Szegasztok!

Bevallom, ahogyan idősödik az ember, úgy változik meg az ízlése is. Míg régen éltem a horror cuccokért, ma már maximum a fekete humorral megáldott cuccokat veszem szívesen. Talán azért, mert egyre kevesebb bennük az újdonság, s inkább a gusztustalanság és a fölösleges gyomorforgatás játszik bennük szerepet, mintsem a csontig és vérrig hatoló félelem és horror.

Eme jelenség nem csak filmek terén van így, hanem videojátékok és képregények terén is. Ma például egy olyan "horror mangáról" fogok írni nektek, ami már a műfaj kiherélése. Pedig a mangaka pont arról volt régen híres, hogy jó horror mangákat írt. Ebből is látszik, hogy múlik az idő az ember feje felett.

Mai alanyom nem más, mint a Gyo.

Gyo-2375417.jpg

"A borítón látható karakterek feje figyelmeztetés mindazoknak, akik valamilyen igényes mangát akarnának olvasni."

 

A Gyo egy 2001 és 2002 között publikált seinen "horror" manga, amit Junji Ito írt és rajzolt a Big Comic Spirits magazinban. Junji Ito arról híres, hogy rengeteg, többnyire 1-2 fejezetes horror mangákat ír, melyekből vannak jó darabok és rosszak is. Első komolyabb és hosszabb horror mangája az Uzumaki volt, amiről xx18Rolandxx írt már a blogon.

gyo_v02_c09_pg163.jpg

Akkor kezdjük is a "történettel", mely szerint Tadashi és "barátnője" Kaori nyaralnak, amikor is jönnek a mutáns, robot lábakon száguldozó hal és egyéb tengeri zombi állatkák, majd később elszaporodnak egész japánban, később embereket is megfertőzve egy kórokozóval, amitől amellett, hogy az emberek dagadt, zöld mutánsokká változnak, a nap 24 órájában mást sem tudnak már csinálni csak.... fingani és böfögni. Tadashi pedig..... menekül 19 fejezeten át.

S ennyi a történet! Igen, még egy ZS-kategóriás, alacsony költségvetésű filmnek sem lenne jó, viszont van benne egy "hatalmas csavar", miszerint is a "bélgázok" telekinetikus erővel rendelkező szellemek, akik tűz jelenlétében láthatóak lesznek....... Oké, s ez az ember írta Roland kedvenc horror mangáját. Nem tudom mit szívott, de gondolom Kishimoto és Kubo kukáiból lophatta ki a cuccot.

A karakterek meg.... jaj. Tadashi elmegy, a nagybátyja Koyanagi követhetetlen és nem igen lehet rájönni, hogy mit is akar, Yoshiyama a szőke tudósnő és végül legvégére hagytam "kedvencemet", Kaori-t, aki hosszú idő után egy újabb remek helyezettje a "Legrosszabb Női Főszereplők" listámon. Egyszerűen verni való, kicsit sem szimpatikus, magával törődő, féltékeny p*csa, akit nem hogy sajnálni nem tud az ember, de legszívesebben még hívná a haverokat is, hogy együtt még rúgjanak bele még vagy 20-25-öt.

gyo_v01_051.jpg

"Egy jó tanács, Tadashi cimbi: tartsd meg inkább a halat, s dobd vissza helyette a házisárkányt! Jobban fogsz vele járni, hidd el!"

gyo_v01_058.jpg

"Istenem, valaki tömje már be a száját egy Pákó féle Csokif*sszal vagy Séf Bácsi féle Sós Csokigolyókkal!"

S Kaori az egész manga alatt olyan idegesítően viselkedik, hogy egyedül a Rie Kugimiya tsundere lányoknál elviselhetőbb, de az is csak azért, mert nem anime.

Tehát a szereplők is cinkesen cikkisek. De ott van még a "fő gonosz", mely szemmel láthatóan csak azért talált ki Junji Ito, mert azt hitte, hogy végre valami eredetit fog hozni a horror cuccok történelmébe. S ez az "új fő szörny" nem más.... mint a bélgáz (magyarul a fing és a böfögés). Hűha, vajon hány álmatlan éjszakája volt a mangakának, amíg ezt kitalálta?! Amúgy írtam, hogy eme "bélgáz" fertőző, s minden ember zöld, hurkagyurka mutánsá változik, akiknek lésőbb majd a szájukba és.... ánuszukba csövek kerülnek, hogy aztán "birodalmi pók lépegetőkön" meneteljenek.... valahova. Ja, és a "bélgáznak" most már telepatikus és telekinetikus erői is vannak.

S Junji Ito azt gondolta, hogy ettől majd félni fognak az emberek! Aki pedig azt hiszi, hogy ennél nincs lejjebb, akkor csak egy kis ízelítő:

gyo_v01_162.jpg

"Ez az, malackám, mindig is mondtam, hogy jobb kint mint bent! De kérlek, vigyáz, nehogy egyszerre böfögj és fingj, mert különben felrobbansz, mint a dínók!"

gyo_v02_c03_pg045.jpg"Jeeee, adj gázt, Opp, Opp, OppOpp, Oppan Junji Style!"

A rajzolás amúgy nem rossz, sőt, pont hogy nagyon jó, szépen ki vannak dolgozva a hátterek és a karakterek is. De ezzel le is zártam az össze spozitívumot a mangának, mert nincs több!

Milyen a Gyo, mint horror manga? Siralmas, kérem, ugyanis lehetetlen bármit is komolyan venni, így a félelem faktor is a béke hátsója alatt van!

gyo_v02_c03_pg054.jpg

"Mi, én, jaj, persze, csak azért ordítok, mert van egy pattanás a fenekemen, szóval PERSZE HOGY NEM VAGYOK JÓL B*ZD MEG, MEKK MESTER!"

Szóval igen, sem az alap ötlet nem jó, sem az elképzelés, a magvalósítás meg egyszerűen katasztrófális, s egyszerűen nem értem, miért vannak oda eme "műért" a Myanimelist-en! Vicces, hogy amíg ezt istenítik, addig az anime adaptációt hurrogják, pedig minőségében semmi különbség a két változat között - ja de, egy van: ott Tadashi és Kaori szerepe meg van fordítva és még több idegesítő karaktert nyomnak le a néző torkán, plusz ott az "áldozatok" száma 90%-ban nő. Mert ugye a japánok szeretik, amikor egy nő elereszt egy galambot.

127496__safe_oc_meme_plot_ticket_junji-ito_gyo.jpg.jpg

"Elnézést, de ez a sz*r megérdemelt egy fikázást!"

Összefoglalva a Gyo kiváló arra, hogy végleg megutáltasd magaddal a horror műfajt, s kiváló példa arra, hogy van, amikor valami sablonos cucc élvezhetőbb, mint egy magát "újnak" és "eredetinek" mondó cucc. Ne olvassátok el, csak ha már nem akartok több horrort olvasni.

Gyo

- Idő: 2001-2002

- Író & Rajzoló: Junji Ito

- Magazin: Big Comic Spirits

- Műfaj: Kőkemény horror.... meg egy rakás sz*r

- Hossz: 2 mangakönyv

Ami Tetszett: 

- A rajzolás szép, de azon kívül semmi.

Ami nem tetszett:

- Az alapötlet, a karaktergárda 99%-a, a full eredetien új "szörny ellenség", a megvalósítás.... soroljam még?

- Ja, igen, nincs se története, se hangualta sem!

Értékelés:

- Rajzolás: 4/5

- Karakterek: 1/5

- Egyediség: 1/5

- Humor: 2/5

- Mondanivaló: 1/5

- Hangulat: 1/5

- Történet: 1/5

- Karakter Fejlődés: 1/5

Értékelés:

Százalék: 10%

(1-30% Szar, 31-49% Rossz, 50-70% Közepes, 71-89% Jó, 90-99% Kiváló, 100% Király)

10/10-es skála szerint: 1/10

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla vidit, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr596784131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DasOmen 2014.12.12. 21:38:40

Ito munkásságában mindig a mangái első fele fogott meg, majd a második felében előjött a "megmagyarázhatatlan fantasy elemek behozatala" és megölte még a sci-finek indulókat is. A Gyonak viszont a legnagyobb előnye, hogy az utolsó kötetéhez hozzávágott Ito pár rövid történetet, amik ízig vérig fantasy "horrorok" voltak, és kimondottan élvezhetőek. Főleg a Fault, ott nálam még a parafaktor is működött, mangában talán egyedül a Gantzban volt meg, esetleg még a Hideoutban, hm hm.
süti beállítások módosítása