Sziasztok, én Leó vagyok. Amint azt láthatjátok, Mangekyo kollégám írt egy véleményt az Animestars bukásáról, én pedig most megragadnám az alkalmat, hogy őszintén elmondjam a véleményemet a Mondo magazinról, a "Nyertes"-ről.

Az egész akkor kezdődött, amikor az A+-t felvásárolta a Sony Pitcures, és bejelentették, hogy az A+ teljesen újjáalakul, a neve is megváltozik; így jött létre az Animax. Az Animax sikeresnek bizonyult anyagi és kiritikai szempontból is, de kellett neki egy "beszélőke", ami a Mondo magazin volt (és lesz is sokáig). A Mondo természetesen havonta jelent meg, legelőször 2007 májusában. Az elején még változó lapszámmal, sőt, változó rovatokkal. (Például az első számokban még a japán ételekről is alkottak egy rovatot, amit kb. a negyedik számtól hagytak a sunyiba.) A legelső számot vették, mint a cukrot, úgyhogy a Mondo folytatta útját egészen 2007 augusztusáig, akkor ugyanis a szerkesztőség nagy szarban volt: nem volt elég cikkíró, így hát indítottak egy pályázatot, melynek célja az volt, hogy egy minél faszább cikket megírj, és akkor a Mondo stábja önként befogad a közösségébe. Persze mindent megszabtak: milyen formátumban küldd el, hány soros legyen, milyen betűtípussal írj, milyen betűméretet használj, stb.

A pályázatot (ha jól emlékszem) négy fangirl nyerte meg, akik természetesen egyből megragadták az éppen menőnek számító animéket, és írtak róluk két oldalas cikkeket, de volt olyan, hogy még egy oldalnyit sem írtak, mert "erről már nem lehet többet elmondani"... aha. Volt olyan, hogy az ígért cikket meg sem írták, vagy, hogy a DVD-ajánló rovatot (ami egyébként a Damage Reporton kívül az egyetlen jó dolog a magazinban) kifelejtették, és helyette odasóztak egy reklámot, vagy hirdetést. A szerkesztőség viszont ismét nagy szarba került, mikor 2008 augusztusában az Animax a magazin kiadása helyett más célokra költötte a pénzt (például a méregdrága, "agyonhájpolt" animék licenszének megvásárlására). 2008 szeptemberében a Mondo szerkesztősége azzal próbálta elkerülni a bukást, hogy dizájnt változtatott, és egy rakás, teljesen ismeretlen szerkesztőt is felvett maga köré. A lapszám ugyan megmaradt, de a Mondo emelte a magazinért kért pénz összegét, 700 forint helyett 790 forintra növekedett. Ez végülis megérthető, hiszen gyönyörű és rendkívül stabil fénylő papírra kezdtek nyomtatni a régi szakadékony szintén fénylő papír helyett, meg persze akkoriban eleve elkezdett a nyomatás ára drágulni, én ezt megértem. Ráadásul a Mondo olykor négy (!) posztert is beletuszkolt a magazinba, tucatnyi reklámot rakott egy-egy cikk közé, sőt, hogy az Animaxnak benyaljanak, még az Animax havi TV műsorát is közölte.

A szerkesztőség látva a sikert 2009 októberében ismét átalakult: a magazinnak lett gerince, és 16 oldallal több lett a lapszám, viszont posztert már nem adtak hozzá. A borzasztó szarul megoldott átalakulás végülis sikeresnek bizonyult, akármennyire is szidták orrba-szájba. 2010 februárjában a Mondo "szövetséget kötött" a damagereport.com oldallal, hogy nem kis összeget ajánlnának fel nekik, ha havonta két oldalon közölhetnék a rovatukat. A damagereport.com vezetője, Damage persze bólintott, és úgy tűnt, a Mondo magazin kezd helyes útra térni, mivel Damage rovata elképesztően zseniálisnak bizonyult.

