Sziasztok!

Számomra az egyik legkedvesebb animés téma a fantasy mellet a "lányok puskákkal" típusú sorozatok. Nem véletlenül hiszen jobb tökös és talpraesett csajokat látni mint tucatmoe karaktereket. Nem egy jó sorozat született már a témában, elég csak a kultikus Black Lagoon-ra vagy a Gunslinger Girl-re gondolni de szerintem a Phantom is jó volt.Mai alanyom a Noir is egy ilyen anime még a korai évekből.

noir_2.jpg

A Noir egy original azaz nem manga vagy más alapanyag alapján készült Misztikus-Akció-Dráma sorozat amit a Bee Train stúdió készített 2001-ben Mashimo Koichi és Ohsawa Satoshi rendezésében. Koichi egyébként olyan animék kapcsán lehet ismerős mint a Tsubasa Chronicle vagy a Hack szériák.

A történet 1. számú főszereplője egy Mirelle nevű bérgyilkoslány (szakmájában egyébként a legjobb) aki Párizsban éli az életét mígnem egy nap egy titokzatos e-mail hatására találkozik egy furcsa lánnyal Kirikával aki semmire sem emlékszik a múltjából de még a nevére sem ezért Mirelle a társául fogadja őt egy időre míg ki nem derül a lány a múltja.

noir_001.jpg

Együtt terroristákat és maffiózókat iktatnak ki ám ugyanekkor egy ősi szervezet a Soldat is feltűnik a színen és saját hírhedt bérgyilkosaik segítségével vadászni kezdenek a lányokra akik később egyre többet tudnak meg a szervezetről illetve Kirika és Mirelle múltja is feltárul a sorozat folyamán. Nagyvonalakban elmesélve ennyi a történet és bevallom ez is első hallásra nagyon is jónak hangzik és tényleg az is de sajnálom,hogy ezt kell mondanom de a Noir számomra az egyik legnagyobb csalódás lett amit valaha láttam. Egyszerűen azért mert a Noir szinte semmit nem használ ki a sztoriban rejlő lehetőségekből amiket meg még is azokat meg a lehető legunalmasabb módon tálalja.Ez főképp az 1. 13 részre igaz , konkrétan a 13 rész alatt csak lövöldöznek és ennyi. A 2. fele már valamivel érdekesebb de tényleg csak egy paraszthajszállal de a másik nagy gondom a sorozattal az volt, hogy alig voltak megmagyarázva a dolgok benne. A lényeges dolgokra ugyan kapunk némi választ de van pár dolog amit a mai napig nem értek, például:

- Hol lettek a lányok kiképezve?

- Mi a főgonosz motivációja?

- Miért csak 2 Noir lehet , miért nem jó a 3 gyilkológép van?

Ezekre egyáltalán nem kapunk választ, csak úgy vannak a levegőben. Mégis az anime véleményem szerint a legnagyobb negatívuma az a történetmesélés ami olyan lassú mint egy reumás csiga. Komolyan olyan veszettül monoton az egész, hogy gyorsabban bealszik tőle az egyszeri néző mint egy alvási paralízises Hófehérke. És a flashbeck-ek! Tejézusatyaúristen. Ezek a múltjelenetek esküszöm rosszabbak mint amik egy 100 részes shounenben vannak és ami a legrosszabb: szinte minden egyes részben végig kell szenvednünk őket ezáltal jobban meg lehet őket utálni mint a 30 mp-es reklámokat a videók előtt.Egyszóval a történetben rejlő lehetőségek semmibe vétele miatt az anime olyan szintű dögunalomba fullad amilyet ritkán látni.

Grafikai szempontból a sorozat nem rossz, a karakterek végre emberinek néznek ki mondjuk ilyen szempontból Mirelle sikerült a legjobban, a hátterdizájn viszont nagyon szép. Vannak olyan hátterek amiket tényleg jó látni,például a Görög szőlőlankákat vagy a francia sétálóutcákat vagy pedig az afgán hadivárost de sajnos ez eltörpül az akciók lagymatagsága miatt. Az akciójelenetek ugyanis elég egysíkúak és jellemtelenek bár van pár érdekesebb fegyver mint például a mérgező körömlakk de ezek csak 1-1 rész erejéig láthatóak. De viszont a harcokat egy valami teszi tönkre, az pedig a vér hiánya. Gyerekek, ez a legvérszegényebb akció anime amit valaha láttam. Jó nem azt mondom, hogy mindennek tocsognia kellene a vértől álá Tokyo Ghoul de ha már meglőnek egy embert vagy megszúrnak akkor illene némi vérnek kifolynia de itt semmi ilyesmit nem kapunk ez pedig teljesen hiteltelenné teszi az egészet.De nem ám, hogy vér nincs sokszor még a ruhájuknak sincs semmi bajuk. Ki merem jelenti: Ez a legsterilebb anime a világon!

