Szegasztok!

Mivel sem a SOPPA, sem az ACTA nem érte el azokat a sikereket, amikhez a kiadók reményt fűztek, úgy gondolták, hogy legjobb, ha magukat a közönséget vonzzák magukhoz.

A Weekly Shonen Jump magazin amerikai kiadója, a VIZ Media ezért kitalálta, hogy 2013 januárjától a saját oldalán kiadják egy időben az eredeti WSJ magazint, angolul persze, 25 dolláros áron.

Weekly-Shonen-Jump-Alpha.png

Nos, érthető, hogy a szándék nem más, mint hogy visszaszorítsák a kalózkodást, s a profit így újra a kiadó/kiadók zsebébe menjen vissza, illetve, hogy mindenki nyugodtan tudja olvasni kedvencét anélkül, hogy a kedd, szerda és csütörtöki napokon folyton bámulják a monitort, hogy mikor jön már a kedvence.

Szerintem ez egy nagyon jó ötlet lenne... ha nem lenne annyi "de".

Ugyanis elfelejtettek pár dolgot. Méghozzá a következőket...

1.Ez csupán amerikára érvényes, európára nem, így megint jön a régi "európa? azmegmi? ja, az a valami ott fent nagyon északon a jegesmedvéivel?" hozzáállás, mely anno a Nintendo nagy szórakozása volt.

2.A VIZ kiadó a 4Kids után a második leggyerekesebb fordítóival büszkélkedhet, vagyis a fordításaik nem a legjobb.

3.Elfelejtik, hogy nem mindenki olvassa az összes WSJ cuccot, mely a One Piece, Bleach és Naruto hármason túl kiterjed másokra is, mint pl Toriko, HunterXHunter, Kuroko No Basuke stb... sőt, vannak, akik bizonyos sorozatokat gyűlölnek is (lásd Naruto-kun-osok a Bleach-et). S mint írtam fent, 25 dollár az ára (persze csak elméletileg, lehet, hogy módosul majd, soká van még január)... akkor most fizessen pl egy One Piece fan 25 dollárt hetente, csak hogy elolvassa a kedvencét, miközben pl nem is szereti a Toriko-t vagy a Bleach-et?

Szóval vannak kételyek, s mivel eddig ingyen kapták a rajingók, ezért nem biztos, hogy lesz sikere. Én szerintem ez úgy működhetne, ha:

1.Mindenhol, nemzetközi szinten megjelenne (európa is létezik!).

2.Valaki más fordítaná.

3.Ne legyenek együtt, s főleg ne magas áron, hanem külön-külön, s az ár is legyen olyan 2-3 dollár magasságban. Így még statisztikát is tudnának készíteni az eladásokról, hogy mely mangákat veszik a legtöbben.

Szóval szerintem egy egy jó ötlet, de a kivitelezés... remélem még változtatnak rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr744932294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morwen 2012.11.28. 21:32:12

Nemrég néztem statisztikákat torrentezésről, az oroszok, de még a lengyelek is lekörözik amerikát az illegális mp3 és filmletöltésekben. Amerikában azért van pénzük az embereknek, szóval a 25 dollárt ők simán kiköhögik pusztán otakuságból. Ha már telik 200-300 dolláros műanyagfigurákra akkor erre miért ne.

Amúgy megint ilyen globalizmus szagú téma, kevés dolgot lehet globális szinten megoldani, főleg ha pénz is van benne, mert nagyon eltérő az egyes régiók gazdasági helyzete, fogyasztási szokásai, infrastruktúrája, meg persze a törvények (nem csak a szerzői jog).

Egyébként mióta létezik torrent (vagy tágabban nézve mióta létezik szélessávú net), azóta már nagyon érik a szerzői jog újragondolása, mert az oké hogy pár egyetemista a koliban hegesztett progival csődbe juttat lemezkiadó cégeket, de már eltelt jó pár év a napster botrány óta, és nem sok haladás történt a szerzői jog terén. A creative commons mondjuk jó ötlet volt, de én úgy látom inkább a gazdasági szféra próbál alkalmazkodni és csábítgatni az embereket, holott itt alapvetően jogi kérdésről van szó: valaki előállít egy szellemi terméket, és nem tudja eladni, mert mindenki ingyen letölti a netről, amennyiben az digitalizálható médiumon jött létre (szöveg, kép, zene, mozgókép).

Engem meg az zavar hogy senki nem ül be színházba kamerával hogy felvegye az előadást és feltegye torrentre :P

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2012.11.30. 21:09:00

25 dollár?
Megörültek ezek? Jah igaz amcsikról van szó, miről is beszélek.
süti beállítások módosítása