Sziasztok!

Nem titok,hogy nagyon szeretem a 90-es évek animéit. Nem csoda hiszen a legtöbb mai animésnél ez volt az az időszak amikor megismerték őket. Ez volt az az időszak amikor nem a fanservice-ről és a moe -loli fanok kielégítéséről szólt a műfaj. Ugyanakkor ez volt az az időszak is amikor a legtöbb eléggé bizarr anime is megszületett, a thriller és horror műfaj is inkább erre az időszakra volt jellemző. Mai alanyom szintén ennek az időszaknak a szülöttje de, vajon horrorként is megállja a helyét? Lássuk, ez a 3x3 Eyes!

300px-3x3eyes1cover.jpg

A 3x3 Eyes először Dark Fantasy-Horror mangaként jelent meg amit Takada Yuzu rajzolt és írt, összesen 40 kötet jelent meg belőle és összesen 15 évig azaz 1987-2002-ig futott a Super Manga Blast és a Young Magazine oldalain a Kodansha gondozásában. Mivel egy nagyon sikeres műről volt szó ezért a sorozat sem volt kérdéses ugyanakkor rendes sorozat nem készült belőle csupán először egy 4 részes egyenként 30 perces OVA ami 1991-1992 között futott majd 3 évvel később jött a 2. OVA széria. Az 1. OVA sorozatot a Toei Animation készítette annak a Nishio Daisuke rendezésében akinek a Dragon Ball franchise-t is köszönhetjük.

A történet főszereplője egy Yakumo nevű átlagos középiskolás srác aki esténként kénytelen egy transzvesztita bárban dolgozni mivel az anyka meghalt az apja pedig Tibetben kutat démonok után már hosszú évek óta.

3x3_eyes_003.jpg

Egyik este azonban élete fenekestül felfordul miután a munkába sietve elüt egy Pai nevű lányt akiről eztán kiderül,hogy a srác apja küldte hozzá, hogy segítsen neki emberré válni ugyanis a lány egy hallhatatlan törzs utolsó leszármazottja.

3x3_eyes_001.jpg

Persze a srác ebből semmit sem hisz el ám miután megtörténik az első démontámadás és apja koponyája is előkerül kénytelen lesz elhinni a dolgokat főleg azután, hogy Pai megmuttatta a démoni alakját ami egy legendás démon a Sanjiyan alakja aki viszont a lány teljes ellentéte és aki ezek után hallhatatlanságot ad a srácnak.

3x3_eyes_034.jpg

Hogy ismét emberré váljon Yakumo és Pai elindul felkutatni az Emberiség Szobra nevű tárgyat ám a szoborra számos démon is feni a fogát, hogy urukat egy gonosz Sanjiyan-t  feltámasszák. A főhősök tehát útjuk során démonokkal,szektákkal és egy kínai maffiabandával is megküzdenek meg a szoborért miközben egy 300 éves titokra is fény derül. Lényegében ennyi a történet ami így önmagában nagyon is jól hangzik. Egyszerű, nem túl nagy ám mégis érdekes és nagyon jól használja fel a Dark Fantasy elemeket. Horror téren viszont meglehetősen langyos és ez javarészt a hossznak köszönhető, valahogy nem sikerült elég horrorisztikus elemet belevinni a részekbe és ez szerintem a hossza miatt van. Jó vannak benne eléggé véres részek és ezek jól is néznek ki csak sajnos kevés van belőlük és azok is főképp a 3. részben vannak benne. Amennyire utánanéztem az anime egész jól követi a manga eseményeit tehát nem értem  miért nem lehetett ebből egy rendes minimum 12 részes sorozatot kihozni? Bár a Toei-nek akkoriban ott volt a Dragon Ball szal valahol érthető. Szóval maga a történet Dark Fantasy-ként nagyon jó de horrorként viszont sajnos nem teljesít túl jól.

