Sziasztok!

Kezdjük a mai cikket egy kis matematikával. Mit kapunk, ha összeadjuk az alábbi dolgokat:

Óriás Harcos Mechák + Egy valagnyi bishoujo + kihasználatlan keretsztori + rengeteg yuri és facepalm pillanat.

Akiknek a Cross Ange jött ki megoldásként, azok jól dolgoztak, mert a mai bejegyzés témája ez a sorozat.

Figyelem: negyedik nyereményjátékunkra még mindig lehet nevezni! További információk itt.

cross_ange_tenshi_to_ryuu_no_rondo_poster.jpg

A Cross Ange egy 2014-2015-ig futott, műfaját tekintve bishoujo-mecha anime, amit a Sunrise stúdió készített Ashino Yoshiharu rendezésében, aki többek közt a First Squad és a Mahou Shoujo Tai Arasu animékat is rendezte. A stúdiót meg nyílván nem nagyon kell bemutatnom, hiszen az egyik legismertebb stúdió, akiknek többek közt olyan franchiseokat köszönhetünk, mint a Gundam, a Gintama, az Inuyasha, a City Hunter és a Keroro Gensou. DE BISHOUJO MECHÁKAT CSINÁLNI NEM TUDNAK!

A történet a távoli jövőben játszódik ahol a tökéletes béke honol, mióta az emberiség felfedezte a Mana nevű anyagot, ami már a mindennapjaik részévé vált és amit mindenki a születésénél fogva képes használni. Illetve majdnem mindenki, ugyanis vannak olyan lányok, akik nem képesek használni a manát, ők a Normák, akiket születésük után egyből elkülönítenek egy zárt szigetre, mert antiszociális szörnyetegekként szocializálják őket.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_032.jpg

 (Mangekyo022 suttyósága: "Szegény gyermek! Már most "kockát" csinálnak belőle!")

Főszereplőnk Angelise a birodalom hercegnője, akit mindenki kedvel és szeret, ám a beavatási ceremónián bebasz a gebasz, mikor kiderül, hogy ő is egy Norma, csak marha jól titkolták még a csaj előtt is.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_041.jpg

Címétől és rangjától megfosztva a lány is a szigetre kerül ahol bekerül a többi norma lány társaságába, akiknek a feladata, hogy hatalmas mechákat vezetve harcoljanak egy  másik dimenzióból érkező lények ellen amiket Sárkányoknak neveznek.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_050.jpg

Persze a sztori előrehaladtával mindenki rájön, hogy többről van itt szó, meg hogy mi is valójában ez a Mana és hogy miért is jönnek a sárkányok a világunkba. A sztori nagyjából ebből építkezik és igen elsőre jól hangzik a történet meg minden, de nagyon hamar rá is jöhetünk, hogy ez sem lesz több egy hót átlag csajos mechás ,szörnyek ellen harcolós animénál. Láttunk már ilyet máshol is példának okáért ott a Muv Luv, vagy a Symphogear, de sajnos ahogyan ezt a kettőt az Angét is lehet temetni kb. a felétől. Először az anime világa a legrasszistább és fasisztább agymosott társadalom, amit valaha láttam. Nem vicc, olyan szintű gyűlölet övezi a normákat mint a zsidókat a II. WW-ban és ennek a konfliktusnak is az alapja a bebeszélés, aminek kvázi semmi alapja nincs, de nem is foglalkoznak vele. Ilyen téren az alkotók kitettek magukért és ha másért nem is ezért mindenképpen dicséretet érdemel a sorozat. Társadalomkritika szempontjából ugyanis egész jól teljesít, mert hát valljuk be, mi emberek így működünk. Kár, hogy ezzel foglalkoznak kb 5 rész erejéig, ugyanis mire megy el a sorozat nagyjából a fele:

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_011.jpg

Úgy van, a fanservice és yuri jelenetekre amik kizárólag csalogatásként vannak benne, más értelme nincs és ez teljesen hazavágja az eddig megismert történetet. Másszavakkal van egy érdekes alapkoncepció és világnézet, amihez hozzácsapnak egy valag indokolatlan mennyiségű fanservice-t és ez taccsra vágja az egészet. Részben. Mert a sorozat első fele csak úgy el van a harcok a harcok és a csöcslebegtetés terén, ám amikor komolyra fordulnak a dolgok akkor lesz nagyon gáz és WTF az egész és megint mit kapunk a képünkbe? Egy másik dimenziós sztorit, de komolyan mondom, ezt az amúgy is elcsépelt fordulatot itt sikerült a lehető legmarhább módon tálalni. Nem mondom meg mi az, azt látni kell, különben nem lehet elhinni. Ezek után most már kénytelen vagyok belátni, hogy Peter véleménye miszerint a sorozat komolytalannak túl komoly, de komolynak meg túl  komolytalan nagyon is helytálló, ez amolyan két szék közé esett típus. A Sunrise-osok valamiért képtelenek kiszakadni a Gundam árnyékából ezért időről-időre újra meglovagolják az egészet és sajnos kevesebb mint több sikerrel.

