó.

ba06_082.jpg

Vagy éppen olyan karakterek kapnak rohadt sok jelenetet akik totál érdektelenek és feleslegesek mint például Koyomi vagy éppen Lou aki a vége felé tűnik fel mint Alita segédje.

ba08_006.jpg

A főgonosz Desty Nova és segédje Zappan mai szemmel nézve totál sablon főgonoszok, az egyikük egy őrült tudós míg a másik egy beképzelt f@kalap , ez valakinek bejön valakinek nem ,mindenki döntse el maga.

ba08_023.jpg

Chaos volt az egyetlen akin sehogysem tudtam napirendre térni. Talán ő volt az akinek annyiféle jellemet és motivációt akartak adni, hogy végül egy zavaros káosz lett Chaos-ból.

A túl sok és néhol feleslegesen túlhúzott harcokon és felesleges karaktereken kívül mást nem is nagyon tudok felhozni negatívumként. Az Alita egy nagyon élvezhető Sci-Fi alkotás ami mindennel szolgál amit csak ki lehet hozni a műfajból. Cyberpunk fanoknak kötelező.

És, hogy miért ezt választottam? Nos ha minden igaz akkor 2018-ban jön az élőszereplős filmfeldolgozás is Robert Rodriguez rendezésében. Nos azt nem tudom, hogy hogyan akarnak ennyi mindent belesűríteni egy filmbe de 2 óra nem lesz elég hozzá az tuti. A mangából egyébként a Madhouse 1993-ban csinált egy 2 részes egyenként 30 perces OVA részt is de remélem, hogy a Parasyte-hoz hasonlóan ez is megkapja a normális adaptációját egy nap.

Battle Angel Alita

-Idő: 1990-1995

- Író & Rajzoló: Kishihiro Yukito

- Magazin:  Business Jump

- Műfaj: Cyberpunk, Sci-Fi, Akció

- Hossz: 9 mangakötet

Tetszett:

- Nagyon jó a történet

- Nagyon jól működik a filozófiai része

- A karakterek egész elfogadhatóak

-  Bitang jók az akciók

- Nagyon hangulatos

- Jó a rajzolás

Nem Tetszett:

- Némely akció felesleges vagy túlhúzott

- Az érdektelen karakterek túl sok míg az érdekesek kevés szereplési időt kapnak

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 3.5/5

- Egyediség: 4/5

- Humor: 3/5

- Mondanivaló: 5/5

- Hangulat: 5/5

- Történet: 4/5

- Karakterfejlődés: 2.5/5

Értékelés:

-Százalékban: 88% - Jó

- Pontban: 8.5/10

 

Mára ennyi voltam Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr811832311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása