Szegasztok!

Azt hiszem eljött az idő, hogy végre megírjak egy újabb hónap témáját, ami most egy olyan franchise-ról szól, ami már 1996 óta mindenkit érint, nem csak azokat, akik az animéket szeretik.

Ez a franchise nem más, mint a Pokemon franchise! Bevallom, nem vagyok egy pokemon fan, de azért pár dolgot tudnák mondani! ;)

logo.jpg

Na akkor kezdjük is a legelején, azaz, mi is az a Pokemon!

A Pokemon eredetileg egy videojáték franchise volt, ami a Nintendo egyik aduásza, és amit a Gamefreak fejleszt a mai napig annak megalkotójával, Satoshi Tajiri-vel. Először 1996-ban jelent meg Gameboy-ra, s műfaját tekintve egy igen érdekes RPG, amiben a lényeg, hogy kis szörnyikéket kell fejleszteni, hogy majd a hat legjobb szörnyikével legyőzzük az adott játékban a bajnokot és átvegyük a trónját.

A játékok meglehetősen monotonnak és repetatívnak tűnhetnek, mivel mindegyik játékban egy no name kölyökkel kell beutazni a világot, elkapni annyi szörnyikét, amennyit lehet, majd legyőzni a bajnokot, miközben különböző bűnbandák (Rakéta Csapat, Magma És Aqua Csapat stb) szórakoznak a háttérben. Ahogyan minden RPG játékban itt is vannak über-karakterek, illetve ez esetben szörnyikék - amiket mostantól nevükön szólítok (pokemon) -, de persze ezeket beszerezni nem könnyű.

De ha tényleg ilyen monoton és mindegyiknek ugyanaz a története, akkor hogy lehetséges, hogy 2013-ban több mint 245 millió eladott példánnyal büszkélkedhet? Bevallom, nem tudom, de van egy tippem, hogy miért: a nagyon jól megcsinált multi, az egyszerű játékmenet, valamint a folyamatos tartalmi újítások! Mert ugye hiába unalmas egy történet, ha a tartalom visz mindent! Tény, kicsikét durva, hogy amíg a legelső játékokban még csak 151 elkapható pokemon volt, ma, a legújabb részében már több mint 700-800 elfogható kis szörny van! Emellett a csatázás mellett most már versenyezhetjük őket, valamint egyre több logikai feladatot is raknak a mostani játékokba.

Persze amit írtam, az csupán a fő sorozatra igaz, mert ugye rengeteg spin-off-al is büszkélkedhet.

Másolat - Pokemon_gold.jpg

Mit kell még tudni a Pokemon játékokról? Azt, hogy az egyik leggusztustalanabb kapitalista franchise a világon!

Ugyanis ha kijön egy új "generáció", akkor mindig 2-3-4 verzió jelenik meg, amelyekben annyi az eltérés, hogy bizonyos pokemonok csak bizonyos verzióban van jelen! Ez azt jelenti, hogy mindig cserélni kell őket, vagy meg kell venni mindegyik verziót + még egy konzolt! Mint mondjak, ez nem kicsit gonosz húzás!

Tartalmilag szerencsére azért mindig hozz valami újat, pl a második generációban már lehetett nemet választani, a harmadikban a pokemonoknak lettek saját "unique ability"-jük, vagyis sajátos képességük, melyek sok új színt hoztak a játékokba, valamint a harmadik részben már nem egy, hanem több típusba is tartozhattak egyes pokemonok, illetve  harmadikban jelentek meg a versenyek és a challenge-ként szolgáló Battle Frontier park.

S őszintén bevallom, én valahol a Pokemon Ruby-Sapphire-Emerald játékoknál hagytam abba, mert az új részek már nem jöttek be. Persze tudom, hogy milyen újdonságok jöttek, s bevallom, a legújabb játékokban lévő "Mega Evolution" kicsit erőltetett lett, viszont jó pofa ötlet, hogy most már akár 5 szörnyike is betámadhatja a játékost.

Másolat - Ruby_boxart.jpg

Mint mondtam, a fő játékok mindig a Nintendo legújabb handle-console-ján, vagyis hordozható kézi konzolján jelentek meg, így egy újabb erőssége a sorozatnak, hogy mindenhova vihetted magaddal. Később össze is lehetett kötni a nagyobb Nintendo gépekkel, ezzel újabb lehetőségeket megnyitva (pl titkos dungeon-ok stb).

A játék zenéi és grafikája is mindig jobb és jobb lett, s erősen ki használták az adott masina által adott lehetőségeket.

Tehát összefoglalva a játékok nem rosszak, sőt, hála a folytonosan újuló, hatalmas tartalmuknak, egyszerű de szórakoztató játékmenetüknek, jópofa multijuknak valamint audi-vizualitásuknak köszönhetően nagyon sok embert letud kötni, még ha a történet mindig ugyan az.

Íme a fő játékokról néhány mondatban:

I.Generáció - Red + Blue + Green + Yellow (1996, 1996, 1996, 1998) - Gameboy

Az alap generáció, amiben 151 pokemon volt elkapható, valamint a szexista korszaknak köszönhetően nem volt még nem választás, hanem mindenképpen fiúként kellett kezdenünk. Sőt, a pokemon-oknak itt még nem volt nemük, csak egynek asszem.

A legérdekesebb része a generációnak mindenképpen a Yellow volt, eme játék megpróbálta meglovagolni az 1997-ben indult anime hangulatát, s ennek hatására Pikachu volt az egyetlen választható pokemon, s az anime-hez hasonlóan mindig kint volt a labdából.

II.Generáció - Gold + Silver + Crystal (1999, 1999, 2000) - Gameboy Color

Itt egy új kontinensen, most már 251 pokemont lehetett elfogni, ahol fő újítás, hogy egy szerkezettel újra meglehetett küzdeni a régi, legyőzött ellenfelekkel, persze már magasabb szinten.

III.Generáció - Sapphire + Ruby + FireRed + LeafGreen + Emerald (2002, 2002, 2004, 2004, 2004) Gameboy Advance

Számomra a sorozat legjobbja, itt voltak a legjobbak szerintem a pokemon-ok. Eme részekben most már 386 darab pokemon volt elkapható, újításként pedig a versenyek mellett a dupla csaták is megjelentek, valamint a már melített Battle Frontier is itt jelent meg, és az Emerald története a Sapphire/Ruby verziókhoz képest picikét ugyan, de változott.

A LeafGreen/FireRed nem ismeretlenek, mivel írtam róluk egy kritikát, szóval róluk nem írnék.

IV. Generáció - Diamond + Pearl + Palitnum + HeartGold + SoulSilver (2006, 2006, 2008, 2009, 2009)

Eme generáció alaprészei nem nagyon jöttek be, főleg, hogy az egyetlen valódi újítás a grafika volt, ugyanis innentől jöttek a 3D szerű felső nézetes látványvilág.

A HeartGold és SoulSilver a II-ik generációs Gold és Silver játékok remake-jei voltak, amikhez adtak ilyen tamagocsi szerű eszközt is.

V.Generáció - Black + White + Black 2 + White 2 (2010, 2010, 2012, 2012)

Számomra ez már nem volt pokemon, mivel az új pokemonok többsége igen fantáziátlanok voltak, valamint újítás nem nagyon volt - vagy csak nem emlékszem. ;)

VI.Generáció - X + Y + OmegaRuby + AlphaSapphire (2013, 2013, 2014, 2014)

Eme generációban jött a legkevesebb új pokemon, de tartalmilag és látványilag sokat változott. A csaták most már 3D-sek lettek, bejött a Digimon szerű "Mega Evolution" is.

Az OmegaRuby és AlphaSapphire játékokra leszek a legkíváncsibb, mivel ugye szeretjük a nosztalgiát. ;)

150px-Pokemon_XY_English_Logo.jpg

Remélem nem kell mondanom, hogy a kb 245 milliós eladott példányszám mellett bizony különböző merch-ek és egyéb termékek is megjelentek, mint pl mangák, illetve a sokak által jól ismert anime!

Másolat - 220px-Pokémon_-_Indigo_League.jpg

A Pokemon anime sorozat 1997-ben jelent meg először, s kezdetben csak egyfajta "útmutatónak" szánták a játékosoknak. Érdekessége, hogy a főhőst, akit az angol verziókban Ash-nek hívnak, az eredeti japán verzióban Satoshi-nak neveztek el, aki ugye a Pokemon játékok megalkotója. A sorozat a mai napig fut, követi a játékok vonalát, s persze nem úszhattuk meg filler-ek nélkül. Ami a legfélelmetesebb dolog az animében, hogy már több, mint 800 rész hosszú (!!!), ezzel elnyerte az egyik leghosszabb anime sorozat díját!

Az anime Ash/Satoshi (ki-kinek amelyik tetszik) pokemon mesterré való válását mutatja be, aki természetesen a shonen kategória összes elemét magába sűríti (értsd, fingja nincs a lányok érzelmeiről még ha azok az arcába üvöltik hogy szeretik, friendship power, sokszor verni valóan idegesítő stb), s mindig kap 2-3 útitársat, akikből az egyik mindig egy a játékban szereplő hölgy - kezdetben Misty az első játékok teremedzője, majd May a III-ik generáció választható női karakterek, Dawn, aki a IV-ik generáció választható hölgyeménye és így megy tovább a sor), valamint egy férfi karakter, aki szintén valaki az eredeti játékból - kivéve az Orange Island arc-ban szereplő Tracy, aki csak rövid ideig helyettesítette Brock-ok. Amúgy valamennyi útitársa közül Brock (Takeshi) volt a leghosszabb ideig a főhős mellet.

Rengeteg paródia készült az animéról, valamint eme anime egyik betiltott epizódja volt az, ami kb 1000 embernél epilepsziás rohamot okozott, illetve mondanom sem kell, eme animét is erősen cenzúrázták, amely epizódokat meg nem lehetett, azokat meg természetesen kivágták.

Mit lehet mondani az animéról? Nos, kicsit durva lesz, de szerintem nagyon, nagyon monoton és egy idő után unalmas! Ugyanis habár a látványvilág mindig változik, sajnos sok hibát elkövet az anime:

1.There's No Time Nor Aging Here! = Értsd, a karakterek nem öregednek, pedig mondják, hogy múlik az idő! Oké, hogy egy merch anime-ről van szó, melynek elsősorban a játékokat kell csak reklámoznia, de ne menjünk át South Park-ba!

2.Fillers Everywhere! = Nagyon sok a filler! Annyira sok, hogy még a One Piece és Detective Conan animéknak is kölcsönadhat pár fillert. Igen, kellenek a karaktereket és a pokemon-okat formázó részek, de azért van egy határ! Szerencsére a Black & White játékok anime adaptációjánál már fele annyi filler volt csak, de még így is sok!

3.Back To Square One! = Ezt leginkább Bagszipoke tudta a legjobban leírni: "Minden Saga elején törlődik Ash emlékezete és skill rendszere, úgy tesz, mintha életében először fogna pokemon-t, majd elveri valami új no name rival, akit később lever". Hogy őszinte legyek, ez nem volt mindig így, pl a Johto Saga kezdetekor még pont, hogy Ash röhögve elverte a kezdő no name rival-okat, de azóta annyira leromlott, hogy amíg a Sinnoh Saga végén már a legjobb 4-ben volt benne, addig a Black & White Saga-ra visszasüllyedt a legjobb 16-ra! :/

4.Too Childish, No Real Development! = Nem baj, ha valami nem dark-os, de sajnos semmilyen komolyabb karakterfejlődést nem produkál Ash, valamint semmi olyan nem történik, ami ezt garantálná. Pl annak ellenére, hogy vannak valódi gonoszok a sorozatban a balfék Rakéták mellett, egyetlen pokemon vagy barátja sem hal meg, vagy amikor komolynak akar látszódni a történet, akkor is valami epic fail lesz. "Hüle vagy te?!? Halál egy gyerek animében!?" - Nem, nem arra gondoltam, hogy akkor most menjen át seinen-be és hulljon minden felesleges figura, hanem azt, hogy történhetne valami, ami felnőttesebbé tenné az egészet! Jó példa erre a Yugioh GX és a Yugioh 5D, amik szintén merch animék, de ott viszont a GX kezdetben gyerek, majd a sztori egyre komolyabb lesz s a karakterek is sokat változnak mind korban, mind érzelmileg, a 5D-ben meg amellett, hogy alapból sötétebb a hangulata mint a legtöbb résznek, ott a karakterek már felnőttek (1-2 kivételével), valamint a sztori is komolyabb lett.

Szóval ezek a főbb problémái az animének. Még szerencse, hogy a filmek és az OVA sorozat ezen kicsit javít, mivel a filmekben valamivel komolyabb a hangulat és történnek olyanok, amik a fő sorozatban ne, az OVA széria meg kifejezetten a felnőttebb korosztálynak szól!

 

 

 

MS001.jpg

Összefoglalva, a Pokemon franchise egy igen érdekes, de meglehetősen egyedi és sikeres franchise, ami jó bizonyíték, hogy nem kell bonyolultság ahhoz, hogy milliók szeressék.

A játékok szerintem a legjobb RPG-k közzé tartoznak, a manga szerintem kellően izgalmas, az anime az egyetlen, ami vérzik, de szerencsére a Pokemon Origins nagyon betalált, s remélem, hogy a fő sorozat is hamarosan felveszi eme vonalat, mert bizony ráférne a vérfrissítés!

Ennyit akartam írni a franchise-ról, aki még több információt szeretne, azok látogassanak el Bagszipoke oldalára! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr786436027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kastor 2014.06.29. 19:55:25

Én csak a második évadig néztem, az új pokémonok röhejes, a régik szerintem a hangjuk is nagyszerű és ott van a kedvencem wheezing, az újak viszont cdn.slashgear.com/wp-content/uploads/2013/01/XY_Starter-Type-Infographic_EN-w580.jpg
Ezek így a no comment kategória.
süti beállítások módosítása