Szegasztok!

Sokan szokták feltenni a kérdést, hogy melyik a jobb: az eredeti manga, vagy a belőle készült anime? Persze sokan kérdezhetitek, hogy "ugyan, miért ne lenne jobb az anime, mint a manga, elvégre színes"...

Nos, hiszitek vagy sem, vannak mangák, amiknek nem szabad/kéne anime adaptációt kapniuk. S ebben a havi témában erről fogok írni nektek!

box_a_gatti_ward_580.jpg

Köztudott, hogy az animék 70%-a mangák alapján jön létre (maradék 30%-a pedig novel-ek vagy videojátékok alapján). Habár agyon jól hangzik, hogy egy sorozatot színesben, mozgóképekkel adnak a televízióban, sajnos megvannak a hátrányai is az "animésítésnek"...

Ha hype címről van szó, akkor általában 2-4 éven belül már várható is az anime verzió, még akkor is, ha az adott manga még nincs befejezve (lásd Neverending sorozatok). Ha nem egy hype címről van szó, akkor akár 5-6 évbe is, mire adnak neki egy anime adaptációt, s általában a manga befejezése után (lásd "Monster"). És itt jelentkezik az első probléma, mivel az anime stúdió, akár mennyire sem akarják, előbb-utóbb behozzák a manga történéseit, aminek bekövetkezése esetén sajnos csak 3 opció áll fen az anime stúdióknak:

1."Filler évadok/szágák", amiknek nem kicsit hatalmas katasztrófa szokott lenni, mivel valljuk be, a manga olvasói nem nagyon szeretik, ha non-canon szeméttel teleszórják azt a történetet, amit alapból megismertek.

2."Idő előtti "pause"". Ez kb azt jelenti, hogy amikor egy anime stúdió belátja, hogy már nem tudnak mit kitalálni, s nem is akarják teleszemetelni az eredeti történetet, akkor a manga történet egy bizonyos részénél befejezik az anime készítését, s csak később kezdik el folytatni, általában amikor a manga befejeződött, ami akár évekig is eltarthat. Legjobb példa erre az "Inuyasha", melynél 4 évig ment az anime, s annyira behozta, hogy végül egy jó nagy szünetet kellett tartaniuk, mire folytatni tudták anélkül, hogy belenyúlnának az eredeti sztoriba, de jó példa lehet akár a most szünetre küldött "Bleach" anime is, mely ugyanezen okok miatt "szabadságra lett küldve". Ha még régebbi példa kell, akkor jöhetne a "Kinnikuman" is, ott is megálltak, majd folytatták kb 3-4 év múlva.

3."Alternatív befejezés és non-canon sztori". A háromból a legveszélyesebb megoldás egy anime stúdió számára, amikor kitalálják, hogy "ők jobbat tudnak", s a manga utolérése pillanatában kitalálnak egy abszolút non-canon történet szálat és befejezést, mely sokszor előcsalja azt a bizonyos "b" betűs szót az eredeti sorozat rajongóiból. Jó példa erre a "Soul Eater", melynek az mangától való eltérésétől kezdődő Bones által kitalált történet iskola példa, hogy gyűlöltessük meg magunkat a fanokkal. Persze vannak ellenpéldák is, mint a "Full Metal Alchemist 2003", de tényleg nagyon elenyésző a számuk.

Tehát ez egy rossz pont az anime készítésnél, hogy az anime stúdiók sok sorozatnál nem várják meg a manga befejeződését. De vannak más problémák is. Pl a cenzúra, melyről már írtam korábban egy másik "a hónap témájában", de szemmel láthatóan ez a "cenzúrázgatás" ma már általánossá vált...

442630-edo_lucy_manga_vs_anime_super.jpg

Bár tény, a cenzúra lenne még a legkisebb probléma az előbbi problémához képest, de sajnos van még több probléma is, jellegzetesen az animálásban. Ugyanis sokszor van, hogy nem ugyanabban a szögben készítik el az adott jelenetet a mangából (pl fordítva, ami eredetileg a jobb oldalon volt, az a balra kerül), illetve mivel sok anime stúdió nem működik együtt a mangakával (pl Pierrot Kishimoto-val), így sokszor előfordul "color fails" is, ami annyit tesz, hogy ami a mangában vörös volt (pl egy karakter frizurája), az az animében kék lesz, mert mivel a manga ugye fekete-fehér-szürke, s csak ritkán kapunk színes oldalakat, ezért az animátorok sincsenek sokszor tisztában, mi milyen színű (lásd pl Naruto Shippuuden-ben Sasuke és Itachi Susanoo-ját, amik a mangában kék és sárga színűek voltak, az animében lila meg vörös színűek lettek).

Nos eddig csupán a tévedések és a futó mangákat beérő problémákat néztük meg, de nem beszéltünk arról, hogy miért lehetne jobb a manga az animénál.

Először is, az animéket sokszor tele szórják filler-ekkel, amiket gyakorlatilag a japánokon kívül senki sem szeret, de vannak, hogy bizonyos részeket kihagynak, amik benne voltak a mangába.

Aztán ott van a legerősebb érv a mangák mellett: "animation fails".