Látványilag az anime hozza a 90-es évek elejei stílust.Nagyon szép a háttérkidolgozás, a szereplők kinézete is egész jó bár az kicsit sem látszik, hogy Yakumo sokszor spórolás céljából van csukott szemmel ábrázolva kb mint Brock a Pokámonban. A démonok kinézete is elég jól lett megcsinálva , a 3. részben látható démon azonban mindent visz de a ballonkabátos démon sem semmi.

3x3_eyes_030.jpg

Maguk a harcok sem rosszak bár az elején lévők nagyon semmilyenek, a legjobbakat a végére hagyták bár az eléggé lehangoló, hogy a főgonosz szolgáját 2 mp alatt elintézik ( gondolom spórolás ás időhiány miatt) és meg kell hagyni van pár tényleg egész borzongató jelenet is benne,ezek közül egyértelműen a megszállt csajos a legjobb.

3x3_eyes_055.jpg

A szereplők a szokásos figurák. Yakumo az átlagsrác aki véletlenül csöppen bele az egészbe de a sorozat folyamán egész szép jellemfejlődésen esik át. Pai egész szépen egyensúlyozik a két személyisége között , a mellékszereplők közt van 1-2 érdekesebb például a pénzmániás Ling-Ling vagy a harcos csaj Mei de ők sem szerepelnek valami sokat. Yakumo baráti köre meg épp csak annyit vannak a képernyőn, hogy lássuk ők is léteznek. Főgonosz nincs is az animében csak említésképpen szerepel, a csicskája Benares aki maga sem túl érdekes, a tipikus leszarom hangnemben beszélő gonosz figura. És itt említeném meg, hogy az angol szinkron minősíthetetlenül rossz. Pedig próbáltam eredeti hangnemben megkeresni felirattal de szinte sehol sem lehet megtalálni. Amit az angol színészek letolnak az új fogalma a béna szinkronnak. Nem mellesleg sokszor a szájmozgás tovább tart mint a mondat vagy egyáltalán össze sem egyezik a szöveg a szájmozgással mondjuk ezeken meg jót lehet nevetni.

Zenék terén egész jó kis dallamokat kapunk ami nem meglepő hiszen azokról a legendás Wada Kaoru gondoskodik aki többek közt a Ninja Scroll, az Inuyasha, a Bújj Bújj Szellem és a D.Gray-Man zenéit is szerezte.Opening és Ending az nincs bár OVA-nál ez nem meglepő  bár ez azértis fáj nekem mert Pai-nak a 90-es évek istennője Hayashibara Megumi adja a hangját és ő azért akkoriban már elkezdett dalolászni szal azért egy ED-et felénekelhetett volna. Mondjuk nemrég a sorozat 25.évfordulójára kiadott egy egész jó kis single albumot.

És össz.vissz ennyi az anime. Érdekes történet, egész tűrhető szereplőkkel de minden baja abból fakad, hogy OVA és nem rendes sorozat.Semmire nincs elég idő pedig ez az alapanyag nagyon is jó anyag egy rendes animéhez. Mindezek ellenére egyszer érdemes megnézni és ki tudja hát ha egyszer kapunk egy rendes feldolgozást is hiszen a mangája már véget ért de annak a folytatása meg most fut.

3x3 Eyes

-Idő: 1991-1992

-Stúdió: Toei Aniamtion

- Rendező: Nishio Daisuke

- Műfaj: Dark Fantasy-Horror

- Opening: -

-Ending: -

-Hossz : 4 rész

Tetszett:

- Nagyon érdekes történet

- Érdekes szereplők

- Korhű látványvilág

- Dark Fantasy-ként megállja a helyét

- Zenék

Nem Tetszett:

-Horrornak eléggé gyenge

- Yakumo néhol eléggé idegesítő

- Semmire nincs elég idő az időkeret miatt

- Minden baja abból származik, hogy rövid.

Értékelés:

- Százalékban: 67% - Közepes

- Pontban: 7/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr908805252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása