Sziasztok!

Hát ezt a karácsonyt is sikerült megúsznunk egy kisebb süti és egyéb ételek okozta gyomorrontással így most mindenki a szilveszteri lerészegedésre készül fel lelkileg és testileg. De addig is ahogyan ígértem íme az év utolsó kritikája (legalábbis tőlem) amelyben egy olyan animéról fogok írni amit már elég sokan kértetek tőlünk így hát gondoltam egy kis utó karácsonyi ajándékként megírom róla a véleményemet nektek. Ez pedig a JoJo sorozat elindító szériája a JoJo' Bizarre Adventure!

40409l.jpg

 

A JoJo eredete meglehetősen régre nyúlik vissza ugyanis a manga 1987-ben indult vagyis majdnem 30 éve (jesszusom) a mangakája pedig Hirohiko Araki aki ezzel a művével alighanem az életművét csinálta meg ugyanis ez a manga a mai napig fut összesen több mint 100 kötetet számolva és a rajongói kommenteket elolvasva még mindig nagyon jó. A mangáról annyit, hogy a Joestar család élettörténetét és generációkon átívelő harcait és kalandjait mutatja be. Szóval nem csoda, hogy egészen 2012-ig kellet várni az animeadaptációra mivel egy ilyen összetett és nehéz anyagból szinte kihívás számba megy, hogy  jó animét csináljanak belőle, még a nagy stúdiók sem mertek belevágni az adaptálásába mígnem a David Production fel merte venni a kesztyűt és megcsinálták az 1. nagyobb JoJo sorozatot ami azért is érdekes mert a stúdió nem valami nagy és egy ilyet bevállalni elsőre nem kis rizikó faktor. A rendezést Naokatsu Tsuda vállalta.

Maga az anime az 1.illetve a 2. történetet azaz a Phantom Blood-ot és a Battle Tendency-t dolgozza fel.  A történet a 19. századi Angliában kezdődik. Itt él az 1. számú főszereplőnk Jonathan Joestar egy ifjú úriember akinek egyetlen célja, hogy ő maga is olyan úriemberré válhasson mint az apja.

jojos_bizarre_adventure_2012_001.jpg

Élete azonban tortúrává válik amikor az apja befogad egy Dio Brando nevű fiút egy régi ígéretnek köszönhetően amit még Dio apjának tett egy félreértésből adódóan. Dio az első pillanatól fogva gyűlöli Jonathan-t és elhatározza, hogy életét pokollá illetve megszerzi a Joestar család összes vagyonát és birtokát.

jojos_bizarre_adventure_2012_033.jpg

A harc egyre csak durvul közöttük mígnem egy misztikus maszk segítségével Dio egy gonosz vámpírszerű lénnyé válik így gyakorlatilag hallhatatlanságra tesz szert így küzdelmük még évtizedekkel később is folytatódik, Dio zombiserege egyre csak nő és JoJo egy különleges technika a Hamon elsajátítása után szembe néz riválisával és apja gyilkosával.

jojos_bizarre_adventure_2012_073.jpg

Ezek után a sorozat 360 fokos fordulatot vesz, ugyanis átkerülünk a világháborús időkbe, pontosabban New York-ba, Itt él a mostanra sajnos halott Jonathan özvegye az unokájával és 2. számú főhősünkkel Joseph-el aki szintén képes birtokolni a Hamon erejét és újra feltűnik a maszk amellyel kezdetét veszi egy újabb adag kaland.

tumblr_static_tumblr_static_filename_640.jpg

Azonban itt már nem Dio az ellenség hanem 3 ősi maja harcos akiknek feltett szándékuk , hogy a maszk erejét használva uralkodjanak az embereken de ehhez egy másik drágakőre is szükségük van.