Grafika terén a sorozat hozza a Sunrise színvonalat, nagyon szépek a hátterek, bár néhol eléggé csicsás az egész cucc, a karakterdizájn sem rossz, de ott viszont kiütközik, hogy a vége fele az alkotóknak már nagyon nem volt kedvük ezzel foglalkozni, mert a szereplők mindegyike elnagyoltan vagy elrajzoltan lett ábrázolva. De egy mecha animénél a csatákon van a hangsúly főképp ugyebár.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_091.jpg

A harcok egyszerűen semmilyenek. Látványilag ugyan nem rosszak, de a szerkesztésük valami ritka gyenge és hót sablonosak. Hát igen itt ütközik ki a legjobban a Gundam hatás hiszen a Valvrave-nál is ez volt, egyszerűen átrajzolták a harcokat és kész. Valamiért nem szeretnek sok pénz beleölni a sorozataikba. A sárkányok kinézetére inkább nem térnék ki azt mindenki döntse el maga. Viszont ami a második hatalmas mélyzuhanása az egész animének azok a karakterek. Az egy dolog, hogy mindenki hót sablon papírmasé figura, de egyrészt annyian vannak, mint az oroszok és ezt vegyétek komolyan, mert annyi benne a szereplő, mint egy több száz részes shounenben és mivel ennyien vannak a nagy részük teljesen kidolgozatlan marad vagy 2 rész után elpatkol. De ez a kisebbik gond. A nagyobb gond az, hogy a 80%-uk KURVÁRA IDEGESÍTŐ. Komolyan ennél irritálóbb szereplőgárdája csak a Naruto-nak van.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_157.jpg

A főbb csajok között megtalálható az összes olyan jellem, ami egy tipikus animébe kell. Van Tsundere Girl, Shy Girl, Moe Loli, Hisztis Ribanc stb..... De ezek a lehető legrosszabb módon vannak tálalva. A Shy Girl például gyakorlatilag egy Fluttershy 2.0, a Hisztis Ribanc egy Twilight 2.0 a loli csaj meg egy Pinky Pie 2.0. Egy csaj van aki úgy ahogy ki lett dolgozva karakterileg az pedig Hilda volt, de a többiek annyira papírízűek, hogy origamizni lehetne velük. De igazából mindegyikük eltörpül a főszereplő, Ange mellet. Nem az van, hogy nincs jelleme, hanem az, hogy ő maga sem tudja eldönteni , hogy mi is akar lenni. Az elején még rasszista és fasiszta himedere, utána átvált bitchderébe, majd a végéig úgy viselkedik, mint Michelle Rodrigez akinek zabszem van a seggében. Ja és tsundere bitch is lesz, ha a főszereplő pasival van. Egyszóval Ange-nak annyi féle jellemet akartak adni, hogy végül egy totális káosz lett az egészből. Aztán ott van a főszereplő pasi Tusk aki ugyan nem halálosan irritáló, de látszik, hogy az alsó része gondolkodik helyette.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_192.jpg

Ja és neki van pár facepalm pillanata.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_185.jpg

Ez amúgy visszatérő "poénja" a sorozatnak, szal nem maradtok le róla.

De ő is elmarad Ange bátyja és húga mellet. A bátyus Julio egy beképzelt, hatalmommániás és rettenetesen arisztokratikusan idegesítő lény....

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_016.jpg

A húgi meg.... ahhhhhh inkább nézzétek meg.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_413.jpg

Igen egy szado-mazo mániás loli, aki mindenkit korbácsol. De ha ezeken túl is teszi magát a néző akkor bejön a főgonosz akinek valami eszméletlenül hülye neve van, Embryo. (atyaúristen)

ca1912icscr.jpg

A bátyushoz hasonlóan ő is rettenetesen arisztokratikusan idegesítő és egyetlen célja van az egész sorozat alatt. MEGDUGNI ANGÉT! Pontosan, ezért csinálja az egészet, felőle  el is pusztulhat a világ, DE LEGALÁBB MEGDUGHATJA ANGÉT! Ennyi az egész alapkonfliktus, semmi több és ez ultragáz. Persze azért van pár kedvelhetőbb személy, mint például a kapitányasszony Jill....

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_051.jpg

vagy pedig a másik dimenzió egyik hercegnője Salako....

cross_ange_11_sala.png

És meg kell hagyni kinézetileg szerintem ő sikerült messze a legjobban. És akkor még kitérnék kicsit a szinkronra is, mivel nagyon híres seiyuu gárdát hoztak össze, bár nagyon nem kellet megerőltetniük magukat a fizetésükért. A mellékszerepekben olyan embereket hallhatunk, mint Horie Yui, Tamura Yukari, Koshimizu Ami,Kuwashima Houko, Honda Takako, Ogura Yui stb.....Ange hangja Mizuki Nana és főképp miatta kezdtem el nézni ezt a sorozatot. Jól szinkronizál, de nem hiszem , hogy ez a szerep lesz vastagon aláhúzva a filmográfiájában. Tusk hangja Miyano Mamoru, akit csak akkor lehet felismerni, ha megnézzük a hangok listáját, mert amúgy tök felismerhetetlen a hangja itt. Viszont van egy valaki, aki képes volt még magához képest is kirívóan pocsék alakítást csinálni, az pedig Kitamura Eri volt Salia szerepében.

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_096.jpg

Kitamura Eri alakítása Salia-ként egyszerűen VESZETTÜL SZAR! Túljátssza, túlerőlteti az egész alakítását és amúgy igen, ő a hisztis ribanc karakter, de a jeleneteivel és a visítozásával  gyilkolni lehet. Azt már a HOTD óta tudni lehet, hogy ha Kitamura Eri visítani kezd, akkor mindenki meneküljön, mert különben beszakad a füle. Mondjuk hozzá köthető egy önmagában egész vicces kis jelenet....

cross_ange_rondo_of_angels_and_dragons_450.jpg

 

Ezen jót nevettem. Egyszóval a szereplők felérnek egy kobraméreg injekció által okozott kivégzéshez. Amik viszonylag még úgy mentik a sorozatot azok a zenék. Mizuki Nana kiváló OP-ED párost énekel fel a sorozathoz, Kitamura Eri ED dala unalmas de a második. OP előadójában nem mást tisztelhetünk, mint Takahashi Yoko-,t aki ugyebár a NGE OP dalát is előadta, És az jó volt. És itt milyen? UNALMAAAAAAAAS! Egy akkora semmi a dal amit előad, hogy az már ciki. Úgyértem a Cruel Angel Thesis előadójáról beszélünk basszus. És az a klipp hozzá. Te jézus atayaúristen! Az egész olyan, mintha egy 13 éves gyerek Movie Maker-el vágta volna össze az egészet az első OP klipjeiből az abból kimaradt jelenetekkel.

Értékeljünk: A Cross Ange átlagos bishoujo mechaként indult, ami aztán a végére egy teljesen konceptalizálatlan kavargó valamivé fajult, ahol minden főbb konfliktus okozója vagy a szexuális vágy vagy az agymosott emberek rasszizmusa, emellett indokolatlanul sok a yuri és a fanservice, a karakterek unalmasak, a harcok klisések, a másik dimenziós keretsztorinál nagyobb baromságot meg a Munto óta nem hallottam. A zenék és a viszonylag elfogadható látvány az, ami mentik a sorozatot, de még így is túl sok benne a logikai baki és több sebből vérzik az egész. Gyakorlatilag egy nagyon béna Gundam utánzat az egész, Mizuki Nana vagy mecha fanok esetleg el lehetnek ezzel, de amúgy semmilyen körülmények között nem ajánlom megnézésre.

Cross Ange: Tenshi to Ryuu no Rondo

-idő: 2014-2015

- Stúdió: Sunrise

-Rendező: Ashino Yoshiharu

-Műfaj: Bishoujo-Mecha

-Openingek: Kindan no Resistance by Mizuki Nana

                  Shinjitsu no Mokushiroku by Takahashi Yoko

-Endingek: Rinrei by Kitamura Eri

                Shuumatsu no Love Song by Mizuki Nana

-Hossz: 25 rész

Tetszett

- Ránézésre jó az alapszitu

- Egész jó a látvány

- Van pár megkedvelhetőbb karakter

- Társadalomkritikai szempontból nagyon jó

- Zenék

- OP1-ED2

Nem Tetszett:

- A történet nagyon hamar kifullad

- Túl sok a yuri és a fanservice

- A szereplők sablonosak és idegesítőek

- Logikai Bakik

- Kitamura Eri

- A harcok szintén klisések

- A keretsztori egy irtózatosan nagy marhaság

- OP2-ED1

Értékelés:

- Százalékban : 36%-Rossz

- Pontban: 3.5/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

[Mangekyo022 véleménye: "Egyszerűen katasztrófális ez a sorozat! Nem értem, mit keres ennyi kivűló seiyuu egy ilyen hulladáékban! Ha még Rie Kugimiya lett volna benne akkor oké, de hogy ennyi kiváló női seiyuu adja hangját egy ilyen "valamibe"? Felfoghatatlan! X( "]

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr457330132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SaiyaGin · http://saiyagin.wordpress.com/ 2015.04.10. 21:47:58

"semmilyen körülmények között nem ajánlom megnézésre"
Azt hiszem, ezt muszáj lesz megnézni. :D
Ezek szerint a 2014-ben indult cuccok közül mégse a Mahouka lett a legrosszabb?

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2015.04.11. 18:10:26

Azt hiszem erre szokták azt mondani, hogy lopni nem bűn (pláne ha önmagunktól lopunk) mindaddig, amíg sikerül az elvárható minőséget hozni.

Na most itt épp ez hiányzik, de nagyon, a minőség. Egyszerűen tényleg az a baj az animével, hogy süt róla, hogy a Sunrise rohadt lusta volt, és ellentétben mondjuk a Code Geass-el, itt abszolút nem erőltette meg magát. Helyette inkább maradtak a jól bevált elemek, átkozmetikázott újrafelhasználásánál, a hézagokat pedig olcsó fanserviceal akarták kitölteni. Ráadásul, a végtelenül öncélú fanservice, yuri mellett, az anime sokszor valami fájdalmasan debil tudott lenni.
süti beállítások módosítása