Pain_Manga_vs__Anime_by_meanboytedx.jpg

Szerintem a fenti kép összefoglalja, hogy mire gondoltam "animation fails" alatt. Sajnos sok anime stúdió valóban annyira csökkenteni akarja a kiadásokat, hogy egyszerűen hanyagul összedobnak valamit "animáció" szó alatt (legyen akár a háttér, a karakterek kidolgozása vagy legrosszabb esetben mindkettő), s ha a manga rajongói fölháborodnak, csak annyit mondanak "sorry, u mad?".

Végül ott van a "hangulat visszaadása" veszélye. "Veszély" alatt mit értek? Hogy vannak animék, amelyek nem tudják visszaadni az eredeti manga hangulatát. Ilyen például a Hokuto No Ken anime adaptációja, mely ugyan kiválóra sikerült, de a manga fekete-fehér világa jobban visszatudta adni azt a poszt-apokaliptikus világot, amelyben a történet játszódott.

Az eddig felsoroltakból gondolom most már értitek, miért gondolom azt, hogy vannak mangák, amiknek jobb, ha nem lesz anime adaptációjuk, hiszen ezek mind erős érvek az adaptáció ellen. Természetesen vannak kivételek, ahol van, hogy az anime jobb, mint az eredeti manga, de sajnos nagyon kevés a számuk (talán 15-20%, s szerintem nem túlzok).

Az is tény, hogy a mangákban is vannak "draw fails"-ek (pl Naruto), de sokkal kevesebb, mint egy animében.

Én mindenesetre manga párti vagyok, s habár vannak elképzeléseim, mikből lehetnének jó animéket készíteni, rájövök, hogy vannak dolgok, melyek jobbak úgy, ahogy vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr494728038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrRogerRamone 2012.08.23. 21:42:07

a fairy tail anime naggyon durván szét van cenzúrázva. mikor néztem, az az érzésem volt, hogy gyakorlatilag ezt gyerekeknek akarják eladni, oké, hogy néhány dekoltázst visszavesznek, de a vér gyakorlatilag teljes hiánya komolytalanná teszi az egészet.

Dpain 2012.08.24. 00:24:39

Igen a naruto anime annyire el van hanyagolva annyira rossz az animálás , hogy nem is a történettel van baj hanem azzal , hogy egyszerűen nézhetetlen az anime és, ha ennyire hype miért van ennyire elhanyagolva van csomó nem annyira hype anime/manga aminek sokkal szebb az animálása és jobban visszaadja a manga hangulatát pl D-Gray man

Mangekyo22 2012.08.24. 09:11:08

@Dpain: Talán mert a Pierrot névvel akarja eladni az animéit, mert alapjából véve nem húztam volna le ennyire a Shittuuden-t, ha legalább igényesen nézett volna ki, s nem rondítottak volna bele - ne ad isten, megvárták volna, hogy előbb legyen vége a mangának, hogy ne filler-ezzék...

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.08.24. 12:20:31

"mikor néztem, az az érzésem volt, hogy gyakorlatilag ezt gyerekeknek akarják eladni"

@MrRogerRamone: hááát, sosem fogod kitalálni..

Amúgy a cikk nekem kicsit túl egyoldalú és elfogult.Megint ugyanazt a 2-3 neverending shounent + Monstert hozod példának, ahogy általában.

Mangekyo22 2012.08.24. 12:54:50

@Kvakond: Gondoltam arra, hogy más címeket is belerakja, de ugye az Inuyasha, Naruto, Fairy Tail, Hokuto No Ken, Soul Eater, FMA, Kinnikuman, Monster illetve Bleach a legjobb példák erre, + a legismertebbek.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.08.24. 20:28:05

Én a One Piece-nél vagyok úgy, hogy a filler Arc-ai ellenére jobb az anime, mint a manga. Ezt azért mondom, hogy poénból elkezdtem olvasni a mangát és észrevettem, hogy a csaták a mangában nem jönnek át, mint az animében. Azt gondolhatjátok azért, mert már ismertem a történéseket, de NEM! Újra megnéztem azokat a jeleneteket az animében és azt kell mondanom, hogy ott jobban működik. Az is tetszett benne, hogy egy picit más a történetvezetése a történet elején. (Szerintem mindenki tudja mire gondolok.)

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2012.08.25. 14:04:32

@Tomlion: Persze, a zenék nagyon jók a csaták alatt és a szinkronhangokról ne is beszéljek.
(Pl.: miután az animéban láttam, ahogy Luffy leveri a PX kiborgot, nagyon átjött a hangulat, aztán megnéztem mangában ott csak ennyit tudtam reagálni: náh)

Nuttika 2012.12.05. 16:00:40

Nem tudom... nálam pl. az első FMA sorozat csalódás volt... az eleje jó, de mikor áttérnek a fillerekre... nos onnantól nem olyan élvezhető. A második sorozat az viszont a kedvencem lett. A rajzok szebbek, mint a mangában, bár a manga is egy szép darab (szerintem).

Az animékben lehet, hogy előny a szinkron, de néha teljesen illúzió romboló lehet, ha elszúrják a választás.

D.Gray-man láttam, hogy meg lett említve. Képileg tényleg tetszik a sötét hangulat világ, szeretem a mangáját, de a fillereknél megakadtam. Nagyon lebutított lett.
süti beállítások módosítása