awaken_my_masters_be543c9a01893462900fa63178395486.jpg

JoJo és újdonsült társai azonban nem nézik ezt tétlenül és intenzív edzésbe kezdenek a rosszfiúk megállításának az érdekében. Hát ennyi volna a történet és hát kellemetlen bevallanom de ez a történet semmivel sem több egy átlagos shounen sztorinál mondjuk ez még nem is olyan gáz jelen esetben hiszen egy 30 éves mangáról van most szó. Ami érdekesebb, hogy az a közeg amibe bele van helyezve a sztori már önmagában érdekesebbé teszi az egészet legalábbis az elején. Hiszen mit látunk az első felében: Öltönyös úriemberek harcolnak egymással neverending shounen style-ban! Ez így már önmagában hangozva is királyul hangzik és személy szerint és jobban örültem volna annak, hogy ha végig megmaradnak ennél mert bár a 2. történetszál sem rossz de az már nagyon lemegy egy átlag shounen színvonalára de még ennek ellenére is képes fenttartani  az érdeklődést. Ja és külön keksz jár azért, hogy a sorozat fillermentes,végig követi a manga eseményeit. Az alkotók szemmel láthatólag tisztában voltak vele, hogy mekkora munkát vállaltak ezzel és próbálták a legtöbb olyan dolgot elkerülni amibe egy shounen anime belebukhat és ez 98%-ban sikerült is nekik. Szóval a történet elég nagy átlag de amit kihoztak belőle arra alig lehet 1-2 rossz szót mondani.

A látvány már elsőre is szemet szúr a nézőnek főleg a karakterdizájn ami valami elképesztő. A mai bishounen, moe meg loli áradatban élmény ilyen animekaraktereket látni. Elég ha csak az utóbbi képeket megnézitek. A férfi karakterek legtöbbjei úgy néznek ki mint egy hústorony verőember vagy ketrecharcos, a női karakterek sem csak csöcsmutogatásra vannak és habár van 1-2 karakterdizájn ami furának hat (igen Caeser-re gondolok) de véleményem szerint már rég volt dolgunk ennél pofásabb karakterekkel. A háttérdizájn nagyon szép és részletes és ha szabad ezt mondanom akkor már-már megüti a Madhouse szintjét is bár azért van 1-2 olyan jelenet amiket max a Shaft-ól tudnék elképzelni.

jojo22starto.jpg

 

Persze a főbb hangsúly a harcokon vannak. A harcok eszméletlenek, nem egy közülük már-már eléri az epic szintet. Viszont azt már az elején érdemes megemlíteni, hogy aki szokásos  ' agyatlan, shurikennel dobálos meg hülyegyerek ordibál ezerrel mint a fába szorult féreg" típusú harcokra számít az gyorsan felejtse el itt ugyanis ilyenek nincsenek. A harcok hihetetlenül jól vannak kitalálva, a legtöbbjük pusztakezes harc amik bevallom szerintem sokszor érdekesebbek mint a karddal vagy más eszközzel vívott harcok. Plusz nem csak agyatlanul shounen fightolgatnak ezerrel hanem a csaták tele vannak nagyon szépen kitalált fordulatokkal és csavarokkal és nem egyszer olyan stratégiával megtervezett csapdákkal amiken csak ámulni lehet. Meg van azért egy-két poénosabbra vett is, az egyik ilyen a fent látható Ben Hur féle fogatverseny is vámpírlovakkal ( mondom epic fight). Ami még rátesz egy lapáttal az egészre az az a tény, hogy a sorozat elég brutálisan bánik a szereplőkkel, rengeteg véres jelenet van benne de még így sem megy le fanservice vérengzés szintre az egész. Egyszóval a csaták 10/10-ek.

De a karakterek se semmik és azokból is akad itt szép számmal. Jonathan shounen szereplőket megszégyenítő karakterfejlődésen megy át , Dio egy "utolsó szemét geci "  tökéletes ellentéte JoJo-nak és ténylegey utolsó aljadék de egy gonosz karakternek ilyennek kell lennie, Joseph viszont a nagyapja tökéletes ellentéte: Nagyszájú, hangos, bunkó, modortalan stb....Ezek a jellemzők teszik néhol elég irritálóvá a karakterét és ez nem is változik a sorozat kapcsán. Lehet, hogy ez valakinek bejön de én nem igazán voltam vele kibékülve. Aztán Ceaser az ügyeletes szépfiú és a "friendwar" szál behozója viszont ezek ellenére is szimpatikus figura volt mert van benne tisztelet a családja és a többiek iránt és az ő távozása volt az ami a legjobban meglepett a sorozatban.