2011 novemberében a Mondo egybefolyt az AnimeStars magazinnal ("lósz*rt, elnyelte az AS-t a Mondo, mint hitelkártyát a bankautomata! - Mangekyo022 ;)" ), és, hogy az olvasók kiheverjék a váratlan sokkot ("nyolc oldallal kevesebb lett a Mondo animékről szóló rovata, jaj istenem, most mit tegyek?"), meghosszabbították Damage rovatát, így novembertől kezdve nyolc oldalon át olvashattuk Damage hamisítatlan osztását. Az öröm júliusig tartott, ugyanis a szám végén közölték, hogy Damage rovatját négy oldalra csökkentik. Ekkor elhatároztam, hogy ugyan venni fogom a Mondo-t, csakis Damage rovata (és a DVD-ajánló) rovat miatt teszem. 

Mi a jó a Mondo magazinban?

Amilyen hosszú, annyira változatos is, hiszen temérdek rovattal büszkékedhet: animékről és mangákról szóló cikkek, hírek a szigetországban futó legújabb animékről, DVD-ajánlók, Damage rovatja, olykor DVD-melléklettel is megajándékozzák a vásárlót, sőt, a posztereket is visszahozták, ezúttal azonban kéthavonta kapjuk csak meg őket. 

Mi a rossz a Mondo magazinban?
Pofátlanul sokszor írnak cikket ugyanarról az animéről (a mangák esetében ez hál' istennek nem így van), ha nincs miről írni, random megveszik bármely animékkel/mangákkal/videjátékokkal foglalkozó külföldi oldal licenszét, és lefordítják magyarra a cikkeit, amit persze bele is tuszkolnak a magazinba szép, kövér betűkkel, novemberben szarabb lett a papír minősége (az eddigi legrosszabb papírfajta, amire nyomtatnak), de mégis 790 forintot kérnek érte, rendkívül ostoba és gúnytűző cikkírók vannak a szerkesztőségben, paTKany hentai faszságokról szóló ostoba rovata minden rovatnál szánalmasabb, a japán szótár rovatuknak a fele sem igaz, ha DVD melléklet van a magazinhoz, képesek akár 1590 forintot kérni érte, és ami a legrosszabb, hogy nincs szerkesztősége. Nincs. Komolyan. Ha van egy jó cikked, és beküldöd, nekik mindegy, milyen szar, berakják a magazinba, úgy, hogy nem is zavarja őket, ha esetleg arról az animéről már van vagy egy tucat ugyanilyen cikk, amit mások írtak. És még sorolhatnám napestig...

Összegezve a Mondo egy agyonreklámozott átverés, amire a magazin szót aggatják. Viszont hála az Animax csatorna zsíros bevételeinek, még hosszú ideig ott fog heverni az újságárusok polcán nagy, kövér betűkkel rá írva, hogy JAPAN IS HERE...

Írta: Leó.

(xx18Rolandxx Véleménye:

Engem különösebben nem izgat hogy mik voltak a háttérben meg ezek az újságháborús dolgok,én már annak is örülök hogy legalább van egy újság amely hajlandó foglalkozni az animékkel és a mangákkal. Lehet hogy igénytelenebb vagyok mint te vagy Mangekyo (már bocsi) de én már ennyivel is beérem!)

 
(Roland!

Szabad a véleménynyilvánítás, nem szólok bele abba, ha szereted a magazint, én csupán nem vagyok vele megelégedve, mert amilyen reménytelien indult, annyira gyorsan vakvágányra is került a Mondo. Tény, hogy vannak benne kiváló rovatok (DVD-ajánló, Damage Report), de számomra ez kevés. Igaz, még mindig jobb, mint az AnimeStars magazin, ami a kezdetektől fogva igénytelen és rövid volt. )

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr183173505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.23. 13:48:51

Gondolom az is nehézséget okoz (bocsánat, amiért ismét a Gamestart veszem elő), hogy egy játékról 2-3 óra játékidő után már tudsz írni több oldalt, ha ismered a készítők múltját és neten találsz képernyőlopatokat. Az anime más, mert illendő végignézni, hogy képben legyél, ez egy átlagos sorozatnál is 12 óra, a hosszabbaknál 24 körül, vagyis egy napig konstans mosatnod kell az agyadat, hogy a cikk elkészülhessen, ez meg családos embereknél kissé kellemetlen. Persze ha jól megfizetik őket, akkor szabad a pálya, 3 nap után a 4. napon le lehet ülni elemezni a démont, így 1 napnyi cikkezéssel számolva lesz szerkesztőnként 4,5 cikk úgy kb., ha a szabadnapokat nem "melózzák" végig.
Meg nehéz úgy animékről írni, hogy a javukat tényleg csak warez-olni lehet, a játékok javát legalább a ciki polcra kiteszik tescó-ban. :)

bbbarniii 2011.08.23. 14:10:08

@Member: Ezt megértem, csak az a bökkenő, hogy a korai szerkesztőség maga az Animax stábjának egy része volt, és azon kívül, hogy szorgalmasan írták az újságot, még a conokat is megrendezték, meg még interjúkat is készítettek híres animerendezőkkel (például Hosoda Mamuro-val), aztán mikor a szerkesztőség szarba került, egy nő vette át a főmufti szerepét, aki persze átpasszolta a cikkíróknak a conok megrendezését, ő meg addig kibogarászott valamit a tehetségesebb neten munkálkodó cikkírókból, és pár e-mailezéssel megoldotta az egész magazin problémáját. Az első főszerkesztő ezt nem így csinálta; még a fórumon is írták, hogy az első számok megírása hetekbe teltek, alig aludtak valamit a kiadás előtt, stb. Ellenben ami most folyik a szerkesztőségnél: CTRL + C - CTRL V, megbeszélés az íróval, azt kész.
De ez csak az én véleményem, mindenki gondolhatja azt, amit helyesnek talál.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.23. 14:26:51

@Barnileonidasz: Egy szóval sem mondtam, hogy az ember ne dolgozzon meg a pénzéért, sőt. :) Érdekes, hogy a műfaj maga lett a divat, de a köré font médiaanyag a béka segge alá süllyed lassan.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2011.08.24. 21:53:22

Én láwolom a Mondo-t de nem értem hogy akkor KI KAPJA A ZSETONT? :D Az az egy nőci aki másolgat?
Nah mindegy egy netes haverommal iratok egy Kodomo no Jikan cikket az tuti :D Vagy egy Mitsudomoe-t legalább terjesszük az igét :D Member írj te is vmit xD

Near93 2014.09.11. 22:12:53

Hát nekem még évekkel ezelőtt (tehát nagyjából akkor, mikor ez a cikk íródott) adta kölcsön egy haverom az addig összegyűjtött Mpndoit, és pár oldal után elkönyveltem, hogy egy nagy Sz@r. Hogy miért? Nagyjából 10 magazint adott oda, abban vagy 5 magazinban volt szó a Naruto-ról... De ami a legjobban feldühített, az a rengeteg helyesírási hiba.

Könyörgöm egy már akkor is elég drága magazn volt, akkor legalágg a bülalakra figyeljenek, vagy arra hogy az embernek ne kelljen már gondolkodnia azon, hogy vajon milyen szót akart a szerkesztő leírni. Aztán mentségként mondták nekem mások, hogy "kezdők írják a cikkeket, és gyorsan kell dolgozniuk" blablabla... Szóval nekem már akkor egy nagyon sznob társaságnak tűnt az egész, már csak azért is, mert a helyesírásra nem figyeltek, de a cikkek olyan szinten fellengzőek voltak, és annyira benne voltak az írók a saját seggükben hogy elkönyveltem: EZ EGY NAGY NULLA!
süti beállítások módosítása