Aztán a karakterek.A főhős páros valami észveszejtően sótlan. Mirelle még önmagában egy egész szerethető karakter de Kirika.... jézusom.

noir_002.jpg

Már azt a folyamatos búvalb@ott képét is nehéz elviselni 26 részen keresztül de a az a monoton lesz@m hangneme egyszerűen gyilkol. A folyamatos "Ki vagyok én?"-se meg rosszabb mintha egy JB dalt kéne hallgatni 1 percig. Kirika jellemtelensége egyértelműen a sorozat egyik legmélyebb pontja ami azért is fáj mert elvileg az ő múltjának a kiderítése a sorozat egy alappillére de a végére ugyanúgy nem derül ki szinte semmi sem róla mint a másik csajról Chloe-ról sem.

noir_004.jpg

Kirikával ellentétben azonban neki van némi jelleme és a karaktere is valamivel rétegeltebb mint a többieké de vele sem kezdenek látványosan semmit, csak úgy van és lövöldözi ki az embereket. Főgonosznak meg ott van Altena aki a kiábrándító főgonoszok közt egyértelműen listavezető.

noir24_altena.png

Semmit nem tudunk meg róla, csak éppen annyit,hogy ki ő  vagy mi ő de sem a motivációjáról nem tudunk meg semmit sem a Soldat-beli helyéről. De most viccen kívül ,itt még azt is elfogadtam volna , hogy, ha benyögik, hogy ő akar lenni a világ ura ennek a 3 gráciának a segítségével. A nagy semminél még az is jobb lett volna. Ez a nő igazából egy kész vicc, egy ennyire motiváció mentes és semmilyen főgonoszt nem lehet komolyan venni. Bár azért mentségére legyen szólva, hogy láthatóan a készítőknek sem volt halvány lila gőzük róla, hogy mit is akarnak kezdeni vele de ez áthatja a sorozat többi szereplőjét is. Szeretem ha egy karakter múltja misztikus és lassan derül ki de itt konkrétan annyi derül ki mindenkiről, hogy ismerik egymást és pont. Se Chloe, se Kirika múltja nem tisztázódik, Mirelle háttérsztorija meg már a könyökünkön jön ki a végére.

Szerencsére azért a zenék mentik a helyzetek. A zenék lélegzetelállítóan szépek és ez nagyban köszönhető Kajiura Yuki gyönyörű zenéinek. Az Openinget az Ali Project adja elő és ez még ugyebár  a Rozen Maiden előtti Ali Project szóval egy visszafogottabb dalt adnak elő de még így is jó munkát végeztek, Az Ending egy egyszer hallgatható dal. Nem rossz de nem is kiemelkedő.

Ennyit tudok elmondani a Noir-ról egy kihasználatlan ,plothole-kal teli, rettenetesen unalmas és ahhoz képest mégis iszonyatosan komolynak tűnni akaró és a legvérszegényebb akció anime amit valaha láttam. Nem tudom mit is akart ezzel a stúdió pontosan mert az egésznek olyan szaga van mintha csak unatkoztak volna és csak azért csinálták ezt meg, hogy elfoglalják magukat.Véleményem szerint 13 részben sokkal jobban elfért volna vagy esetleg plusz 2-3 ,hogy jobban kibontsák a dolgokat. Bár van egy ilyen pletyka miszerint a Bee Train egy trilógiát akart ezzel az alappal csinálni aminek a 2. db-ja a Madlax és utána jön véleményem szerint a Phantom bár lehet, hogy nem azt akarták a 3.-nak megcsinálni. Visszatérve  a műhöz  ha mindenképpen meg akarjátok nézni akkor készítsetek be rengeteg koffeint nehogy bealudjatok rajta.

Noir

-Idő: 2001

-Stúdió: Bee Train (Madlax, Phantom, Avenger, Hack sorozatok )

-Rendező: Mashimo Koichi & Ohsawa Satoshi

- Műfaj: Akció-Dráma

-Opening: Coppelia no Hitsugi by Ali Project

- Ending: Kirei ny Kanjo by Akino Arai

-Hossz : 26 rész

Tetszett

-Első hallásra érdekes a történet

-Mirelle és Chloe

-Szép a látvány

- Zenék

-Opening és Ending

Nem Tetszett

- Vérlázítóan unalmas

- Iszonyatosan lassú az egész

- Kirika és Athena

- Vérszegénység

-A főgonosz motivációmentessége

- Alig kapunk választ a kérdéseinkre

- Iszonyatosan és erőltetetten komolynak akar látszani

Értékelés

-Százalékban : 44 %-Rossz

- Pontban : 4/10

És tényleg nagyot csalódtam ebben az egészben. Kár érte. Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr887484316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása