Sziasztok!

Ma nem szimplán egy sima animefilmről írok nektek hanem rögtön egy egész franchise-ról, ennek persze megvan az oka, Lényegében az hogy nincs kedvem kb nyolcszor leírni ugyanazt ezért egyben fogom őket prezentálni.Igen ma nem másról fogok írni mint az animések körében igencsak népszerű Kara No Kyoukai franchise-ról.

Mirai_fukuin_kara_no_kyoukai.jpg

A Kara No Kyoukai először light novel formában jelent meg amit a Type-Moon stúdiónak dolgozó Takeuchi Takashi rajzolt és Kiniku Nasu írt és egészen 1998-1999-ig futott.Az első animeadaptációra viszont egészen 2007-ig várni kellet viszont ebből a műből nem egy sima sorozat hanem animék közt viszonylag ritka módon filmsorozat készült belőle, összesen 8 darab amiket a Coyote Ragtime Show-t is jegyző és azóta nagyon felkapott ufotable stúdió készített és még érdekesebb hogy mindegyik részt más rendező rendezte,köztük olyanok mint Aoki Ei, Takiguchi Teiichi és Takayuki Hirao. Kisebb megjegyzés hogy az ufotable bár nagy hírnévre tett szert ezzel és később a Fate/Zero-val, azon kevés stúdiók közé tartozik akik viszonylag ritkán jönnek ki saját gyártású animékkel de akkor mindig hozzák a színvonalat.

Na de felvezetésnek ennyi elég is, lássuk a filmeket. A Történet főszereplője egy Shiki nevű lány aki miután felébred a kómából amibe egy autóbaleset juttatta különleges képességre az úgymond Mystic Eyes of Death-re tesz szert amivel képes lesz látni mindenféle halállal kapcsolatos dolgot.

the_garden_of_sinners_049.jpg

A Lánynak egyébként a balesete előtt két személyisége volt, egy fiú és egy lány de a férfi énje meghalt és ettől egy rideg nőszemély vált belőle aki ébredése után csatlakozik egy nyomozóirodához amit egy Touko nevű magát varászlónak mondó nő vezet és ami a városban történő megmagyarázhatatlan eseteket hivatott kinyomozni.

the_garden_of_sinners_023.jpg

A Nyomozósdi mellet párhuzamosan ismerhetjük meg Shiki és barátja Mikiya történetét is azonban a sorozat nem időrendben meséli el a dolgokat hanem váltakozva így lehet hogy sokszor elég nehéz értelmezni egy adott részt, sokan írták is hogy nem feltétlenül számozási sorrendben kell megnézni őket, ha valaki jobban meg akarja érteni a sorozatot akkor érdemesebb a 2. filmmel kezdeni.Viszont maga a történet még így is marhajól ki van találva. Ugyan elsőre elcsépeltnek hangzik de aztán ahogy elkezdi nézni ember a sorozat valósággal beszippantja. Eszméletlenül hangulatos,nagyon jól eltalálták ezt a kissé földöntúli,kísérteties hangulatot amit a sorozat áraszt magából.A Történetvezetés mint mondtam sokszor kissé kusza de a végére csak-csak összeáll az egész.A 8 Film mindegyike más-más esetet dolgoz fel és bár különállóak mégis  kapcsolódnak egymáshoz, ugyan az utolsó film szerintem nem lett épp a legjobb mert már mások a főbb szereplői.

Az anime látványára egyáltalán nem lehet panasz, sőt mi több talán ez a széria rendelkezik a legszebb látvánnyal azok közül amiket mostanában láttam.

the_garden_of_sinners_void_shrine_003.jpg

 

Na kérem így kell kinéznie egy igényes CGI-nak. A Látvány sokszor csak még jobban fokozza a sorozat amúgy is erős misztikus hangulatát ami azonban elég szembetűnő hogy a legtöbb szereplő dizájnja visszaköszön a későbbi Fate sorozatokban is. Mikiya dizájnja ugyanis majdnem dettó ugyanaz mint Kitsurugié, az 5. rész főszereplő srácé meg 100%-ig egy Emiya.

the_garden_of_sinners_paradox_spiral_032.jpg

 

Aztán persze vannak csatajelenetek is. Ezek a jelenetek..... tyűűűha. Már az badass hogy leszúrnak egy szellemi lényt de az még csak az előétel, a főfogás akkor jön mikor megjelenik a főgonosz és a segédje.

the_garden_of_sinners_paradox_spiral_074.jpg

Ezek a jelenetek messze a sorozat legjobbjai közé tartoznak mert nagyon pörgősek, nem fanservice szintűek a vérengzések és nem mellesleg nagyon meg vannak koreografálva. Ja és adtak a korhűségre is, jó volt pár retro TV-t és mobilt látni. Emellet van pár kisebb effekt is amik szintén emelik a látvány minőségét.

Térjünk ki egy kicsit magukra a történetszálakra, mert hát azokról is beszélni kell. Mint már írtam a sorozat főképp halállal kapcsolatos történetekkel operál, mint amilyen az első rész is amelyben csajok lesznek öngyilkosok egy szellemcsaj hatására.....

the_garden_of_sinners_019.jpg

De a többi rész sem marad el mögötte, főképp a 3. film amelyben egy fájdalommentes kiscsaj gyilkol telekinézissel........

the_garden_of_sinners_remaining_sense_of_pain_005.jpg

 

Viszont egyértelműen az 5. film sikerült a legjobban. Az egy dolog hogy maga a rész zseniálisan van felépítve, már-már Eredet szintű az egész és ahova végül kifut az nagyon ötletes és magával ragadó és nem mellesleg ebben van a legtöbb vérengzés is. A 6. film viszonylag visszafogottabb de hát ennyi vérengzős és agymunka után kell egy nyugodtabb is, az utolsó kettő pedig nagyon szépen lezárja az egészet.Mindegyik rész iszonyat hangulatos viszont a hosszuk elég változó. Míg a kezdeti részek 40-45 percesek voltak addig a többi megvan majdnem 2 órás is, mondjuk az egy negatívum hogy sok bennük az időhúzó jelenet.

Szereplők. A Karakterek közül egyértelműen a főszereplő 3-as viszi a prímet. Shiki egy rideg gyilkológép de valahol mégis vicces a szarok mindenre stílusával, Mikiya pedig jól ellensúlyozza őt a törődök mindenkivel hozzáállásával bár mintha az ő karaktere sokszor felesleges lenne.Touko pedig amolyan semleges, igazából nem sok vizet zavar, nagyobb jelentősége csak nagyjából a 2. a 4. és az 5. filmben van. De immáron kismilliómodik alkalommal tudom felhozni negatívumként a főgonoszt.

the_garden_of_sinners_paradox_spiral_070.jpg

Csávókánk dizájnja ugyan nem rossz de a karaktere olyan gyengén van megírva hogy akár egy huszadrangú shounenbe is elmehetne ezzel.Egyszerűen annyira fárasztóak hogy a monologizálásai alatt az eredetről meg ilyenekről hogy az ember bealszik alattuk ráadásul amilyen monoton stílusban adja elő..... komolyan mintha egy gép beszélne helyette. Meg miután lenyomta a szokásos " hű de gonosz vagyok" monológját mindössze egy gondolat járt a fejemben.......

65be559afc49ac08e4e02cb0b1ff29ed340e78c3ff84af61b60616b7c8123680.jpg

De a társa Cornelius se semmi de ő meg inkább az idegbeteg kategóriába fér bele mondjuk elég látványos halált kapott.Ja meg szerepel még Mikiya eléggé nem százas húga Azaka is de ő meg annyira semmilyen lett hogy jobb lett volna ha bele sem teszik. Karakterek terén tehát elég vegyes társaságot kapunk de a 3 főszereplő az aki  mindent visz. A Szinkronhangjaik pedig csak még jobban hozzátesznek a karaktereikhez. Sakamoto Maaya például élete talán legjobb alakítását nyújtja Shikiként de azért Honda Takako sem panaszkodhat Touko-ként.

A Zenék szintén csillagos 5-st érdemelnek ,ez főképp annak köszönhető hogy egyrészt Kajiura Yuuki szerezte őket, aki pedig Kanno Yoko mellet az egyik legnépszerűbb zeneszerző Japánban és aki olyan animékhez írt és szerzett zenéket mit a Madoka Magica, a Sacred Seven, A Chrno Crusade, a Pandora Hearts és a Black Butler. Másrészt ezek a zenék mindig akkor szólalnak meg amikor kell, tökéletesen illenek a csatákhoz és a sima jelenetekhez is.Opening zene egyiknél sincs viszont mindegyik Endinget a Kalafina adja elő akiket én őszintén szólva nagyon kedvelek de a pörgősebb dalaik valahogy jobban bejönnek mint a líraibbak. De ettől a függetlenül a zenék kiválóak.

Egy szó mint száz, a Kara No Kyoukai filmek engem szó szerint levettek a lábamról. Ennyire hangulatos, jól összerakott és iszonyat jól megcsinált animefilmekkel már rég találkoztam.Nyugodtan nézzétek meg őket, ha tetszett a Fate/ Zero akkor ez is be fog jönni.

Kara No Kyoukai

-Idő: 2007-2013

-Stúdió: ufotable

-Rendező: Various

-Műfaj: Misztikus-Thriller

-Opening: -

-Endingek: oblivius

                Kimi Ga Hikari Ni Kaete Iku

               Kizuato

               Aria

              Sprinter

              fairytail

             Seventh Heaven

              Hallelujah       by Kalafina

-Hossz:  1. : 50 perc

             2:  60 perc

            3:   60 perc

            4:   46 perc

            5:   110 perc

            6:   60 perc

            7: 120 perc

            8:  90 perc

Tetszett:

-Marhajó a történet

-Eszméletlenül hangulatos

-Shiki

-Gyönyörű a látvány

-Pörgősek a harcok

- A kesze-kuszasága ellenére nagyon is élvezhető

- Az 5. rész

-Zenék és Endingek

Nem Tetszett

-A Főgonoszok és indítékaik

-Van benne pár eléggé időhúzós jelenet

Értékelés (összesen) :

-Százalékban: 88%-Jó

-Pontban: 8.5/10

Ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr996794283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása