Sziasztok!

Amíg Mangekyo részét vártam a videóba, addig elkezdtem olvasni egy mangát, amit zriff nevű olvasónk ajánlott a figyelmembe a Kannazuki No Miko kritikánál, köszönöm szépen az ajánlást, ugyanis egy nem mindennapi művet kaptam cserébe az időmért.

Jöjjön az Uzumaki manga kritika!

FIGYELMEZTETÉS! A KÉPEK SOKKOLÓAK LEHETNEK EGYESEK SZÁMÁRA EZÉRT EZEN KRITIKA ELOLVASÁS GYENGE IDEGZETŰEKNEK NEM AJÁNLOTT! KÖSZÖNÖM!


Uzumaki v02  CoverFront.JPG

A cím ne tévesszen meg senkit, ennek a mangának semmi köze a Naruto-hoz! Az Uzumaki egy 1998-1999-ig futó manga sorozat volt, amit Junji Ito írt és rajzolt és a Big Comic Spirits magazinban jelent meg. Összesen 20 fejezet készült belőle, amit később 3 mangakötetbe sűrítettek bele. Műfaját tekintve horror mangáról van szó.

Nézzünk is bele.

A történet egy kis faluban Kurozukában játszódik, ahol is egy nap furcsa dolgok kezdenek el történni és minden balszerencse, illetve különös dolog egybeköthető a spirál alakkal. A manga 2 főbb szereplője Kirie és Shunichi is itt él és szemtanúi lesznek a különös dolgok elkezdődéseinek.

uzumaki-1136510.JPG

Az egész azzal kezdődik, hogy a srác apja megszállottja lesz a spirál mintának és mindent gyűjteni kezd ami olyan alakú, mígnem egy nap holtan találnak rá, mire az anyja hisztérikusan rettegni kezd a spirál formától és később ő is öngyilkos lesz.

uzumaki-1136536.JPG

Innentől kezdve nincs megállás, holtak támadnak föl, egyes emberek csigává változnak és még több horrorisztikus dolog történik a faluban, mígnem egy tornádó lesöpri az egészet és spirál alakban építik újra. A két fiatalra vár tehát a feladat, hogy kiderítse, mi okozza ezeket a jelenségeket és mindezeknek mi köze van a spirálokhoz.

Nagy vonalakban ennyi a történet és meg kell hagyni egész jól ki van találva az egész. A témaválasztás ugyan furcsa lehet elsőre, de hát az emberek annyi mindentől félnek, sokszor alaptalanul, a spirálból is azért rendesen kihoztak néhány dolgot. Ja és a legjobb: EZ TÉNYLEG HORROR A JAVÁBÓL! Nem az a véres, kaszabolós fajta, az Uzumaki-t inkább a groteszkitása, a rajzok és a hangulata teszi félelmetessé. A mű eléggé epizódikus eleinte, szóval  a fejezetek egy-egy kis történetet mesélnek el, összefüggő sztori igazából csak a végén van mikor megpróbálják megmagyarázni a dolgokat. Tehát a történet ugyan nem találja fel a spanyol viaszt, ellenben jó alapul szolgál a mangához. Sok fórumon H.P Lovecraft műveihez hasonlítják ami nem is meglepő elvégre a mangaka is bevallottan nagy rajongója ezeknek a műveknek.

A rajzolás igencsak tetszetős. Nagyon jól ki vannak dolgozva a hátterek, a szereplők is jól néznek ki illetve, ahogyan már az előbb is írtam, az ijesztő jelenetek is nagyon jól néznek ki.

uzumaki-1136628.JPG

A szereplőkről igazából túl sok mindent nem lehet elmondani, valójában a 2 főbb karakteren kívül nincs is több állandó szereplője a mangának. Kirie egy teljesen átlagos lány, aki értetlenül áll a dolgok előtt, Shuichi pedig egy eléggé psychotikus karakter lett, ha jellemeznem kéne, akkor azt mondanám, hogy olyan, mint Ryu a Devilmanből, szemtanúja volt az apja halálának és most minden erejével azon van, hogy kiderítse, hogy mi is folyik a faluban.

Beszéljünk kicsit a félelemfaktorról. A manga elképesztően ijesztő, durva, félelmetes, sokkoló és néhol gyomorforgató is egyben. Egyáltalán nem ajánlott olyanoknak kik nem bírják az ilyesmit. Csak pár példa erre:

uzumaki-1136728.JPG

Vagy pedig.....

uzumaki-1136852.JPG

Bár  egyértelműen a kórházas részek a legdurvábbak és sokkolóak!

Végül....

uzumaki-1136742.jpg

Mondjuk az egyik negatívuma a mangának, hogy néhány fejezet elég laposra sikerült például a világítótornyos fejezet, a hipnotikus haj rész meg inkább megmosolyogtató lett.

uzumaki-1136677.JPG

Igazából a befejezés is eléggé összecsapott, amolyan " találjátok ki mi történt" típusú  lett, mintha a mangaka 2 perc alatt dobta volna össze a befejezést.

Mindezek ellenére viszont az Uzumaki egy nagyon  jól megcsinált manga, nagyon durva az egész cucc, horrorrajongóknak szinte kötelező elolvasniuk, akik meg már a Higurashi lolihalálain összepisilik magukat ettől garantáltan rémálmaik lesznek. Hát igen a japánok mindig is értettek a horrorkészítéshez, a stop-motion Tokió-t elpusztító óriáshüllőktől kezdve a videokazettán kísértő kútba fulladt csajokig bezárólag. Kár ,hogy a horror animéik többségére ez nem igazán mondható el!

De az mondjuk egyszerre érthetetlen és érthető, hogy miért nem készült anime adaptáció belőle, csak egy Live Action készült belőle 2000-ben ami sokak szerint eléggé kiábrándítóra sikerült. Sikerült megszereznem azt is, mondjuk az poén, hogy a letöltés után kb 30 perccel a Youtube letiltotta a videót szerzői jogos baromságok miatt, holott már 2 éve fent volt a film.

Uzumaki
-Idő: 1998-1999

- Író és Rajzoló: Junji Ito

-Magazin: Big Comic Spirits

-Műfaj: Horror

-Hossz: 3 mangakönyv

Tetszett:
- Nagyon jó a történet

- A 2 Főszereplő jól kiegészíti egymást

- Szép a rajzolás

-Nagyon sokkoló és durva

- Horror a javából

-Nem nagyon véres,inkább a feszültségkeltésre megy rá

Nem Tetszett:
-Van benne néhány gyengébb fejezet

-A Vége eléggé összecsapott lett

-Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott

Értékelés:
-Rajzolás: 5/5

-Karakterek: 5/5

-Egyediség:4/10

-Humor: 1/10

-Mondanivaló: 0/10

-Hangulat: 5/5

-Történet: 5/5

-Karakterfejlődés: 0/5

-Százalékban: 84%-Jó

- Pontban : 8/10

Szóval mindenképp tegyetek vele egy próbát,és még egyszer köszi zriff-nek az ajánlásért. Ha tudtok még horror mangát ajánlani akkor csak tegyétek meg,mindig vevő vagyok erre a műfajra :)

Mára ennyi voltam SZIASZTOK!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr605639404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tonkacsa 2013.11.17. 20:42:31

Szegény nővel mi történt?

xxroland23 2013.11.17. 20:59:17

@tonkacsa:

Visszavarták belé a gyerekét miután megszülte és evett valamilyen gombából

Olvasd el a mangát és akkor több is kiderül.