tumblr_nvnp5uvmyj1ugn6v9o1_1280.jpg

És hát igen a karakterdizájnja háááát..... döntse el mindenki maga. A mellékszereplők közt is akadnak érdekes figurák , kezdve a 2 mesterrel Lisával és Zeppellivel. Mindketten nagyon jó karakterek lettek mert külsejük ellenére mindketten határozottan állnak hozzá a dolgokhoz Ha példálóznom kéne akkor olyanok mint Szecska mester. Nem néznek ki nagyon erősnek de ha bevetik magukat akkor mindjárt tisztázzák, hogy ki a főnök.

2med9xt.jpg

Meg most komolyan egy női harcművész mester!! Ez milyen király már!

Illetve említésre méltó még Speedwagon aki ugyan nem annyira fontos szereplő, nem is harcol ő inkább csak amolyan háttértáncos az egészben de ezek ellenére egész kedvelhető figura.

jojos_bizarre_adventure_2012_003.jpg

A negatív szereplők is kellően gonoszak, elég csak a gyűrűs figurákra gondolni de bennük az tetszett, hogy nem kaptak semmi értelmetlen ' miért vagyok gonosz' háttérsztorit hanem elég csak rájuk nézni. Mondjuk nem tudom,hogy honnan jött az ötlete a mangakának, hogy kettőnek az AC/DC és a Whaaam! neveket adja (biztos rajongója ezeknek :) ). A szinkronmunka pazar , aminek külön örültem, hogy Dio szerepére Koyasu Takehito-t választották :) .

Eddig szinte csak áradoztam az animéról szóval jöjjön most a sötét oldala, vagyis a zenék. Az OST listában van 1-2 emlékezetsebb dallam viszont az Opening és Ending zene egyáltalán nem tetszett persze ez ízlés dolga viszont maguk a klippek sem tetszettek ezzel a 3D-s megoldással.

jojos_bizarre_adventure_2012_016.jpg

Ez az anime számomra legjobban fájó pontja , meg még talán a sztori 2. fele ami már tényleg nem több egy szimpla shounennél de ezekkel a tesztoszteronbomba főszereplőkkel annyira ütős lett az egész, hogy a Ninják Közt-öt és a többi agyatlan shounen-t is visszapofozza retardföldre. Ezt az animét élmény nézni  már csak a fent említett dolgok miatt is. Szóval ha unjátok a normál shouneneket akkor a JoJo-t mindenképpen érdemes megnéznetek.Még van 2másik évada is és nemsokára jön a 4. évad bár annak a trailere...... inkább hagyjuk!

JoJo's Bizarre Adventure

- Idő: 2012

- Stúdió: David Production

- Rendező: Naokatsu Tsuda

- Műfaj: Shounen

- Openingek: JoJo - Sono Chi no Sadame by Tominaga Hiroaki

                   BLOODY STREAM by Coda

- Ending:   Roundabout by YES

- Hossz: 26 rész

Tetszett

- A története már első hallásra megfogja az e,bert

- Sokkal jobb mint a többi átlagshounen

- A grafika és a karakterdizájn is első rangú munka

- A harcok már -már epicek

- a Ben Hur féle harc

- Nem csak agyatlanul shounen fightolgatnak

-  A Legtöbb szereplő nagyon kedvelhető

- Jól összekapcsolták a 2 történetszálat

- Zenék

Nem Tetszett

- Az alapja nem több egy tucat shounensztorinál

- Joseph elég irritáló karaktere

- Opening és az Ending

Értékelés:

- Százalékban: 89% - Király

- Pontban: 8.5 /10

Nos ennyi voltam mára, jövőre újra találkozunk addig is SZIASZTOK!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr718209100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Traidusk97 2016.01.07. 17:40:38

Teljesen egyetértek, egy nagyon igényes anime! A Part 2 zenéi és az ending nekem sem tetszik de ez szubjektív szerintem!
Nem hibátlan na de a második évad végefelé lettem szerelmes a sorozatba! :D
süti beállítások módosítása