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2013.11.17. 22:51:20

JEEE! Nagyon köszi! Ezt a mangát már láttam valahol és bele is olvastam, de utána megfeledkeztem róla.
Asszem hozzálátok olvasni a közeljövőben.

zriff 2013.11.18. 20:18:29

Örülök hogy tetszett. A hellstar remina-t tudnám még ajánlani szintén junji ito-tól, ami szerintem még elég jó, és rövid. Van benne lovecrafti világvége, emberi őrület, gonosz szekta stb. A reminával egyben van egy másik egyrészes horrortörténet, ami nem kötődik ehhez hanem különálló történet, szintén elég elborult, és nyomasztó. A mangafoxon olvastam.

A hónap témájához tudnám ajánlani, az anime szinkronhibákat, mint amikor férfi szereplőnek női hangot adnak mint a yu yu hakushóban, vagy a death noteban.

tonkacsa 2013.11.18. 21:10:09

Megtaláltam és jó gusztustalan volt, de jó értelemben, ez tényleg félelmetes volt.

tonkacsa 2013.11.18. 21:13:12

Azt viszont nehéz lenne megmondanom, mi volt a legfélelmetesebb számomra, talán a szúnyognők, de már az első történet is kellően hangulatos volt.

Lightningangel 2013.11.18. 22:58:26

Jeeh az egyik kedvenc mangám :D egyet is értek mindenben a vége az elég kiábrándítóra sikeredett de sebaj :D örülök hogy tetszett! :)

Szofron (törölt) 2013.11.21. 13:32:48

Uzumaki és spirál és pont a befejezése után indult a Naruto? Hm. Ha nem tudnánk hogy minden téren "teljesen egyedi" a naruto manga, még azt hihetnénk hogy ezt is innen nyúlták le. :D

tonkacsa 2013.12.14. 23:02:05

Rájöttem a nagy összefüggésre, észrevettétek, hogy Naruto homlokpántján egy spirál van?

Near93 2014.09.10. 15:55:17

Az ötödik fejezetnél járok. Kib*szottul durva. És amúgy megértem miért nem csinálnak belőle animét. Ez már túl durva, ahhoz hogy le lehessen adni TV-ben. Tudom készülnek horror animék, de legtöbbször nem a brutalitásra fektetik a hangsújt, csak a vérre, amit könnyebb megmutatni a TV-ben, arról nem is beszélve hogy azokban könnyen lehet cenzúrázni is az esetleges kar levágást, és hasonlókat.

Ebben olyan szinten központi elem a gore hogy képtelenség úgy megvágni, kitakarni, hogy élvezhető legyen. De ha meg is animésítenék, ezt a szép látványt tuti nem tudnák visszaadni... Ez így jó, ahogy van. :)

Csillag Balázs 2014.10.12. 18:17:51

Anno Linkara miatt kezdtem el olvasni, mert bemutatta. Idén fejezte be, nem spoilerezte el, én hamarabb befejeztem, 4 óra hossz alatt. Nagyon H. P. Lovecraft, egy kis alkonyzónás epizodikussággal az első két harmadáig kb. Ameddig epizodikus, addig irdatlan jó. Akkor kezd esni a minőség, amikor összefüggő torténetté válik, a lezárásban kicsit én is csalódtam. Ami tetszett, hogy nem véres, mégis néha a számhoz kaptam, mert jött vuk. Apuka halála, a sebhelyes homlokú kiscsaj, meg a végén a házban ragadt emberek a brutálisak.
A film legnagyobb baja meg az, hogy akkor kezdték el a szkriptjét írni, amikor még a lezárás nagyon messze volt. Gyengébb a film, de azért vannak benne komoly trükkök, meg bravúrok, amiből látni, hogy Uzumaki. Érdemes keresgélni benne a spirálos képtorzításokat, amiket csak a szem sarkából lát meg az ember. A vége annak is elharapott és sok kis történetet nem bontottak ki. Ebből nem is kell animét csinálni, mert az elvenné a képzelőerő szabadságát is, ami két panel közt elkezd dolgozni az emberben. Hogy nézhet ki mozgásban a dolog, hogy került Shuichi apja abba a dézsába, hogyan lett belőle spirál, csontropogás, bőrnyúlás hangja, stb. na már jön is vuk megint.
süti beállítások módosítása